Evenimentul zilei

Zelenski susține că Ucraina a pierdut 1.300 de militari de la începutul războiului. Kievul acuză Rusia că a tras asupra unui convoi umanitar, ucigând șapte persoane / Update

Războiul din Ucraina intră sâmbătă în cea de șaptesprezecea zi după ce vineri trupele ruse nu au reușit să facă niciun progres semnificativ, iar Statele Unite și UE au anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei.
12.03.2022 | 15:24
Zelenski sustine ca Ucraina a pierdut 1300 de militari de la inceputul razboiului Kievul acuza Rusia ca a tras asupra unui convoi umanitar ucigand sapte persoane  Update
Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a șaptesprezecea zi de conflict. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT
12-03-2022
22:52

Trupele ruse de ocupație au numit un nou primar în Melitopol, potrivit CNN

Administrația regională Zaporojie a trasmis sâmbătă că un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol, aflat sub control militar rus, după ce primarul ales a fost reținut vineri, transmite CNN.

Ivan Fedorov, primarul ales al Melitopolului, a fost reținut vineri de bărbați înarmați și acuzat de terorism de către parchetul pentru regiunea separatistă Luhansk, susținută de Rusia.

Primarul nou instalat este Galina Danilchenko, fost membru al consiliului municipal, potrivit unui comunicat de pe site-ul administrației regionale din Zaporojie.

Danilchenko, care nu a fost aleasă în urma unor alegeri, a fost prezentată ca primar interimar la televiziunea locală, arată sursa citată.

În declarația sa televizată, Danilchenko a spus că „sarcina ei principală este să ia toate măsurile necesare pentru ca orașul să revină la normal”.

Ea a susținut că mai sunt oameni în Melitopol care ar încerca să destabilizeze situația în oraș.

„Vă cer să vă păstrați inteligența și să nu cedați acestor provocări. Fac un apel la consilierii municipali aleși de popor. Din moment ce ați fost aleși de popor, este de datoria dumneavoastră să vă pese de bunăstarea cetățenilor voștri”, a transmis aceasta.

Sute de localnici au protestat sâmbătă față de arestarea primarului Ivan Fedorov de către forțele ruse de ocupație.

12-03-2022
22:41

Cehia cere ajutorul Uniunii Europene pentru a gestiona numărul mare de refugiați ucraineni

Ministrul de interne al Cehiei, Vit Rakusan, a declarat sâmbătă că țara sa a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a putea face față numărului mare de refugiați ucraineni. Astfel, Cehia a cerut Uniunii Europene 25 de seturi de clădiri modulare care să o ajute să găzduiască până la 50.000 de refugiaţi.

Purtătorul de cuvânt al direcţiei generale a pompierilor, Pavla Jakubkova, a estimat că „este aproape epuizată capacitatea de absorbţie a refugiaţilor”.

Cehia a primit peste 102.000 de refugiaţi ucraineni de la începutul invaziei ruse, dar numărul real ajunge „cu siguranţă la 200.000”, a subliniat aceasta.

“Încercăm să obţinem mai multă capacitate de cazare, dar treptat ajungem într-o situaţie în care putem organiza doar cazare de urgenţă pentru refugiaţi”, a mai spus Jakubkova, care a subliniat că autoritățile vor fi nevoite să cazeze refugiați în săli de sport sau diferite hale.

Cehia are o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, și o comunitate ucraineană de aproximativ 200.000 de persoane.

12-03-2022
22:25

Aproape 13.000 de ucraineni, evacuați sâmbătă din orașele asediate

Aproximativ 13.000 de ucraineni au fost evacuați sâmbătă prin coridoarele umanitare, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei. Potrivit acesteia, numărul civililor evacuați sâmbătă este aproape de două ori mai mare ca numărul celor care au reușit să plece vineri.

Într-un mesaj online, Iryna Vereshchuk a spus că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol, punând acest lucru pe seama obstrucționării forțelor ruse.

Moscova acuzase anterior forțele ucrainene că au oprit în mod intenționat populația civilă în oraș.

12-03-2022
20:17

Putin este în continuare hotărât să îşi atingă obiectivele în Ucraina, susține un oficial francez

Preşedintele rus Vladimir Putin este încă hotărât să îşi atingă obiectivul în Ucraina, a transmis CNN, care citează o sursă de la Palatul Elysee.

Declarația vine în contextul în care sâmbătă preşedintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au purtat o discuție telefonică de 75 de minute cu președintele Vladimir Putin.

Sursa citată susține că, de când cei trei lideri au discutat anterior, joi, Putin pare să fie în continuare “hotărât să îşi atingă obiectivele în Ucraina”. Totuși, susține oficialul de la Palatul Elysee, faptul că el continuă să discute cu conducătorii celor două ţări sugerează că “nu este exclusă posibilitatea unei soluţii diplomatice”.

Potrivit AFP, președinția franceză l-a acuzat pe Putin de „minciuni” după ce a afirmat că soldații ucraineni sunt responsabili pentru încălcarea drepturilor omului. 

Potrivit publicației potrivit Le Parisien, Palatul Elysée a subliniat că discuția dintre Macron, Scholz și Putin a fost „francă” și „dificilă”, și că Macron i-a cerut lui Putin să înceteze imediat focul și să permită evacuarea civililor din Mariupol.

Președinția franceză a transmis că, întrucât Putin nu a dat niciun semn de flexibilizare, „vom aplica noi sancțiuni și vom crește prețul pentru acest război” pe care trebuie să-l plătească Rusia.

12-03-2022
20:00

Invazia Ucrainei de către Rusia reprezintă o amenințare pentru democrațiile din întreaga Europă, avertizează Kamala Harris

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a avertizat că invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei reprezintă o amenințare pentru toate democrațiile din Europa.

„Invazia Rusiei amenință nu doar democrația Ucrainei, ci amenință democrația și securitatea în întreaga Europă”, a spus Harris sâmbătă la reuniunea de iarnă a Comitetului Național Democrat la Washington, DC.

„Oceanul care ne desparte nu ne va lăsa neatinși de această agresiune”, a mai spus oficialul american.

Harris, vorbind despre recenta sa călătorie în Polonia și România, a spus că a subliniat că „cea mai mare putere” a alianței este unitatea acesteia.

„Statele Unite sunt ferm alături de poporul ucrainean în apărarea alianței NATO”, a spus Harris în aplauze din partea mulțimii, potrivit CNN.

12-03-2022
19:45

Zelenski susține că Moscova are acum o abordare „fundamental diferită” în negocierile cu Kievul

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat cu satisfacție sâmbătă că, în negocierile cu Kievul, Moscova nu se mai mulţumeşte „doar să dea ultimatumuri” și că are acum o abordare „fundamental diferită”.

În cadrul unei conferinţe de presă de la Kiev, președintele Zelenski a comentat declarațiile de vineri ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care a evocat “progrese” în convorbirile ruso-ucrainene, spunând că este „mulţumit că avem un semnal din partea Rusiei”.

La ultimele negocieri purtate, „am început să vorbim şi Moscova nu a mai dat pur şi simplu ultimatumuri, ceea ce reprezintă o abordare fundamental diferită”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a deplâns totuși faptul că liderii occidentali nu sunt suficient de implicați în aceste negocieri, și a susținut că orice garanții de securitate pentru Ucraina trebuie să vină din partea Occidentului, subliniind că „Ucraina nu va putea avea încredere în Rusia după acest război sângeros”.

12-03-2022
19:22

Ruşii ar fi pierdut echipament militar de peste 5 miliarde de euro de la începutul invaziei. Americanii alocă bani pentru apărarea Ucrainei

Forbes susţine că Federaţia Rusă a pierdut echipament militar în valoare de peste 5 miliarde de dolari, de la începutul invaziei în Ucraina.

Pe de altă parte, Joe Biden a anunţat sâmbătă deblocarea a peste 200 de milioane de dolari pentru Ucraina, bani care pot fi folosiţi pentru arme şi alte articole de apărare din stocul Pentagonului, precum şi pentru educaţie şi instrucţie militară.

12-03-2022
18:33

Ucraina acuză Rusia că a ucis șapte civili în timpul unei evacuări umanitare

Ucraina a acuzat sâmbătă forțele ruse că au ucis șapte civili într-un atac asupra femeilor și copiilor care încercau să fugă de luptele din apropierea Kievului, transmite Reuters.

Serviciul de informații ucrainean a declarat că cei șapte civili, inclusiv un copil, au fost uciși în timp ce fugeau din satul Peremoha și că „ocupanții au fobligat restul coloanei umanitare să se întoarcă”. 

Reuters nu a putut verifica imediat informațiile, iar Rusia nu a oferit niciun comentariu imediat. Moscova a negat că a vizat populația civilă de când a invadat Ucraina, în data de 24 februarie, și dă vina pe Ucraina pentru încercările eșuate de a evacua civilii din orașele încercuite.

12-03-2022
18:16

Forțele ruse plănuiesc să organizeze un ”pseudo-referendum” în Herson

Forţele ruse plănuiesc organizarea unui “pseudo-referendum” pentru independenţă în oraşul port Herson pentru a crea o regiune separatistă, a declarat sâmbătă adjunctul şefului consiliului local, transmite Reuters.

”Crearea unei republici va transforma regiunea noastră într-o gaură fără speranţă, fără viaţă şi fără viitor”, a scris pe Facebook Serghei Hlan, șeful adjunct al consiliului local.

Potrivit acestuia, trupele ruse îi sună la telefon pe deputații consiliului regional Herson cu întrebarea „sunt gata să coopereze cu invadatorii?”

„Facem un apel către toți deputații Consiliului Regional Herson. Dragi colegi, sunt sigur că înțelegeți consecințele deciziei dvs. Crearea KhNR va transforma regiunea noastră într-o gaură fără speranță, fără viață și viitor. Nu le dați nici măcar un vot!

Nu le dați nicio oportunitate de a legitima KhNR… Intrați în istoria Ucrainei nu ca trădători, ci ca adevărați cetățeni ale căror nume vor fi amintite de generațiile următoare”, a spus Khlan pentru agenția de presă ucraineană Interfax.

Oraşul Herson, din sudul Ucrainei, este singurul mare oraș capturat de către armata rusă, însă, chiar și așa, locuitorii din oraş au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva trupelor de invazie.

12-03-2022
17:14

A șaptea încercare de evacuare a civililor din Mariupol

Viceprimarul Mariupol, Serhiy Orlov, a declarat pentru BBC că un convoi umanitar se îndreaptă spre oraș pentru a aduce ajutoare, dar și autobuze pentru evacuarea civililor.

Oficialul ucrainean a subliniat însă că aceasta este a șaptea încercare de a aduce un convoi umanitar în oraș.

„În ultimele șase nu a funcționat. Convoaiele nu au fost lăsate să treacă – au fost bombardate, drumul a fost minat, au fost bombardamente în oraș. Să vedem dacă acesta ajunge aici sau nu”, a spus viceprimarul din Mariupol.

Orlov nu a putut confirma dacă una din moscheile din oraș a fost lovită de bombardamentele ruse, însă a spus că „s-ar putea afla foarte bine în zona de bombardament”.

Guvernul Ucrainei anunțase sâmbătă că o moschee a fost bombardată, dar o televiziune turcă a citat liderul comunității musulmane din oraș care a spus că, în timp ce zona a fost bombardată, moscheea în sine nu a fost lovită.

Viceprimarul din Mariupol a mai spus că aproximativ 2.000 de oameni au fost uciși de bombardamentele armatei ruse, dar că, în prezent, nu este posibil să se stabilească numărul exact al morților.

12-03-2022
16:51

ONU transmite că bilanțul confirmat al civililor ucişi în Ucraina a urcat la 579

Numărul civililor care şi-au pierdut viaţa în cele 17 zile de la începutul invaziei Ucrainei declanșate de către Rusia a crescut la 579, potrivit unui bilanţ al Consiliului drepturilor omului al ONU, transmite Agerpres.

Printre persoanele decedate se află 42 de copii şi tineri, fiind confirmate 1.002 de persoane rănite.

Consiliul ONU subliniază că înregistrează numai decesele pe care le poate confirma şi notează că bilanţul real probabil este mult mai mare.

Vineri, potrivit oficialilor ONU, numărul civililor uciși de la începutul războiului era de 564.

„Cele mai multe victime civile au fost cauzate de utilizarea armelor explozibile cu o zonă de impact amplu, inclusiv a obuzelor de artilerie grea, sistemelor de rachete cu mai multe lansatoare şi loviturilor aeriene şi cu rachete”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului drepturilor omului al ONU.

 

12-03-2022
16:32

Premierul israelian dezminte că i-a sugerat lui Zelenski să accepte solicitările Rusiei

Ucraina şi Israelul au dezmințit sâmbătă informațiile apărute în presă conforma cărora premierul israelian, Naftali Bennet, i-a sugerat lui Zelenski să accepte solicitările Rusiei pentru încheierea războiului.

Un înalt consilier ucrainean şi un oficial israelian au respins, sâmbătă, informațiile apărute în publicația Jerusalem Post, și preluate ulterior și de alte canale media, care sugerează că că premierul Israelului, Naftali Bennet, a încercat să îl convingă pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să accepte solicitările delegației ruse.

„Israelul, la fel ca şi alte ţări intermediare condiţionate, NU îndeamnă Ucraina să accepte nicio solicitare a Federaţiei Ruse. Acest lucru este imposibil din motive militare şi politice. Dimpotrivă, Israelul îndeamnă Rusia să evalueze mai adecvat evenimentele”, a scris consilierul ucrainean, Mykhailo Podolyak pe Twitter.

Informațiile au fost catalogate ca fiind „evident false” și de către un înalt oficial israelian, într-o declarație pentru Reuters.

”În niciun moment, prim-ministrul Bennett nu l-a sfătuit pe preşedintele Zelenski să accepte un acord oferit de Putin, deoarece un astfel de acord nu ni s-a oferit pentru ca noi să putem face acest lucru. Bennett nu i-a spus în niciun moment lui Zelenski cum să acţioneze şi nici nu are vreo intenţie”, a declarat oficialul israelian, potrivit sursei citate.

Israelul este implicat în eforturi diplomatice pentru încetarea războiului din Ucraina, premierul israelian, Naftali Bennett, purtând discuții atât cu preşedintele rus, Vladimir Putin, precum şi cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

12-03-2022
16:10

Zelensky: Circa 1.300 de militari ucraineni au murit de la începutul războiului

Președintele Volodimir Zelensky a declarat sâmbătă, în cadrul unui briefing de presă, că, în cele 17 zile de la începutul invaziei declanșate de Rusia, circa 1.300 de militari ucraineni și-au pierdut viața, transmite BBC, care precizează că aceste cifre nu au putut fi verificate independent.

Președintele ucrainean a mai spus că doar în cursul zilei de vineri circa 500-600 de soldați ruși s-au predat armatei ucrainene. 

Anterior, Zelensky avertizase armata rusă că „nu este posibil să ocupe sufletele și mințile ucrainenilor” și a subliniat că orice capturare a unui oraș ucrainean va fi una temporară.

În ceea ce privește pierderile armatei ruse, surse occidentale estimau vineri că acestea se ridică la circa 6.000 de soldați uciși.

 

12-03-2022
15:51

Putin acuză armata ucraineană de încălcarea legilor umanitare

Cu armata rusă care bombardează marile orașe din Ucraina, Vladimir Putin a acuzat armata ucraineană de încălcarea legilor umanitare internaționale, susținând că „execută dizidenți” și că „folosește civilii drept scuturi umane”.

Acuzațiile au fost făcute într-o convorbire telefonică purtată cu președintele francez, Emmanuel Macron și cancelarul german, Olaf Scholz.

„Putin i-a informat despre starea reală a lucrurilor. În special, au fost citate numeroase exemple de încălcare flagrantă a normelor dreptului internațional umanitar de către forțele de securitate ucrainene”, se arată într-un comunicat de presă al Kremlinului.

Mai mult, Putin a acuzat armata ucraineană de „execuții extrajudiciare ale disidenților” și de „luare de ostatici și folosirea civililor ca scuturi umane”.

El a mai susținut că armata ucraineană a desfășurat arme de calibru mare în apropierea spitalelor, școlilor și grădinițelor. „În același timp, batalioanele naționaliste perturbă sistematic operațiunile de salvare a populației, intimidând civilii în timpul încercărilor de evacuare”, se arată în comunicatul de presă al Kremlinului.

12-03-2022
14:47

Macron și Olaf Scholz au cerut încetarea imediată a focului în Ucraina

Emmanuel Macron și Olaf Scholz au cerut încetarea imediată a focului în Ucraina, în cadrul convorbirii telefonice de 75 de minute, pe care a avut-o sâmbătă cu Vladimir Putin.

Macron și Scholz i-au cerut, de asemenea, lui Vladimir Putin „să se îndrepte către o soluție diplomatică a conflictului”, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit, potrivit CNN.

Acesta din urmă a mai spus că discuția avută cu Putin face parte din eforturile internaționale în curs de a pune capăt războiului din Ucraina. Cele două părţi au convenit să nu dezvăluie alte detalii despre discuţiile purtate, a adăugat el.

Scholz a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky, înainte de discuțiile cu Putin, pentru a afla „evaluarea lui a situației actuale” și „au convenit să rămână în contact strâns”, a mai spus oficialul german.

 

12-03-2022
14:14

Pentagon: Belarus nu a trimis trupe în Ucraina

Pentagonul a confirmat că trupele din Belarus nu au intrat pe teritoriul Ucrainei.

“Nu am văzut niciun element care ar demonstra că militarii sau forţele belaruse au intrat în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, John Kirby, Agerpres. Acesta a mai precizat, însă, că acest lucru nu înseamnă că pe viitor nu s-ar putea întâmpla ca trupele belaruse să intre pe teritoriu ucrainean.

12-03-2022
13:25

Ruşii ameninţă: Convoaiele cu arme destinate ucrainenilor vor fi considerate ţinte

Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului de externe al Federației Ruse, a avertizat SUA să înceteze transferul de armament către Ucraina.

Oficialul rus a declarat că acele convoaie pot fi considerate “ţinte legitime” de către forţele ruse. Mai multe detalii AICI.

12-03-2022
13:00

Guvernatorul regiunii Kiev a anunță că evacuările civililor sunt în curs

Evacuările civililor din orașele aflate în prima linie din regiunea Kiev au avut loc sâmbătă și sunt planificate să continue și duminică, a declarat guvernatorul regional Oleksiy Kuleba presei locale, notează Reuters.

”Vom încerca să scoatem oamenii în afara zonelor în care au loc confruntări în fiecare zi, atâta timp cât este posibil”, a mai spus oficialul.

12-03-2022
12:41

Zelenski, despre armata rusă: ”A suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armata rusă a suferit cele mai mari pierderi din ultimele decenii. Acesta a dezvăluit că 31 de grupuri tactice formate din batalioane rusești au fost scoase din luptă.

Liderul de la Kiev făcut aceste declarații sâmbătă, într-o nouă înregistrare video transmisă pe rețelele sociale. Mai multe detalii, AICI.

12-03-2022
12:22

Convorbire telefonică între Macron, Scholz și Putin pe tema războiului din Ucraina

Doi lideri importanți din UE, ​președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au avut sâmbătă o nouă convorbire telefonică cu Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina, notează BILD. Discuţiile au durat circa două ore.

Oficialii din Occident au cerut Rusiei să înceteze imediat focul în Ucraina. Mai multe detalii despre ce s-a discutat încă nu au fost făcute publice.

12-03-2022
11:48

Oficialii ucraineni susțin că 12.000 de militari ruși au murit în Ucraina

Într-un comunicat emis sâmbătă, Ministerul de Externe al Ucrainei informează că 12.000 de soldați ruși și-ar fi pierdut viața în Ucraina de la începutul agresiunii militare.

Din acest bilanț mai aflăm că armata Rusiei a mai pierdut peste 360 de tancuri, 83 de elicoptere și aproape 60 de avioane.


Între timp, guvernatorii a două regiuni ucrainene, Kiev și Donețk, au declarat că atacurile rusești continuă în zonele în care Ucraina încerca să evacueze populația civilă.

”Convoiul umanitar se îndreaptă spre Mariupol, dar situația este complicată, deoarece sunt bombardamente constante”, a declarat Pavlo Kirilenko, guvernatorul din Donețk.

12-03-2022
11:22

Armata rusă a bombardat mai multe orașe din Ucraina. Kiev, Mariupol și Nikolaev, vizate de atacuri

În noaptea de vineri spre sâmbătă și în cursul dimineții, forțele ruse au bombardat mai multe orașe din Ucraina.

Zone din regiunea Kiev, Mariupol și Nikolaev au fost devastate de artileria grea a invadatorilor. Iată cele mai importante distrugeri:

În apropiere de Capitala Kiev, armata rusă a țintit un depozit de alimente.  Bombardamentele au avut loc sâmbătă dimineața la 3:50 AM, potrivit surselor citate de BBC.

În imaginile publicate de Serviciile de Stat de Urgență (SES) se văd pompieri care intervin să stingă un incendiu de proporții care a cuprins depozitul cu un singur etaj, în timp ce în aer sunt nori groși de fum.

SES a spus că incendiul a fost localizat începând cu ora 07:54 și că pompierii încă lucrează pentru a stinge flăcările. Nu au fost raportate victime până acum.

Cel mai afectat oraș de sâmbătă a fost Nikolaev. Atacurile ruse au vizat zone rezidențiale, locuite de civili, precum și o unitate medicală.

La primele ore ale zilei, un spital pentru bolnavii de cancer a fost atacat de ruși în orașul din din sudul Ucrainei, a informat, într-un mesaj pe Facebook, șeful Institutului Regional de Sănătate al orașului, Maksym Beznosenko.

Peste doar câteva ore, un loc de joacă pentru copii din Nikolaev a fost bombardat de trupele Moscovei. Momentul atacului a fost surprins de camerele de luat vederi din zonă.

În jurul prânzului, armata rusă a bombardat o moschee în oraşul-port din sudul Ucrainei Mariupol. În această locație se adăposteau peste 80 de adulţi şi copii, inclusiv cetăţeni turci, a declarat sâmbătă Ministerul de Externe al Ucrainei, citat de Reuters.

”Moscheea Sultanului Suleiman Magnificul şi a soţiei sale Roxolana (Hurrem Sultan) din Mariupol a fost bombardată de invadatorii ruşi”, a declarat Ministerul de Externe într-o postare pe Twitter. ”Mai mult de 80 de adulţi şi copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetăţeni ai Turciei”, adaugă ministerul.

Alte bombardamente ale trupelor ruse de sâmbătă:

Un depozit de petrol din Vasilkov, oraș situat la 38 de km de Kiev.

Centrul orașului Dnipro, o așezare cu aproape 1 milion de locuitori.

12-03-2022
10:14

Biden exclude un conflict militar SUA - Rusia

Preşedintele american Joe Biden a exclus o confruntare militară SUA – Rusia, precizând că un astfel de conflict ar însemna al Treilea Război Mondial.

“O confruntare directă între NATO şi Rusia este Al Treilea Război Mondial. Şi este ceva ce trebuie să ne străduim să prevenim”, a explicat preşedintele SUA. Mai multe detalii AICI.

12-03-2022
09:52

Un fost oficial NATO nu dă mari șanse forțelor ruse în cucerirea Kievului

Americanca Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al NATO, nu crede în forța armatei ruse de a cuceri Kievul.

”Mă întreb dacă au capacitatea de a se regrupa în acest moment, deoarece logistica lor este într-o formă atât de proastă, încât nu au cu adevărat proviziile de combustibil de care au nevoie pentru a ajunge la Kiev” a spus aceasta. Detalii, AICI.

12-03-2022
09:08

Armata rusă anunță că a distrus 3.491 de instalații militare ale Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a anunțat că trupele ruse au distrus, de la debutul invaziei până în prezent, 3.491 de locații de infrastructură militară ucraineană, notează The Jerusalem Post.

Acesta a mai adăugat că forțele ruse ”continuă ofensiva în Ucraina pe un front larg”.

12-03-2022
08:51

Parlamentar ucrainean: ”Kiev va fi Stalingradul Rusiei”

Sviatoslav Yurah, cel mai tânăr parlamentar din istoria Ucrainei, este de părere că bătălia pentru capitala Kiev ar putea fi ”noul Stalingrad al Rusiei”.

Oficialul, care este voluntar în apărarea orașului, a declarat pentru BBC Radio că zona s-a confruntat peste noapte cu un raid de rachete și că există lupte în desfășurare la periferia orașului.

Pe de altă parte, acesta avertizează că Rusia ar trebui să se pregătească pentru pierderi grele în cazul în care avansează asupra orașului.

”Este un oraș uriaș de milioane de oameni și dacă rușii vor încerca să intre vor avea de înfruntat o luptă destul de grea: acesta va fi Stalingradul lor”, spune parlamentarul, referindu-se la cea mai sângeroasă bătălie din cel de-Al Doilea Război Mondial. Au murit atunci 1,1 milioane de sovietici și 800.000 de militari naziști germani și români.

”Cu siguranță nimeni nu se va preda. Vă pot garanta asta”, mai adaugă Yurah.

12-03-2022
08:32

Mii de oameni protestează în Melitopol. Ucrainenii cer eliberarea primarului

Contul de Twitter al Parlamentului Ucrainei publică imagini cu circa 2.000 de oameni din Melitopol care protestează în fața primăriei orașului.

Cetățenii cer eliberarea edilului Ivan Fedeorov, despre care autoritățile, în frunte cu președintele Zelenski, afirmă că ar fi fost răpit de ocupanții ruși.

12-03-2022
08:28

Guvernul discută un proiect privind acordarea de gratuități pentru transportul cetățenilor proveniți din Ucraina

Sâmbătă, la Palatul Victoria, are loc o nouă ședință a Executivului care are ca punct principal pe ordinea de zi criza refugiaților.

Potrivit informațiilor Agerpres, Guvernul va discuta un proiect de hotărâre privind acordarea de gratuităţi şi facilităţi pentru transportul cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

12-03-2022
08:10

Aproape 400.000 de refugiați ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

De la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, până vineri la miezul nopții, au intrat în România 380.866 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 304.156, anunță Poliția de Frontieră.

În ultimele 24 de ore, au intrat în România 71.121 de persoane, dintre care 16.348 cetățeni ucraineni, în scădere cu 22,1% faţă de ziua precedentă. Detalii, AICI.

 

12-03-2022
07:26

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, se retrage din Rusia

Într-un comunicat oficial emis la finalul acestei săptămâni, Deutsche Bank a anunțat că îşi va înceta activitatea în Rusia.

Cea mai mare bancă din Germania a fost criticată în ultimele zile de investitori și politicieni pentru legăturile sale permanente cu Rusia.

”Cum am spus în repetate rânduri, condamnăm în cei mai duri termeni invazia Rusiei în Ucraina și susținem guvernul german și aliații săi în lupta pentru apărarea democrației și a libertății

Suntem pe cale să ne reducem activităţile restante în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare. În paralel, ne ajutăm clienţii internaţionali care nu sunt ruşi să îşi reducă activităţile în ţară. Nu mai facem afaceri noi în Rusia”, a anunțat Deutsche Bank.

Reprezentanții băncii germane au mai spus că instituția şi-a redus substanţial angajamentul şi prezenţa în Rusia încă din 2014 (an în care a fost anexată Crimeea).

12-03-2022
07:07

Mai multe coridoare umanitare pentru oraşul Sumî, stabilite pentru sâmbătă dimineață

Șeful administraţiei regionale din Sumî, Dmitri Jiviţki, a anunțat că mai multe coridoare umanitare s-au instituit sâmbătă dimineața pentru oraşul Sumî, grav afectat de bombardamente în ultimele zile, notează BBC.

Potrivit oficialului, evacuarea civililor va începe la ora locală 09.00, vehicule urmând să plece din şase destinaţii din regiune. Convoaiele cu civili se vor îndrepta către oraşul Poltava şi sunt aşteptate să sosească între orele 13.00 şi 14.00.

Prea locală mai scrie că vor fi evacuați oameni și din Trostyanets, Lebedyn, Konotop, Velyka Pisarivka și Krasnopillya.

12-03-2022
06:56

Incendiu puternic la un depozit de petrol din Vasilkov, după bombardamentele de sâmbătă dimineața

Un depozit de petrol din Vasilkov, oraș situat la 38 de km de Kiev, a fost lovit de bombardamente sâmbătă dimineața, anunță jurnalistul Steffen Schwarzkopf de la publicația Welt.


În apropiere se află și o bază militară importantă a Forțelor Aeriene Ucrainene.

12-03-2022
06:39

Lucrări la liniile electrice avariate ale centralei nucleare de la Cernobîl

Specialiștii lucrează pentru repararea liniilor electrice avariate de la centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit datelor ONU, notează CNN.

Autoritățile din Ucraina au spus că liniile au fost tăiate în întregime la începutul acestei săptămâni în urma bombardamentelor rusești.

Încă de la începutul invaziei ruse, locația se află sub controlul armatei ruse.

Vineri, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că generatoarele diesel furnizează energie de rezervă, iar surse suplimentare de combustibil au fost livrate instalației controlate acum de Rusia.

12-03-2022
06:26

Explozii în Dnipro, al 4-lea cel mai populat oraș din Ucraina

Jurnaliștii CNN care transmit din orașul Dnipro au anunțat că cel puțin două explozii puternice au avut loc sâmbătă dimineață în această zonă centrală a Ucrainei.

Echipa televiziunii americane spune că a văzut și un nor de fum ridicându-se la est de râul care traversează orașul.

În Dnipro, oraș cu aproape 1 milion de locuitori, sirenele care anunță un posibil raid aerian au început să sune sâmbătă la ora locală 5:25.

Vineri, Dnipro a fost lovit de trei bombardamente ale rușilor. Acestea au afectat o școală, un bloc de apartamente și o fabrică de încălțăminte. Un civil a fost ucis.

12-03-2022
06:09

Imagini video cu un sistem militar rus distrus de dronele Bayraktar în apropiere de Kiev

Forțele armate ale Ucrainei au publicat noi imagini cu sisteme militare ruse distruse de deja faimoasele drone turcești Bayraktar.

Riposta ucraineană de sâmbătă dimineața vine în condițiile în care armata rusă pare că se apropie tot mai mult de capitala Kiev.

12-03-2022
05:53

Volodimir Zelenski: ”Acțiunile invadatorilor ruși vor echivala cu acțiunile teroriștilor ISIS”

Sâmbătă dimineața, Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj. Președintele ucrainean a acuzat Rusia că acţiunle sale vor echivala cu ale teroriştilor ISIS.

”Acţiunile invadatorilor ruşi vor echivala cu acţiunile teroriştilor ISIS. Toată ţara a văzut că Melitopol nu s-a predat invadatorilor. Ucraina cere eliberarea imediată a primarului din Melitopol şi garantarea securităţii tuturor conducătorilor comunităţilor din întreaga ţară”, a afirmat Zelenski.


Liderul de la Kiev le-a transmis mamelor din Rusia să nu-şi trimită copiii la război într-o ţară străină. Detalii, AICI.

12-03-2022
05:14

Imagini din satelit cu case și zone rezidențiale incendiate lângă Kiev

Noi imagini din satelit oferite de Maxar Technologies arată case și zone rezidențiale în flăcări nu foarte departe de Kiev, semn că trupele rusești intensifică atacurile.

Se mai observă din satelit și coloane lungi de mașini care par să părăsească zona.

În fotografiile apărute în mediul online se observă bombardamente masive în Moschun, un oraș la nord-vest de Kiev, iar incendiile puternice continuă să cuprindă aeroportul Gostomel, cunoscut și sub numele de Aeroportul Antonov.

12-03-2022
05:01

Volodimir Zelenski acuză forțele ruse de răpirea primarului din Melitopol

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că forțele ruse l-au răpit pe Ivan Fedorov, primarul din orașul Melitopol.

”Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit de un grup de zece bărbați”, se arată într-o o postare publicată pe contul de Twitter al Parlamentului ucrainean.

În online apare și o înregistrare în care se vede, de la distanță, un bărbat îmbrăcat în negru, cu capul acoperit de un sac.

Zelenski a spus că forțele ruse ”au trecut într-o nouă etapă de teroare”.

12-03-2022
04:46

Sirene antiaeriene în vestul Ucrainei, la Liov

La primele ore ale zilei de sâmbătă, sirenele care anunță posibile atacuri aeriene rusești au răsunat în vestul Ucrainei, la Liov, oraș ferit până acum de bombardamente.

Având în vedere că forțele ruse se apropie de vest, este de așteptat ca invadatorii să atace puncte strategice din această zonă.

Tot sâmbătă, sirenele au răsunat și în alte orașe mari din Ucraina: Capitala Kiev, Harkov, Dnipro, Poltava sau Odesa.

12-03-2022
04:36

Iaht de 530 de milioane de dolari al oligarhului rus Andrei Melnichenko, confiscat în Italia

Sancțiunile asupra oligarhilor ruși din Europa se intensifică. Autoritățile din Italia anunță că au confiscat iahtul magnatului Andrei Melnichenko, conform CNN.

Ambarcațiunea, numită ”SY A”, valorează aproximativ 530 de milioane de euro și a fost plasată în portul Trieste.

Acesta este unul dintre cele mai mari iahturi din lume, potrivit producătorului său, Nobiskrug.

Melnichenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a măsurilor punitive extinse împotriva oligarhilor ruși.

Potrivit sursei citate, oligarhul rus deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

12-03-2022
04:25

Spital pentru bolnavii de cancer din Nikolaev, bombardat de forțele ruse

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a bombardat un spital pentru bolnavii de cancer și mai multe clădiri rezidențiale din orașul Nikolaev, din sud, cu atacuri de artilerie grea.

Medicul șef al spitalului, Maksim Beznosenko, a declarat că, în momentul atacului, câteva sute de pacienți se aflau în spital. Din fericire, nu s-au raportat victime, notează Sky News. Atacul a afectat clădirea și a distrus geamurile.

În ultimele ore, forțele ruse și-au intensificat atacurile asupra orașului Nikolaev, situat la 470 km sud de Kiev.

Miercuri, oficiali ucraineni și occidentali au acuzat Rusia că a bombardat o maternitate din orașul Mariupol, din sud. Trei persoane au murit în acel atac.

12-03-2022
04:13

Explozii puternice raportate în apropiere de Kiev

Pe măsură ce forțele ruse se apropie de Kiev, tot mai multe explozii se aud în apropiere de Capitala Ucrainei.

Echipele CNN din zonă au anunțat mai multe explozii la primele ore ale dimineții de sâmbătă, corespondentul șef internațional Clarissa Ward descriind ”o salvă fără oprire”. Nu este clar dacă exploziile au ca sursă atacuri rusești sau riposte ucrainene, a spus ea.

Jurnaliștii americani susțin că luptele au continuat la periferia capitalei ucrainene, în suburbiile Bucha, Irpin și Gostomel, precum și districtul Vishorod la nord de Kiev. Schimburile de focuri au escaladat și în Brovary, peste râul Nipru, la est de oraș.

Desfășurările de forțe și luptele purtate vineri în Ucraina nu au adus progrese semnificative pentru trupele armatei ruse în încercarea lor de a captura alte orașe ucrainene. Principalele evenimente par să se fi consumat pe scena diplomatică, iar președintele Biden a dat asigurări că nu va exista o confruntare a trupelor NATO cu Rusia.

Vicepreședintele Kamala Harris a fost vineri la București și a dat asigurări că fiecare centimetru de teritoriul NATO va fi apărat. De cealaltă parte, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut la Kremlin o întrevedere cu Aleksandr Lukașenko, liderul Belarusului.

ADVERTISEMENT

Forțele ruse, repoziționare în jurul Kievului

Vineri dimineața, imaginile din satelit furnizate de Maxar Technologies au indicat că elementele convoiului reperat ultima oară la nord-vest de aeroportul Antonov se deplasaseră lângă orașele din apropiere. În același context, elemente ale convoiului de la nord de Kiev s-au poziționat lângă Lubianka și au instalat poziții de artilerie în apropiere. Experții militari au susținut că forțele ruse s-au deplasat cu 5 kilometri mai aproape de Kiev în ultimele 24 de ore.

Vineri seară, corespondenții CNN au transmis că în jurul orașului Mikolaiv (sudul Ucrainei) au fost semnalate bombardamente puternice ale armatei ruse. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat incendii puternice în zonă. Orașul Mikolaiv este situat la 113 km nord-est de Odessa, al treilea oraș ca mărime din Ucraina și port strategic la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, forțele ucrainene au anunțat că au lovit joi zece avioane de război rusești și au distrus două convoaie mari. De asemenea, oficialii occidentali au confirmat vineri că generalul-maior Andrei Kolesnikov, comandat al Armatei a 29-a a Rusiei, a fost ucis pe câmpul de luptă. Este al treilea general rus ucis de la începutul invaziei.

Oficialii ucraineni au anunțat că orașele Dnipro (situat pe râul Nipru și un bastion important în centrul-estul Ucrainei) și Luțk (situat în nord-vestul Ucrainei) au fost bombardate pentru prima oară de către armata rusă. Rusia a susținut că a lovit aerodromurile militare din orașele ucrainene situate la vest de Luțk și Ivano-Frankivsk. Autoritățile locale au anunțat că doi soldați ucraineni au fost uciși și alți șase au fost răniți după bombardamentele asupra orașului Luțk. Oficialii ucraineni au anunțat că, de la începutul conflictului, circa 215.000 de ucraineni, 80% dintre aceștia bărbați, s-au întors în țară.

ADVERTISEMENT

Asigurări că nu vor exista confruntări NATO-Rusia

Președintele Statelor Unite ale Americii a dat vineri asigurări că nu vor exista confruntări între trupele NATO și cele ale Rusiei în Ucraina. ”Vreau să fiu foarte clar: vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată puterea unei alianțe unite și determinate. Dar nu vom duce un război împotriva Rusiei în Ucraina. O confruntare directă între NATO și Rusia înseamnă Al Treilea Război Mondial. Și acest lucru trebuie prevenit cu toate eforturile noastre”, a scris Joe Biden pe Twitter.

Liderul de la Casa Albă a anunțat că zilele următoare vor urma noi sancțiuni economice la adresa Rusiei, aceasta urmând să piardă statutul de ”cea mai favorizată națiune”. În plus, SUA vor interzice importul de caviar, vodcă și diamante din Rusia, într-o nouă măsură de a mări presiunea economică asupra Rusiei.

ADVERTISEMENT

„Atât SUA, cât și oamenii din întreaga lume vor continua să sprijine poporul ucrainean în timp ce își apără țara. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Putin”, a declarat președintele american.

De asemenea, tot vineri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va suspenda comerţul şi tratamentul economic privilegiat al Moscovei. Va reprima utilizarea de cripto-active către Rusia şi va interzice exporturile de bunuri de lux. Mult mai important, aceasta a anunțat că blocul comunitar va interzice noile investiţii europene în sectorul energetic al Rusiei.

”Această interdicţie va acoperi toate investiţiile, transferurile de tehnologie şi serviciile financiare pentru explorarea şi producţia de energie – astfel, va avea un impact mare asupra lui Putin”, a precizat șefa Comisiei Europene. În plus, Ursula von der Leyen a precizat că Moscova urmează să fie eliminată și din cadrul instituțiilor financiare internaționale, precum FMI și Banca Mondială.

Și premierul canadian, Justin Trudeau, a anunțat sancțiuni economice

Și premierul canadian, Justin Trudeau a anunțat un nou set de sancțiuni ce vizează, printre altele, cinci oligarhi ruși apropiați ai Kremlinului, printre aceștia numărându-se și Roman Abramovici. Tot vineri, YouTube a anunțat eliminarea canalelor de presă ale Rusiei, susținute de către stat, de pe platforma sa la nivel global.

Șeful diplomației europene, Josep Borell, a anunțat vineri că UE va dubla suma destinată ajutorului militar pentru Ucraina, Kievul urmând să primească ajutoare militare în valoare de un miliard de euro.

De cealaltă parte, la Kremlin, președintele Vladimir Putin a avut o întrevedere cu președintele statului Belarus, Putin declarând că s-au înregistrat unele progrese în discuțiile Moscovei cu Ucraina. „Există anumite schimbări pozitive, îmi spun negociatorii de partea noastră”, a spus Putin.

Președintele Aleksandr Lukașenko s-a referit la pericolul presupuselor arme chimice ale Ucrainei și la cel reprezentat de centralele nucleare ucrainene. Mai mult, acesta a făcut o altă afirmație nefondată, afirmând că ”Ucraina se pregătea să atace nu doar Donbas, ci avea pregătite poziții de atacare a Belarusului.”

 

ADVERTISEMENT