News

O zi liberă ca recompensă pentru cei care votează. Alina Mungiu-Pippidi: „Un cadouaș ca să-ți faci datoria civică”

Românii ar putea beneficia de o zi liberă în cazul în care merg să voteze, potrivit unui proiect de lege inițiat de USR și depus în dezbatere publică pe site-ul Senatului.
15.12.2021 | 14:27
O zi libera ca recompensa pentru cei care voteaza Alina MungiuPippidi Un cadouas ca sati faci datoria civica
Alina Mungiu-Pippidi nu crede că alegătorii ar trebui răsplătiți pentru că-și fac datoria civică de a vota/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un grup de parlamentari ai USR au depus la Parlament un proiect de lege prin care salariații care merg să voteze ar urma să primească o zi liberă.

Liberul nu se va acorda pentru ziua în care se desfățoară scrutinul, ci la cererea angajatului, după validarea rezultatului respectivelor alegeri.

ADVERTISEMENT

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a comparat propunerea cu micii de la Piața Obor acordați la un moment dat pentru  persoanele care se vaccinau.

Costurile zilelor libere, suportate de angajatori

Inițiatorii proiectului îl justifică prin faptul că, indiferent de tipul de scrutin – alegeri locale, parlamentare sau prezidențiale, se observă o tendință de scădere a prezenței electoratului la urne.

ADVERTISEMENT

Propunerea de acordare a unei zile libere se face prin analogie cu ziua liberă pe care o primesc angajații care sunt implicați în procesul electoral, cum ar fi membrii secțiilor de votare. Mai este invocat faptul că alegătorii trebuie să se deplaseze la secția de votare la care sunt arondați, care nu se află întotdeauna în apropierea domiciliului, ci chiar în altă localitate.

Astfel, ziua liberă se va acorda indiferent de tipul de scrutin, în baza cererii exprese a angajatului. Dacă două sau mai multe tipuri de alegeri se desfășoară în aceeași zi, nu se acordă mai mult de o zi liberă.

ADVERTISEMENT

În situația în care în cadrul acelor alegeri se organizează și un tur 2 de alegeri, salariații care au exercitat dreptul de vot în cadrul ambelor tururi de scrutin beneficiază de o singură zi liberă plătită. Absența de la unul dintre tururile de scrutin va determina pierderea acestui drept”, prevede proiectul de lege.

Ziua liberă ar urma să se acorde și persoanelor care votează prin corespondență sau care, aflându-se temporar în străinătate, votează la secțiile amenajate peste hotare.  Cererea de acordare a zilei libere se poate adresa angajatorului după validarea alegerilor pentru care s-a solicitat ziua liberă.

ADVERTISEMENT

Nu există un impact bugetar având în vedere că întregul cost legat de acordarea acestor zile libere plătite este suportat de angajator”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Alina Mungiu-Pippidi: „Este un cadouaș pentru alegători”

Într-o declarație pentru FANATIK, politologul Alina Mungiu-Pippidi a afirmat că o asemenea măsură nu se justifică fiind „un cadouaș ca să-ți faci datoria civică”.

E ca și cu micii dați la oameni ca să se vaccineze. Văd o preocupare pentru acordarea de stimulente pozitive însă acestea trebuie să se combine și cu stimulente negative. De exemplu, dacă nu te-ai vaccinat să nu mai poți intra chiar peste tot.

N-ai de ce ce să le dai o zi liberă decât pentru ziua în care ar merge să voteze. N-am auzit nicăieri de așa ceva”, a spus Alina Mungiu-Pippidi.

Chiar și în cazul în care liberul s-ar acorda pentru ziua scrutinului, numărul beneficiarilor s-ar restrânge considerabil întrucât, în mod tradițional, în România, alegerile se desfășoară duminica.

Însă inițiatorii invocă datele legate de prezența la vot din ultimii 30 de ani încoace. Astfel, la alegerile parlamentare și prezidențiale din mai 1990, prezența a fost de 86,19%, în 1992 a scăzut la 76,29% apoi la 76,01% în 1996, 65,31% în 2000, 58,51% în 2004, pentru ca la ultimele alegeri parlamentare, din 2016 și 2020, prezența să fie de 39,49%, respectiv 31,84%.

La alegerile europarlamentare din 2007 și 2009, prezența la urne a fost mai mică de 30%. La scrutinul europarlamentar din 2014 s-a ajuns la o prezență de 48,94%, însă atunci a avut loc concomitent și referendumul convocat  de către președintele Klaus Iohannis pe teme legate de justiție.

ADVERTISEMENT