News

Zi decisivă pentru opozantul rus Alexei Navalnîi. A fost condamnat la închisoare cu executare. Update

02.02.2021 | 20:10
Zi decisiva pentru opozantul rus Alexei Navalnii A fost condamnat la inchisoare cu executare Update
ADVERTISEMENT

Zi decisivă pentru Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai acerbi critici ai Kremlinului, care ar urma să afle marți câtă vreme va petrece după gratii. Procurorii statului rus au declarat că vor cere instanței să-l închidă pe Navalnîi pe o perioadă de până la trei ani și jumătate.

UPDATE / Alexei Navalnîi a fost condamnat la închisoare cu executare, mai exact 3.5 ani pentru „instigarea la proteste”. Judecătorii l-au trimis pe Navalnîi alături de deținuți de drept comun.

ADVERTISEMENT

Pentru că a petrecut deja un an în arest la domiciliu, Navalnîi va fi încarcerat timp de 2 ani și jumătate. În sala de judecată s-au auzit cuvintele adresate soției: „Nu fi tristă, totul va fi bine”.

Ședința de judecată are loc după ce zeci de mii de persoane au umplut străzile din toată țara duminică, scandând lozinci împotriva președintelui Vladimir Putin și cerând libertate pentru Navalnîi, care a fost reținut luna trecută la întoarcerea sa din Germania, unde a fost tratat după ce a fost atacat cu un agent neurotoxic.

ADVERTISEMENT

Încarcerarea opozantului rus și reprimarea protestelor au stârnit indignare la nivel internațional și au declanșat reînnoirea discuțiilor despre sancționarea Rusiei de către occident.

Mii de arestări în rândurile protestatarilor

Navalnîi participă la audierea de la Moscova din interiorul unei cuști de sticlă din sala de judecată. Înainte de începerea procedurilor, el a lăudat-o pe Yulia, soția sa, care a fost prezentă după ce a fost amendată în ziua precedentă pentru participarea la un protest pentru a cere eliberarea sa. „Au spus că ai încălcat grav ordinea publică și că ai fost o fată rea. Sunt mândru de tine”, a spus Navalnîi, potrivit Reuters.

ADVERTISEMENT

Aliații lui Navalnîi le-au cerut protestatarilor să se adune marți în fața instanței, în semn de susținere pentru opozantul în vârstă de 44 de ani. „Fără ajutorul dumneavoastră, nu vom putea rezista fărădelegii autorităților”, a scris echipa politicianului într-o postare pe rețelele de socializare, relatează AlJazeera.

Poliția rusă a început să rețină oameni în timp ce se adunau în apropierea instanței. Polițiștii, care au fost desfășurați în apropierea instanței în număr mare, au fost văzuți reținând cel puțin 20 de persoane.

ADVERTISEMENT

Reținerile au loc după ce peste 5.400 de protestatari au fost reținuți de autorități în timpul demonstrațiilor de duminică, potrivit grupului pentru drepturile omului OVD Info.

În timp ce mass-media de stat a catalogat protestele în masă din al doilea sfârșit de săptămână ca fiind mici și a susținut că au arătat eșecul opoziției, echipa lui Navalnîi a declarat că prezența a demonstrat „un sprijin copleșitor la nivel național” pentru cel mai acerb critic al Kremlinului.

Arestat la întoarcerea în țară

Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie la întoarcerea de la Berlin, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după o presupusă otrăvire cu agent neurotoxic pentru care învinuiește Kremlinul. Autoritățile ruse resping acuzația.

El se confruntă acum cu o pedeapsă cu închisoarea pentru presupuse încălcări ale probațiunii după condamnarea din 2014 pentru spălarea banilor, considerată pe scară largă ca fiind motivată politic.

Luna trecută, serviciul penitenciar rus a depus o moțiune pentru înlocuirea pedepsei sale de trei ani și jumătate cu suspendare într-o condamnare cu executare. Procuratura Generală a susținut moțiunea luni, susținând că Navalnîi s-a angajat într-o „conduită ilegală” în perioada de probațiune.

În ultimii ani, Navalny a executat o serie de scurte perioade de închisoare, dar niciodată o perioadă lungă de închisoare.

Încercări de a-l reduce la tăcere

Criticii regimului de la Kremlin afirmă că este în curs un efort concertat de a reduce la tăcere echipa lui Navalnîi, de a-i demonta Fundația Anticorupție și a-i presa familia.

Luni, o instanță a amendat-o pe soția lui Navalnîi, Yulia, cu 20.000 de ruble (265 dolari) pentru participarea la un miting „neautorizat” în sprijinul soțului ei. Purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Yarmysh, a fost plasat și ea în arest la domiciliu până în martie, pentru suspiciunea că a încălcat reglementările COVID-19 la mitingurile nesancționate din 23 ianuarie.

Mai mulți alții, inclusiv fratele lui Navalnîi, Oleg și activistul proeminent Lyubov Sobol, sunt deja în arest la domiciliu.
OVD Info a declarat că valul de arestări de duminică a inclus 82 de jurnaliști și a fost cel mai mare din cei nouă ani în care a ținut evidența în timpul erei Putin. Cel puțin 51 de protestatari au fost bătuți de ofițeri de poliție în timp ce erau reținuți.

Între timp, Pavel Chikov, un avocat și susținător al drepturilor omului, a declarat că poliția a deschis 40 de dosare penale în 18 regiuni diferite legate de cele două weekenduri de proteste.

La Sankt Petersburg, avocatul poporului a declarat că autoritățile au declanșat „în esență o operațiune militară” împotriva protestatarilor și au paralizat orașul.

„Bastoanele și taserele nu vor rezolva problemele existente. Violența generează doar intransigență și generează amărăciune ”, a declarat Alexandru Șișlov într-o declarație. „Aceasta este o cale către mari probleme. Este timpul să ne oprim.”

Indignare la nivel internațional

Încarcerarea lui Navalnîi și reprimarea protestelor au stârnit indignare la nivel internațional și au declanșat reînnoirea discuțiilor despre sancționarea Rusiei de către occident.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a scris pe Twitter că Washingtonul „condamnă utilizarea persistentă de tactici dure împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor de către autoritățile ruse pentru o a doua săptămână consecutivă”. De asemenea, el a cerut eliberarea lui Navalnîi și a celor reținuți „pentru exercitarea drepturilor omului”.

Moscova a respins apelul lui Blinken ca fiind „o intervenție brutală în afacerile interne ale Rusiei” și a acuzat Washingtonul că încearcă să destabilizeze situația, susținând ceea ce a numit proteste ilegale.

“Vorbim despre mitinguri ilegale”, a declarat luni purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Bineînțeles, poliția ia măsuri împotriva participanților la aceste mitinguri ilegale – de aici și numărul de deținuți.”

Guvernul german a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a protestatarilor arestați, precum și a lui Navalnîi. „Condamnă utilizarea forței de către forțele de securitate ruse și acțiunea disproporționată din nou împotriva cetățenilor care demonstrează pașnic”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Martina Fietz.

Între timp, Franța a cerut Germaniei să renunțe la proiectul gazoductului Nordstream II cu Rusia, ca protest împotriva detenției lui Navalny.

SUA și mai multe țări europene, cum ar fi Polonia, au criticat cu fermitate construcția conductei, spunând că va spori dependența germană și a UE de Rusia pentru aprovizionarea critică cu gaz. Franța a fost mai puțin vocală în opoziția sa, dar și-a exprimat îngrijorarea.

“Am spus întotdeauna că avem cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect în acest context”, a declarat ministrul francez al afacerilor europene, Clement Beaune, citat de Deutsche Welle. Beaune a fost întrebat dacă Parisul dorește ca Berlinul să renunțe la proiect: „Într-adevăr, am spus deja acest lucru”, a răspuns el.

“S-au impus deja sancțiuni, am putea face acest lucru, dar trebuie să fim clari, nu vor fi suficiente. Opțiunea Nord Stream 2 este una care se ia în considerare. Este o decizie pentru Germania, deoarece conducta se află în Germania “, a mai spus Beaune.

De asemenea, Parlamentul European a cerut ca construcția conductei să fie suspendată imediat.

Luni, purtătoarea de cuvânt a cancelarului Angela Merkel, Martina Fietz, a declarat că guvernul nu s-a răzgândit cu privire la Nord Stream 2. Fietz a spus că nu are „actualizări noi” asupra proiectului, lucru pe care Merkel îl susține cu tărie. “Guvernul nu și-a schimbat poziția de bază”, a declarat ea reporterilor.

Lucrările au fost reluate la Nord Stream 2 în decembrie, după ce au fost în așteptare timp de aproape un an din cauza sancțiunilor americane.

ADVERTISEMENT