News

Zile libere pentru sărbătorile legale care pică în weekend. Ce proiect de lege au inițiat parlamentarii

Parlamentarii propun ca liberele din sărbătorile legale, care se suprapun cu weekend-ul, să fie acordate în zilele următoare. Proiectul este inițiat de membri PNL și PSD.
13.05.2022 | 18:03
Zile libere pentru sarbatorile legale care pica in weekend Ce proiect de lege au initiat parlamentarii
Cum propun parlamentarii să fie acordate zilele libere care se suprapun cu weekend-ul. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Parlamentarii cer modificări referitoare la acordarea zilelor libere. Doi deputați PNL și unul al PSD au inițiat un proiect de lege prin care liberele din sărbătorile legale, care pică în weekend, să fie oferite de angajatori în zilele următoare.

Parlamentarii propun modificarea Codului Muncii, referitor la acordarea zilelor libere, careu au picat în weekend

Inițiatorii proiectului sunt, mai exact, deputaţii PNL, Gabriel Andronache şi Daniel Gheorghe, şi Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD. Demersul lor este o modificare și completare, în același timp, pentru art.139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

ADVERTISEMENT

”Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal.

Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii.

ADVERTISEMENT

Legiuitorul doreşte ca atunci când este incidentă situaţia suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obţină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajaţii să se bucure de acest beneficiu”, este menționat în actul normativ, scrie News.ro

Nouă zile libere legale pentru angajați în 2022?

Deputații menționați susțin că angajatorii vor avea obligația să ofere salariaţilor nouă zile libere, având în vedere numărul total de sărbători legale: 9 cad în cursul săptămânii, iar 6 sâmbăta și duminica.

ADVERTISEMENT

”În concluzie, anul acesta salariaţii români vor avea 2 zile libere legale în plus faţă de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în week-end.

De asemenea, se urmăreşte ca în zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere.

ADVERTISEMENT

Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoare de zile nelucrătoare aşa cum doreşte legiutorul, deorece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, mai este argumentat în proiectul de lege.

Inițiatorii au mai subliniat cât de mult muncesc românii în raport cu alte țări din UE. Noi avem cele mai puține zile libere, 15 , “faţă de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii de 28, la fel şi britanicii, olandezii, germanii şi portughezii”.

În acest proiect, Senatul este prima camera sesizată. Camera Deputaților are calitatea de for decizional.

ADVERTISEMENT