Life

Zilele în care este dezlegare în Postul Sfintei Maria. Când se ține post negru

Postul Sfintei Maria a început în prima zi din luna august și are o durată de două săptămâni. Când au credincioșii dezlegare la pește, untdlemn sau ulei.
02.08.2022 | 14:13
Zilele in care este dezlegare in Postul Sfintei Maria Cand se tine post negru
Când e dezlegare în Postul Sfintei Maria. Ziua în care se consumă pește. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Zilele în care este dezlegare în cel de-al treilea post de peste an nu sunt foarte multe. E important de știut că în calendarul ortodox există o singură dată în care creștinii ortodocși au dezlegare la pește, și anume pe 6 august.

Când e dezlegare în Postul Sfintei Maria. Ziua în care se consumă pește

Schimbarea la Față a Domnului este sărbătorită în fiecare an în data de 6 august și aduce dezlegare la pește. De asemenea, în zilele de marți și joi credincioșii consumă numai legume fierte fără ulei de floarea soarelui sau măsline.

ADVERTISEMENT

Sâmbăta și duminica se face dezlegare la ulei și vin. În toată această perioadă a Postului Sfintei Maria oamenii trebuie să se abțină și să nu mănânce produse de origine animale pentru a se apropia de Dumnezeu.

Postul negru are loc în zilele de luni, miercuri și vineri, când nu se mănâncă nimic până la slujba Ceasului al IX lea, adică până la ora 15:00.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea, iertarea și înțelegerea sunt lucrurile pe care trebuie să se bazeze credincioșii în cele două săptămâni de post, care se încheie odată cu Adormirea Maicii Domnului, cinstită în ziua de 15 august 2022.

Totodată, oamenii se roagă la Maica Domnului și citesc în special Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului, postul acesta fiind considerat mai ușor decât cel din perioada sărbătorilor pascale.

ADVERTISEMENT

Din păcate, este mai aspru decât cel Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel, care are o durată schimbătoare, în funcție de data Învierii Mântuitorului.

Postul Sfintei Maria. Ce nu ai voie să faci

Postul Sfintei Maria aduce câteva lucruri pe care oamenii nu au voie să le facă. În cele două săptămâni nu se fac nunți, botezuri și cumetrii pentru că Biserica transmite că nu se cântă și nu se dansează în această perioadă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat, în postul Adormirii Maicii Domnului rugăciunea fiind cea mai importantă. În plus, nu se bea alcool și nu se fumează.

ADVERTISEMENT