News

Zilele libere plătite pentru părinți ar putea fi acordate și în timpul vacanței de vară

29.04.2020 | 21:01
Zilele libere platite pentru parinti ar putea fi acordate si in timpul vacantei de vara
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege aflat pe agenda Camerei Deputaților prevede ca părinții să poată solicita zile libere plătite de angajator și pe durata vacanței de vară. Proiectul modifică prevederile legii intrare recent în vigoare potrivit cărora unul dintre părinți poate cere angajatorului zile libere plătite în cuantum de 75% din salariul pe fiecare zi, pe durata perioadei închiderii școlilor.

Zilele libere acordate până la 13 septembrie

Posibilitatea ca zilele libere plătite să fie solicitate și în timpul vacanței de vară a fost introdusă sub forma unui amendament la proiectul de lege de adoptare a OUG 30/2020, scrie avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Proiectul a trecut deja de Senat și de comisiile din Camera Deputaților, urmând să intre la votul final din plen.

Prin legea adoptată anterior, părinții puteau cere zile libere pe durata întreruperii cursurilor școlilor din cauza epidemiei de coronavirus, până la data de 12 iunie 2020 când ar fi trebuit să se încheie cursurile.

ADVERTISEMENT

Prin noul proiect, durata este stabilită pentru întregul an școlar, adică inclusiv vacanța de vară, deoarece anul școlar în curs durează până la 13 septembrie când începe anul școlar 2020-2021.

Legea ce permite în momentul de față angajaților să ceară libere plătite pentru îngrijirea copiilor până la 12 ani pe durata întreruperii cursurilor a intrat în vigoare luna trecută, fiind una dintre măsurile generate de efectele epidemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Legea se aplică tuturor angajatorilor fie că sunt de drept privat, fie că sunt de drept public. Concret, salariații ce au un copil în vârstă de până la 12 ani, copil înscris în cadrul unității de învățământ, sau au copii cu dizabilități înscriși în cadrul unei unități de învățământ au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care unitățile de învățământ sunt închise de către autoritățile competente.