Fotbal intern

Danciu, 20 de ani de Liga I! A doborît toate recordurile

Dinamo a întîlnit Ceahlăul, iar meciul a avut o semnificaţie aparte pentru Ionel Dănciulescu. Legendarul atacant al "cîinilor" împlineşte azi 20 de ani de la momentul debutului în Liga 1....
06.10.2013 | 15:00
Danciu 20 de ani de Liga I A doborit toate recordurile

Dinamo a întîlnit Ceahlăul, iar meciul a avut o semnificaţie aparte pentru Ionel Dănciulescu. Legendarul atacant al “cîinilor” împlineşte azi 20 de ani de la momentul debutului în Liga 1.

Pe 6 octombrie 1993, la vîrsta de 16 ani şi 10 luni, “Corbul” intra în partida Electroputere Craiova – Universitatea Craiova, încheiată 2-2. La două decenii distanţă, Dănciulescu a ajuns astăzi la 518 meciuri în primul eşalon,  fiind introdus de Flavius Stoican în repriza a doua a meciului cu Ceahlăul!

La un pas să se lase din cauza tatălui

Secretul longevităţii lui Dănciulescu are legătură, în bună măsură, cu viaţa echilibrată pe care şi-a păstrat-o pe toată perioada carierei. Atent la orice detalii începînd de la mîncarea pe care o consumă şi pînă la modul în care îşi petrece timpul liber, “Corbul” a avut totuşi şi o cumpănă în copilărie, atunci cînd a fost la un pas să renunţe la fotbal din cauza tatălui său. “A avut mare noroc, poate acum nu mai era fotbalist. A venit odată tatăl lui la mine să-mi reproşeze că a scăzut la învăţătură. Ne-am certat, l-a luat şi a plecat acasă cu el. Peste o lună au venit unchiul şi mama lui la mine să mă roage să-l primesc înapoi. Am cedat şi l-am primit, asta doar pentru că nu a venit tatăl lui la mine. Dacă nu mai făcea fotbal, termina şcoala, el a învăţat la Liceul Economic, şi poate ieşea un biet contabil”, explica primul său antrenor, Ion Pârvulescu, cu ceva timp în urmă.

“Dacă nu eram fotbalist, mă angajam în fabrică”

Dănciulescu nu-şi închipuie viaţa fără fotbal, dar, în ultimul număr din FHM, a explicat unde ar fi fost dacă nu urma calea sportului de performanţă. “Probabil că aş fi lucrat într-o fabrică din oraş. E una cunoscută în zonă (n.r. – ALRO Slatina), de aluminiu. Doar că eu n-am avut în cap decît fotbal. Tata se împotrivea să joc fotbal. Dorea să fiu militar. Dar împreună cu mama am reuşit să-l întoarcem. L-am înduplecat însă destul de greu, am avut de luptat, de tras… Cert e că eu doar la fotbal am visat în viaţă. Şi mi-a ieşit. Aşa am evitat să ajung în fabrică!”.

“Era stelist pînă în măduva oaselor”

Ionel Dănciulescu şi-a cîştigat cu greu încrederea, simpatia şi respectul fanilor dinamovişti, asta pentru că între două perioade petrecute în “Groapă”, el a “trădat” şi a îmbrăcat tricoul Stelei. Aventura din Ghencea nu a fost deloc întîmplătoare, dacă o judecăm din perspectiva vorbelor aceluiaşi Ion Pârvulescu, cel care a explicat ce afinităţi avea atacantul în copilărie, alături de Claudiu Niculescu şi Luţu, colegii săi de generaţie. “Toţi din trupa pe care am avut-o erau stelişti pînă în măduva oaselor. M-au surprins şi pe mine cînd s-au dus la Dinamo, au devenit dinamovişti, probabil la început să nu-i supere pe suporteri”, a explicat Pârvulescu.

Vîndut pentru două butelii!

Electroputere l-a luat împrumut cu puţin timp înaintea debutului în prima ligă, pe o sumă modică, de 2.000 de dolari, dar şi pentru… două butelii de gaz! “Mie mi-au dat cei de la Electroputere 2.000 de dolari pe Dănciulescu şi lui taică-său i-au oferit două butelii cu gaz. Atunci, butelia era monedă de schimb, fotbaliştii cumpărau butelii din salarii, era mare lucru să ai aşa ceva”, povestea, în trecut, antrenorul care l-a descoperit.