News

14 zile de război în Ucraina: SUA nu susțin planul Poloniei de a trimite avioane forțelor ucrainene. Zelenski are o previziune sumbră despre Al Treilea Război Mondial

Conflictul din Ucraina continuă pentru a paisprezecea zi, după ce armata ucraineană a respins un nou atac al rușilor de a pătrunde în Harkov. Kamala Harris vizitează Polonia și România.
09.03.2022 | 06:00
14 zile de razboi in Ucraina SUA nu sustin planul Poloniei de a trimite avioane fortelor ucrainene Zelenski are o previziune sumbra despre Al Treilea Razboi Mondial
Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei intră în a doua săptămână de confruntări. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
09-03-2022
23:04

Peste 1.000.000 de copii au părăsit Ucraina de la începutul războiului cu Rusia

În mai puțin de două săptămâni, de când Rusia a declanșat invazia, peste 1.000.000 de copii au părăsit Ucraina și au ajuns în țările vecine.

”Peste 1 milion de copii au fugit din Ucraina în țările vecine în mai puțin de două săptămâni de când Rusia a început invadarea Ucrainei. Cel puțin 37 de copii au fost uciși și 50 au fost răniți”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, conform The Guardian.

În total, din 24 februarie până în prezent, peste 2 milioane de oameni au fugit din Ucraina, mai anunță UNICEF.

Majoritatea refugiaților sunt femei și copii, deoarece bărbații apți de luptă au primit ordin de la guvernul de la Kiev să rămână acasă pentru a-și apăra țara.

09-03-2022
21:54

Aproape 48.000 de civili ucraineni au fost evacuați miercuri din orașele bombardate

Autoritățile din Ucraina au actualizat numărul total al civililor care au reușit să scape miercuri din orașele asediate.

Inițial s-a spus că totalul este de aproape de 40.000, dar între timp numărul a crescut la aproape 48.000 de evacuați.

Majoritatea acestor oameni au părăsit orașul Sumî din nord-est. Alții au reușit să fugă din orașul sudic Enerhodar și din regiunea Kiev, notează Interfax.

Din numărul total de evacuați de miercuri:

  • 43.000 de civili au părăsit Sumî
  • 3.500 au fost evacuați din regiunea Kiev
  • 1.000 de oameni au fugit din Enerhodar
09-03-2022
21:45

SUA nu susțin planul Poloniei de a trimite avioane în Ucraina

Statele Unite au respins propunerea Poloniei de a-și livra avioane MiG-29 armatei americane pentru a le preda apoi Ucrainei, a informat miercuri Pentagonul, relatează The Guardian.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin l-a informat pe omologul său polonez că Washingtonul nu sprijină planurile Varșoviei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

”Serviciile de informații estimează că transferul (avioanelor) MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o escaladare și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar putea crește perspectivele unei escaladări militare cu NATO”, a declarat oficialul Pentagonului în cadrul unei conferințe de presă.

09-03-2022
21:23

Sute de oameni s-au adunat în centrul Budapestei pentru a condamna invazia Rusiei în Ucraina

Miercuri seara, sute de oameni s-au adunat în centrul Budapestei (Ungaria) pentru a protesta față de agresiunea Rusiei în Ucraina.

Aceștia au purtat lumânări și steaguri ucrainene în timp ce formau semnul păcii.

Sursa foto: Twitter

Din mulțime au făcut parte și activiști și voluntari de la Greenpeace.

09-03-2022
21:14

Noi imagini de la maternitatea din Mariupol bombardată de forțele ruse

În spațiul online au apărut noi imagini de la atacul aerian al forțelor ruse care a distrus o maternitate din Mariupol.

În momentul bombardamentului, în această clădire erau mai multe femei însărcinate și personalul medical.

09-03-2022
21:02

Zelenski avertizează: ”Al Treilea Război Mondial va începe, va fi o zonă de restricție aeriană, dar va fi prea târziu”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat un interviu din biroul său de la Kiev pentru postul britanic Sky News.

Liderul ucrainean a spus că țara sa nu poate învinge Rusia pe cont propriu și a cerut din nou statelor din vest să restricționeze traficul aerian deasupra Ucrainei.

Zelenski a făcut și o previziune sumbră și a spus că după ce un posibil Al Treilea Război Mondial va începe, deasupra Ucrainei ”va fi o zonă de restricție aeriană, dar va fi prea târziu”.

Acesta a mai adăugat că, pe măsura ce ezitarea statelor NATO în luarea acestei decizii se prelungește, cu atât mai mult crește riscul ca milioane de oameni să moară.

”Dacă situația de față de prelungește, la un moment dat vor închide cerul (n.r. restricționa traficul aerian), dar între timp vom pierde milioane de oameni”, avertizează Zelenski.

09-03-2022
19:57

Oficialii din Mariupol spun că peste 1.300 de civili au murit în oraș

Doi oficiali din orașul Mariupol afirmă că peste 1.300 de civili și-au pierdut viața de la începutul asaltului asupra localității.

Orașul a fost bombardat în primele zile, iar de o săptămână, acesta se află sub asediu.

”Cifrele preliminare indică 1.300 de rezidenți decedați ai orașului Mariupol din cauza blocadei genocidale a Federației Ruse”, a afirmat Petr Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.

”Ne vom lupta pentru toată lumea”, a declarat acesta.

”Nu putem calcula câți morți avem, cred că de trei, patru ori mai mulți. Nici măcar nu avem posibilitatea de a număra câți oameni au murit pe străzi din cauza bombardamentelor”, a afirmat Serghei Orlov, viceprimarul orașului.

09-03-2022
19:46

Procurorul general al Ucrainei cere înființarea unui tribunal special pentru crimele de război ale Rusiei

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a cerut un ”model nou” de eforturi investigative pentru a rezolva situația crimelor de război din Ucraina.

Aceasta a vorbit la o conferință de presă și a mulțumit celor 39 de țări care s-au alăturat Ucrainei în demersul său de la Curtea Internațională de Justiție, împotriva acțiunilor Rusiei.

Venediktova a cerut și înființarea unui tribunal special, ca răspuns la criza ”fără precedent” din Ucraina.

”Toate instituțiile create după Al Doilea Război Mondial pentru a preveni nu sunt tocmai capabile. De aceea, avem nevoie de noi modele, noi mecanisme. Cerem partenerilor noștri modele de investigative comune, deoarece acestea pe care le avem acum nu funcționează”, a declarat procurorul general.

Aceasta a mai spus că a demarat deja investigații pentru ”invadarea integrității și inviolabilității teritoriale a Ucrainei și declanșarea unui război agresiv.”

Venediktova a anunțat și lansarea unui portal guvernamental unde publicul poate raporta crime de război pe care le-a descoperit în Ucraina.

 

09-03-2022
19:12

Rusia admite că a folosit arme termobarice în Ucraina

Oficialii britanici afirmă că ministerul apărării din Rusia a confirmat că a folosit arme termobarice în Ucraina. Este vorba despre sistemul TOS-1A.

Mai multe detalii despre armele termobarice poți afla de AICI

09-03-2022
19:04

Congresul american aprobă 13,6 miliarde de dolari ajutor pentru Ucraina

Liderii Congresului din SUA au ajuns la o înțelegere bipartizană pentru a oferi un ajutor de 13,6 miliarde de euro Ucrainei.

Fondurile vor fi parte dintr-un pachet amplu de cheltuieli guvernamentale, care urmează să fie adoptat zilele următoare.

Banii acordați Ucrainei sunt chiar mai mulți decât cei pe care Casa Albă i-a cerut Congresului.

Aproximativ jumătate din bani vor merge către ajutoare umanitare și economice. Cealaltă jumătate va sprijni apărarea Ucrainei și a țărilor vecine.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că a vorbit cu Nancy Pelosy, căreia i-a mulțumit pentru susținere. 

09-03-2022
18:49

SUA a desfășurat noi baterii anti-aeriene Patriot în Polonia

Pentagonul transmite că SUA a instalat două noi baterii Patriot în Polonia. Acestea au fost transferate din Germania la cererea guvernului de la Varșovia, conform unui oficial american.

”Cele două baterii Patriot sunt de acum prezente în Polonia. Nu vom dezvălui unde sunt, dar sunt în Polonia și sunt active”, a afirmat angajatul Pentagonului.

Astfel de baterii sunt o armă bună împotriva rachetelor balistice, rachete de croazieră și chiar avioane. Sunt folosite îndeosebi în Orientul Mijlociu. 

 

09-03-2022
18:04

Marea Britanie va oferi sisteme anti-aeriene Ucrainei

Liz Truss, secretarul de stat pentru afaceri externe al Marii Britanii, a declarat că țara sa va furniza sisteme de apărare aeriană Ucrainei.

”Cel mai bun mod de a ajuta la protejarea cerului este prin intermediul armelor anti-aeriene, pe care Marea Britanie le va furniza Ucrainei”, a declarat Truss, în cadrul conferinței comune cu Antony Blinken.

Aceasta a mai declarat că Marea Britanie ar vrea ca Rusia să fie complet eliminată din SWIFT, dar și ca țările G7 să renunțe la gazul și petrolul rusesc.

”Trebuie să mergem mai departe și mai repede. Trebuie să înăsprim sancțiunile”, a afirmat Liz Truss.

09-03-2022
17:50

Reacții vehemente după bombardamentul asupra maternității din Mariupol

Mai mulți oficiali de rang înalt au criticat în termeni duri bombardamentul care a avut loc miercuri asupra maternității din Mariupol.

Boris Johnson, premierul britanic, a afirmat că ”puține lucruri sunt mai depravate decât a ținti asupra celor vulnerabili și fără apărare.”

Liz Truss, secretară de stat pentru afaceri externe în Marea Britanie, spune că atacul asupra spitalului este ”absolut aberant.”

Serghei Orlov, viceprimarul din Mariupol, a afirmat că ”nu înțelegem cum e posibil ca, în lumea modernă, so bombardezi un spital pentru copii.”

 

09-03-2022
17:34

ONU: Peste 500 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului de la ONU a transmis că, din 24 februarie, au murit cel puțin 516 de civili din cauza atacurilor ruse. 

Între luni și miercuri, au murit 42 de persoane. De asemenea, 908 de civili au fost răniți.

”Majoritatea victimelor civile au murit din cauza armelor explozive cu o zonă mare de impact, inclusiv bombardamente de artilerie sau sisteme de rachete”, a transmis ONU.

Organizația mai afirmă că ”cifrele sunt considerabil mai mari, îndeosebi în zonele controlate de guvern și mai ales în zilele recente, deoarece informațiile din locurile cu ostilități puternice au întârziat să so sosească.”

09-03-2022
16:36

Zelenski se va adresa Parlamentului din Canada

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acceptat invitația premierului canadian Justin Trudeau de a se adresa Parlamentului Canadei, transmite Uckinform, citând contul de Twitter al premierului.

„L-am invitat pe președintele Zelenski să se adreseze Parlamentului nostru. Canadienii se simt inspirați de vitejia și capacitatea de apărare a ucrainenilor și de calitățile de lider de care a dat dovadă președintele lor și știu că parlamentarii își doresc să îl asculte în mod direct”, a scris Trudeau.

Anterior, Zelenski și Trudeau au avut o convorbire telefonică în care premierul canadian i-a promis livrarea de echipamente militare specializate, inclusiv camere plasate pe drone.

09-03-2022
16:11

Prizonierii ruși se tem să se întoarcă în țara lor

Prizonierii ruși capturați pe 9 martie în Ucraina au declarat că se tem să se întoarcă în Rusia, pentru că știu că vor avea parte de un tratament foarte dur, potrivit agenției de presă Unian. 

Unul dintre aceștia, Andrei Cebotarevski din Divizia a 2-a de Pușcași Motorizați a declarat, într-o conferință de presă la Kiev, că în Rusia este deja considerat mort. Armata ucraineană i-a oferit posibilitatea să vorbească la telefon cu familia sa, care i-a spus că s-au adunat pentru înmormântare.

Militarul rus a mai spus că se teme că va fi împușcat, la întoarcerea în Rusia, și a confirmat că Rusia a trimis recruți să lupte în Ucraina. Informația cu privire la recruți a fost admisă și de însuși Vladimir Putin, care însă îi consideră vinovați de situație pe unii șefi ai armatei.

Un alt soldat, , a spus că este șocat de ceea ce face armata țării sale în Ucraina, unde civilii trăiesc în adăposturi, iar soldații împușcă bătrâni.

Și Ievhen Smirnov a declarat că se teme că ar putea fi băgat la pușcărie sau împușcat, la întoarcerea în Rusia. De asemenea, soldatul a confirmat că Rusia a pierdut deja cel puțin 12.000 de militari în invazia Ucrainei. 

Iar un alt soldat, de 19 ani, pe nume Alexei Babikin, a declarat că vrea să rămână în Ucraina, nu să se întoarcă, atât timp cât Rusia va mai fi condusă de Putin. 

09-03-2022
15:40

Zelenski acuză rușii că au bombardat o maternitate

Președintele Volodimir Zelenski a publicat pe Twitter un videoclip în care arată urmările unui bombardament rusesc asupra unei maternități din Mariupol.

”Oameni, copii sunt sub dărâmături! E o atrocitate! Cât va mai fi lumea complice, ignorând teroarea? Închideți cerul acum! Opriți morțile! Aveți puterea să faceți asta, dar vă pierdeți umanitatea”, a scris Zelinski, cerând încă o dată realizarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

09-03-2022
15:34

Avion rusesc doborât în Kiev. A căzut pe o clădire rezidențială

Un avion Su-27 a fost doborât în Kiev în cursul zilei de miercuri, în cartierul istoric Osokorski, al capitalei.

”Pilotul inamic s-a catapultat, dar a murit. Avionul a căzut chiar pe o casă privată. O altă persoană a rămas fără adăpost”, a transmis Centrul pentru Comunicații Strategice din Ucraina. 

09-03-2022
15:28

Ambasadorii Poloniei, Turciei și Vaticanului au ramas în Kiev

Trei oficiali ai misiunilor diplomatice de la Kiev au rămas la posturi. Este vorba despre Bartosz Cichocki, ambasadorul Poloniei, Yağmur Ahmet Güldere, ambasadorul Turciei și arhiepiscopul Visvaldas Kulbokas, ambasador din partea Vaticanului.

Informațiile au fost confirmate chiar de către ambasadorul polonez, care a postat pe Twitter ca răspuns la aluziile presei, ce a sugerat că el ar fi singurul ambasador Occidental care ar mai fi în Kiev.

09-03-2022
15:23

Rusia recunoaște că a folosit recruți în Ucraina

Ministerul apărării rus a recunoscut că unii recruți (n.r. – soldați care efectuau stagiul militar obligatoriu) iau parte la atacul Rusiei asupra Ucrainei.

În Rusia, toți bărbații cu vârsta între 18 și 27 de ani trebuie să efectueze serviciul militar desfășurat pe o perioadă de un an.

Cu doar câteva zile înainte, însă, Vladimir Putin a negat că au fost folosiți recruți în invazia Ucrainei, afirmând că doar soldați profesioniști au fost trimiși pe câmpul de luptă.

Ministerul a transmis, referitor la prezența recruților în Ucraina, ”că toți acești soldați au fost retrași din bătălie.”

09-03-2022
15:16

Jens Stoltenberg, avertisment pentru Rusia

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că un atac rusesc asupra liniilor de aprovizionare ale națiunilor aliate ce susțin Ucraina cu arme și muniții ar reprezenta o escaladare periculoasă a războiului din estul Europei.

”Aliații ajută Ucraina să-și manifeste dreptul la legitimă apărare, înscris și în carta ONU. Rusia este agresorul, iar Ucraina se apără. Iar dacă are loc vreun atac asupra unei țări NATO, unui teritoriu NATO, asta va declanșa articolul 5”, a afirmat Jens Stoltenberg, după întâlniri cu premierii Canadei, Spaniei și Letonia.

”Sunt ferm convins că președintele Putin știe asta, iar noi nu lăsăm loc de erori sau neînțelegeri în privința hotărârii noastre de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a mai transmis secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

09-03-2022
15:09

Pericol de scurgeri radioactive la Cernobîl

Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, cere comunității internaționale să convingă Rusia să furnizeze în continuare curent electric centralei de la Cernobîl.

Acesta spune  că generatoarele de rezervă, ce funcționează cu motorină, au suficient combustibil pentru 48 de ore. După aceea, sistemele de răcire de la facilitatea de stocare a materialului nuclear se vor opri, iar scurgerile radioactive vor fi iminente.

”Războiul barbar al lui Putin pune toată Europa în pericol”, a mai afirmat Kuleba. 

Din cauza luptelor care încă se dau în zonă, este imposibil să fie duse la bun sfârșit reparațiile necesare la rețeaua electrică.

09-03-2022
15:04

Evacuarea civililor din Sumî, un succes

Coridorul umanitar înființat pentru evacuarea orașului Sumî a avut succes pa parcursul zilei.

Mai bine de 5.000 de persoane, în autobuze și în mașini private, au părăsit orașul. Majoritatea persoanelor erau femei și copii.

09-03-2022
14:41

Groapă comună de 25 de metri lungime, în cimitirul din Mariupol

Bombardamentele intense asupra orașului Mariupol fac constant victime, iar pe măsură ce morgile s-au umplut, autoritățile s-au văzut nevoite să acționeze.

Într-unul din cimitire, a fost săpată o groapă comună de 25 de metri lungime. Lucrători sociali au adus aici nu mai puțin de 30 de cadavre înfășurate în saci sau în covoare, în cursul zilei de miercuri. Alte 40 de trupuri au fost aduse aici marți.

Morții includ victime civile, dar și soldați. Lucrătorii din cadrul serviciilor sociale municipale au colectat cadavre și din locuințe.

09-03-2022
14:21

China pregătește ajutoare umanitare pentru Ucraina

Crucea Roșie din China pregătește ajutoare umanitare în valoare de 791.000 de dolari pentru Ucraina, conform informațiilor transmise de ministerul de externe de la Beijing.

Prima parte din aceste ajutoare a plecat deja către Ucraina în cursul zilei de miercuri. Sunt incluse alimente și produse de necesitate zilnică, acestea fiind trimise la cererea Ucrainei. Vor fi livrate la Crucea Roșie din țara atacată ”cât mai curând posibil”, conform lui Zhao Lijan.

09-03-2022
14:12

Evacuarea din Bucea întâmpină probleme

Consiliul local din orașul Bucea, aflat la nord de Kiev, a acuzat forțele ruse că blochează evacuarea oamenilor din localitate, prin coridorul pregătit.

”Ocupanții perturbă evacuarea. În prezent, 50 de autobuze sunt blocate de armata rusă în parcare. Nu vor să dea voie coloanei să treacă. Se poartă negocieri pentru a elibera traficul”, au scris aceștia pe pagina de Facebook a instituției.

”Vă amintim că acest ‘coridor verde’ a fost un acord la cel mai înalt nivel”, mai arată consilierii locali.

09-03-2022
13:44

Moscova îi cere lui Zelinski să recunoască Crimeea ca teritoriu rus

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, a afirmat că ”poziția noastră este bine cunoscută. Crimeea e o regiune rusă, iar asta trebuie recunoscut atât de facto, cât și de jure.”

Peskov spune, de asemenea, și că ”republicile Donețk și Lugansk sunt state independente suverane, fiind recunoscute astfel de către Federația Rusă. Și asta trebuie recunoscut, de facto și de jure.”

Volodimir Zelenski a mărturisit într-un interviu că este dispus să ia în calcul discuții despre statutul Crimeei și regiunilor Donețk și Lugansk.

09-03-2022
13:32

Evacuarea din Izium, împiedicată de bombardamente

Orașul Izium din regiunea Harkov nu poate fi evacuat, iar exploziile continuă să se audă în vecinătatea acestuia. Asta, cu toate că rușii au fost de acord să evacueze populația de aici în orașul Lozova. Informațiile vin de la Oleh Sinehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov.

”Autobuzele încă așteaptă la intrarea în oraș. Nu putem evacua acum populația din cauza exploziilor care se aud în apropiere. Deși partea rusă și-a luat anumite angajamente, bombardamentele continuă”, a transmis Sinehubov.

Conform acestuia, negocierile mediate de Crucea Roșie sunt în desfășurare. 

”Sperăm că putem evacua populația astăzi și că putem aduce în oraș ajutoarele umanitare colectate în Harkov”, a mai scris liderul militar.

09-03-2022
13:19

UE aprobă noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului

COREPER, Comitetul Reprezentanților Permanenți ai UE, a aprobat noi sancțiuni împotriva mai mult persoane și agenții din Rusia și din Belarus, pe fondul războiului din Ucraina.

Mai mulți lideri și oligarhi ruși, dar și familiile acestora au fost ținta noilor sancțiuni impuse la nivelul UE. Astfel, trei bănci din Belarus vor fi suspendate din sistemul SWIFT. Au fost aprobate și sancțiuni împotriva sectorului maritim, după cum notează Președinția Franceză a Consiliului Europei.

”Înăsprim sancțiunile impuse ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Împotriva 160 de  persoane: oligarhi, membri în Consiliul Federației Ruse, dar și împotriva sectorului bancar, exportul de tehnologie de navigație maritimă către Rusia, și bunuri crypto”, a transmis Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

09-03-2022
12:49

Zelenski cere Occidentului să nu amâne decizia privind transferul aeronavelor de luptă din Polonia în Ucraina

În discursul adresat cetățenilor, președintele Ucrainei a declarat: „Paisprezece zile de război brutal pe scară largă. Teroare împotriva poporului nostru. Distrugerea orașelor, blocarea cartierelor întregi, bombardarea constantă… Paisprezece zile de absența unei decizii vitale. Nu decizia noastră! Am lua această decizie în câteva ore dacă ar fi să ne ajutăm prietenii”.

El a menționat că încă din prima zi a invaziei ruse, Ucraina le-a repetat partenerilor săi: „Dacă nu închideți cerul, veți fi și voi responsabili pentru această catastrofă, o catastrofă umanitară de amploare”, relatează Ukrinform.

„Rusia folosește rachete, avioane, elicoptere împotriva noastră, împotriva civililor, împotriva orașelor noastre, împotriva infrastructurii noastre. Aceasta este datoria umanitară a lumii de a răspunde. Dar… Nu există nicio decizie”, a spus Zelenski.

Președintele a mulțumit Poloniei pentru disponibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă. Problema este în logistică, a menționat el.

„De fapt, este o problemă tehnică. Trebuie rezolvat! Imediat. Există o decizie oficială a Poloniei de a transfera avioanele la baza relevantă – baza americană. Avem și confirmarea – am auzit cu toții – că s-a ajuns la acordul dintre partea americană și Polonia. Dar, în același timp, auzim că propunerea Poloniei ar fi nefondată. Și asta se spune la Washington. Citim și asta. Deci, când va fi luată decizia?”, întreabă Zelenski.

09-03-2022
12:41

Congresul SUA a aprobat un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Congresul SUA a lansat un proiect de lege pentru finanțarea guvernului federal pentru exercițiul financiar 2022, preconizat un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Pachetul de 1,5 trilioane de dolari, dezvăluit miercuri dimineața, va trimite 13,6 miliarde de dolari Ucrainei, din care aproximativ jumătate pentru ajutor umanitar și economic, iar cealaltă jumătate pentru apărarea Ucrainei, precum și a aliaților SUA din țările baltice și din Europa Centrală și de Est”, a relatat The Wall Street Journal.

09-03-2022
12:37

Ucraina introduce plafonarea prețurilor la pâine, cereale, făină, unt, ouă, carne, legume, medicamente, combustibil

Pentru perioada legii marțiale, Ucraina a instruit administrațiile militare regionale, împreună cu Poliția Națională, Serviciul de Stat pentru Consum și Serviciul Medical de Stat, să asigure controlul asupra stabilirii prețurilor en detail pentru o serie de bunuri, inclusiv, în special, făină de grâu, paste, pâine, hrișcă, fulgi de ovăz.

Potrivit Decretului Cabinetului de Miniștri nr. 223 din 6 martie, publicat pe site-ul guvernului, această listă include și carnea de porc, vită, pasăre (carcase de pui), lapte, unt, smântână, ouă de pui, ulei de floarea soarelui și zahăr.

În plus, vor fi controlate prețurile de vânzare cu amănuntul la varză albă, ceapă, sfeclă, morcovi, cartofi, etanol (soluție 96%), medicamente antiinflamatoare și antibacteriene nesteroidiene autohtone, benzină A-95, motorină și gaz lichefiat.

Prim-ministrul Denis Șmihal a declarat pe 7 martie că guvernul a format un pachet de decizii care ar trebui să sprijine afacerile ucrainene în timpul războiului. Potrivit acestuia, guvernul va anula toate măsurile de supraveghere a pieței și a consumatorilor în toate aspectele, cu excepția reglementării prețurilor și controlului prețurilor.

09-03-2022
12:31

Ministerul Energiei din Ucraina, îngrijorat de situația centralelor nucleare de la Cernobîl și Zaporojie

Pierderea conexiunii cu datele de monitorizare a situației radiațiilor la centrala nucleară de la Cernobîl înseamnă că Ucraina nu are informații despre nivelul radiațiilor din zona de excludere, în vreme ce multe mine neexplodate au fost înregistrate în apropierea centralei de la Zaporojie, ceea ce reprezintă o amenințare de dezastru nuclear, a spus ministrul energiei Herman Haluschenko.

„Conexiunea cu datele de monitorizare s-a pierdut, ceea ce înseamnă că nu știm care este situația acolo, care este nivelul de radiație”, a spus Haluschenko, adăugând că la centrala de la Cernobîl se află încă oamenii din tura din ziua capturarii sale de către ruși, pe 24 februarie.

„Ei rezistă”, a spus ministrul, citat de Interfax.

Totodată, Haluschenko a atras atenția asupra faptului că situația de la centrala de la Zaporojie rămâne și ea extrem de tensionată, întrucât, potrivit oficialului, la centrală sunt încă foarte mulți militari, echipamente grele și, desigur, cele mai dificile condiții, dar “oamenii rezistă.”

“Se lucrează mult pentru a elimina pagubele provocate în timpul bombardării barbare a centralei. Astăzi, există încă o mulțime de mine neexplodate acolo”, a spus ministrul.

09-03-2022
12:24

Forțele ruse au deschis focul asupra polițiștilor și civililor în timpul evacuării din Demidiv

Militarii ruși au deschis miercuri focul asupra forțelor de ordine și a civililor ucraineni în timpul evacuării acestora din urmă din Demidiv (regiunea Kiev), ocupată temporar, a declarat șeful poliției din regiunea Kiev Andrii Nebitov.

“Astăzi, în timpul evacuării oamenilor din Demidivul ocupat, un polițist din regiunea Kiev, sergentul superior Oleksii Ponomarenko, a murit eroic. Invadatorii au deschis focul în direcția oamenilor legii și a civililor”, a scris Nebitov pe Facebook, relatează Interfax.

Ulterior, procuratura din regiunea Kiev a raportat pe pagina sa de Facebook că în timpul evacuării populației din regiunea Kiev, un polițist a fost ucis și alte două persoane au fost rănite.

„La 9 martie 2022, în timpul evacuării populației civile, în apropiere de satul Liutizh, raionul Vișgorod, forțele armate ale Federației Ruse au tras în oameni.

Un sergent superior de poliție din regiunea Kiev, care a ajutat la evacuarea oamenilor, a fost ucis în atacul inamicului. Încă două persoane au fost, de asemenea, rănite, inclusiv un ofiţer de ordine”, se precizează în comunicatul procuraturii regionale.

09-03-2022
12:19

Heineken va înceta producția și vânzările mărcii emblematice în Rusia

Heineken, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, va înceta producția, publicitatea și vânzările mărcii sale emblematice Heineken în Rusia, a declarat președintele Comitetului executiv și CEO Dolf van den Brink.

„Ca răspuns la escaladarea continuă a ‘operațiunii militare’, astăzi anunțăm următorii pași: Heineken va înceta să mai producă, să facă publicitate și să vândă marca sa Heineken în Rusia”, a spus van den Brink într-un comunicat.

În plus, Heineken nu va mai accepta niciun beneficiu financiar net derivat din operațiunile din Rusia. Toate plățile, redevențele și dividendele vor fi suspendate.

Compania anunțase anterior suspendarea tuturor noilor investiții și exporturi către Rusia.

Portofoliul Heineken include aproximativ 300 de mărci, inclusiv Heineken, Amstel, Birra Moretti, Desperados, Foster’s, Newcastle Brown Ale, Sagres, Sol, Star, Strongbow, Tecate, Tiger și altele. Printre mărcile naționale din Rusia se numără Okhota, Zhigulevskoe, Stepan Razin, Bochkarev și altele.

09-03-2022
12:15

Rușii aduc unități de gardă în regiunea Herson pentru a reprima protestele, peste 400 de ucraineni reținuți

Datorită rezistenței acerbe a locuitorilor din regiunea Herson, care protestează de câteva zile la rând împotriva invadatorilor ruși, aceștia din urmă au adus în regiune unități ale Gărzii Ruse, care au reținut deja peste 400 de ucraineni, a transmis miercuri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În legătură cu rezistența acerbă a locuitorilor din Herson, ocupanții încearcă să introducă regimul administrativ-polițienesc, pentru care au fost introduse în regiunea Herson unitățile Gărzii Ruse, care au reținut ilegal peste 400 de cetățeni ai Ucrainei”, a informat Statul Major pe Facebook.

09-03-2022
11:43

Centrala nucleară de la Cernobîl, complet deconectată de la rețeaua electrică

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost complet deconectată de la rețeaua electrică din cauza acțiunilor invadatorilor ruși, a declarat operatorul de sistem Ukrenergo.

“Din cauza acțiunilor militare ale ocupanților ruși, centrala nucleară din Cernobîl a fost complet deconectată de la rețeaua electrică. Centrala nucleară nu are sursă de alimentare cu energie electrică. Acțiunile militare sunt în desfășurare, așa că nu există posibilitatea de a restabili liniile”, a precizat Ukrenergo.

După cum s-a raportat, armata Federației Ruse a ocupat teritoriul zonei de excludere de la Cernobîl .

Anterior, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că transmisia de la distanță a datelor de la sistemele de control de la centrala nucleară de la Cernobîl s-a pierdut.

“În acest moment, nimeni nu înțelege ce se întâmplă la Cernobîl și ce amenință regiunea. O situație extrem de periculoasă”, a spus AIEA.

09-03-2022
11:33

Zelenski, avertisment pentru politicienii care "caută înțelegeri cu Rusia"

Unii politicieni ucraineni „căută înțelegeri” cu Rusia, lucrând pentru a diviza societatea, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky într-un mesaj video.

“Primim semnale diferite că unii politicieni caută din nou înțelegeri cu Rusia. Și alții lucrează din nou pentru o scindare, contrar unității”, a spus el potrivit Interfax.

„Primim deja o mulțime de semnale că unii din Ucraina au decis că nu mai pot lupta împreună cu toată lumea și încearcă să facă ceva separat, pentru ei, pentru un fel de beneficiu propriu”, a mai spus Zelenski.

“Vreau să spun un lucru și o singură dată: văd ce faceți. Dacă aud un alt semnal, răspunsul va fi rapid, așa cum ar trebui să fie în timp de război”, a spus Zelenski.

09-03-2022
11:28

Canada va trimite noi echipamente militare de înaltă performanță în Ucraina

Canada va trimite un alt lot de echipament militar de înaltă performanță în Ucraina, a anunțat premierul canadian Justin Trudeau.

“Tocmai am vorbit cu președintele Zelenski. L-am anunțat că Canada va trimite Ucrainei un alt transport de echipament militar de înaltă specialitate. Am discutat despre sancțiuni împotriva Rusiei și despre asistența umanitară pentru Ucraina”, a scris Trudeau pe Twitter.

El a adăugat că l-a invitat pe președintele Ucrainei să se adreseze Parlamentului Canadei.

„Canadienii au fost inspirați de curajul și rezistența ucrainenilor și de leadershipul de care președintele a dat dovadă și știu că sunt dornici să îl audă direct”, a spus premierul.

09-03-2022
11:21

Zelenski le cere soldaților ruși să se întoarcă acasă: "Nimic nu vă așteaptă aici decât capturarea sau moartea"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la soldații ruși să „meargă acasă”.

“Aproape două săptămâni de rezistență v-au arătat că nu ne vom preda. Că ne vom lupta până când ne vom recupera pământul și până veți răspunde pentru toți oamenii noștri uciși. Pentru copiii uciși”, a spus el într-un mesaj video.

“Puteți fi în continuare salvați. Dacă plecați”, a spus Zelensky, îndemnând soldații “să nu vă credeți comandanții când vă spun că mai aveți o șansă în Ucraina”.

“Nu vă așteaptă nimic aici. Pe lângă captivitate sau moarte, ne vei lua viața și ne vei oferi pe a ta. Și știm – avem interceptări – că comandanții voștri înțeleg deja totul. Acest război trebuie oprit. Trebuie să ne întoarcem la pace. Lasă-ne casele, plecați la voi acasă”, a spus președintele potrivit Interfax.

09-03-2022
11:01

Armata rusă a lansat peste 50 de atacuri asupra Harkovului în 24 de ore

Potrivit unei postări a șeful Administrației Militare Regionale Harkov, Oleh Synegubov, pe Telegram, “Harkov se află complet sub apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Inamicul nu efectuează operațiuni ofensive active, continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii rezidențiale de la periferia orașului.

În ultimele 24 de ore, forțele de ocupație ruse au lansat peste 50 de atacuri de artilerie și MLRS asupra districtelor Oleksiivka, Piatikhatki, Pivnichne Shosse, Belgorodske Shosse, Kholodna Hora, Derhachi, Pivnichna și Pivdenna Saltivka”, relatează Ukrinform.

Potrivit lui Synegubov, în jurul orei 21:25, un avion de luptă inamic a decolat din orașul rusesc Belgorod spre Izium, regiunea Harkov. Ca urmare a acțiunilor coordonate ale unităților de apărare aeriană ale Forțelor Armate ale Ucrainei, avioanele s-au retras și s-au îndreptat în direcția opusă. Nu există victime în rândul personalului Forțelor Armate.

Luptele continuă în zona Izium. Inamicul construiește puncte de trecere cu pontoane peste râurile Siverski Donets și Bereka.

„Armata noastră a respins inamicul în direcția Derhachi. Noaptea, Forțele Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, împreună cu unități ale Gărzii Naționale și Apărării Teritoriale, au lansat o contraofensivă împotriva artileriei și pozițiilor de sistem ale inamicului din care sunt lansate atacuri sistematice la periferia Harkovului.

După o rezistență nereușită, inamicul a fugit, lăsând armele grele. O parte din personalul inamicului a reușit să evadeze în păduri în direcția Belgorod. Populația locală să fie atentă și, dacă este posibil, să faciliteze căutarea”, a mai menționat șeful administrației regionale.

Pe timpul nopții, în satul Andriivna, raionul Balakliia, a avut loc o bătălie între ofițerii Serviciului de Stat al Grăniceri al Ucrainei și grupurile de sabotaj și recunoaștere inamice. Inamicul a atacat punctul de control. Ca urmare a bătăliei, grupul inamic a fost complet învins, membrii săi au început să fugă. Au lăsat în mijlocul câmpului un soldat rănit, care a fost capturat de apărătorii ucraineni, mai relatează sursa citată.

09-03-2022
10:41

Oficial ucrainean: Ucraina este pregătită să discute despre statutul neutru

Ucraina nu se va conforma niciunui ultimatum inacceptabil prezentat de puterea agresoare, rămânând totodată pregătită să discute chestiuni precum statutul neutru, a declarat Ihor Zhovkva, adjunctul șefului Biroului Președinției din Ucraina.

„Această problemă poate fi un subiect de discuție”, a spus politicianul când a fost întrebat dacă Ucraina este pregătită să accepte un statut neutru, relatează Ukrinform.

Zhovkva a precizat că Ucraina nu va accepta niciun ultimatum sau compromis cu privire la chestiuni cheie, „dar restul ar putea fi discutat, de exemplu, cum ar putea arăta posibilul statut neutru al Ucrainei”.

El a precizat care este condiția prealabilă pentru astfel de negocieri: încetarea ostilităților și retragerea trupelor inamice.

Consilierul președintelui a spus că partenerii internaționali ar trebui să contribuie la organizarea unui summit în care multe aspecte ar putea fi discutate și a menționat că Kievul organizează consultări pe această temă, în special cu cancelarul german Olaf Scholz.

Zhovkva a confirmat că Ucraina cere garanții de securitate de la națiunile vecine, inclusiv de la Rusia, pentru ca situația actuală să nu se mai repete.

„Oamenii din Germania ar trebui să înțeleagă că, dacă Ucraina nu oprește Rusia, dacă nu se oprește la granițele Ucrainei, ei vor continua”, a avertizat oficialul ucrainean.

09-03-2022
10:18

Prizonier rus: "A existat o comandă de a captura Harkov în trei zile și permisiunea de a trage în civili"

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a făcut publică o înregistrare video cu interogatoriul unui ofițer rus capturat, care recunoaște că mergea la război, nu la un exercițiu, că a fost stabilită sarcina de a captura Harkovul în trei zile și a primit permisiunea de a trage în civili.

“A existat o comandă de a captura orașul, de a ocupa toate drumurile principale, de a bloca ieșirile civile și de a ocupa Harkov. Exista și permisiunea de a deschide focul asupra civililor și asupra tuturor locuitorilor orașului”, a spus plutonierul captiv potrivit Interfax.

Raportul SBU notează că dintr-un pluton întreg de invadatori au supraviețuit doar ofițerul din filmuleț și unul dintre soldați, și doar pentru că s-au predat.

„Acum, toate sarcinile atribuite inamicilor sunt studiate și documentate de anchetatori și ofițeri de contrainformații ai SBU”, se arată în informare.

09-03-2022
10:01

Mercenarii „Wagner” operează deja în Ucraina, potrivit serviciului de informații de la Kiev

Mercenari ai companiei private din Rusia, „Liga” (PMC Wagner), sunt deja implicați în războiul din Ucraina, potrivit Agenției de Contraspionaj și Ministerului Apărării de la Kiev, citate de Interfax Ucraina. 

„Pentru a-și completa forțele de invazie, Rusia a recurs la mercenarii din companii private. Deocamdată se știe despre mercenari din compania militară „Liga” (PMC Wagner) participă deja de partea agresorului”, a anunțat agenția de contraspionaj ucraineană. 

„Această informație se bazează pe plăcuțele de identificare găsite asupra invadatorilor uciși. Acestea au fost făcute în timpul participării mercenarilor la războiul din Siria și conțin inscripții în arabă, engleză și franceză. De asemenea, pe plăcuțe apare și un număr de telefon din Siria”, mai spune serviciul secret ucrainean.

09-03-2022
09:39

Interzicerea cuvintelor „război” și „invazie” la ONU, un fake news, spune Kuleba

Informațiile potrivit cărora Organizația Națiunilor Unite le-ar fi interzis angajaților săi folosirea unor termeni precum „război” sau „invazie” pentru atacul Rusiei asupra Ucrainei este un fake news, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Este un „fake”. ONU a respins informația. Să fiu sincer, nu e momentul să căutăm de unde a pornit acest fals. Dar este interesant cum, dintr-o dată, un site din Irlanda a publicat această știre, iar imediat a fost preluată în toată Ucraina. Dar este un fals. Hai să trecem mai departe”, a declarat Kuleba. 

09-03-2022
09:25

Zelenski le mulțumește lui Joe Biden și Boris Johnson pentru oprirea importurilor de petrol din Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit președintelui american Joe Biden pentru decizia de a întrerupe importurile de petrol din Rusia, o măsură pe care o consideră un semnal puternic pentru întreaga lume.

„Îi sunt recunoscător președintelui Biden al Statelor Unite pentru această decizie. Pentru calitatea sa de lider. Pentru că este un semnat puternic pentru întreaga lume. Este foarte simplu: orice ban plătit Rusiei se transformă în gloanțe sau bombe trase asupra unui stat suveran”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a mai spus că și Marea Britanie va impune interdicție asupra importurilor petroliere din Rusia. „Îi sunt recunoscător premierului Boris Johnson pentru poziția principială, care era de așteptat din partea unui șef de guvern”, a mai spus Zelenski. 

09-03-2022
09:13

Încetare a focului vreme de 12 ore, pentru șase coridoare umanitare

Ucraina și Rusia au căzut de acord asupra unei încetări a focului de la ora 9 dimineața la 9 seara, pentru a evacua civilii pe șase coridoare umanitare. Anunțul a fost făcut de Irina Vereșciuk, vicepremier și ministru al reintegrării teritoriilor temporar ocupate, potrivit Ukrinform. 

„Am primit de dimineață un mesaj din partea Federației Ruse cu privire la aprobarea rutelor propuse, precum și un mesaj de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii asupra acestei evacuări”, a spus Vereșciuk.

Cele șase rute convenite de ucraineni și ruși sunt: 

Energodar – Zaporijia;

Sumy , pe Poltava;

Mariupol – Zaporijia;

Volnovaka – Pokrovsk;

Raisins – Lozova (în regiunea Harkiv);

În regiunea Kiev, din Vorzel, Bucha, Borodianka, Gostomel și Irpen – spre Kiev, prin Stoianka și Belgorodka.

„Facem apel la Federația Rusă: v-ați asumat public încetarea focului de la ora 9:00, din 9 marie 2022. Am avut experiențe negative de fiecare dată când astfel de angajamente nu au funcționat. S-a întâmplat pe rutele Mariupol – Zaporijia și Volnovaka – Pokrovsk”, a spus Vereșciuk.

09-03-2022
08:59

Victoria Nuland: Nord Stream 2, o „bucată de metal pe fundul mării”

Gazoductul Nord Stream 2 al Gazprom, oprit din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, este considerat „mort” în Statele Unite, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland, potrivit NDTV.

„Cred că Nord Stream 2 este acum mort. Este o bucată de metal pe fundul mării, nu cred că va renaște vreodată”, a spus Nuland.

Aceasta a mai spus că Nord Stream 2 nu are nicio speranță pentru viitor.

09-03-2022
08:53

Americanii care aleg să călătorească în Ucraina, sfătuiți să-și facă testamentul și să lase probe de ADN

Departamentul de Stat al SUA a actualizat alerta pentru călătoriile în Ucraina care este acum la “nivelul 4 Do Not Travel”.

Deși deplasările în țara afectată de invazia Rusiei nu sunt recomandate, instituția îi sfătuiește pe cei care totuși aleg să meargă în Ucraina să-și facă testamentul înainte de călătorie, să lase mostre de ADN și să-și facă planuri pentru funeralii.

Acest lucru este menționat în recomandările actualizate de pe site-ul ambasadei americane.

09-03-2022
08:26

Civili uciși în bombardamentele asupra orașelor Malîn și Severodonețk

Cinci persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise pe 8 martie în bombardamentul rusesc asupra orașului Malîn.

Potrivit Ukrinform, raportul a fost publicat de serviciul de presă al Ministerului de Interne.

„Pe 8 martie, la ora 20:50, în urma unui atac aerian asupra orașului Malîn, regiunea Jîtomîr, șapte case rezidențiale private cu un singur etaj de pe strada Vokzalna au fost distruse, cinci persoane au fost ucise, inclusiv doi copii născuți în 2021”, se spune în raport.

În plus, în regiunea Harkiv, în satul Dinets, districtul Chuhuiv, un obuz a lovit o clădire de locuințe în timpul unui atac aerian, ucigând două persoane, inclusiv un copil născut în 2015.

Tot pe 8 martie, 10 persoane au fost ucise și alte 10 au fost rănite în bombardarea orașului Severodonețk din regiunea Lugansk, a declarat șeful Administrației Militare Regionale Lugansk, Serghei Haidai.

Printre cei uciși se numără și o femeie.

Oficialul a adăugat că în cursul zilei s-a aflat despre deteriorarea sau distrugerea completă a 63 de case din regiunea Lugansk.

09-03-2022
08:20

Ungaria nu este de acord cu interzicerea importurilor de energie din Rusia

Viktor Orban a spus foarte clar că nu este de acord cu interzicerea importurilor de energie de la vecinii ruși, deoarece în acest fel s-ar risca confortul familiilor din țara sa.

Conform prim-ministrului ungar, familiile ungare ar fi cele care ar avea de suferit de pe urma unei asemenea măsuri, lucru care nu trebuie să se întâmple, deoarece acestea nu au de ce „să suporte costurile războiului”.

Vezi AICI mai multe detalii despre declarațiile lui Viktor Orban.

09-03-2022
08:15

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a pierdut contactul cu sistemele de la Cernobîl

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că a pierdut contactul cu sistemele automate care monitorizează centrala nucleară de la Cernobîl.

Forțele ruse au reușit să pună stăpânire pe aceste sisteme de la centrala nucleară Cernobîl încă de luna trecută.

Mai multe despre anunțul AIEA AICI.

09-03-2022
08:08

Statul Major al Ucrainei: Rusia a pierdut 12.000 de militari de la începutul invaziei

Din 24 februarie până pe 9 martie, agresorul rus a pierdut peste 12.000 de soldați și ofițeri, informează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite Ukrinform, citând pagina lor de Facebook a instituției.

În plus, forțele ucrainene au distrus 317 tancuri rusești, 1.070 de vehicule blindate de luptă, 120 de sisteme de artilerie, 56 de sisteme MLR, 28 de sisteme de apărare aeriană, 49 de avioane, 81 de elicoptere, 482 de vehicule, 3 nave/ambarcațiuni, 60 de rezervoare de combustibil și 7 UAV tactice.

09-03-2022
07:52

Partidul lui Zelenski propune un nou acord de securitate pentru Ucraina

Sluha Narodu, partidul majoritar din Parlamentul ucrainean, a propus semnarea unui nou acord de garantare a securității pentru Ucraina cu SUA, Turcia și Rusia, în locul aderării la NATO, informează site-ul de știri Ukrayinska Pravda citat de Al Jazeera.

„Alianța nu este pregătită să admită Ucraina în cel puțin următorii 15 ani și a făcut acest lucru clar”, a anunțat partidul Sluha Narodu (Servitorul Poporului). “Prin urmare, a venit timpul să discutăm despre garanții concrete de securitate cu Rusia.”

Partidul spune că, prin semnarea acordului, „Rusia va avea obligația legală de a recunoaște statulitatea ucraineană și de a se abține de la amenințarea poporului ucrainean și a guvernului său”.

09-03-2022
07:45

Rusia: Ucraina a planificat un atac asupra regiunilor separatiste în martie

Ministerul rus al Apărării a declarat că a obținut documente secrete care dovedesc că Ucraina a planificat un atac în martie asupra separatiștilor susținuți de ruși în estul Ucrainei.

Ministerul a publicat șase pagini de documente despre care susține că dovedesc că Kievul plănuiește un asalt militar asupra regiunilor rebele susținute de ruși din Donbass.

Reuters nu a putut verifica în mod independent documentele – scrise în limba ucraineană – care par să sublinieze pregătirile de luptă pentru unitățile militare tactice.

09-03-2022
07:31

Bolt va dona 5 milioane de euro Ucrainei și va părăsi piața din Belarus

Startup-ul estonian Bolt va dona 5 milioane de euro organizațiilor caritabile care sprijină Ucraina, va închide operațiunile în Belarus și va elimina produsele rusești din serviciul său de livrare de alimente.

Anunțul a fost făcut de CEO-ul Bolt, Markus Villig, potrivit căruia, compania plănuiește trei „pași mari”: donarea a 5% din toate comenzile Bolt europene în următoarele două săptămâni pentru a sprijini poporul ucrainean, eliminarea produselor rusești de pe Piața Bolt, închiderea operațiunilor în Belarus.

„Acest lucru ne va costa milioane. Dar libertatea valorează mai mult”, a spus Vilig citat de Ukrinform.

09-03-2022
07:04

Marea Britanie: Trupele care protejează Kievul „sunt ferm pe poziții”

Forțele ruse nu au reușit să facă progrese semnificative în nordul Kievului, iar forțele ucrainene par să reușească să doboare avioane inamice, potrivit celei mai recente actualizări de informații despre câmpul de luptă de la Ministerul Apărării britanic, relatează The Guardian.

„Luptele la nord-vest de Kiev rămân în desfășurare, forțele ruse nu reușesc să facă progrese semnificative. Apărarea antiaeriană ucraineană pare să fi avut un succes considerabil împotriva aeronavelor moderne de luptă ale Rusiei, împiedicându-le probabil să obțină orice grad de control al aerului”, se arată într-o postare a ministerului pe Twitter.

Cu toate acestea, a adăugat că „Harkiv, Cernihiv, Sumy și Mariupol rămân încercuite de forțele ruse și continuă să sufere bombardamente grele”.

09-03-2022
06:40

New York Times nu mai are reporteri în Rusia. Pentru prima oară în ultimul secol

New York Times nu va avea reporteri la fața locului în Rusia pentru prima dată într-un secol după ce organizația de știri s-a alăturat celor care se retrag din țară.

Autoritățile ruse au făcut imposibilă relatarea știrilor din țară când au incriminat recent actul de a descrie invadarea Ucrainei de către Rusia drept „război”, cei care comit infracțiunea riscând până la 15 ani de închisoare.

Drept urmare, instituțiile de presă din Rusia au fost forțate să se închidă, în timp ce organizațiile de știri globale și-au retras echipele din cauza riscului de arestare.

Fostul șef al biroului NYT Moscova, Neil MacFarquhar, a declarat pe rețelele de socializare că Rusia a fost întotdeauna considerată o „țară importantă, o poveste importantă”, dar a fost recentă întorsătură. „tocmai a ucis acea lungă tradiție”.

„Avem reporteri acolo continuu din 1921, cu una sau două scurte întreruperi din cauza problemelor legate de vize. Nu Stalin, nu Războiul Rece, nimic nu ne-a alungat”, a spus MacFarquhar.

09-03-2022
06:15

Miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei se vor întâlni joi în Turcia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, se vor întâlni în Turcia, a confirmat Ministerul de Externe al Rusiei.

Aceasta va reprezenta prima întâlnire dintre cei doi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie.

Lavrov va zbura către un forum diplomatic internaţional din Antalya, iar „contactul” său cu Kuleba este planificat să aibă loc acolo, a declarat miercuri dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, citată de către postul de ştiri de stat rus RIA Novosti, relatează BBC.

Întâlnirea a fost propusă de ministrul de externe al Turciei Mevlut Cavusoglu, care propusese să o țină în format trilateral cu el, Kuleba și Lavrov la masă.

Până acum, s-a raportat că întâlnirea va avea loc pe 10 martie, în timp ce forumul diplomatic este programat să aibă loc pe 11 martie.

Discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au dovedit până acum dificile, fără să se ajungă încă la un acord concret.

09-03-2022
05:48

Coridorul umanitar rămâne deschis, anunță guvernatorul din Sumî

Guvernatorul orașului din nord-estul Ucrainei informează că un coridor umanitar care a fost deschis marți dimineață va rămâne deschis și miercuri.

S-a estimat că aproximativ 5.000 de persoane au părăsit Sumî în două etape de evacuare, potrivit guvernului de la Kiev.

Evacuare Sumî
Circa 5.000 de persoane au fost evacuate marți Foto: Președinția Ucrainei

Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, a fost de zile întregi sub un bombardament rusesc aprig.

Numai luni, 22 de persoane – inclusiv trei copii – au fost ucise în atacurile aeriene ruse, au declarat oficialii locali.

09-03-2022
05:20

Rusia anunță încă o încetare a focului pentru ca civilii să părăsească orașele. Ucraina este circumspectă

Moscova a anunțat încă o încetare a focului umanitar pentru a permite civililor din orașele atacate să fugă, potrivit relatărilor presei de stat ruse.

Coridoarele umanitare vor fi din nou amenajate pentru Kiev, Cernihiv, Sumî, Harkov și Mariupol la ora 09.00. Este a treia oară când Moscova a anunțat o încetare a focului, dintre care majoritatea au eșuat.

Într-un scurt răspuns la noul anunț de încetare a focului al Rusiei, Forțele Armate ucrainene au remarcat că „partea rusă anunță un „regim de tăcere pentru deschiderea coridoarelor umanitare mâine, 9 martie, de la ora 9:00 la Kiev”.

Într-o postare pe Telegram, Forțele Armate au precizat că „Rusia va cere Ucrainei să convină asupra rutelor și orelor de deschidere ale coridoarelor umanitare și să notifice reprezentanții ambasadelor străine, ONU, OSCE și Crucea Roșie până la ora 02:00 la Kiev, pe 9 martie”.

Dar postarea se încheie: „Este greu să ai încredere în ocupant”.

09-03-2022
05:06

Evacuarea orașului Sumî finalizată cu succes

Ambele etape de evacuare din orașul Sumî, din nord-estul Ucrainei, au fost finalizate cu succes, informează Kievul.

„Aproximativ 5.000 de oameni și peste 1.000 de vehicule private sunt deja în siguranță”, a declarat Kirilo Timoșenko, șef adjunct al biroului președintelui Volodimir Zelenski.

Miercuri dimineața, Timoșenko a postat pe contul său Telegram imagini cu oameni care soseau la o gară noaptea. Nu a oferit alte detalii.

Videoclipul nu a fost verificat independent, precizează BBC.

Primarul din Sumî, Dmitro Zhivitski, spune că o persoană a fost ucisă, paisprezece ucise și altele dispărute în urma bombardamentelor din Okhtir peste noapte.

Postând fotografii cu daunele aduse rețelelor sociale, el a raportat că infrastructura civilă a fost vizată, inclusiv o gară, clădirea comitetului executiv, magazine locale și magazine.

Zhivitski a spus că orașul nu are curent, apă și a suferit întreruperi ale sistemului său de canalizare.

Coridoarele umanitare din Sumî au fost deschise peste noapte pentru a permite locuitorilor prinși în lupte să fugă.

09-03-2022
04:58

Salvați Copiii: 800.000 de copii au fugit din Ucraina

Salvați Copiii informează că aproximativ 800.000 de copii se numără printre cele două milioane de oameni care au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei.

Mulți dintre ei fac călătoria singuri și ajung neînsoțiți, a avertizat agenția.

„Părinții recurg la cele mai disperate și sfâșietoare măsuri pentru a-și proteja copiii. Aceasta include trimiterea copiilor cu vecinii și prietenii, pentru a căuta siguranță în afara Ucrainei, în timp ce ei stau acasă pentru a-și proteja casele”, a spus Irina Saghoian, reprezentant al ONG-ului.

Mai mult de jumătate dintre refugiații care părăsesc Ucraina merg în Polonia, apoi în Ungaria și Slovacia.

09-03-2022
04:41

Străinii care se oferă voluntari pentru a lupta pentru Ucraina, eligibili pentru cetățenie

Ministrul adjunct de interne al Ucrainei, Yevhen Yenin, a declarat că cetățenii străini care se oferă voluntari pentru a lupta pentru Ucraina vor fi eligibili pentru cetățenia ucraineană, potrivit Agenției Naționale de Știri Ucrainene, Ukrinform.

„Ucraina formează o Legiune Internațională de Apărare Teritorială compusă din străini care doresc să se alăture rezistenței împotriva agresorilor ruși și să apere securitatea globală”, a declarat Yenin.

Oficialul a mai spus că numărul de voluntari străini este în creștere.

“Acești oameni vor semna un contract, vor primi un pașaport militar, care apoi le înlocuiește permisul de ședere. În viitor, dacă vreunul dintre acești cetățeni străini ar dori să devină cetățeni ucraineni, legislația noastră oferă o cale pentru asta”, a precizat el.

09-03-2022
04:31

BBC: Explozii raportate în Kiev

Imediat după ora locală 06:00 au fost raportate din nou explozii în Kiev și zonele învecinate, scrie BBC.

Jurnaliştii din zonă raportează o serie de explozii. Sirenele de raid aerian au sunat din nou în oraș.

Alarmele de atac aerian au sunat și la Chernihiv, Lubni, Poltava, și Vasilkiv, potrivit presei locale.

09-03-2022
04:19

Kamala Harris călătorește în Polonia și România

Vicepreședintele SUA Kamala Harris urmează să-și înceapă călătoria în Polonia și România, în cadrul efortului administrației Biden de a arăta sprijin pentru Ucraina și aliații NATO din est ai SUA.

Călătoria lui Harris va avea loc de miercuri până pe 11 martie și va include opriri la Varșovia și București, potrivit unui anunț al Casei Albe.

Ea se va întâlni cu liderii ambelor țări pentru a coordona răspunsul lor la invazia Rusiei și pentru a discuta despre modul în care SUA pot sprijini în continuare națiunile vecine cu Ucraina în timp ce se pregătesc să primească refugiații ucraineni care fug de conflict.

Casa Albă spune că liderii vor „discuta, de asemenea, sprijinul lor continuu pentru poporul Ucrainei prin asistență de securitate, economică și umanitară și determinarea noastră de a impune consecințe economice grave Rusiei și celor complici la invazia Rusiei”.

Trupele ucrainene au respins marți mai multe încercări ale rușilor de a pătrunde în Harkov. Orașul a fost supus unui bombardament puternic în ultimele zile. În același timp, în Mariupol, oraș situat la granița de sud-est, situația se înrăutățește. Zona este acum complet „izolată” de către forțele ruse.

Război în Ucraina. Civilii evacuați din calea rușilor

În ziua precedentă s-a reușit punerea în aplicare a primelor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din principalele orașe ucrainene. Astfel, încă de la 9:00, sute de ucraineni din orașele Sumî, Mariupol sau Irpin, aflat în apropiere de Kiev, au putut părăsi orașele aflate sub asediul armatei ruse.

ADVERTISEMENT

Evacuarea populației civile nu a decurs însă fără incidente. Autoritățile ucrainene au acuzat trupele ruse că au tras asupra autocarelor venite să preia oamenii din orașul Mariupol. Situația în acest oraș pare a fi cea mai critică din întreaga țară. Locuitorii nu au apă sau electricitate de mai multe zile.

În acest context, oficialii americani din cadrul Departamentului de Apărare au declarat că orașul este complet „izolat” de către forțele ruse.  Ei au mai subliniat că armata Rusiei nu a reușit să intre până acum în oraș. De cealaltă parte, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că orașul continuă să-și întărească liniile de apărare în vederea atacului iminent pregătit de forțele ruse.

ADVERTISEMENT

Ce arată analiza Institutului pentru Studiul Războiului

De altfel, o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, publicată luni, sugera că un atac asupra capitalei Ucrainei ar putea începe până  vineri. Ziua 13 de război nu a adus evenimente importante în ceea ce privește dinamica pe front. Oficialii Pentagonului au declarat că atât armata ucraineană, cât și cea rusă și-au păstrat intacte capacitățile de luptă.

Marți, președintele Zelenski a ținut un discurs în fața Parlamentului Marii Britanii în care a evocat celebrul discurs ținut de Churchill în fața invaziei naziste: „Doresc să repet aceste cuvinte. Nu vom renunța și nu vom pierde. Vom lupta până la sfârșit, pe mare, pe cale aeriană, vom lupta indiferent de costuri, peste tot, în păduri, pe câmpuri, pe străzi, pe ape.”

ADVERTISEMENT

Avioane de luptă pentru Ucraina

În contextul în care Rusia nu reușește să obțină controlul total al spațiului aerian, statele NATO sunt tot mai aproape de a oferi un ajutor substanțial Ucrainei. Este vorba despre avioanele de vânătoare MiG-29, folosite de multe dintre fostele state ale Pactului de la Varșovia.

Polonia a anunțat marți că este pregătită să ofere avioane MIG-29 Ucrainei cu condiția ca SUA să-i ofere la schimb aeronave F-16 astfel încât forța aeriană a țării să nu aibă de suferit.

ADVERTISEMENT

„Autoritățile Republicii Polone, după consultări cu președintele și Guvernul Republicii Polone, sunt gata să transfere imediat și gratuit toate avioanele lor MIG-29 la baza din Rammstein (n.r. – Germania) și să le pună la dispoziția guvernului Statelor Unite ale Americii.

În același timp, Polonia cere Statelor Unite ale Americii să îi pună la dispoziție avioane uzate cu capacități operaționale similare”, au transmis marți seară autoritățile de la Varșovia. Polonia are aproape 30 de avioane de vânătoare MiG-29, alături de care mai are în dotare 48 de avioane F-16.

Totuși, Victoria Nuland, a treia pe lista corpului diplomatic al SUA, a declarat că anunțul Poloniei despre avioanele Mig-29 a generat surprindere la Casa Albă.

Altfel, în noaptea de luni spre marți, ucrainenii au anunțat uciderea altui general rus, Vitali Gherasimov. El era prim comandant secund al Armatei a 41-a din Districtul Militar Central al Rusiei. Într-un comunicat remis marți, armata ucraineană a anunțat că Gherasimov a fost ucis în timpul unei bătălii de la marginea Harkovului.

Mai departe, oficialii de la Kiev au susținut că numărul soldaților ruși uciși de la începutul războiului a ajuns 12.000. Tot marți, directorul CIA a transmis că numărul soldaților ruși morți se situează între 2.000 și 4.000.

Presiune economică uriașă asupra Moscovei

Dacă în plan militar ziua precedentă nu a adus evenimente importante, pe plan economic presiunea asupra Moscovei a crescut considerabil. Ziua a început cu o amenințare venită din partea Kremlinului. În prim-plan a fost sistarea aprovizionării cu petrol și gaze naturale a statelor din UE prin Nord Stream 1.

Ziua s-a încheiat cu declarația președintelui american Joe Biden, care a anunțat sistarea tuturor importurilor de petrol rusesc. „Americanii vor da o nouă lovitură mașinăriei de război a lui Putin. Nu vom fi părtașii subvenționării războiului lui Putin”, a spus liderul de la Casa Albă.

Tot marți, Marea Britanie a anunțat că vrea să stopeze toate importurile de energie din Rusia până la finalul anului. În același timp, țările UE au făcut public un plan de reducere a acestor importuri cu 66% până la finalul lui 2022.

Ieri a continuat și seria anunțurilor marilor companii internaționale care părăsesc Rusia. Cel mai important anunț a venit de la gigantul Shell care a subliniat că va închide toate stațiile de alimentare din Rusia și că se va retrage din toate proiectele desfășurate în această țară. Anunțuri similare au venit și din partea unor companii precum Adidas sau L`Oreal.

Poate un impact mult mai puternic, cel puțin la nivel simbolic, l-a avut anunțul celor de la McDonalds. Americanii au anunțat închiderea temporară a tuturor celor peste 850 de restaurante fast-food din Rusia.

ADVERTISEMENT