News

Zi liberă plătită pentru părinții care își vaccinează copiii anti-Covid. Elevii pot primi și ei o zi de scutire de la ore

Mai este doar o zi până la începerea campaniei de vaccinare anti-Covid și a minorilor de 5-11 ani. Există o lege care prevede acordarea unei zile libere plătite pentru părinții care își imunizează copiii.
25.01.2022 | 08:38
Zi libera platita pentru parintii care isi vaccineaza copiii antiCovid Elevii pot primi si ei o zi de scutire de la ore
Părinții care își vaccinează copiii anti-Covid pot primi o zi liberă plătită din partea angajatorului. Sursa foto: BBC
ADVERTISEMENT

Miercuri, 26 ianuarie 2022, se va da startul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului și a categoriei de vârstă 5-11 ani. Părinții care doresc să-și ducă copiii la centrele de imunizare trebuie să știe ca pot face acest lucru primind o zi liberă plătită de la serviciu.

Ziua nu va fi inclusă în concediul de odihnă, prevede Legea nr. 221/2021. Tot în baza acestei legi, elevii pot beneficia de o zi de scutire de la ore, atunci când merg să se vaccineze.

ADVERTISEMENT

Ziua liberă plătită nu va fi considerată parte din concediul de odihnă

Adeverința de imunizare va fi o dovadă pentru aplicarea Legii nr. 221/2021. Dacă liberul solicitat va coincide cu ziua de administrare a serului, beneficiarul va trebui să depună adeverița în prima zi lucrătoare.

” (…)Drepturile persoanelor prevăzute la alin. (3) se acordă pe baza adeverinței de vaccinare și a declarației pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului cu vârsta sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

ADVERTISEMENT

În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, este menționat în Legea nr. 221/2021. 

Cum se va administra vaccinul anti-Covid copiilor de 5-11 ani

Reamintim că autoritățile au creat platforma ”P_Ped”, pentru programarea copiilor de 5-11 ani la vaccinarea anti-Covid. Totuși, la centrele de imunizare destinate celor mici se poate veni și fără programare. Inclusiv în cabinetele medicilor de familie minorii pot fi injectați cu serul împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Cominarty este vaccinul ce se va administra minorilor de 5-11 ani și a fost aprobat pentru utilizare în noiembrie 2021 de către UE. La fel ca în cazul adulților, se va injecta tot în două doze, dar în cantități mai mici, de 10 micrograme. Rapelul, de asemenea, se va putea face după 21 de zile.

”Sunt obligatorii acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către reprezentantul legal al minorului și efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile și pe platforma națională de vaccinare, aici: https://vaccinarecovid.gov.ro/formulare-si-chestionare,

ADVERTISEMENT

-Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doză (10 µg), la interval de 21 de zile;

-Administrarea fiecărei doze se efectuează intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile;

-Dacă se inițiază vaccinarea la copiii care împlinesc 12 ani între administrarea celor două doze, aceștia continuă schema de vaccinare cu doza pediatrică de 10 µg”, a precizat CNCAV.

ADVERTISEMENT