ADVERTISEMENT
News

Zile libere pentru părinți! Ordonanța, aprobată de Guvern

Autor: Adrian Baciu | 23.10.2020 | 10:37
Zile libere pentru părinți! Ordonanța, aprobată de Guvern
Zile libere pentru părinți! Ordonanța, aprobată de Guvern. Sursa foto: hepta.ro

În cursul zilei de joi, Guvernul a adoptat o OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a cursurilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform ordonanței, se acordă zile libere plătite și pentru alte situații stabilite prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de urgență sau ordin al ministrului educației și cercetării.

Vorbim de situații care impun suspendarea temporară a cursurilor, cum ar fi, spre exemplu suspendarea cursurilor în timpul desfășurării procesului electoral sau trecerea în scenariul hibrid a unor școli.

ADVERTISEMENT

Zile libere pentru părinți în caz de închidere a școlilor! OUG, aprobată de Guvern

Executivul condus de Ludovic Orban a aprobat proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a cursurilor.

Astfel, noua lege prevede acordarea zilelor libere plătite și pentru alte situații stabilite prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de urgență sau ordin al ministrului educației și cercetării, situații care impun suspendarea temporară a cursurilor, cum ar fi, spre exemplu suspendarea cursurilor în timpul desfășurării procesului electoral.

ADVERTISEMENT

Odată cu noul act normativ, părinții din România beneficiază de zile și în situaţia în care activitatea didactică în unitățile de învățământ, inclusiv în cele de educație antepreșcolară și preșcolară se desfășoară în scenariile 2 și 3, anunță Hotnews.

Mai exact, atunci când copiii se duc la școală prin rotație (scenariul 2) sau când cursurile vor avea loc doar online (scenariul 3), părinții beneficiază de zile libere plătite.

ADVERTISEMENT

Cum se stabilește durata acestor zile libere

Din Ordonanța guvernului mai reiese faptul că numărul de zile libere se stabilește pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU se stabilește aplicarea unui dintre scenariile menționate.

În ceea ce privește angajatorul, acesta este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă și nu își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.

ADVERTISEMENT

În urmă cu două zile, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Violeta Alexandru a precizat că un părinte din fiecare familie va primi 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, în situația în care se vede nevoit să rămână acasă, pentru a-și supraveghea copilul care studiază online.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!