News

Zilele libere primite de Paște se recuperează. Ce categorie de angajați trebuie să muncească pentru ele

20.04.2021 | 16:45
Zilele libere primite de Paste se recupereaza Ce categorie de angajati trebuie sa munceasca pentru ele
Zilele libere primite de Paște se recuperează. Ce categorie de angajați trebuie să muncească pentru ele. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii care beneficiază de zile libere atât de Paștele catolic, cât și de cel ortodox, vor fi nevoiți să recupereze ulterior acest ”pachet” de vacanță primit.

În 2020, Codul Muncii a fost modificat printr-o lege care stabilește că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariații care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice.

ADVERTISEMENT

Decizia nu se aplică în cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios. Astfel, nu se va mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Zilele libere primite de Paște se recuperează

În acest an, zilele libere legale cu ocazia sărbătorii Paştelui catolic au fost pe 2 aprilie (Vinerea Mare), 4 şi 5 aprilie (prima şi a doua zi de Paşte).

ADVERTISEMENT

Peste mai puțin de două săptămâni urmează și zilele libere acordate sărbătorilor legale destinate Paştelui ortodox. Acestea sunt 30 aprilie (Vinerea Mare), 2 şi 3 mai (prima şi a doua zi de Paşte).

Angajații din țară care au primit liber de Paştele catolic și vor primi și pentru cel ortodox vor trebui să recupereze liberele primite suplimentar, pe baza unui program stabilit de angajator, scrie avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, angajatorii care nu acordă timp liber în sărbătorile legale sau care nu recompensează munca în aceste zile riscă amenzi de mii de lei de la inspectorii muncii.

Ce categorie de angajați trebuie să muncească de Paște

În ciuda faptului că în Codul Muncii se stipulează faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, sunt unii angajaţi care trebuie să se prezinte la muncă şi de Paşte.

ADVERTISEMENT

Vorbim aici despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Potrivit legii, în aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: