News

Zile libere plătite pentru părinți și în vacanțele neprevăzute. Măsura s-a adoptat în Senat

Părinții vor avea zile libere plătite și în vacanțele impuse copiilor lor de actuala situație epidemiologică.
27.10.2021 | 17:02
Zile libere platite pentru parinti si in vacantele neprevazute Masura sa adoptat in Senat
ADVERTISEMENT

Măsura este valabilă doar pentru părinții ai căror copii au până în 12 ani și care nu au posibilitatea de a lucra de la domiciuliu. Așadar, măsura nu este valabilă doar în cazul în care elevul va trece la școala în online, ci în orice vacanță școlară neprevăzută, impusă de CNSU.

Totodată, de zile libere plătite vor beneficia inclusiv părinţii sau reprezentanţii legali ai căror copii suferă de handicap grav neşcolarizat. De asemenea, vor beneficia și cei care au în întreţinere o persoana adultă până în 26 de ani, încadrată tot în grad de handicap.

ADVERTISEMENT

Părinții ai căror copii suferă de handicap vor beneficia și ei de aceste zile libere plătite

”Având în vedere necesitatea supravegherii copiilor în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, de către părinţi, în perioada suspendării cursurilor sau a închiderii unităţilor de învăţământ, în urma finalizării dezbaterilor, în şedinţa din data de 27 octombrie, membrii Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială au hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui raport de admitere”, este menționat în documentul legislativ.

Senatul a adoptat, de fapt, o modificare la OUG nr. 110/2021, dată de Guvern la începutul lunii octombrie,  privind acordarea unor zile libere plătite părinților, dar și altor categorii de persoane, în actuala criză epidemiologică.

ADVERTISEMENT

”După alineatul 2 al articolului 1 se introduce un nou alineat, alin 2^1, cu următorul cuprins:

Prin excepție de la prevederile alin. 2, zilele libere se acordă și pe perioada vacanțelor dispuse la recomandarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, potrivit proiectului de lege.

Comisia de muncă, familie și protecție socială a fost adoptat în unanimitate amendamentul adus la OUG nr. 110/2021.

ADVERTISEMENT

”Asigurarea acordării zilelor libere și în situația în care evoluția situației epidemiologice impune suspendarea cursurilor școlare prin acordarea unor perioade de vacanță ce depășesc cadrul stabilit la începutul anului școlar, prin ordin al ministrului educației, acestea fiind situații excepționale ce nu pot fi previzionate de părinți”, mai este menționat în proiectul de lege.

Cum vor fi plătiți părinții

De altfel, de menționat este și faptul că măsura se aplică pe perioada stării de alertă, dar și după încetarea ei, pe tot parcursul anului școlar 2021-2022.  Plata reprezintă 75% din salariul de bază.

ADVERTISEMENT

”2) Prevederile alin. [1] se aplică pe perioada stării de alerta și după incetarea acesteia, dar nu mai tarziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021 – 2022, fara a se include vacanțele, in situația limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezența fizica a copiilor in unitatile de invațământ și in unitatile de educatie timpurie antepreșcolara, unde aceștia sunt inscriși, in conditiile prevazute de ordinele emise in temeiul art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 141/2020 privind instituirea unor masuri pentru buna functionare a sistemului de invatamant și pentru modificarea și completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011.

Sau, dupa caz, in conditiile art. 38 alin.(15) din Legea nr.55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19, cu modificarile si completările ulterioare”, mai prevede textul de lege de aprobare a OUG.

Măsura nu este una definitvă. Pentru a intra în vigoare trebuie să treacă de votul Camerei Deputaților, care are calitatea de for decizional, dar și să fie promulgată de șeful statului, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT
Tags: