News

Situaţia după 11 zile de război în Ucraina. Ce vor face ucrainenii dacă Zelenski e ucis. Ruşii, ameninţări pentru cei care ajută regimul de la Kiev

Ucraina rezistă eroic atacurilor neîncetate ale armatei ruse. Războiul a intrat în cea de a unsprezecea zi, o nouă zi în care se va încerca instituirea unor coridoare umanitare.
06.03.2022 | 06:00
Situatia dupa 11 zile de razboi in Ucraina Ce vor face ucrainenii daca Zelenski e ucis Rusii amenintari pentru cei care ajuta regimul de la Kiev
Război în Ucraina. Olena Zelenska: „Ocupanții ruși omoară copii ucraineni, intenționat și cinic”. România trimite alimente și combustibil din rezervele de stat
ADVERTISEMENT

Prima încercare de acest fel nu a avut succes. Autoritățile ucrainene au oprit sâmbătă evacuările din orașul asediat Mariupol, acuzând forțele ruse că au încălcat acordul de a opri focul și de a oferi civililor o cale de trecere în siguranță.

Război în Ucraina. Coridoarele de evacuare suspendate din cauza nerespectării încetării focului

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă seara că Rusia va relua ofensiva asupra orașelor Mariupol și Volnovakha.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație adresată agenției de presă ruse TASS, ministerul a spus că „nici un civil nu a putut părăsi Mariupol și Volnovakha de-a lungul coridoarelor de securitate anunțate”.

Ministerul anunțase mai devreme sâmbătă că va înceta bombardarea orașelor, care au suferit zile de atacuri care au afectat civili și militari laolaltă.

ADVERTISEMENT

Dar la doar câteva ore după anunțul de a întrerupe focul, un oficial regional de vârf a declarat că Rusia și-a încălcat acordul.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a mai spus că „înțelege” că evacuările civile din Mariupol și Volnovakha nu vor avea loc sâmbătă așa cum era planificat.

ADVERTISEMENT

Premierul Israelului, întâlnire cu Vladimir Putin

Premierul israelian, Naftali Bennett, s-a întâlnit sâmbătă cu Vladimir Putin pentru a discuta despre situația din Ucraina. De la începutul crizei, Israelul a încercat să fie un mediator în acest conflict.

Premierul Israelului, Naftali Bennett a zburat la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al politicianului israelian a anunțat că cei doi au discutat despre situația din Ucraina

ADVERTISEMENT

Putin a declarat că sancțiunile sunt egale cu o declarație de război

Președintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că sancțiunile introduse asupra țării sale sunt „echivalentul unei declarații de război”.

Putin a mai spus sâmbătă că va considera țările care impun o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ca participând la conflict.

Președintele Volodimir Zelenski și alți lideri ucraineni au cerut în mod repetat oficialilor NATO și occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, idee căreia SUA și NATO au declarat că se opun.

Zelenski le-a cerut sâmbătă parlamentarilor americani să ajute la stabilirea unei zone de excludere aeriană și la sancțiuni mai dure rusești.

Oficialii ucraineni laudă protestele

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a postat pe Twitter un videoclip din două orașe din Ucraina – Berdiansk și Herson – care arată proteste împotriva ocupației ruse. Sâmbătă au avut loc proteste împotriva ocupației ruse în ambele orașe, precum și cel puțin unul în regiunea Luhansk din estul Ucrainei.

Un nou videoclip postat pe rețelele de socializare arată că cel puțin un bărbat a fost lovit de focuri de armă în timpul unui protest împotriva armatei ruse în micul oraș Novopskov din nord-estul Ucrainei.

Situația umanitară continuă să se deterioreze

Pe măsură ce orașele sunt supuse bombardamentelor puternice, unii oficiali ucraineni spun că oamenii nu au acces la alimente, apă și medicamente.

Secretarul de stat american a vizitat un centru pentru refugiați din Polonia, unde au continuat să vină valuri de oameni din Ucraina de peste graniță. ONU estimează că peste 1,2 milioane de refugiați au fugit din 24 februarie.

A treia rundă de negocieri ar putea avea loc luni

A treia rundă de negocieri între delegația Ucrainei și delegația Rusiei ar putea avea loc pe 7 martie, relatează publicația Pravda Ucraina, citând surse din echipa președintelui Zelenski.

“Așteptăm confirmarea rușilor. Propunerea noastră este 7 martie”, au precizat sursele citate. Ora exactă și locul posibil al unor astfel de negocieri nu au fost încă raportate.

ADVERTISEMENT