Fotbal international

Zinedine Zidane, selecţionerul Franţei? „E primul pe care îl sun, dacă pleacă Deschamps!“

14.02.2021 | 11:26
Zinedine Zidane selectionerul Frantei E primul pe care il sun daca pleaca Deschamps
ADVERTISEMENT

Zinedine Zidane este principalul favorit să preia naţionala Franţei în viitor. Preşedintele federaţiei din „Hexagon“, Noel Le Graet, a recunoscut că antrenorul lui Real Madrid este primul pe care l-ar suna, dacă ar înceta colaborarea cu Didier Deschamps.

Zidane, care a câştigat tot ce se putea cu Real Madrid, mai puţin Cupa Spaniei, este unul dintre cei mai apreciaţi antrenori la nivel mondial şi un simbol ca jucător pentru naţionala „cocoşului galic“, pe care a condus-o spre un titlu mondial şi unul european, în 1998 şi 2000.

ADVERTISEMENT

Noel Le Graet: „Zidane va conduce Franţa“

Noel Le Graet este preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal şi unul dintre cei mai mari admiratori ai antrenorului Zinedine Zidane. El a declarat recent, pentru RTL, că fostul decar e primul nume pe lista posibililor înlocuitori ai lui Deschamps.

„Avem o relaţie excelentă cu Zidane. Nu mi-e teamă să recunosc faptul că, dacă Didier Deschamps ar trebui să renunţe, Zidane ar fi primul nume care mi-ar veni în minte pentru a-l înlocui“, a spus Le Graet.

ADVERTISEMENT

Nu este prima declaraţie de acest fel a numărului unu din FFF. În urmă cu aproximativ o lună, el a avut o poziţie similară, la Canal+: „în ziua în care Deschamps îşi va încheia contractul, nu-l va prelungi sau va pleca, dacă Zidane va fi disponibil, el va fi omul care va conduce Franţa“.

Zidane are un palmares incredibil ca antrenor: 3 Ligi ale Campionilor, două campionate, două Supercupe ale Spaniei, două Campionate Mondiale ale Cluburilor şi două Supercupe ale Europei.

ADVERTISEMENT

Deschamps, campion mondial cu Franţa şi ca jucător, şi ca antrenor

Franţa se pregăteşte pentru Europeanul de Fotbal din 2021, unde e în grupă cu Germania, Ungaria şi Portugalia. Va fi al patrulea turneu final sub comanda lui Didier Deschamps, care a devenit selecţioner pe 8 iulie 2012 şi i-a condus pe „cocoşi“ în 108 partide (71 de victorii, 19 remize şi 18 înfrângeri).

Deschamps a pregătit Franţa la Mondialele din Brazilia şi Rusia. În 2014, a pierdut în sferturi, 0-1 cu Germania, formaţia care avea să ridice trofeul, în timp ce, în 2018, „cocoşii“ au luat titlul mondial, într-o finală împotriva Croaţiei (4-2).

ADVERTISEMENT

La Euro 2016, Franţa a jucat finala, dar a pierdut în faţa Portugaliei, 0-1 după reprizele suplimentare. În Liga Naţiunilor, sub comanda lui Deschamps, „les bleus“ nu au ieşit să câştige grupa din prima ediţie, dar au revenit în al doilea sezon şi s-au calificat în semifinalele competiţiei, unde vor întâlni Belgia pe 7 octombrie 2021.

Ca jucător, Didier Deschamps a fost căpitanul Franţei care se încununa campioana lumii şi a Europei în 1998 şi 2000, o echipă al cărei star era, indubitabil, Zinedine Zidane.

Deschamps și Zidane, coechipieri la club şi la naţională

Înţelegerea lui Deschamps cu Franţa expiră la finalul anului 2022, în timp ce Zidane mai are contract cu Real până în iunie 2021, dar amândoi ar putea să plece de la echipele lor în această vară, funcţie de rezultatele de până atunci. Scaunul lui Zidane tremură, din cauza rezultatelor oscilante ale echipei. 

Zidane şi Deschamps nu au făcut istorie doar la naţională. Ei au jucat împreună şi la Juventus, câştigând de două ori Serie A, Supercupa Italiei, Supercupa Europei şi Supercupa Intercontinentală.

De altfel, Deschamps însuţi l-a lăudat pe colegul său de generaţie şi a spus că şi-ar dori să îl vadă la cârma naţionalei. „Întotdeauna a avut un element decisiv în jocul lui şi asta nu m-a deranjat niciodată. Iar după aceea, tot ce a făcut… Zizou este Zizou!“

Benzema, din nou la lot?

În cazul în care Zidane ar prelua banca tehnică a Franţei, există posibilitatea revenirii lui Benzema în lotul naţional. Atacantul lui Real are o relaţie foarte bună cu antrenorul, iar numirea acestuia i-ar facilita revenirea.

Benzema a fost exclus de Didier Deschamps după scandalul şantajului cu Valbuena şi a ratat titlul mondial cucerit de „cocoşi“ în 2018.

ADVERTISEMENT