News

Zile libere plătite pentru părinți când se întrerupe școala. Iohannis a semnat decretul

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni legea pentru acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii Sars-CoV-2.
30.05.2022 | 15:36
Zile libere platite pentru parinti cand se intrerupe scoala Iohannis a semnat decretul
Când copiii nu mai pot frecventa cursurile cu prezență fizică din cauza pandemiei, părinții vor primi zile libere plătite. Foto: libreshot.com
ADVERTISEMENT

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.110/2021. Această OUG prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Zile libere plătite pentru unul dintre părinți

Zile libere plătite vor primi și părinții sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat sau care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

ADVERTISEMENT

Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum şi pentru părinţii care au în întreţinere copii sau adulţi cu handicap cuprinşi într-o formă de învăţământ, respectiv înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ preuniversitar, inclusiv de educaţie timpurie antepreşcolară”, se arată în actul normativ.

Conform sursei citate, aceste prevederi se aplică părinţilor pentru care locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca. ”Prevederile se aplică pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor în unităţile de învăţământ, unde aceştia sunt înscrişi”, se mai arată în actul normativ.

ADVERTISEMENT

Veste bună și pentru TAROM

În aceeași zi, Klaus Iohannis a promulgat și legea care vizează reglementarea cadrului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 şi 3.000.000 pasageri/an.

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 167/2020/ privind unele măsuri pentru susţinerea activităţii unor aeroporturi regionale în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 139/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat Societăţii “Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM” – S.A. şi Societăţii Blue Air Aviation – S.A. pentru compensarea pierderilor economice suferite în contextul pandemiei de COVID-19”, se arată pe presidency.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: