News

Zile libere 2021. Câte sărbători legale vor fi. Când pică Paștele, 1 Mai, 1 Decembrie și Crăciunul

02.01.2021 | 13:05
Zile libere 2021. Câte sărbători legale vor fi. Când pică Paștele, 1 Mai, 1 Decembrie și Crăciunul
Anul 2021 te îmbie cu 15 zile libere. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

2021 bate la ușă și ar fi bine să îl primești cu brațele deschise, pentru că aduce o mulțime de vești bune. Nu știm dacă scăpăm de pandemie, dar putem să îți dăm de pe acum 15 motive de bucurie.

Ai intuit bine, acesta este numărul zilelor libere de care vei avea parte în noul an, cu ocazia sărbătorilor legale. Unde mai pui că 7 dintre ele pică în cursul săptămânii. Revelionul nu îți este de ajuns?  Te anunțăm că pe 24 ianuarie vei lua o mică pauză de la muncă și vei celebra Unirea Principatelor Române.

Dacă se întâmplă să nu ți se acorde zilele libere, te poți consola cu un spor la salariul de bază ce nu poate sub nicio formă să fie mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ADVERTISEMENT

Când pică Paștele, 1 Mai, 1 Decembrie și Crăciunul în 2021

În 2021 se reface recensământul populației. Este momentul în care aflăm cu exactitate câți cetățeni mai are țara noastră și cum trăiesc aceștia.

Dacă accepți să completezi chestionarul online, vei primi o zi liberă. Ea este plătită de angajator, bineînțeles și se adaugă practic celor 15 sărbători legale pe care le avem deja în noul an.

ADVERTISEMENT

Conform Codului Muncii, pentru salariatii care aparţin de un cult religios legal, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Totodată, salariaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima si a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

ADVERTISEMENT

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/ sau succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi celor în care se recuperează orele de muncă neefectuate, porevede Codul Muncii.

Potrivit legii nr. 19/2020, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși. Zilele libere se acordă dacă școlile și grădinițele sunt închise ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

ADVERTISEMENT

Zile libere pentru părinți se acordă în următoarele condiții:

 • dacă au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
 • locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.
ADVERTISEMENT

Calendarul zilelor libere legale în 2021:

 • 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – vineri şi sâmbătă;
 •   24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – duminică; 30 aprilie (Vinerea Mare);
 • 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;
 • 2 – 3 mai (prima şi a doua zi de Paşti) – duminică şi luni;
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;
 • 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
 • 15 august (Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului) – duminică;
 • 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântului Andrei) – marţi;
 •   1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
 • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
 • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
 • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri