News

Zi liberă plătită pentru părinții care își vaccinează copilul. Proiectul, raport favorabil în Senat

13.05.2021 | 08:03
Zi liberă plătită pentru părinții care își vaccinează copilul. Proiectul, raport favorabil în Senat
Zi liberă plătită pentru părinții care își vaccinează copilul. Proiectul, raport favorabil în Senat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Proiectul care prevede faptul că se acordă o zi liberă pentru părinții care își vaccinează copilul a fost adoptat miercuri în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială din Senat.

Conform actului, inițiat de USR PLUS, persoanele care se vaccinează împotriva COVID 19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor.

De asemenea, de scutire de frecvenţă în ziua vaccinării ar mai beneficia elevii, studenții şi militarii.

ADVERTISEMENT

Zi liberă plătită pentru părinții care își vaccinează copilul

Miercuri, 12 mai, Comisia de muncă a Senatului a acordat, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de modificare a Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, astfel că persoanele pot beneficia la cerere de zi liberă atunci când se vaccinează, același drept putând fi acordat părintelui care îşi vaccinează copilul.

Proiectul ”O zi liberă pentru vaccinare” a fost inițiat de deputații Oana Țoiu și Radu Molnar, parlamentari ai celor de la USR PLUS.

ADVERTISEMENT

”Persoanele care se vaccinează împotriva COVID 19 beneficiază de zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării în cazul angajaţilor.

De scutire de frecvenţă în ziua vaccinării beneficiază elevii, studenţii şi militarii. Aceste drepturi se acordă pe baza documentelor justificative eliberate de instituţia de profil la care a fost efectuată vaccinarea”, se arată în propunerea legislativă, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Zi liberă și pentru părinții care au copii cu dizabilități

Potrivit actului legislativ inițiat, se mai acordă o zi liberă și părintelui care îşi însoţeşte la vaccinare copilul cu vârsta de până la 16 ani sau până la 26 de ani, în cazul celor cu dizabilităţi. Acest drept se acordă pe baza declarației pe proprie răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat, la locul său de muncă, o zi liberă.

Conform unui amendament adoptat de comisie, angajatorul nu este obligat să acorde ziua liberă dacă organizează un centru de vaccinare la sediul său.

ADVERTISEMENT

”În lege, este prevăzută o zi liberă pentru ziua vaccinării, o zi liberă pentru rapel şi o zi liberă pentru vaccinarea copilului, atunci când vaccinul va fi disponibil şi pentru copiii sub 16 ani.

Angajatorii, dacă organizează centre proprii de vaccinare în unităţile respective, atunci nu mai au obligaţia de a acorda zi liberă, pentru că aduc vaccinul la locul de muncă şi astfel, fluxul de producţie în unitatea respectivă nu mai este afectat”, a explicat unul dintre iniţiatori, Oana Ţoiu, preşedinte al Comisiei de muncă din Camera Deputaţilor.

ADVERTISEMENT

Această propunere legislativă ar putea fi dezbătută şi votată luni în plenul Senatului, primă cameră sesizată în acest caz.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri