News

Zi decisivă pentru Elena Udrea! Află astăzi dacă va fi audiată în Costa Rica în dosarul alegerilor din 2009

16.05.2019 | 10:55
Zi decisiva pentru Elena Udrea Afla astazi daca va fi audiata in Costa Rica in dosarul alegerilor din 2009

Elena Udrea ar putea fi audiată în Costa Rica, în dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009 a fostului președinte Traian Băsescu. Curtea de Apel București urmează să decidă dacă fostul ministru al Dezvoltării și Turismului va fi sau nu audiată în țara central-americană în acest dosar în care mai sunt implicați fiica cea mare a fostului președinte, Ioana Băsescu și jurnalistul EVZ Dan Andronic.

Care a fost implicarea SRI în dosarul în care ar putea fi audiată Elena Udrea

Tot astăzi ar trebui să se afle și metoda în care a fost implicat SRI în acest dosar. Serviciul a fost solicitat să ofere un răspuns cu privire la interceptările din dosar și răspunsul a venit în forma unui plic sigilat pe care era scris „Strict secret”. “Răspunsul a venit într-un plic sigilat la care magistrații nu au acces. La termenul trecut avocații au cerut președintelui de complet de judecată să trimită o adresă SRI să vadă cum a fost cu interceptările. Au trimis un răspuns. Nimeni nu știe însă dacă în acel plic se spune dacă s-a lucrat cu SRI sau nu pentru că plicul e strict secret și e în atenția completului de judecată”, susțin reporterii Antena 3.

Avocații au cerut desigilarea plicului, însă acest lucru nu s-a putut face pentru că este nevoie de certificate ORNISS pentru a se putea avea acces la documente care conțin informații secrete de stat. Din acest motiv, discuțiile s-au amânat pentru data de 16 mai. În tot acest timp Elena Udrea și Alina Bica așteaptă să vadă dacă vor fi audiate de Comisia de Imigrări din Costa Rica.

Elena Udrea ar putea fi audiată în Costa Rica *foto: hepta.ro
Elena Udrea ar putea fi audiată în Costa Rica *foto: hepta.ro

Ce conține dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009

În dosarul privind campania prezidențială din 2009 sunt acuzați Elena Udrea și Ioana Băsescu, pentru instigare la luare de mită și spălare de bani, secretarul general al Ministerului Turismului Gheorghe Nastasia și fostul președinte al CJ Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită și Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, pentru delapidare. De asemenea, și Dan Andronic este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului.

Procurorii au susținut în rechizitoriu că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțtiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală. Sumele au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.