News

Zi liberă pentru românii care participă online la recensământul din 2022. Care sunt pașii

Cum pot obține românii o zi liberă datorită recensământului din 2022. Sunt niște pași pe care trebuie să urmezi pentru a avea o zi liberă plătită de la angajator.
16.01.2022 | 22:57
Zi libera pentru romanii care participa online la recensamantul din 2022 Care sunt pasii
Zi liberă pentru românii care participă online la recensământul din 2022. Care sunt pașii. Foto: Hepta Mediafax
ADVERTISEMENT

În 2022 are loc un nou recensământ al populației, iar de această dată acesta vine cu o premieră.

Ceea ce este nou în acest an față de toți ceilalți este că recensământul din 2022 va fi organizat inclusiv online, pe o platformă care este folosită de mai multe țări și care va fi utilizată și la noi de această dată.

ADVERTISEMENT

Zi liberă datorită recensământului din 2022. Ce trebuie să faci

Totuși, trebuie precizat și faptul că vor fi și recenzori care vor merge din poartă în poartă și din casă în casă dacă există persoane care nu se descurcă să transmită online datele.

„Dacă dintr-o localitate au plecat oameni, nu mai are sens să ținem acolo și primărie, poliție și așa mai departe. Știind cărei populații se adresează, Guvernul își poate calibra mult mai bine investițiile în diverse zone. De asemenea, își poate calibra ajutoarele sociale pe care le acordă în diverse zone”, a declarat Adrian Codrilașu, vicepreședintele CFA România.

ADVERTISEMENT

Ar trebui să cunoașteți un lucru foarte important și anume acela că persoanele care completează singure chestionarul vor avea o zi liberă de la angajator.

În continuare vom preciza și ce trebuie să faceți ca să obțineți această zi liberă suplimentară.

ADVERTISEMENT

Prima etapa a recensământului din 2022 începe peste două săptămâni momente în care autoritățile centralizează toate datele despre fiecare cetățean.

Noutatea care vine în acest an este aceea că suntem îndrumați și încurajați să completăm online acest chestionar, motiv pentru care este dată inclusiv și această zi liberă.

ADVERTISEMENT

Tot ce avem de făcut în acest caz este să intrăm pe site-ul recensământromânia.ro, unde va exista o trimitere spre o platformă în care găsim chestionarul pe care trebuie să-l completăm.

Până când trebuie acordată ziua liberă

Ziua liberă plătită trebuie acordată în cel mult un an de la data autorecenzării. Mai precis, salariații pot primi liber cel mai târziu în mai 2023.

Deocamdată, trebuie precizat faptul că această platformă nu este disponibilă deoarece recensământul propriu-zis nu a început încă.

Acest lucru va fi în martie și atunci cei care doresc o zi liberă de la angajator pot completa acest chestionar online.

Totuși, pentru a putea dovedi acest lucru este nevoie să prezentăm un cod de confirmare al autorecenzării care va fi generat automat de aplicație.

Pentru cei care nu se descurcă, așa cum am precizat deja, vor fi recenzori care le vor lua datele în propria casă sau ei pot merge inclusiv la primărie pentru a fi ajutat să completeze online.

ADVERTISEMENT