News

Război în Ucraina. Iohannis, conversație telefonică cu președintele Zelenski. „Progres substanțial” în negocierile dintre Moscova și Kiev, susține un delegat rus

Războiul din Ucraina a intrat duminică în cea de a optsprezecea zi a conflictului, după ce în ziua precedentă armata rusă și-a intensificat bombardamentele asupra orașelor ucrainene.
13.03.2022 | 15:42
Razboi in Ucraina Iohannis conversatie telefonica cu presedintele Zelenski Progres substantial in negocierile dintre Moscova si Kiev sustine un delegat rus
O nouă zi de război în Ucraina. Ruşii au bombardat mai multe oraşe importante
ADVERTISEMENT
13-03-2022
21:31

Rusia a cerut Chinei arme pentru războiul din Ucraina

Mai multe publicații internaționale, precum Financial Times, The New York Times sau Washington Post au scris duminică seară că Rusia a cerut arme Chinei pentru războiul din Ucraina.

Publicația Financial Times, care citează oficiali americani, scrie că, în contextul prelungirii conflictului din Ucraina, Rusia ar avea nevoie de noi arme și muniții pentru a înfrânge rezistența ucraineană.

Alți oficiali au declarat pentru FT că administrația Biden se pregătește să-și avertizeze aliații cu privire la unele informații ce indică faptul că Beijingul se pregătește să ajute Rusia.

Cererea Rusiei a creat îngrijorări la Washington, Statele Unite temându-se că relațiile apropiate dintre Moscova și Beijing ar putea duce la livrarea de tehnică militară care să încline soarta războiului, mai scrie publicația britanică.

Publicația NY Times susține că oficialii americani s-au ferit să ofere detalii cu privire la reacția Chinei la cererea Moscovei și nici nu au vrut să comenteze cu privire la tipul de echipamente militare pe care Rusia le-a cerut.

Aceste informații vin în contextul în care luni, consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, urmează să se întâlnească la Roma cu ministrul de externe chinez, Yang Jiechi.

Duminică, oficialul american a avertizat China cu privire la posibilitatea de a ajuta Rusia să ocolească sancțiunile financiare impuse după invazia Ucrainei.

 

13-03-2022
19:58

Boris Johnson: Acțiunile barbare ale lui Putin sunt un test pentru întreaga umanitate

Boris Johnson a spus că „acțiunile barbare” ale lui Vladimir Putin sunt un test pentru „întreaga umanitate”, în timpul convorbirii telefonice purtate duminică cu președintele Zelenski.

„Cei doi liderii au condamnat asasinarea lui Brent Renaud și a nenumăraților ucraineni nevinovați, precum și răpirea primarilor din Dniprorudne și Melitopol”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

„Prim-ministrul a subliniat sprijinul pe care Marea Britanie continuă să îl ofere Ucrainei. El a spus că Regatul Unit va continua să urmărească mai multe opțiuni pentru consolidarea autoapărării Ucrainei”, a mai precizat oficialul britanic. 

Acesta a reiterat sprijinul pe care guvernul condus de Boris Johnson îl acordă Kievului în aceste momente. „Prim-ministrul a spus că Regatul Unit va continua să stea alături de Ucraina în toate eforturile lor de a pune capăt acestui conflict dezastruos”.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Zelenski i-a mulțumit ulterior premierului Boris Johnson pentru sprijinul acordat de Marea Britanie, dar și premierului Cehiei cu care a purtat, de asemenea, o convorbire telefonică.

13-03-2022
19:49

Zelenski, apel la Microsoft să nu mai susțină produsele software vândute în Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut firmelor americane de software Microsoft Corp și Oracle Corp și dar și grupului german SAP să oprească serviciile de asistență pentru produsele lor vândute în Rusia.

„Acum nu mai este timpul pentru decizii la jumătate sau nuanțate! Există doar alb și negru, bine sau rău!”, a scris Zelenski pe Twitter.

„Sunteți fie pentru pace, fie îl susțineți pe agresorul rus să ucidă copii și femei ucrainene. @Microsoft @Oracle @SAP, încetați să vă susțineți produsele în Rusia, opriți războiul!”, a continuat mesajul președintelui ucrainean.

13-03-2022
19:41

Negocierile dintre Rusia şi Ucraina vor continua luni

Discuțiile dintre Rusia și Ucraina nu au loc în acest moment, dar vor continua luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă de stat RIA.

Oficialul rus a confirmat că întâlnirea de luni va avea loc în format online.

Declarațiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului au venit în contrast cu cele ale consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych, care anunțase anterior că Ucraina și Rusia au purtat discuții în mod activ duminică, în special cu privire la situația din jurul orașului asediat Mariupol.

13-03-2022
19:09

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl a fost reluată

Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl a fost reluată duminică, potrivit unui anunţ al agenţia nucleară ucraineană Energoatom.

“Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi”, a afirmat ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko.

Acesta a subliniat că inginerii ucraineni au reușit să prevină o posibilă catastrofă nucleară ce ar fi amenințat întreaga Europă.

“Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscându-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a adăugat el.

În ultimele zile centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată de la sistemul de alimentare cu energie electrică, sistemul de răcire funcționând cu ajutorul generatoarelor electrice.

13-03-2022
19:01

Reacția Pentagonului, după ce armata rusă a lansat rachete la 20 de kilometri de granița Poloniei

După ce armata rusă a lansat mai multe rachete asupra unei baze militare a armatei ucrainene, aflată la doar 20 de kilometri de granița cu Polonia, Departamentul american al Apărării a reiterat că un atac asupra unui stat NATO, reprezintă un atac asupra tuturor.

„Un atac armat împotriva unuia este considerat un atac armat împotriva tuturor”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Acesta a reamintit acordurile NATO de sprijin militar reciproc, subliniind că acesta este și motivul pentru care forţele americane şi alte forţe NATO îşi sporesc prezenţa la graniţa estică a Alianţei.

„Am spus foarte clar Rusiei că teritoriul NATO va fi apărat, nu doar de Statele Unite, ci şi de aliaţii noştri”, a mai declarat oficialul american.

John Kirby a subliniat însă că există o linie de comunicare cu Ministerul rus al Apărării pentru a evita un conflict direct.

13-03-2022
17:42

Iohannis, discuție telefonică cu Zelenski: „Vom avea grijă de toți cetățenii ucraineni care ajung în România”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat duminică că a discutat cu președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski despre invazia rusă, și l-a asigurat pe acesta din urmă că România va avea grijă de toți cetățenii ucraineni care sosesc în țara noastră.

”L-am asigurat pe președintele Zelenski de susținerea totală a României pentru Ucraina, atât bilateral, cât și în cadrul UE. Hub-ul umanitar din Suceava a început deja să livreze primele ajutoare. Vom avea grijă de toți cetățenii ucraineni care vin în România”, a scris președintele Iohannis pe Twitter.

La rândul său, într-un mesaj pe Twitter, președintele Zelenski a mulțumit țării noastre pentru sprijinul acordat.

”Am mulțumit pentru susținerea poporului ucrainean. I-am informat pe președinții Slovaciei, Zuzana Caputova, și României, Klaus Iohannis, despre contracararea agesiunii ruse, crimele de război comise de Rusia, în particular cele împotriva civililor”, a scris Zelenski.

13-03-2022
17:14

Kremlinul susține că a ucis până la „180 de mercenari străini” în atacul de la Iavoriv

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat duminică că, în urma atacurilor asupra localităţii Starichi şi a bazei militare Iavoriv, din apropiere de granița poloneză, armata rusă a ucis până la „180 de mercenari străini”.

„Ca urmare a acestor atacuri, au fost eliminaţi până la 180 de mercenari străini şi o cantitate semnificativă de arme străine”, a anunțat Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Oficialul rus a precizat că loviturile armatei ruse au distrus un centru de antrenament pentru luptători străini, dar şi un loc pentru depozitarea armelor şi echipamentelor militare livrate Ucrainei.

„Aceste lovituri sunt opera armelor de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune”, a mai spus Igor Konaşenkov.

Oficialul din Ministerul Apărării rus a precizat apoi că „eliminarea mercenarilor străini care sosesc în Ucraina va continua”.

13-03-2022
17:04

Oficial ucrainean, mesaj pentru mercenarii tentați să se alăture Rusiei: „Veți fi considerați criminali de război”

Ministrul de externe al Ucrainei i-a avertizat duminică pe mercenarii care ar putea fi „tentați” să se alăture forțelor Rusiei în Ucraina că vor fi considerați criminali de război.

„Rusia poartă un război de agresiune împotriva Ucrainei. Avertizez cetățenii străini care ar putea fi tentați să se alăture forțelor de invazie ruse: nu o faceți”, a scrie pe Twitter, Dmytro Kuleba.

„Am lansat deja acțiuni la instanțele internaționale. Chiar dacă supraviețuiți, veți fi considera un criminal de război. Nu merită bani sau altceva”, a subliniat oficialul ucrainean.

Circa 20.000 de voluntari internaționali s-au alăturat în ultimele săptămâni armatei ucrainene, mulți dintre aceștia fiind foști militari din țările occidentale.

13-03-2022
16:47

Casa Albă, avertisment pentru China dacă va ajuta Rusia să evite sancțiunile economice

Casa Albă a transmis un mesaj clar duminică Beijingului, prin vocea consilierului pentru securitate naţională, Jake Sullivan, care a avertizat că, în cazul în care va ajuta Rusia să treacă peste sancțiunile economice impuse, atunci China va suporta „cu siguranță” consecințe.

Oficialul american a declarat pentru CNN că Statele Unite sunt de părere că Beijingul era înştiinţat de planul Rusiei de a invada Ucraina, deşi este posibil ca statul chinez să nu fi înţeles întreaga amploare a planului. Acesta a subliniat că acum Washingtonul urmăreşte îndeaproape în ce măsură Beijingul oferă sprijin economic sau material Rusiei.

”Îi comunicăm în mod direct, în privat, Beijingului că vor exista cu siguranţă consecinţe pentru sancţiunile ample, eforturile de sustragere de la acestea sau sprijinul acordat Rusiei de a le echiliba”, a spus oficialul de la Casa Albă.

”Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe şi să existe un colac de salvare pentru Rusia împotriva acestor sancţiuni economice din orice ţară şi oriunde în lume”, a mai spus Jake Sullivan.

Duminică, ministrul de finanțe al Rusiei a recunoscut public că aproape jumătate din rezerva Băncii Naționale, circa 300 de miliarde de dolari, este blocată de sancțiunile impuse de țările occidentale, dar și-a exprimat speranța ca Beijingul să rămână un partener comercial în continuare pentru Rusia.

13-03-2022
16:27

Zelenski, vizită la militarii ucraineni răniți în război: „Însănătoşire grabnică, băieţi”

Președintele Volodimir Zelenski a efectuat duminică o vizită la un spital din Kiev pentru a vizita militarii ucraineni răniţi în urma invaziei Rusiei.

Președintele ucrainean a discutat cu soldaţii răniţi, cărora le-a transmis că cel mai bun cadou va fi „victoria”.

„Însănătoşire grabnică, băieţi!”, le-a urat Zelenski, care i-a decorat pe soldaţii aflaţi pe patul de spital, dar şi pe reprezentanţi ai instituţiei medicale.

Președintele Ucrainei declarase sâmbătă că țara sa a pierdut circa 1.300 de militari de la începutul războiului declanșat de Rusia. Duminică însă, în urma unui bombardament al armatei ruse asupra unei baze militare situate în vestul Ucrainei, nu mai puțin de 35 de militari și-au pierdut viața și alți 135 au fost răniți.

13-03-2022
15:29

NATO va răspunde cu „toată forța” dacă Rusia va trage asupra teritoriului său, avertizează Casa Albă

Casa Albă a avertizat că Rusia se va confrunta cu un răspuns din partea NATO în cazul în care atacurile sale se vor răspândi peste granița țării și vor lovi membrii alianței sale.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a avertizat că, în cazul în care Rusia ar trage asupra teritoriului NATO, alianța va declanșa articolul 5 și va răspunde cu „toată forța”.

Jake Sullivan a declarat la emisiunea „Face the Nation” că președintele Joe Biden „a fost clar în mod repetat că Statele Unite vor lucra cu aliații noștri pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO și asta înseamnă fiecare centimetru”.

Acesta a declarat duminică că utilizarea armelor de distrugere în masă de către Rusia ar fi o „linie suplimentară șocantă” pe care Putin o trece în atacul său asupra ordinii internaționale.

El a spus că SUA continuă să se consulte cu aliații cu privire la situația din Ucraina și comunică direct cu Rusia pentru a avertiza împotriva folosirii armelor chimice.

13-03-2022
15:18

„Progres substanțial” în negocierile dintre Moscova și Kiev, susține un delegat rus

Leonid Slutsky, membru al delegației ruse pentru negocierile cu Ucraina, a declarat că s-au înregistrat „progrese semnificative” în negocierile cu delegația ucraineană de la începutul discuțiilor, transmite CNN care citează agenția de presă de stat rusă RIA.

„Mă aștept ca progresul să fie în direcția semnării unui document”, a afirmat oficialul rus.

De partea cealaltă, negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak a spus și el că discuțiile au devenit mai constructive.

„Nu vom ceda în principiu pentru nicio poziție. Rusia înțelege acum asta. Rusia începe deja să vorbească constructiv. Cred că vom obține unele rezultate literalmente în câteva zile”, a explicat el într-un videoclip postat pe rețelele de socializare.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că au existat „anumite progrese pozitive” în negocierile cu Ucraina, oficialii și diplomații americani și europeni și-au exprimat toți un profund scepticism cu privire la starea discuțiilor.

Nimeni nu a considerat că acțiunile lui Putin până în prezent dau de înțeles că liderul rus este gata să găsească o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului.

13-03-2022
14:14

Jurnalist american, ucis lângă Kiev

Brent Renauld, un fost corespondent al publicaţiei The New York Times, a fost ucis duminică, la Irpin, oraş de lângă Kiev. De asemenea, un coleg de-al său a fost împuşcat, iar acum este internat în spital.

“Ocupanţii ucid cu cinism chiar şi jurnalişti străini care încearcă să arate adevărul despre atrocităţile trupelor ruseşti în Ucraina. Cetăţeanul american Brent Renaud a plătit cu viaţa pentru că a încercat să facă lumină asupra insidiozităţii şi cruzimii agresorului”, a transmis Andrii Nebitov, şeful Poliţiei Regionale Kiev.

13-03-2022
13:37

Un general rus se plânge că situaţia umanitară e "catastrofală" în unele oraşe din Ucraina, în vreme ce bombardamentele continuă

“Situaţia în Ucraina, din nefericire, continuă să se degradeze rapid şi, în unele oraşe, ea a atins proporţii catastrofice”, a declarat generalul Mihail Mizinţev, oficial în ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă ruse.

Rusia a continuat bombardamentele puternice şi în acest weekend, atacând marile oraşe ale Ucrainei, însă generalul dă vina pe “naţionaliştii” ucraineni pentru acest dezastru.

Oficialul susţine că aceştia ar distruge infrastructura esenţială şi ar mina zonele rezidenţiale, lăsându-i pe civili fără modalităţi de evacuare, electricitate, haine sau medicamente.

13-03-2022
12:56

Aproape 125.000 de civili din Ucraina au fost evacuați prin coridoarele umanitare

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că aproape 125.000 de persoane au fost evacuate din zonele de conflict prin coridoarele umanitare.

Într-o nou mesaj video transmis duminică, liderul de la Kiev a afirmat că prioritatea este Mariupol, oraș unde 400.000 de oameni sunt izolați, iar apa și mâncarea s-au epuizat.

Zelenski a precizat că un convoi de aprovizionare umanitară se afla la doar 80 km depărtare de orașul-port și ar putea ajunge în 2 ore.

13-03-2022
12:51

Peste 14.000 de ruși au fost arestați pentru proteste de la debutul invaziei din Ucraina

De la începutul invaziei armatei lui Vladimir Putin în Ucraina, peste 14.000 de oameni din 112 orașe au fost reținuți în Rusia pentru proteste împotriva războiului.

Informațiile au fost prezentate de The Guardian, care citează OVD-Info, un site de monitorizare. Până în prezent, 359 de persoane din 28 de orașe au fost arestate, dar cifra reală ar putea fi mai mare.

 

13-03-2022
12:36

Încă o rundă de negocieri Rusia - Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, cu implicarea Israelului și Turciei

Consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a anunțat că Ucraina lucrează cu Israelul şi Turcia, în postura mediatori, pentru a finaliza o locaţie şi un cadru pentru o nouă rundă de negocieri cu Rusia.

”Va fi programată o întâlnire, cea de-a patra rundă de negocieri. Ar putea fi mâine, poimâine”, a declarat Podoliak pentru Belta, agenţia de presă de stat din Belarus, duminică, notează Mediafax.

”Există diverse propuneri pe masa de negocieri acum, sunt multe, există o duzină de propuneri, inclusiv cu privire la un acord politic şi, cel mai important, cu privire la un acord militar. Mă refer la o încetare a focului, o formulă de încetare a focului şi retragerea trupelor”, a adăugat oficialul ucrainean.

În urma apariției acestor informații, Podoliak a postat un mesaj pe Twitter în care anunță că Ucraina se va ține tare pe poziție la negocieri și nu va face niciun pas înapoi. Acesta a dezvăluit cele două mari cereri ale Kievului.

”Pentru clarificări. La negocieri, Federația Rusă nu pune ultimatumuri, ci ascultă cu atenție propunerile noastre. Ucraina nu va renunța la niciuna dintre poziții.

Cererile noastre sunt: sfârșitul războiului și retragerea trupelor ruse. Văd înțelegere și există un dialog”, a spus Podoliak.

13-03-2022
11:38

Ucraina acuză armata rusă că folosește arme cu fosfor în Donbas

Noi acuzații în direcția armatei ruse. Un oficial al poliţiei ucrainene din regiunea Lugansk a acuzat în noaptea de sâmbătă spre duminică armata rusă că i-a atacat localitatea cu bombe cu fosfor, relatează AFP, citat de Agerpres.

Oleksi Biloşiţki, șeful poliției din Popasna, oraş situat la circa o sută de kilometri vest de Lugansk, spune că forţele ruse au folosit bombe cu fosfor asupra localității sale.

”Suferinţe şi incendii”, a scris el pe Facebook. El a făcut o paralelă între metodele ruşilor și cele ale naziştilor. Până în acest moment, acuzațiile nu au putut fi demonstrate.

13-03-2022
11:31

Președintele Poloniei: Utilizarea armelor chimice în Ucraina ar putea determina intervenția NATO

În cazul în care Rusia va utiliza arme chimice în Ucraina, NATO ar putea să își reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict, a avertizat, duminică, președintele polonez, Andrzej Duda.

Întrebat, într-un interviu la BBC, dacă un astfel de act ar putea determina o intervenție a NATO, Duda a spus:

”Bineînțeles, toată lumea speră că nu va îndrăzni să facă acest lucru. Dar… dacă va folosi arme de distrugere în masă, acest lucru ar însemna că toată chestiunea se va schimba radical”. Mai multe detalii, AICI.

13-03-2022
11:09

Un nou bilanț după atacul cu rachete din Liov: 35 de morți și 134 de răniți

Crește bilanțul victimelor după atacul asupra bazei militare de la Yavoriv, regiunea Liov. Conform guvernatorului din zonă, Maksim Koztski, 35 de persoane au murit și 134 sunt rănite, notează Sky News.

Centrul militar din vestul țării a fost lovit de 30 de rachete rusești, spun oficialii ucraineni

Vorbim de cel mai vestic atac aerian al forțelor ruse de la debutul războiului, aproape de granița Ucrainei cu Polonia, o țară membră NATO.

13-03-2022
09:45

Un atac aerian al forțelor ruse a distrus un bloc cu nouă etaje din Cernihiv. Fetiță de 9 ani, ucisă în bombardament

Un atac aerian rusesc a distrus un bloc cu 9 etaje din orașul Cernihiv, situat în nordul țării, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și o alta rănită în atac, în timp ce 7 au fost salvate, mai spune Serviciul ucrainean. Presa locală scrie că o fetiță de 9 ani a murit în urma atacului.

13-03-2022
09:31

Tren care se deplasa pentru preluarea refugiaților, atacat de forțele ruse. Conductorul a fost ucis

Un tren de pasageri care se îndrepta pentru a prelua refugiați din estul Ucrainei a fost atacat de forțele ruse.

În urma incidentului, un conductor a fost ucis și un alt angajat a fost rănit, a declarat compania națională de căi ferate din Ucraina citată de BBC.

Trenul a fost atacat lângă stația Brusyn din regiunea Donețk, mai anunță autoritățile ucrainene.

Trenul trebuia să preia locuitorii care erau evacuați din regiunile Donețk și Luhansk de la gara Lyman, inclusiv 100 de copii.

13-03-2022
09:17

NATO avertizează că Rusia ar putea folosi arme chimice în războiul din Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Rusia ar putea utiliza arme chimice după invadarea Ucrainei. Oficialul a acuzat că o astfel de mișcare ar fi o ”crimă de război”.

”În ultimele zile, am auzit afirmații absurde despre laboratoarele de arme chimice și biologice. Acum, că aceste afirmații false au fost făcute, trebuie să rămânem vigilenți pentru că este posibil ca Rusia însăși să planifice operațiuni de arme chimice sub această fabricație de minciuni.

Ar fi o crimă de război”, a spus Stoltenberg. Mai mule detalii, AICI.

13-03-2022
09:10

Tiruri de artilerie și rachete, lângă Odesa. Încă un primar ucrainean răpit

Corespondentul Sky News în partea de sud a Ucrainei, Nick Martin, anunță că a auzit, duminică, tiruri de artilerie și rachete în apropiere de port.

Reporterul a mai precizat că sirenele care anunță un potențial atac aerian au sunat în această dimineață. Serviciile de informații consideră că Odesa, al treilea oraș al Ucrainei și cel mai mare port al său, este acum o țintă pentru ruși.

Tot în această dimineață, primarul orașului Dniprorudne (regiunea Zaporojie) a fost răpit de trupele ruse.

Yevhen Matviiv este al doilea edil răpit de invadatori de la izbucnirea războiului, după Ivan Fedorov, primarul din Melitopol.

”Crimele de război devin sistemice”, a spus guvernatorul regiunii Zaporojie, Olexandr Starukh.

13-03-2022
08:55

Ministrul apărării din Ucraina: Bombardamentele Rusiei asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității, un ”atac terorist”

Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a numit bombardarea cu rachete de către Rusia a Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității drept un ”atac terorist”.

Reznikov a mai spus că ”instructori străini” munceau la această bază militară.

”Acesta este un nou atac terorist asupra păcii și securității în apropierea graniței UE-NATO. Trebuie luate măsuri pentru a opri acest lucru. Restricționați traficul aerian!” a spus oficialul, într-un mesaj postat pe Twitter.

13-03-2022
08:47

Armata Ucrainei acuză forțele ruse că fură haine și uniforme militare

Duminică, 13 martie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a acuzat forțele ruse că fură haine și uniforme militare din bazele ucrainene.

Într-un raport emis în această dimineață, ucrainenii mai spun că rezerve de sânge din Belarus ar fi redirecționate către rușii răniți pe front. Mai multe detalii, AICI.

13-03-2022
08:39

Autoritățile din Liov: 9 morți și 57 de răniți în urma atacului asupra bazei militare aflate aproape de granița cu Polonia

Guvernatorul regiunii Liov anunță că 9 persoane au fost ucise și 57 rănite în atacul asupra bazei militare a Centrului Internațional de Menținere a Păcii și Securității din partea de vest a Ucrainei.

Maksim Koztski a confirmat că Rusia a tras 30 de rachete în baza militară, situată la aproximativ 50 km sud-vest de orașul Liov și la 25 km de granița cu Polonia, notează The Kyiv Independent.

Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a adăugat că la baza militară de la Yavoriv lucrau instructori militari străini. Oficialul a spus că nu este clar dacă vreunul dintre ei era prezent acolo la momentul atacului.

13-03-2022
07:45

Armata ucraineană anunță peste 12.000 de soldați ruși morți. Kremlinul oferă replica: peste 3.500 de facilități militare distruse în Ucraina

Ministerele Apărării din Ucraina și Rusia au prezentat, duminică, noi date în privința distrugerilor din taberele adverse.

Armata ucraineană anunță că peste 12.000 de soldați ruși au murit de la începutul războiului. Se mai precizează în raport că 374 de tancuri, 1.226 de mașini de luptă blindate și 140 de sisteme de artilerie ruse au fost distruse.

Pierderile sunt raportate între 24 februarie și 13 martie, potrivit unei actualizări publicate de statul major al forțelor armate ucrainene, duminică dimineața.


De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al ministerului apărării din Rusia, Igor Konașenkov, a declarat că 3.687 de facilități militare ucrainene au fost distruse până acum de trupele lui Vladimir Putin.

13-03-2022
07:32

Centrul Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității din Liov, suspectat de Kremlin că a fost bază secretă NATO

Administrația militară regională din Liov spune că Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securității (IPSC) din districtul Yavoriv ​​a fost vizat în această dimineață de atacuri ale forțelor ruse.

Conform The Guardian, acest loc a fost mult timp privit cu suspiciune de Kremlin. Presa rusă a sugerat în trecut că aici este o bază secretă a NATO.

Locația a fost îmbunătățită masiv în ultima vreme printr-un efort militar internațional, care includea membri ai serviciului american, canadieni, britanici, polonezi și lituanieni. Aceștia au ajutat la antrenarea armatei ucrainene.

13-03-2022
07:16

Ministerul britanic al Apărării: Rusia avansează, dar are pierderi grele în fața ripostei armatei ucrainene

Duminică dimineața, Ministerul Apărării din Marea Britanie a publicat cea mai recentă actualizare a informațiilor legate de conflictul din estul Europei.

Conform raportului, trupele rusești încearcă să încercuiască forțele ucrainene în est și înaintează de la Harkov și Mariupol, ambele zone fiind puternic asediate.

De asemenea, britanicii mai spun că soldații ruși avansează și din regiunea Crimeea, pentru a se apropia de Odesa, cel mai mare port și al treilea oraș al țării.

În tot acest timp în care Rusia încearcă să avanseze, armata ei se confruntă cu pierderi grele din cauza rezistenței ucrainene.

13-03-2022
07:09

Bursa de la Moscova nu se va deschide nici săptămâna viitoare. Este închisă din 28 februarie

Bursa de la Moscova va rămâne închisă și pe parcursul săptămânii viitoare, conform unui anunț al Băncii Naționale a Rusiei, relatează Reuters.

Piața de valori din Capitala Rusiei este închisă din 28 februarie, de când au intrat în vigoare primele sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a războiului din Ucraina.

13-03-2022
06:58

Primarul din Ivano-Frankivsk: ”Forțele ruse au atacat aeroportul din zonă”

Apar informații noi legate de bombardamentele de duminică dimineața din orașul Ivano-Frankivsk. Este posibil ca forțele ruse să fi lovit o bază aeriană din zonă. Anunțul a fost făcut duminică dimineață de primarul orașului, Ruslan Martsinkiv.

”Conform informațiilor preliminare, exploziile de azi dimineață au fost de la un atac asupra aeroportului”, a spus Martsinkiv, notează The Guardian.

Edilul i-a îndemnat pe cei care locuiesc în apropierea aeroportului să se mute într-o zonă mai sigură.

13-03-2022
06:00

Forțele ruse au tras 8 rachete către Centrul Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității din Liov

Administrația Regională din Liov anunță că armata rusă a tras cel puțin 8 rachete către baza de pregătire militară a Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității din zonă.

  • 25 de km sunt între Centrul Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității și granița cu Polonia

Atacul a fost raportat la începutul zilei de duminică, 13 martie. Până la această oră nu s-au raportat victime.

În această dimineață, mai multe explozii au fost auzite, la ora locală 6, la periferia orașului Liov, lângă granița Ucrainei cu Polonia.

The Guardian scrie că locuitorii au fost treziți de sirenele raidului aerian pentru a treia noapte la rând. Duminică a fost prima dată de la începutul invaziei când sirenele au fost urmate de explozii.

13-03-2022
05:17

Explozii raportate duminică dimineața în Ivano-Frankivsk și în zona Liov

Bombardamentele continuă în mai multe zone din Ucraina. Presa locală anunță că duminică dimineața au fost auzite explozii puternice în Ivano-Frankivsk și în apropiere de Liov.

Exploziile din zona Liov au fost rezultatul apărării aeriene a Ucrainei împotriva rachetelor rusești, anunță oficialul local Igor Zinkevych, conform The Kyiv Independent.

”Toate unitățile militare lucrează pe deplin, se așteaptă informații suplimentare de la șeful regiunii”, a spus acesta.

13-03-2022
05:08

Orașul Melitopol, controlat de ruși, are un nou primar

Administraţia regională din Zaporojie anunță că un nou primar a fost instalat în oraşul Melitopol, aflat sub controlul armatei ruse, după ce primarul ales a fost reţinut, relatează CNN.

Noul edil este Galina Danilcenko, fost membru al Consiliului local, conform unei declaraţii de pe site-ul administraţiei regionale din Zaporojie.

Fedorov a fost reţinut, vineri, de bărbaţi înarmaţi şi acuzat de fapte de terorism de către Procuratura pentru regiunea separatistă – susţinută de Rusia – Lugansk.

13-03-2022
05:02

Republica Moldova anunță că se apropie de limita capacității de a adăposti refugiați din Ucraina

Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova, a spus că țara se apropie de limita capacității în privința adăpostirii refugiaților care fug de conflictul din Ucraina.

În prezent, numărul refugiaților staționați peste Prut este în jur de 100.000, dar reprezintă o creștere cu 4% a populației naționale și ar fi echivalent proporțional cu 2,5 milioane de refugiați care sosesc în Marea Britanie într-o perioadă de două săptămâni, transmite BBC, potrivit The Guardian.

Popescu a mai spus că Republica Moldova este ”cel mai fragil vecin al Ucrainei”, cu mai puține resurse financiare și cu mai puțină rezistență în securitate, sănătate și educație.

13-03-2022
04:21

Volodimir Zelenski, un nou discurs mobilizator: forțele ruse nu au nici puterea, nici spiritul pentru a cuceri Ucraina

În noaptea de sâmbătă spre duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un nou discurs de mobilizare, susținând că forțele ruse nu au nici puterea, nici spiritul pentru a cuceri Ucraina.

Pe de altă parte, liderul de la Kiev afirmă că este nevoie de ”timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război” care a venit în țara sa şi transmite: “încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”.

Zelenski cere în continuare sprijin extern. Acesta adaugă că le repetă mereu prietenilor Ucrainei şi partenerilor din străinătate că “ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, pentru ucraineni”, întrucât nu este vorba doar despre Ucraina.

Zelenski dezvăluie că a acordat distincţia “Erou al Ucrainei”, post-mortem, pentru prima dată unei femei, medic militar care a îngrijit soldaţi în regiunea Sumî.

Președintele a comentat și situația din Herson, un oraș ucrainean aflat sub control rusesc.

Acesta a spus că Rusia plănuiește un referendum pentru a face din regiune o republică separatistă, similară cu alte părți din estul Ucrainei – Donețk și Lugansk.

13-03-2022
04:13

Ucraina și Rusia, negocieri prin videoconferință în ultimele zile

Negocierile fizice care s-au dus până acum între părțile ucrainene și ruse în Belarus și în Turcia au continuat în ultimele zile prin videoconferință.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Moscovei, a anunțat sâmbătă că Vladimir Medinski, consilierul preşedintelui Putin, conduce delegaţia rusă în discuţiile prin videoconferinţă cu Ucraina, care au loc de câteva zile, scrie agenţia TASS, citată de Agepres.

”Din partea noastră, delegaţia este condusă în continuare de Medinski”, a spus oficialul de la Kremlin

În ceea ce privește discuția în 3 Putin – Scholz – Macron, un comunicat postat pe site-ul preşedinţiei ruse sâmbătă anunță că liderul rus ”Le-a spus în detaliu preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz despre recenta serie de discuţii între reprezentanţii ruşi şi cei ucraineni care au avut loc în ultimele zile în format video”.

După conversaţia telefonică pe care cei trei lideri au avut-o sâmbătă, oficialii francezi au asigurat că preşedintele Putin nu intenţionează să “oprească războiul”, deşi au remarcat o schimbare de ton în discursul liderului rus, întrucât acesta nu mai vorbeşte despre “denazificarea” Ucrainei şi nici despre destituirea preşedintele Zelenski.

Până în prezent nu se ştia că ucrainenii și rușii negociează prin videoconferinţă, după cele trei runde faţă în faţă, desfăşurate cu câteva zile în urmă.

Războiul din Ucraina a intrat duminică în cea de a optsprezecea zi a conflictului, după ce sâmbătă armata rusă și-a intensificat bombardamentele asupra principalelor orașe din Ucraina. De asemenea, oficialii francezi au declarat, după ce președintele Macron a purtat o discuție cu Vladimir Putin în care i-a cerut încetarea focului, că liderul rus este în continuare hotărât să-și atingă obiectivele în Ucraina.

Trupele ruse, la 20 de kilometri de Kiev

Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că grosul trupelor rusești ce au invadat din nord se află acum la 20 de kilometri de Kiev. De altfel, sâmbătă dimineața, CNN a transmis că în apropierea capitalei ucrainene au fost auzite o serie de explozii puternic. De asemenea, imaginile din satelit au surprins imagini cu artileria grea a Rusiei deschizând focul asupra Kievului. O serie de imagini din satelit, publicate de Maxar Technologies, au arătat case și zone rezidențiale în flăcări nu foarte departe de Kiev, semn că trupele rusești și-au intensificat atacurile.

ADVERTISEMENT

La primele ore ale dimineții zilei de sâmbătă sirenele aeriene au răsunat și în orașul Liov, în vestul Ucrainei, oraș ferit până acum de bombardamentele armatei ruse. De asemenea, explozii puternice s-au auzit și în Dnipro, al patrulea oraș ca mărime al Ucrainei, cu peste un milion de locuitori.

De asemenea, zone din regiunea Kiev, Mariupol și Nikolaev au fost supuse focului artileriei grea trupelor rusești.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Sviatoslav Yurah, cel mai tânăr parlamentar din istoria Ucrainei, acum voluntar în apărarea orașului, a declarat pentru BBC că că Rusia ar trebui să se pregătească pentru pierderi grele în cazul în care va încerca să cucerească orașul. ”Este un oraș uriaș de milioane de oameni și dacă rușii vor încerca să intre vor avea de înfruntat o luptă destul de grea: acesta va fi Stalingradul lor”, a spus oficialul ucrainean.

Rose Gottemoeller, fost secretar general adjunct al NATO, a declarat că armata rusă nu are acum forța necesară pentru a cuceri Kievul. ”Mă întreb dacă au capacitatea de a se regrupa în acest moment, deoarece logistica lor este într-o formă atât de proastă, încât nu au cu adevărat proviziile de combustibil de care au nevoie pentru a ajunge la Kiev” a spus aceasta.

ADVERTISEMENT

De altfel, Ministerul Apărării din Marea Britanie, în analiza zilnică asupra războiului din Ucraina, a susținut că Rusia, din cauza pierderilor militare masive suferite, caută alternative pentru reîmprospătarea trupelor epuizate de luptele purtate în cele două săptămâni.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că armata ucraineană a pierdut până acum 1.300 de militari, dar a subliniat că dezertările din armata rusă continuă să crească, acesta susținând că doar vineri circa 500 de soldați ruși s-au predat. Estimările occidentale privind pierderile armatei ruse pun numărul militarilor uciși la circa 6.000.

ADVERTISEMENT

Publicația Forbes a scris că Federaţia Rusă a pierdut echipament militar în valoare de peste 5 miliarde de dolari de la începutul invaziei în Ucraina.

Putin, hotărât să-și atingă obiectivele în Ucraina

Președintele Zelenski a declarat sâmbătă că, la ultimele negocieri cu Moscova, a observat o abordare „fundamental diferită”, în sensul că ar fi dispărut ultimatumurile Rusiei. „Am început să vorbim şi Moscova nu a mai dat pur şi simplu ultimatumuri, ceea ce reprezintă o abordare fundamental diferită”, a spus președintele Ucrainei.

În ciuda acestei perspective optimiste, sâmbătă, discuțiile purtate de Vladimir Putin cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au reprezentat un eșec complet. Surse de la Palatul Elysee, au declarat pentru CNN, că discuția a fost una „francă” și „dificilă”, și că Putin este încă hotărât să-și atingă obiectivele în Ucraina.

Mai mult, potrivit agenției de presă rusă Tass, liderul de la Kremlin a acuzat armata ucraineană de încălcarea legilor umanitare, prin folosirea civililor ca scuturi umane, executarea dizidenților sau împiedicarea civililor să părăsească zonele de conflict. Toate aceste acuze au fost calificate de Palatul Elysee drept „minciuni”. „Președintele Putin ne datorează niște explicații”, a transmis Președinția franceză.

Autoritățile de la Kiev au acuzat sâmbătă seara că trupele ruse au deschis focul asupra unui convoi umanitar care încerca să evacueze populația civilă din apropierea Kievului, ucigând șapte persoane, inclusiv un copil. Anterior, ONU a transmis că numărul civililor care și-au pierdut viața de la începutul războiului a ajuns la 579, cu alte 1.000 de persoane rănite. Consiliul ONU a subliniat că a înregistrat doar decesele pe care le poate confirma şi notează că bilanțul real probabil este mult mai mare.

Pe de altă parte, Moscova și-a continuat seria declarațiilor agresive, susținând că președintele Biden, prin referirile la un posibil Al Treilea Război Mondial nu face decât să escaladeze întreaga situație. ”Aceasta este o încercare de a călca pe nervi, de a impune agenda lor (SUA) întregii comunităţi internaţionale. Pentru noi, obiectivele distructive ale acestei atitudini sunt evidente”, a  spus ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov. De altfel, președintele SUA declarase că NATO nu va lupta în Ucraina împotriva Rusiei pentru a evita un Al Treilea Război Mondial.

În plus, oficialul rus anunțase anterior că transporturile de arme din statele occidentale către Ucraina ar putea fi ”ţinte legitime” ale forţele armate ruse. ”Am avertizat SUA că livrarea de arme în Ucraina, pe care au orchestrat-o, din mai multe ţări, nu este doar o mişcare periculoasă, ci şi o mişcare care transformă aceste convoaie în ţinte legitime”, a spus oficialul rus.

 

ADVERTISEMENT