ADVERTISEMENT
News

Zi istorică în Regat. Parlamentul britanic a aprobat acordul comercial post Brexit cu UE

Autor: Adrian Baciu | 30.12.2020 | 22:37
Zi istorică în Regat. Parlamentul britanic a aprobat acordul comercial post Brexit cu UE
Ridicarea restricțiilor a fost amânată în Marea Britanie. Din ce în ce mai multe persoane infectate cu varianta Delta

Într-o proporție covârșitoare, Parlamentul din Marea Britanie a aprobat miercuri acordul post Brexit încheiat de guvernul de la Londra şi liderii din Uniunea Europeană privind relaţiile comerciale viitoare.

ADVERTISEMENT

Acordul dintre cele două puteri, despărțite acum de Brexit, a fost votat cu 521 de voturi pentru şi 73 de voturi împotrivă. Majoritatea necesară era de 448.

În următoarea etapă, documentul legii va fi trimis către Camera Lorzilor pentru a fi dezbătut şi supus la vot, înainte de a deveni lege în mod oficial. Rezultatul votului din Camera Lorzilor este așteptat miercuri seara târziu, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Parlamentul britanic a aprobat acordul comercial post Brexit cu UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Charles Michel, preşedintele Consiliului European, au parafat miercuri dimineaţă acordul comercial post-Brexit negociat cu Londra pentru a încadra desprinderea Marii Britanii de Blocul Comunitar, care va intra în vigoare joi, la ora 23:00 GMT.

În urmă cu nicio săptămână, pe 24 decembrie, preşedinta Comisiei Europene şi premierul britanic Boris Johnson au anunţat convenirea unui acord privind relaţiile viitoare între Londra şi UE, cu numai o săptămână înaintea încheierii perioadei de tranziţie.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală ale UE la 31 decembrie 2020.

Uniunea Europeană, următoarea mișcare în ”divorțul” de Marea Britanie

În cele cel urmează. până pe 31 decembrie, reprezentanții guvernelor statelor membre UE vor semna acordul, astfel că el va fi aplicat provizoriu până la finalul lunii februarie.

ADVERTISEMENT

Apoi, din 2021, Parlamentul European va trebui să aprobe acordul înainte ca o decizie să fie adoptată de Consiliu.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a transmis, în urma încheierii înţelegerii cu Bruxellesul, că Regatul Unit va funcţiona de la 1 ianuarie 2021 după propriile legi, dar că va fi un partener apropiat Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Premierul britanic a declarat, miercuri seară, în fața parlamentarilor că acordul va redefini relația Regatului Unit cu UE. ”Acum profităm de acest moment pentru a stabili o nouă relație fantastică cu vecinii noștri europeni, bazată pe comerțul liber și pe cooperarea amicală”, a spus el.

”Am făcut acest lucru în mai puțin de un an, în condițiile unei pandemii agresive și am continuat această sarcină, rezistând tuturor piedicilor. Siguranța viitorul nostru ne oferă cele mai mari perspective că vom învinge Covid și putem reveni înapoi la normalitate”, a mai spus premierul britanic.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!