News

Nicolae Bănicioiu a rămas fără imunitate. Vot covârșitor în Camera Deputaţilor. Update

27.10.2020 | 12:39
Nicolae Banicioiu a ramas fara imunitate Vot covarsitor in Camera Deputatilor Update
ADVERTISEMENT

Zi importantă pentru deputatul Nicolae Bănicioiu. Marți, Camera Deputaților dezbate şi votează solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunității politicianului.

UPDATE ora 12:50. Cu 202 voturi pentru și doar 12 împotrivă, deputații au votat, miercuri, ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu. Toate grupurile parlamentare au anunțat la începutul ședinței de plen că vor vota pentru ridicarea imunității lui Bănicioiu.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială 7:42/ În cazul fostului ministru al Sănătăţii din guvernului Ponta s-a cerut recent urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.

Fostul membru al Executivului PSD a susţinut că nu are nimic de ascuns în faţa instanţei şi Parchetului şi nu se consideră vinovat de ceea ce a fost identificat în dosarul deschis in rem.

ADVERTISEMENT

Ridicarea imunității deputatului Nicolae Bănicioiu, votată marți

Vineri, 23 octombrie, Comisia juridică a Parlamentului a adoptat un raport de admitere pentru ridicarea imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu şi încuviinţarea solicitării DNA de începere a urmăririi penale.

S-au semnalat 19 voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” şi zero voturi nule. În ceea ce-i privește, liberalii au votat la vedere pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu. La acea dată, liderul comisiei, Nicuşor Halici, a afirmat că, prin votul dat, deputaţii jurişti au dorit să nu împiedice cu nimic aflarea adevărului.

ADVERTISEMENT

Şedinţa Camerei în care va fi dezbătut acest punct al ordinii de zi va începe marţi, la ora 11,00, iar votul va fi secret cu bile, ceea ce necesită prezenţa fizică a deputaţilor.

Ce acuzații îi aduce DNA fostului ministru

În cazul în care i se va ridica imunitatea, Bănicioiu ar urma să fie cercetat într-un dosar în care e acuzat de trafic de influență și luare de mită. Conform DNA, fostul ministru ar fi pretins, în perioada 2012-2014 aproape un milion de euro pentru a-și folosi influența în numirea unor manageri de spital.

ADVERTISEMENT

Din referatul procurorilor rezultă că, ”în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu.

Ulterior, aceeaşi persoană ar fi primit de la aceiaşi oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, a transmis DNA.

Bănicioiu, fost ministru al Tineretului şi fost ministru al Sănătăţii, este la al patrulea mandat de deputat, fiind ales de fiecare dată pe listele PSD. Din mai 2018, acesta a trecut la Pro România, partid condus de fostul lider social-democrat, Victor Ponta.

ADVERTISEMENT