News

Zile libere 2021. Când se anunţă următoarea minivacanţă pentru toţi românii

03.05.2021 | 12:59
Zile libere 2021 Cand se anunta urmatoarea minivacanta pentru toti romanii
2021, un an cu mai puține zile libere
ADVERTISEMENT

Anul 2021 este unul cu ghinion pentru angajații din România, din punct de vedere al al sărbătorilor legale, în condițiile în care data de 1 mai a căzut în același weekend cu Paștele orotodox, cele două minivacanțe fiind astfel comprimate într-una singură.

Următoarele zile de sărbătoare legale vor fi cele de Rusalii, însă și în acest caz una dintre cele două zile libere coincide cu o zi de weekend. Astfel, vor fi libere zilele de 20 și 21 iunie, una într-o zi de duminică, cealaltă lunea. Oricum în intervalul 19-21 iunie vor fi trei zile libere succesive pentru români.

ADVERTISEMENT

Până atunci va mai fi liber de 1 iunie, care cade într-o zi de marți. Teoretic, poate fi obținută o minivacanță în cazul celor își iau o zi de concediu în data de 31 mai. Împreună cu weekendul 29-30 mai, s-ar putea face astfel o minivacanță de patru zile.

Mai puține zile libere în acest an

În cazul bugetarilor, lucrurile ar putea sta mai simplu ținând seama că statul român a făcut deja o tradiție din a acorda o zi liberă în plus angajaților săi atunci când o sărbătoare legală este despărțită de o singură zi de weekend.

ADVERTISEMENT

Românii nu au noroc în acest an nici în de privește liberul care se acordă pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului. În 2021 această sărbătoare cade duminica.

Și în luna decembrie, vor fi mai puține libere. Data de 30 noiembrie, când este celebrat sf. Andrei, este într-o marți, urmată de Ziua Națională, pe 1 decembrie. Iarăși există posibilitatea luării unei zile de concediu pe 29 noiembrie pentru „sudarea” acestor sărbători cu weekendul precedent, caz în care s-ar putea obține o minivancanță de cinci zile.

ADVERTISEMENT

De sărbătorile de iarnă, nu  ne vom bucura decât de weekend. Primele două zile de Crăciun sunt sâmbătă și duminică, iar situația se repetă și de Anul Nou, pe 1 și  2 ianuarie 2022.

De altfel, anul viitor, din 15 zile de sărbătoare legală, șase vor fi în weekend și nouă în timpul săptămânii. Astfel, pe lângă prima zi de Paște și prima de Rusalii care sunt în fiecare an duminica, anul viitor 1 mai și prima zi de Crăciun vor cădea în weekend.

ADVERTISEMENT

Sărbătorile legale sunt zilele declarate  libere prin lege, în afara sâmbetelor și duminicilor. În aceste zile, lucrează doar angajații din spitale sau din unitățile de alimentație publică, la care se adaugă cele în care, prin specificul lor, nu-și pot întrerupe activitatea. Chiar și în aceste cazuri, cei nevoiți să lucreze la dreptul să primească alte libere în compensare, în următoarele 30 de zile.

De menționat este faptul că angajații care, în acest an, au primit zile libere atât de Paștele catolic, cât și de Paștele ortodox vor trebui să recupereze două libere.

În 2020, Codul Muncii a fost modificat printr-o lege care stabilește că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariații care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice. Programul recuperării va fi stabilit de către angajator.

Decizia nu se aplică în cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios. Astfel, nu se va mai pune problema recuperării liberelor dublate.

ADVERTISEMENT