News

Zile libere pentru familiile monoparentale. În ce condiții se pot acorda

10.03.2021 | 16:09
Zile libere pentru familiile monoparentale. În ce condiții se pot acorda
Zile libere pentru familiile monoparentale. În ce condiții se pot acorda. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de miercuri, Camera Deputaților a modificat Ordonanța de urgenţă 182/2020 referitoare la acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor în situația limitării sau suspendării cursurilor cu prezență fizică. În această categorie au fost incluse și familiile monoparentale. 

În prezent, zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator la solicitarea părintelui, printr-o cerere depusă la angajatorul acestuia, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2020, măsura prin care se acordă zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică sunt suspendate, a fost prelungită până pe 30 iunie 2021.

Zilele libere și pentru familiile monoparentale în cazul suspendării sau a limitării cursurilor școlare

În toamna lui 2020, Guvernul României a decis, prin OUG 147/2020, ca părinții să poată beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor, însă în practică una dintre condițiile prevăzute de lege făcea inaplicabile prevederile întregii ordonanțe pentru foarte multe familii.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care în România există între 14 și 18% familii monoparentale, multe asociații au solicitat Guvernului să modifice textul actului normativ, pentru a include și familiile monoparentale în categoria celor care primesc zile libere.

Acest lucru s-a petrecut miercuri, 10 martie. În Camera Deputaţilor s-a modificat Ordonanţa de urgenţă 182/2020 referitoare la acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ.

Cu 305 voturi favorabile, s-a decis ca aceste prevederi să fie aplicate şi în cazul familiilor monoparentale, transmite Agerpres.

ADVERTISEMENT

Potrivit articolelor adoptate, acordarea acestor zile libere se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară; b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere, se află într-una dintre situaţiile prevăzute la art.3 din Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei“.

S-a introdus opţiunea de a alege între acordarea de zile sau de majorarea salarială suplimentară, atât pentru familia monoparentală, cât şi pentru situaţiile în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea într-unul din domeniile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, penitenciare şi unităţile sanitare publice, în acest caz beneficiind doar unul dintre părinţi, în funcţie de opţiunea exprimată.

Ce se întâmplă cu angajații sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională

Angajații sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice beneficiază de zilele libere, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului.

ADVERTISEMENT

În aceste situații fac excepţie familiile monoparentale, care pot opta fie pentru acordarea de zile libere conform, fie pentru acordarea majorării drepturilor salariale cuvenite, fără ca aceste drepturi să poată fi cumulate pentru aceeaşi perioadă”, mai prevede textul adoptat.

În situația în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre aceste domenii, acesta are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din această perioadă, numai în cazul în care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere.

”În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la acordarea de zile libere, cu aprobarea angajatorului, sau, în cazul în care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere, la majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite. Această majorare se acordă pe baza cererii părintelui, însoţită de declaraţia celuilalt părinte că nu beneficiază de acest drept.

ADVERTISEMENT

Prevederile se aplică şi în cazul limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, în situaţiile reglementate prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii”, mai anunță sursa citată.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri