News

Zile libere 2023. O minivacanță de 5 zile se apropie pentru români

Zile libere 2023: o minivacanță extrem de așteptată, de 5 zile, se apropie pentru cetățenii din România în debutul calendaristic al verii.
22.05.2023 | 22:26
Zile libere 2023 O minivacanta de 5 zile se apropie pentru romani
Zile libere 2023. Se apropie minivacanța de 5 zile din acest an, de Ziua Copilului și Rusalii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Zile libere 2023. O minivacanță de 5 zile se apropie pentru români în debutul calendaristic al verii. În acest an, Ziua Copilului și Rusaliile se anunță o perioadă de concedii pentru foarte mulți cetățeni.

Zile libere 2023. Se apropie minivacanța de 5 zile din acest an, de Ziua Copilului și Rusalii

Pentru bugetari, 2023 poate fi descris drept un an bun dacă ne uităm la zilele libere decise prin lege. În debut de an s-a stabilit că bugetarii vor avea: două minivacanțe de câte 3 zile fiecare, 5 minivacanțe de 4 zile și o minivacanță de cinci zile.

ADVERTISEMENT

În perioada următoare, chiar în debutul oficial al verii, urmează cea mai așteptată vacanță de către elevi și bugetari: cea de 5 zile. Vorbim de aproape o săptămână liberă pentru români.

Această minivacanță vine după ce Guvernul a decis să facă punte între Ziua Copilului și Rusalii. Cu alte cuvinte, oamenii vor avea liber în intervalul 1-5 iunie 2023, cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie), urmată de Sărbătoarea Rusaliilor care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie.

ADVERTISEMENT

Anul 2023, unul cu multe zile libere pentru elevi

Pentru elevi, anul 2023 este unul cu foarte multe zile libere. Vorbim atât de datele oficiale stabilite prin lege, cât și de zilele libere forțate, care vin în această perioadă. Greva generală din Educației aduce, în prezent, noi zile în care copiii, fără voia loc, nu fac ore.

Din datele Ministerului Educației, elevii vor intra în vacanța de vară pe data de 17 iunie 2023, aceasta fiind prima zi de vacanță. Anul școlar 2022-2023 se încheie pe 16 iunie 2023. De notat că excepție fac elevii din anii terminali, mai exact cei de clasa a VIII-a și a XII-a, pentru care anul școlar se termină mai devreme.

ADVERTISEMENT

Astfel, teoretic, pentru elevii de clasa a VIII-a, cursurile se termină pe data de 9 iunie 2023. În același timp, pentru elevii de clasa a XII-a și a XIII-a seral și frecvență redusă, școala se încheie pe data de 2 iunie 2023.

Sinteza zilelor libere care au mai rămas în 2023, potrivit Codului Muncii:

  • 1 iunie (Ziua Copilului); Joi
  • prima și a doua zi de Rusalii; 4 și 5 iunie; Duminică și Luni
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului); Marți
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei); Joi
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României); Vineri
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun); Luni și Marți.
ADVERTISEMENT

De notat că, din 2024, românii vor primi încă două zile libere legale. În finalul anului trecut, în Senat a fost adoptat un proiect care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie declarate zile nelucrătoare. În martie 2023, președintele României a semnat decretul de promulgare prin care aceste zile devin oficial nelucrătoare.

ADVERTISEMENT