News

Zi sângeroasă în Afganistan, cu peste 40 de morți și zeci de răniți în două atentate teroriste

12.05.2020 | 23:51
Zi sangeroasa in Afganistan cu peste 40 de morti si zeci de raniti in doua atentate teroriste
Atentat în Afganistan, cu peste 40 de morți
ADVERTISEMENT

Cel puțin 16 persoane au murit în urma unui atentat produs într-un spital din Kabul, Afganistan. În același timp, într-un atac din estul Afganistanului au murit 24 de persoane.

Zi sângeroasă în Afganistan, cu peste 40 de morți și zeci de răniți

Atacurile teroriste au fost revendicate de Statul Islamic, grupare activă în Afganistan. Într-o singură zi, marți, 12 mai, au murit nu mai puțin de 40 de oameni și alte zeci de persoane au fost rănite în mai multe atacuri produse în Afganistan.

ADVERTISEMENT

Conform autorităților din Kabul, două explozii urmate de focuri de armă au vizat un spital din zona Dasht-e-Barchi din Kabul. Și-au pierdut viața 16 persoane, printre care doi bebeluși din maternitatea spitalului.

Clinica atacată era administrată de organizația umanitară Medici fără Frontiere, motivul atentatului terorist fiind necunoscut.

ADVERTISEMENT

Al doilea atac a avut loc la înmormântarea unui comandant de poliție în provincia Nangahar, în estul Afganistanului. 24 de persoane și-au pierdut viața și 68 au fost rănite în acest atac terorist.

Insurgenții talibani au dat asigurări că nu sunt implicați în atacuri, astfel că autoritățile cred că responsabili de atentate ar fi cei de la Statul Islamic, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

Talibanii vor armistițiu cu SUA, însă cer americanilor să plece

Talibanii au fost primii care au vorbit despre un armistițiu cu americanii, după mai bine de 18 ani de conflict armat. Singura condiție a talibanilor a fost ca americanii să își retragă total trupele din Afganistan.

SUA au acceptat termenii talibanilor, însă cel mai probabil va mai dura câțiva ani până la o retragere totală. Chiar și așa, experții se tem că prezența unor grupări teroriste precum Statul Islamic destabilizează zona, iar o retragere totală a trupelor ar putea da naștere unei situații asemănătoare cu cea din Irak.

ADVERTISEMENT

Talibanii au acuzat SUA în repetate rânduri că actualul guvern din Kabul este o simplă marionetă a americanilor, motiv pentru care conflictul armat a continuat timp de mai bine de 18 ani.

ADVERTISEMENT
Tags: