Ministerul Educației a publicat rezultatele la proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, desfășurată pe 12 iulie 2023.
Conform rezultatelor 48% dintre candidați au obținut note peste 7, procentul fiind aproximativ la același nivel cu sesiunea anului trecut (48,68%) și superior cu peste 4% față de rezultatele consemnate în anul 2021 (44,47%).
Totodată, rata notelor între 5 și 7, care le permite concurenţilor să obţină un post de suplinitor, este în creștere comparativ cu anul trecut, 33,45% față de 32,91%.
“Din promoția curentă, 44,99% dintre candidați au obținut note peste 7 (șapte), procent relativ apropiat de nivelul înregistrat în anul anterior (45,83%) și superior celui din anul 2021 (40,63%)”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.
127 de candidați au obținut nota 10 (146 în anul 2022 și 130 în anul 2021), iar 11.321 de candidați au obținut note între 7 și 9,99. Pe de altă parte, 26 de candidați au fost eliminați din sălile de concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Contestațiile pot fi depuse marţi la sediile inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice (la adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar) până la ora 21:00, respectiv în data de 19 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele finale vor fi comunicate miercuri, 26 iulie.
Pentru a obţine statutul de titular (angajare pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 la proba scrisă, iar pentru angajarea pe post de suplinitor candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5.
Rezultatele probei scrise de la concursul de Titularizare în Învățământ 2023 vor fi făcute publice azi, 18 iulie, în conformitate cu calendarului oficial. Săptămâna trecută, aproape 32.000 de candidați au participat la această probă importantă de angajare, care are o semnificație deosebită în acest an, întrucât inspecțiile de clasă nu au mai avut loc.
Ministerul Educației a anunțat că un număr de 6.837 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (5.945 în mediul urban și 1.342 în mediul rural) sunt disponibile în acest an.
Pentru a deveni titulari și a fi angajați pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă. Pentru angajarea pe perioadă determinată suplinire, nota minimă acceptată este cinci.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, înainte de afișarea rezultatelor, peste 2.600 de candidați și-au retras participarea la concurs după ce au văzut subiectele, în timp ce 26 de persoane au fost eliminate din cauza fraudelor sau a tentativelor de fraudă. Rata de participare la concurs a depășit 83%.
Cei care doresc să conteste rezultatele pot depune actele necesare la sediile inspectoratelor școlare județene sau prin mijloace electronice, în conformitate cu instrucțiunile comunicate public.
Termenele limită pentru depunerea contestațiilor sunt următoarele: marți, 18 iulie, până la ora 21:00 și miercuri, 19 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele finale vor fi afișate miercuri, 26 iulie, la sediile inspectoratelor școlare județene și pe edu.ro.
Potrivit calendarului oficial, în perioada 27 – 28 iulie vor avea loc ședințele publice de repartizare. Procedura va fi desfășurată de reprezentanții inspectoratelor școlare. Candidații vor fi repartizați pe posturile didactice de predare vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare.
Ministеrul Еducаțiеi а аdus mоdificări lа mеtоdоlоgiа pеntru mоbilitаtеа prоfеsоrilоr, cu о lună înаintе dе dеsfășurаrеа prоbеi scrisе lа cоncursul dе Titularizаrе 2023.
Аcеаstă schimbаrе a intеrvеnit cа urmаrе а аdоptării unеi оrdоnаnțе dе urgеnță dе cătrе Guvеrn, cаrе а stаbilit că lа cоncursul nаțiоnаl dе Titulаrizаrе din аcеst аn vа fi susținută dоаr prоbа scrisă, fără inspеcțiа lа clаsă. Rеzultаtеlе оbținutе lа prоbеlе prаcticе și оrаle fiind publicаtе, marți, 4 iulie.