News

Posibile negocieri de pace, Zelenski e deschis discuţiilor. Putin și Lavrov, sancționați personal de UE. Video

Război în Ucraina. Confruntarea militară din estul Europei intră în ziua 2. În primele ore ale invaziei au avut loc numeroase confruntări, soldate cu 137 de morți și peste 300 de răniți.
25.02.2022 | 06:00
Posibile negocieri de pace Zelenski e deschis discutiilor Putin si Lavrov sanctionati personal de UE Video
Războiul din Ucraina continuă. Zelenski îl cheamă pe Putin la negocieri Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
25-02-2022
22:09

Se fac demersuri pentru negocieri Zelenski-Putin. Cei doi președinți ar putea discuta o încetare a focului

Administrația Prezidențailă de la Kiev a anunțat că în acest moment au loc consultări cu privire la viitoare negocieri cu Rusia. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al președinției ucrainene, Sergei Nikiforov, pe Facebook.

„Salutare colegilor! Vreau să resping afirmația că noi refuzăm negocierile. Ucraina a fost și rămâne gata să discute o încetare a focului sau pacea. Este poziția noastră permanentă. Suntem de acord cu poziția președintelui Federației Ruse în această privință. Chiar în aceste ore se poartă negocieri între cele două părți cu privire la locul și momentul în care să aibă loc aceste tratative. Cu cât mai devreme încep negocierile, cu atât sunt mai multe șanse să ne întoarcem la viața normală”, a spus Nikiforov.

Declarația vine după ce președintele Ucrainei l-a sunat pe omologul său rus Vladimir Putin pentru a-i cere să se așeze la masa negocierilor pentru a opri războiul sângeros declanșat de Rusia. Partea rusă a răspuns cu propunerea de a se ține negocieri la Minsk, dar imediat după a declarat că partea ucraineană nu este de acord cu capitala Belarus și a cerut ca discuțiile să se desfășoare la Varșovia și, în general, a refuzat negocierile, potrivit Ukrainskaia Pravda.

Pe de altă parte, agenția de presă Unian scrie că președintele Zelenski a făcut apel la președintele Iraelului pentru a media negocierile pentru încetarea focului dintre cele două părți. Informația a fost confirmată, sub protecția anonimatului, de o sursă israeliană. Potrivit ambasadorului Ucrainei în Israel, Evgeni Korniciuk, cererea de mediere a fost făcută în timpul unei convorbiri telefonice dintre Zelenski și Naftali Bennett, premierul de la Ierusalim. 

„Credem că Israelul este singura democrație din lume care are relații excelente și cu Ucraina, și cu Rusia”, a declarat Korniciuk. Premierul israelian a confirmat convorbirea, dar a refuzat să comenteze mai mult. Korniciuk a mai spus că partea israeliană nu a acceptat imediat, dar nici nu a refuzat să medieze între Rusia și Ucraina.

Potrivit lui Korniciuk, președintele ucrainean s-ar simți mult mai confortabil să poarte negocierile în Israel decât în Belarus. 

25-02-2022
21:45

Bulgaria își închide traficul aerian pentru toate avioanele din Rusia

Bulgaria a introdus o interdicție privind decolarea / aterizarea aeronavelor rusești în spațiul aerian al țării.

În urma măsurii, toate aeronavele cu licență eliberată de Federația Rusă nu mai pot intra în spațiul aerian suveran al Bulgariei, inclusiv în spațiul aerian deasupra apelor teritoriale.

Interdicția este în vigoare de la ora 00.00 pe 26 februarie 2022, se arată pe site-ul Executivului bulgar.

Acțiunea guvernului de la Sofia este luată după invazia Rusiei din Ucraina.

25-02-2022
21:36

Și SUA anunță că va impune sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin

În ziua în care UE și Marea Britanie au anunțat sancțiuni pentru președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov, SUA a anunțat o măsură similară.

Purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, Jen Psaki a declarat că decizia SUA de a-i sancționa pe Putin și Lavrov a fost luată ultimele 24 de ore în coordonare cu aliații europeni.

”Este pe masă de ceva timp, dar prin coordonare și discuții cu partenerii noștri europeni s-a definitivat în ultima zi”, a spus Psaki când a fost pusă să ofere detalii cu privire la momentul deciziei.

25-02-2022
21:25

Explozie puternică în orașul Nikolaev. O benzinărie a fost bombardată de forțele ruse

Presa din Ucraina anunță o explozie puternică produsă în orașul Nikolaev din sudul țării.

Aici, o benzinărie a fost bombardată de forțele armatei ruse. Mai multe imagini cu incendiul izbucnit în zonă circulă în online.

25-02-2022
21:13

Operatorii de telefonie mobilă din mai multe țări europene și Canada au anulat taxele pentru apelurile telefonice către Ucraina

Operatorii de telefonie mobilă din multe țări europene, precum și cei din Canada, au eliminat taxele pentru apelurile telefonice către Ucraina.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul de externe al Ucrainei Dmitri Kuleba, scrie publicația EuroIntegration.

”Operatorii de telefonie mobilă din Canada, Austria, Germania, Elveția, Finlanda, Slovacia, Macedonia de Nord, Suedia, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina au anulat taxele pentru apelurile telefonice către Ucraina.

Un astfel de pas este o manifestare de solidaritate reală cu statul nostru și poporul său”, a scris Kuleba vineri pe Facebook.

25-02-2022
21:09

Germania trimite trupe în Slovacia pentru alcătuirea unui nou grup de luptă al NATO

Germania va trimite o companie de trupe militare în Slovacia care vor fi o parte dintr-un nou grup de luptă NATO care va fi înființat acolo, a declarat vineri ministrul german al apărării Christine Lambrecht.

”Lucrăm la trimiterea rapidă a unei companii în Slovacia”, a declarat aceasta la televiziune publică germană ZDF, după o rundă de discuții cu omologul său slovac.

Reamintim că, recent, în contextul crizei din Ucraina, liderii NATO au decis la Bruxelles înfiinţarea a noi grupuri de luptă în centrul, estul şi sud-estul Europei, unul chiar în România.

25-02-2022
21:00

Ucraina îl acuză pe Vladimir Putin și forțele ruse de crime de război

Ziua 2 a Războiului din Ucraina a consemnat un atac extrem de grav al forțelor ruse asupra civililor ucraineni.

Forțele rusești au bombardat o grădiniță și un orfelinat, lăsând în urmă mai mulți morți și răniți.

În consecință, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că ţara sa va începe să strângă date despre acţiunile forţelor armate ruse în timpul invaziei asupra Ucrainei, pentru a le trimite Curţii Penale Internaţionale (CPI), transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

‘”Atacurile ruseşti de astăzi împotriva unei grădiniţe pentru copii şi unui orfelinat sunt crime de război şi încălcări ale Statutului de la Roma”, a scris Kuleba pe Twitter, adăugând că acestea şi alte fapte vor fi trimise CPI.

”Nu vor scăpa de pedeapsă”, a continuat el, insistând că Ministerul de Externe ucrainean strânge dovezi împreună cu Procurorul General pentru a le trimite ‘‘imediat la Haga”.

25-02-2022
20:52

Protest de amploare la Tbilisi, față de invazia rusă în Ucraina

Zeci de mii de oameni au ieșit vineri seara pe străzile din capitala Georgiei, Tbilisi, pentru a protesta față de agresiunea Rusiei față de Ucraina.

Manifestanții, purtând steaguri ucrainene, georgiene și americane, s-au adunat în Piața Republicii și au mărșăluit spre Piața Libertății.

Oamenii au scandat sloganuri anti-ruse și au cântat imnuri naționale georgiene și ucrainene pentru a protesta împotriva intervenției militare a Rusiei în Ucraina.

Pe lângă Tbilisi, protestatarii s-au adunat în alte orașe georgiene pentru a-și exprima solidaritatea cu ucrainenii.

25-02-2022
20:37

Audi și General Motors au oprit livrarea de mașini către Rusia, în semn de protest față de invazia din Ucraina

Presa rusă anunță că mai multe companii importante din domeniul auto, precum Audi și General Motors, și-ar fi anunțat partenerii de afaceri din Rusia că opresc livrarea de autovehicule către Federația Rusă începând cu finalul acestei săptămâni.

Dată fiind situația dificilă din Ucraina ”conform tuturor indicatorilor”, marca germană Audi oprește transporturile de mașini către întreprinderile de dealeri ruși începând cu data de 24 februarie, rezultă din scrisoarea producătorului auto către partenerii ruși.

‎O reacție similară a venit și din partea concernului american General Motors (GM, vinde mașini Chevrolet în Rusia), au declarat pentru Vedomosti surse din cadrul companiilor de leasing. Mesaje cu un conținut similar sunt așteptate și de la compania Volkswagen.

De asemenea, Jaguar Cars (deținut de compania indiană Tata Motors) a finalizat, de asemenea, transporturile și doar acele mașini care erau deja pe drum pe 24 februarie vor mai ajunge pe piața rusă. O situație similară se aplică ți în cazul mărcii germane Porsche. ‎

25-02-2022
20:26

Papa Francisc, mesaj împotriva războiului în limbile ucraineană, rusă și engleză

Papa Francisc a postat pe contul său de Twitter un mesaj împotriva războiului. Postarea Suveranului Pontif apare în trei limbi: ucraineană, rusă și engleză.

Papa spune că ”fiecare război ne lasă lumea mai rea decât înainte”.

”Războiul este un eșec al politicii și al umanității”, a adăugat el, numindu-l ”o capitulare rușinoasă, o înfrângere usturătoare în fața forțelor răului”.

25-02-2022
20:19

Sirenele care anunță un posibil atac aerian răsună la Kiev. Locuitorii, îndemnați să se adăpostească

Se anunță o nouă noapte grea la Kiev. Sirenele din Capitala Ucrainei, care anunță un posibil atac aerian, răsună din nou.

”Atenție – amenințare a unui atac aerian! Toată lumea să se adăpostească!”, se arată în mesajul autorităților.

25-02-2022
20:11

Ministrul de externe din Ucraina: Rusia plănuiește o provocare pe scară largă care vizează ”dezumanizarea” ucrainenilor

Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, avertizează că Federația Rusă plănuiește o provocare pe scară largă care vizează ”dezumanizarea” ucrainenilor.

Potrivit diplomatului de la Kiev, Rusia acuză Ucraina de presupuse acte inumane.

Dmytro Kuleba spune că armata rusă este vinovată de un atac aerian produs vineri în Maryanivka, districtul Vyshhorod, regiunea Kiev, soldat cu 4 civili uciși și peste 15 răniți.

25-02-2022
19:59

Putin și Lavrov, sancționați personal de UE

Uniunea Europeană a decis sancțiuni personale pentru liderii din Rusia. Vineri, oficialii de la Bruxelles au votat înghețarea bunurilor din străinătate ale lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov într-o a doua etapă a sancțiunilor impuse Rusiei. Cei doi pot însă continua să călătorească în spațiul comunitar.

Ce înseamnă concret această sancțiune? Ei bine, se traduce prin incapacitatea băncilor din UE unde se găsesc fondurile celor doi de a mai pune le mai pune la dispoziție aceste fonduri.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell a fost cel care a confirmat sancțiunile pentru cei doi oficiali ruși.

”L-am adăugat pe președintele Putin și Lavrov pe listă”, a spus Borrel. El a menționat că membrii Dumei de Stat a Rusiei și ai Consiliului de Securitate care au susținut această agresiune au fost deja incluși pe listă.

Borrell a remarcat că până acum, singurii lideri din lume care sunt sancționați de Uniunea Europeană sunt Bashar Assad din Siria și Aleksandr Lukașenko din Belarus.

Momentan, UE nu a aplicat sancțiunea cea mai aspră, aceea de a împiedica accesul Rusiei la economia mondială prin deconectarea ei de la sistemul internațional interbancar SWIFT. Surse europene spun însă că aceasta s-ar putea întâmpla în curând, notează Rfi.

25-02-2022
19:47

”Fantoma Kievului”. Un pilot al Forțelor Aeriene ale Ucrainei a doborât 6 avioane rusești

Un pilot al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a reușit să doboare de unul singur 6 avioane de luptă ale armatei ruse: două SU-35, un SU-27, un MiG 29 și două SU-25.

Anunțul apare pe pagina de Facebook a ministrului adjunct al apărării de la Kiev, Anna Malyar.

”6 avioane rusești doborâte în 30 de ore. Acesta este rezultatul abilității înalte de luptă a pilotului de luptă ucrainean. Slavă eroilor!”, a scris oficialul din Ucraina.

Internauții i-au găsit deja o poreclă bravului piolt: ”Ghost of Kiev – Fantoma Kievului”.

25-02-2022
19:35

Vitali Klitschko anunță 5 explozii în Kiev: Noaptea care urmează va fi foarte grea

Vitali Klitschko, fost campion mondial la box, acum primar al Kievului, spune că au fost semnalate 5 explozii în capitală.

O parte dintre acestea au fost auzite în apropierea unei centrale electrice din nordul orașului.

”Situația de acum, nicio fără exagerare, este extrem de amenințătoare pentru Kiev. Noaptea care urmează va fi foarte grea”, a spus Vitali Klitschko.

25-02-2022
19:27

Portugalia devansează trimiterea de trupe în România și anunță ajutor pentru refugiații din Ucraina

Portugalia a anunțat că va devansa trimiterea unei companii de infanterie în România în cadrul NATO, prevăzută iniţial pentru a doua jumătate a anului.

În contextul crizei umanitare din estul Europei, statul iberic anunță că va accelera primirea refugiaţilor ucraineni prin acordarea de vize de urgenţă, notează Agerpres.

La finalul summit-ului NATO, premierul portughez Antonio Costa a declarat că o companie de infanterie ce numără 174 de militari va pleca în România “în următoarele săptămâni”.

”Portugalia, pe lângă forţele pe care le are în acest an în cadrul comandamentului european al NATO, a decis să devanseze din trimestrul al doilea în acest trimestru mobilizarea unei companii de infanterie care să opereze în România şi să fie desfăşurată în următoarele săptămâni”, a precizat el.

În privința situației umanitare, Portugalia anunță că va accelera primirea refugiaţilor ucraineni şi a dat instrucţiuni ambasadelor portugheze din Ucraina şi din ţările învecinate să acorde “vize imediate”, deşi Costa nu a precizat dacă vor exista criterii pentru a putea beneficia de această procedură.

”Portugalia, care a avut privilegiul de a avea o comunitate ucraineană atât de bine integrată printre noi de mai mulţi ani, şi-a reiterat disponibilitatea deplină de a-i primi pe cei care doresc să-şi continue viaţa printre noi“, a spus oficialul.

25-02-2022
19:21

Preşedintele Letoniei cere ca Rusia să fie izolată precum Coreea de Nord

Egils Levits, președintele Letoniei, un stat membru NATO, a declarat că doreşte măsuri și mai dure împotriva Rusiei ca răspuns la invazia declanşată de aceasta în Ucraina.

Liderul de la Riga este de părere Moscova ar trebui lovită cu sancţiuni şi mai vaste. Acesta cere ca statul lui Putin să beneficieze de un tratament similar Coreei de Nord.

”Cel mai important lucru este să izolăm de lume acest regim criminal, în mod similar Coreei de Nord. Pentru că un astfel de regim ameninţă nu doar Ucraina, ci şi Europa şi întreaga lume”, a afirmat Levits.

25-02-2022
19:04

Armata rusă a trecut Niprul și se apropie de orașul Herson

Armata rusă a înregistrat o victorie importantă, vineri seara. După lupte grele, trupele rusești au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei.

Acum, rușii acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează DPA.

Oficialii ucraineni au declarat că depun toate eforturile pentru a menţine ordinea şi a salva vieţi.

Orașul Herson, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori, joacă un rol important în protejarea oraşului-port Odesa din sud-vestul ţării.

25-02-2022
18:57

Polonia a trimis un convoi de muniție în Ucraina

Un convoi de camioane plin cu muniție a sosit în Ucraina, vineri. Informația a fost furnizată de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, pe contul său de Twitter .

”Convoiul cu muniție pe care îl transferăm în Ucraina a ajuns deja la vecinii noștri”, a scris oficialul pe site-ul de socializare.

Blaszczak a mai precizat că Polonia îi sprijină pe ucraineni și se opune ferm agresiunii ruse.

În ultima perioadă, Polonia a oferit sprijin de acest fel Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și asistență financiară și umanitară.

25-02-2022
18:50

Franța a trimis o unitate de elită la Kiev pentru a asigura securitatea ambasadei

O echipa de la GIGN (Grupul de Intervenție al Jandarmeriei Naționale), unitatea de elita a jandarmeriei a Franței, a sosit miercuri seara la Kiev pentru a întări securitatea ambasadei Frantei.

Gruparea este alcătuită din 8 jandarmi, a anunțat ambasadorul Franței în Ucraina, Etienne de Poncins, citat de Le Parisien.

Acești jandarmi ai unității de elită vor fi prezenți la Kiev pentru a întări echipa de 5 membri ai GIGN prezenți permanent la fața locului, și ale căror misiuni sunt în special de a asigura protecția ambasadei și a personalului diplomatic.

25-02-2022
18:40

Volodimir Zelenski, convorbire telefonică cu Joe Biden. Cererile liderului de la Kiev

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică de circa 40 de minute cu omologul său american, Joe Biden. Liderul de la Kiev a cerut sancțiuni aplicate Rusiei și o consolidare a coaliție împotriva războiului.

”Am discutat despre înăsprirea sancțiunilor, asistența specifică pentru apărare și coaliția împotriva războiului cu președintele american Joe Biden.

Sunt recunoscător Statelor Unite pentru sprijinul puternic al Ucrainei!”, a precizat Zelensky, într-un mesak postat pe Twitter.

25-02-2022
18:33

Ucraina a pierdut controlul asupra trecerii spre Herson

Ucraina a pierdut controlul asupra trecerii spre Herson, dar nu asupra orașului, conform unui anunț făcut vineri seara de șeful administrației regionale de stat, Gennady Laguta.

”Dragi locuitori ai regiunii Herson. Trebuie să spun că, după lupte aprige la periferia Hersonului, în ciuda eforturilor disperate ale armatei ucrainene, am pierdut, din păcate, controlul asupra trecerii către Herson”, spune oficialul, conform Ukrinform.

Lahuta a mai informat că rușii au depășit apărarea orașului cu forțe considerabile, dar și cu pierderi grele.

Oficialul i-a îndemnat pe locuitori să rămână calmi și să nu intre în panică. ”Conducerea regiunii depune toate eforturile pentru a menține legea și ordinea și pentru a salva vieți”, a spus el.

În urma acestei pierderi, trecerea peste Nipru în regiunea Herson se află sub controlul trupelor ruse.

25-02-2022
18:25

NATO: Desfășurăm forța de răspuns pentru prima dată într-un context de apărare colectivă. Vorbim despre mii de trupe

Secretatul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut noi declarații despre consolidarea flancului estic al Alianței. Acesta a spus că, în premieră, țările aliate desfășoară pentru prima dată forța de răspuns a NATO într-un context de apărare colectivă. 

”Desfășurăm forța de răspuns a NATO pentru prima dată într-un context de apărare colectivă. Vorbim despre mii de trupe. Vorbim despre capacitățile aeriene și maritime”, spune oficialul Alianței.

”Mai mulți aliați au repartizat deja trupe și forțe forței de răspuns a NATO”, adaugă el.

În conferința de presă de vineri, Stoltenberg a mai adăugat că Europa se concentrează pe consolidarea apărării sale cibernetice.

25-02-2022
18:19

NATO anunță că va continua să sprijine militar Ucraina

În urma consultărilor de vineri, 25 februarie, NATO a anunțat că va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană. Anunțul a fost făcut de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg

În același timp, şefii de stat ai ţărilor membre NATO au convenit să continue să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor.

Aliaţii au avut consultări în temeiul articolului 4 din Tratatul de la Washington. Liderii NATO cer Rusiei să îşi oprească imediat ofensiva militară, să îşi retragă toate forţele din Ucraina, subliniind că acest atac brutal, planificat de mult timp, asupra Ucrainei, o ţară independentă, paşnică şi democratică, a fost efectuat fără nicio provocare şi fără nicio justificare.

NATO a anunțat că își menţine angajamentul faţă de toate principiile fundamentale care stau la baza securităţii europene, inclusiv faţă de dreptul fiecărei ţări de a-şi alege propriile acorduri de securitate.

25-02-2022
18:12

Stoltenberg: Rușii trebuie să știe că țara lor nu va fi mai sigură, respectată sau mai bună pentru copiii lor

Declarații Jens Stoltenberg, Secretar General al NATO:

„Cerem Rusiei să oprească acest război dement imediat. Cerem Rusiei să își retragă toate forțele din Ucraina și să revină la calea dialaogului”.

„Obiectivele Kremlinului nu se limiteaza la Ucraina, Putin a cerut limitarea NATO și întoarcerea la situația din 1997. Rusia contesta situatia de securitate din prezent”.

„Rusia și Belarus vor fi ținute responsabile de întreaga lume. Rusia e stat agresor, Belarus facilitează atacul asupra Ucrainei. Este o greșeală strategică uriașă pentru care Rusia va plăti mulți ani.

„UE, NATO și Marea Britanie au impus sancțiuni și trebuie să facem mai mult, chiar dacă vom plăti un preț.”

„Rușii trebuie să știe că țara lor nu va fi mai sigură, respectată sau mai bună pentru copiii lor. NATO s-a întărit și a activat planurile de apărare cu noi forțe de răspuns pe uscat, în aer și pe apă. Acum sunt mii de trupe suplimentare pe flancul de est în peste 30 de zone, peste 130 de nave in Mediterana. Nu există loc de neînțelegeri sau calcule greșite, ne vom apăra aliații. Trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina Georgia și Moldova, precum și pentru Bosnia, acestea trebuie să își continue drumul pe care și l-au ales”.

Am prevăzut situația (în care Kievul ar fi cucerit – n.red) de mult, am văzut retorica și mesajele Rusiei legate de schimbarea guvernului de la Kiev, țin legătura strâns cu guvernul de la Kiev. Forțele din Ucraina se luptă cu vitejie și provacă pierderi”.

„Este o situație fluidă și evoluează rapid. Vom acorda sprijin militar, financiar și umanitar”.

25-02-2022
17:50

Președintele Zelenski, pe stradă, în Kiev: Suntem toți aici!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat, în urmă cu puțin timp, un film înregistrat pe străzile din Kiev pentru a contracara zvonurile răspândite de propaganda de război a Moscovei potrivit cărora ar fi fugit din capitală.

„Suntem toți aici”, spune Zelenski, înconjurat de consilieri și de premierul Ucrainei.

„Ne apărăm independența și statul. Și vom continua să o facem”.

25-02-2022
17:40

Peste 500.000 de oameni din Rusia îi cer lui Putin să oprească agresiunea contra Ucrainei

Mai mult de 500.000 de ruși au semnat o petiție lansată de activistul pentru drepturile omului Lev Ponomarev, prin care se cere oprirea războiului de agresiune contra Ucrainei, potrivit Novaia Gazeta.

Petiția a fost publicată pe portalul change.org.

„Cerem încetarea imediată a focului de către Forțele Armate ale Rusiei și retragerea lor imediată din teritoriul suveran al Ucrainei. Considerăm criminali de război pe toți cei care au luat decizia declanșării ostilităților din Ucraina, sancționând propaganda agresivă de justificare a războiului din partea mass mediei din Rusia, dependentă de putere”.

Lev Ponomarev a anunțat că a început formarea unei mișcări anti-război în Rusia.

25-02-2022
17:28

Cehia își închide spațiul aerian pentru companiile din Rusia și trimite ajutoare în Ucraina

Cehia a interzis companiilor aeriene din Rusia să intre pe teritoriul său începând de sâmbătă și a anunțat că ia în considerare sancțiuni suplimentare contra Rusiei, din cauza invaziei în Ucraina. Aceste sancțiuni, luate de Praga, orașul invadat de Moscova în 1968, sunt suplimentare față de măsurile anunțate de Uniunea Europeană.

Interdicția de zbor va afecta rutele Praga-Moscova şi Praga-St Petersburg, potrivit ministrului transporturilor de la Praga, Martin Kupka.

Guvernul Republicii Cehe a mai anunțat că va trimite Ucrainei combustibil şi sânge şi că va aloca 300 de milioane de coroane (13,64 milioane de dolari) pentru ajutorarea refugiaţilor.

Premierul Petr Fiala a mai spus că Praga va accelera ieşirea din două bănci internaţionale înfiinţate în perioada sovietică, iar Ministerul de Finanţe va analiza accesul companiilor ruseşti la fondurile publice. 

25-02-2022
16:53

Rusia restricționează parțial accesul la Facebook

Rusia va „limita parțial” accesul la Facebook, a anunțat agenția de cenzură a Rusiei.

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a declarat că mișcarea a fost un răspuns la restricțiile impuse de Facebook asupra presei ruse, acuzând-o de „cenzură”.

Nu este clar deocamdată ce vor implica restricțiile.

25-02-2022
16:48

Rusia, exclusă de la Eurovision

Rusia a fost exclusă de la Eurovision Song Contest 2022.

„Rămânem dedicați protejării valorilor unei competiții culturale care promovează schimbul și înțelegerea internațională”, a anunțat Uniunea Europeană de Radiodifuziune, care organizează competiția.

25-02-2022
16:36

Aderarea Finlandei sau Suediei la NATO ar declanșa răspunsul Rusiei, avertizează Moscova

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe rus a avertizat că aderarea fie a Finlandei, fie a Suediei la alianța militară NATO va declanșa un răspuns serios din partea Moscovei.

Vorbind în timpul unui briefing de presă la Moscova, Maria Zakharova a amenințat că dacă oricare dintre țările nordice ar încerca să se alăture alianței de securitate, „ar avea consecințe militare și politice grave care ar impune ca țara noastră să ia măsuri reciproce”, au informat agențiile de presă ruse, citate de BBC.

„Considerăm angajamentul guvernului finlandez față de o politică militară de nealiniere ca un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei”, a spus Zakharova.

Deși Finlanda cooperează cu alianța de securitate în unele chestiuni și participă la reuniunea de astăzi a organismului de la Bruxelles, ea nu a aderat oficial la bloc.

Luna trecută, premierul Sanna Marin a declarat că este „foarte puțin probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la NATO în timpul mandatului său.

25-02-2022
15:52

Consiliul Europei suspendă drepturile de reprezentare ale Rusiei

În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul Miniștrilor a decis astăzi să suspende Federația Rusă de la drepturile sale de reprezentare în Comitetul Miniștrilor și în Adunarea Parlamentară cu efect imediat ca urmare a atacului armat al Federației Ruse în Ucraina, se arată în comunicatul de presă al organismului european.

Decizia adoptată astăzi înseamnă că Federația Rusă rămâne membru al Consiliului Europei și parte la convențiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar nu își mai poate susține pozițiile.

Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește Federația Rusă rămâne și el membru al Curții, iar cererile introduse împotriva Federației Ruse vor continua să fie examinate și decise de Curte. Suspendarea nu este o măsură definitivă, ci una temporară, lăsând deschise canale de comunicare.

Rusia este membră a organismului pentru drepturile omului cu 47 de națiuni din 1996. A fost dat afară din Adunarea parlamentară a Consiliului Europei din cauza anexării Crimeei în 2014, dar a fost reprimită în 2019 cu drepturi depline.

25-02-2022
15:24

Grupul de hackeri Anonymous declară „război cibernetic” Rusiei

Grupul de hackeri Anonymous a spus că este „oficial într-un război cibernetic împotriva guvernului rus”, raportează Dan Milmo, editorul global de tehnologie al The Guardian.

Declarația făcută într-un thread de tweet a venit în momentul în care mai multe site-uri web ale guvernului rus, cum ar fi Kremlinul și Duma, precum și site-ul de știri RT susținut de stat (fostul Russia Today), au fost lovite de așa-numitele atacuri de denegare a serviciului distribuite.

Anonymous, ale cărui ținte în trecut au inclus CIA și IS, a adăugat într-un alt tweet că și entitățile din sectorul privat ar fi afectate.

25-02-2022
15:16

Liderul cecen pune 10.000 de luptători la dispoziția Rusiei

Peste 10.000 de luptători ceceni sunt pregătiți să fie trimiși în Ucraina, la ordinul liderului pro-rus Ramzan Ahmatovici Kadîrov, potrivit presei internaționale.

Războiul Ucrainei cu invadatorii ar putea deveni și mai dificil în următoarea perioadă. ”Măcelarii lui Kadîrov”, așa cum sunt intitulați soldații loiali liderului cecen pro-rus, sunt moblizați să fie trimiși în război.

Citește mai mult AICI.

25-02-2022
15:13

Navă moldovenească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

Încă un incident grav în Marea Neagră. După ce joi, o navă din Turcia a fost lovită de un obuz, vineri, o altă ambarcațiune a fost bombardată.

Nava comercială Millenial Spirit, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, a fost lovită de un obuz, transmite Agenția Navală a Republicii Moldova într-un comunicat de presă.

Mai multe detalii AICI.

25-02-2022
15:03

Putin le cere militarilor ucraineni să răstoarne guvernul

Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat armata ucraineană să-și răstoarne conducerea pe care a etichetat-o drept „o bandă de dependenți de droguri și neonazişti care s-au înfipt la Kiev și au luat ostatici întregul popor ucrainean”.

Adresându-se armatei ucrainene într-o adresă televizată, Putin, vizibil furios, a cerut armatei „să preia puterea în propriile mâini”.

“Se pare că ne va fi mai ușor să ne punem de acord cu voi decât cu această bandă de dependenți de droguri și neo-naziști.”

Putin a repetat afirmația conform căreia conducerea ucraineană a fost implicată în „genocid” în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

“Luptăm cu grupuri naționaliste care sunt direct responsabile pentru genocidul din Donbas și vărsarea de sânge a civililor pașnici din cele două republici.”

În discurs, Putin a acuzat în continuare conducerea „neonazistă” ucraineană că se comportă ca niște teroriști, „ascunzându-se în spatele civililor”.

25-02-2022
14:50

Vehicule militare ucrainene intră în Kiev pentru a apăra orașul

Vehicule militare ucrainene intră în Kiev pentru a-l apăra împotriva apropierii trupelor ruse, a declarat Ministerul de Interne al Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat mai devreme că orașul a „intrat într-o fază defensivă”.

Guvernul cere locuitorilor din Kiev să facă tot posibilul pentru a rezista trupelor ruse, inclusiv să facă cocktail-uri Molotov și să ia armele.

Consilierul Ministerului de Interne Vadym Denysenko spune că 18.000 de mitraliere „au fost înmânate la Kiev tuturor voluntarilor, tuturor celor care doresc să apere capitala noastră cu arma în mână”.

“Echipamentul militar ucrainean intră acum în Kiev pentru a-l apăra. Îi rog pe toți locuitorii din Kiev – vă rugăm să nu-l filmați, nu-i filmați mișcările. Acest lucru este necesar pentru a ne proteja orașul”.

25-02-2022
14:29

Vladimir Putin, dispus să discute cu Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri, într-un apel telefonic, omologului său chinez, Xi Jinping, că Rusia este dispusă să poarte discuții la nivel înalt cu Ucraina, a raportat televiziunea de stat chineză CCTV.

„Statele Unite și NATO au ignorat de mult preocupările rezonabile de securitate ale Rusiei, au renunțat în mod repetat la angajamentele lor și au continuat să avanseze desfășurarea militară spre est, provocând rezultatul strategic al Rusiei”, i-a spus Putin domnului Xi.

„Rusia este dispusă să conducă negocieri la nivel înalt cu Ucraina”.

Potrivit agenției de știri Interfax, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a spus că Vladimir Putin este gata să trimită oficiali de la Kremlin, miniștrii apărării și de externe pentru discuții în capitala Belarusului pentru a discuta „statutul neutru al Ucrainei”, adăugând că „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei au fost o parte esenţială a acestui statut neutru.

Declarația de la Kremlin a venit la scurt timp după ce ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia este pregătită să vorbească doar odată ce ucrainenii „lasă armele”, sugerând, probabil, o oarecare confuzie cu privire la intențiile guvernului rus.

25-02-2022
13:20

Avion de luptă, căzut peste o casă din Kiev

Jurnalista Viorica Tătaru de la TV8.MD a publicat pe Facebook imagini cu un avion de luptă care a căzut într-o zonă rezidențială din capitala Ucrainei.

 “Piloții au murit pe loc. Am întrebat de stăpânul casei distruse dacă e dispus să vorbească. Mi-a zis: ‘Doar cu condiția că-i trimiteți video lui Putin direct’ ”, a scris jurnalista.

25-02-2022
13:07

UE se pregătește să înghețe activele lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov

UE se pregătește să înghețe activele președintelui Rusiei Vladimir Putin și ale ministrului de externe Serghei Lavrov, ca parte a celei de-a treia runde de sancțiuni împotriva Rusiei, relatează Financial Times.

Miniștrii de externe plănuiesc să aprobe pachetul de sancțiuni în această după-amiază, împreună cu o serie de măsuri împotriva băncilor și industriei ruse, relatează publicația care citează trei persoane familiare cu chestiunea.

Putin și Lavrov nu vor fi supuși unei interdicții de a călători în temeiul măsurilor, scrie FT, subliniind dorința UE de a menține deschise posibilitățile diplomatice simbolice.

Un oficial al UE, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters: „Ne mișcăm cât de repede putem”, adăugând că blocul ar putea viza și „mulți mai mulți” oligarhi.

Citește mai mult AICI.

25-02-2022
12:38

Lavrov: Ucraina trebuie să depună armele înainte ca discuțiile să poată avea loc

Ministrul rus de externe spune că Moscova va fi pregătită să poarte discuții cu Kievul doar după ce armata ucraineană va depune armele.

Serghei Lavrov a mai susținut că Rusia dorește ca poporul ucrainean să fie independent și să aibă posibilitatea de a-și defini liber destinul, dar a avertizat că Kremlinul nu dorește ca „neonaziştii” să guverneze vecinul Rusiei.

El a adăugat că Rusia nu vede nicio posibilitate de a recunoaște actualul guvern ucrainean ca fiind democratic, relatează Al Jazeera.

25-02-2022
12:19

Președintele Turciei acuză NATO și UE că nu au acționat decisiv în situația Ucrainei

Occidentul și instituțiile sale, în special NATO, ar fi trebuit să facă pași mai decisivi cu privire la criza ruso-ucraineană în curs, a declarat președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, subliniind că președintele ucrainean Volodimir Zelenski are nevoie de mai mult sprijin concret decât de sfaturi din partea capitalelor occidentale.

Declarația lui Erdogan a venit cu câteva ore înainte ca liderii NATO să se întâlnească virtual pe 25 februarie pentru a discuta măsurile pe care alianța le va lua în fața unei invazii ruse a Ucrainei.

„NATO ar fi trebuit să facă un pas mai decisiv”, a spus Erdoğan reporterilor la Istanbul, relatează Hurriyet Daily News.

25-02-2022
12:01

Președintele Ucrainei îl cheamă pe Putin la negocieri

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a chemat pe Vladimir Putin să i se alăture la masa negocierilor, potrivit publicației de știri ruse Ria Novosti, citată de The Guardian.

Într-o declarație televizată, Zelenski a spus că îi cere liderului rus să negocieze pentru a pune capăt luptelor.

“Aș dori să mă adresez încă o dată președintelui Rusiei: luptele au loc în toată Ucraina. Să stăm la discuții pentru a opri decesele.”

Liderul ucrainean a îndemnat Europa să acționeze mai rapid și cu mai multă forță în impunerea de sancțiuni Moscovei pentru invadarea Ucrainei, acuzând aliații occidentali ca pierd timpul cu discutii politice inutile în timp ce forțele Moscovei avansau spre Kiev.

“Europa are suficientă putere pentru a opri această agresiune”, a mai a spus Zelenski, adăugând că totul, de la interzicerea rușilor de a intra în Uniunea Europeană până la deconectarea Moscovei de la SWIFT până la un embargo pe petrol ar trebui să fie pe masă. “Încă puteți opri această agresiune. Trebuie să acționați rapid.”

25-02-2022
11:47

Vehicule militare au pătruns în suburbia de nord a Kievului

Vehicule militare au fost văzute intrând într-o suburbie de nord din capitala Ucrainei, Kiev. BBC a confirmat că imaginile de pe rețelele sociale arată Obolon și s-au făcut încercări de a stabili drepturile de autor.

25-02-2022
10:52

Focuri de armă în centrul istoric al Kievului

Pe Twitter au apărut relatări despre focuri de armă care au fost auzite în centrul istoric al orașului Kiev.

Joi, Emma Graham-Harrison de la The Guardian s-a întâlnit cu locuitori ai Kievului într-o zonă a orașului care a fost lovită.

25-02-2022
10:19

Grănicerii ucraineni de pe Insula Șerpilor vor fi decorați post mortem

Toți soldații ucraineni care apărau Insula Șerpilor au murit după ce au refuzat să se predea militarilor ruși. 

Niciunul dintre cei 13 militari aflați acolo nu a supraviețuit. Ei au fost lăudați de președintele Ucrainei, care a transmis că aceștia au murit eroic. Citește mai mult AICI.

25-02-2022
09:53

Micronezia rupe legăturile diplomatice cu Rusia

Statele Federate ale Microneziei (FSM) au rupt vineri legăturile diplomatice cu Rusia, în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Statele Federate ale Microneziei nu vor sta deoparte și nu vor ezita să-și exprime profunda îngrijorare cu privire la aceste acte de agresiune nejustificate”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Afaceri Externe al FSM.

„Ca urmare și în semn de protest, Departamentul dorește să transmită Ambasadei Federației Ruse decizia Statelor Federate ale Microneziei de a întrerupe relațiile diplomatice dintre cele două țări”, se arată în comunicatul citat de CNN.

25-02-2022
09:45

Ministerul Apărării din Ucraina: ”Ne apărăm pe patru fronturi. Astăzi va fi cea mai grea zi”

Hanna Malyar, ministrul apărării din Ucraina, spune că unitățile armatei ucrainene apărau ultima oară poziții pe patru fronturi, în ciuda faptului că sunt depășite numeric.

În plus, Ucraina se așteaptă la un atac rusesc cu tancuri asupra capitalei sale, Kiev, care ar putea deveni ”cea mai grea zi a războiului”.

Mai multe detalii AICI.

25-02-2022
09:39

Focuri de armă în apropierea cartierului guvernamental din Kiev, relatează Associated Press

Agenția de presă Associated Press relatează că au fost auzite focuri de armă în apropierea cartierului guvernamental din Kiev.

25-02-2022
09:32

Klaus Iohannis a convocat o nouă ședință a CSAT

O nouă ședință CSAT a fost convocată de președintele țării, Klaus Iohannis. Va avea loc pe data 1 martie 2022, discutându-se, printre altele, despre migranții din Ucraina.

Detalii despre ordinea de zi AICI.

25-02-2022
09:28

Nivelul de radiații de la Cernobîl a crescut semnificativ după ce rușii au preluat controlul

Nivelul de radiații de la Cernobîl a crescut, arată informații de la Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina.

Deocamdată, nu se știe care este nivelul de radiații din zonă sau cu cât a crescut exact acesta. Detalii AICI.

25-02-2022
09:10

Ucraina îndeamnă cetățenii la rezistență după intrarea forțelor ruse la Kiev

S-au auzit explozii și focuri de armă într-un cartier de nord al Kievului, în timp ce forțele ruse invadatoare pătrund în capitala ucraineană, relatează AFP, citată de The Guardian.

Pietonii au fugit către adăposturi, iar în zona Obolonski s-au auzit focuri de arme de calibru mic și explozii. Exploziile mai mari se auzeau până în centrul orașului.

Forțele ruse au ajuns pentru prima dată la periferia Kievului, joi, când trupele transportate cu elicoptere au atacat un aerodrom chiar în afara orașului, aproape de Obolonski.

Când au ajuns la Obolonski, în interiorul orașului, pagina de Facebook a Ministerului Apărării a îndemnat civilii să reziste:

“Îndemnăm cetățenii să ne informeze despre mișcările trupelor, să facă cocktail-uri Molotov și să neutralizeze inamicul.”

 

25-02-2022
08:52

Ucraina: Rusia a bombardat 33 de locații civile în 24 de ore

Forțele militare ale Rusiei vizează zeci de ținte civile, a declarat un oficial al Ministerului de Interne al Ucrainei.

„Rușii spun că nu lovesc obiecte civile, dar 33 de locuri civile au fost lovite în ultimele 24 de ore”, a declarat Vadim Denisenko pentru agenția de presă Reuters.

Forțele ruse s-au apropiat de capitala Kiev, după ce au înaintat rapid de pe mai multe fronturi în nordul, estul și sudul Ucrainei, de la începutul invaziei joi.

Oficialii ucraineni au spus că agenți ruși sunt deja în oraș, îndemnând localnicii să riposteze cu cocktail-uri Molotov (bombe cu benzină).

25-02-2022
08:40

Armata rusă a pătruns în Kiev

În timp ce trupele ruse înaintează spre Kiev, acum există mai multe rapoarte despre focuri de armă auzite în capitala Ucrainei. Iată ce a auzit Paul Adams de la BBC:

Directorul executiv al site-ului de jurnalism de investigație Bellingcat, Christo Grozev, a postat la rândul său:

Iar jurnalista ucraineană Nika Melkozerova a auzit explozii:

Armata ucraineană anunță că forțele armate sunt angajate în lupte la periferia capitalei Kiev, în Dimer și Ivankiv, unde au avansat un număr mare de vehicule blindate rusești.

O postare pe pagina oficială de Facebook a forțelor armate ucrainene spunea că forțele „continuă să reziste” forțelor ruse la nord-vest de capitală.

Postarea a adăugat că trupele au distrus un pod de la granița râului Teteriv pentru a împiedica avansarea în continuare a forțelor ruse.

Acesta a adăugat că trupele încă se țin de un aerodrom de la marginea orașului – care ar putea deveni o trambulină pentru armata rusă la Kiev, dacă trupele ruse l-ar ocupa.

25-02-2022
07:30

În ce condiţii acceptă Rusia pacea

Rusia are o singură condiție pentru a pune capăt războiului pe care l-a început joi dimineață în Ucraina. Kremlinul vrea asigurări că Ucraina va avea în continuare un statut neutru. Mai multe detalii AICI.

25-02-2022
07:28

Militarii ruşi apelează la tactici de diversiune

Armata ucraineană a anunţat că forţele ruse folosesc tactici de diversiune şi folosesc automobile şi echipamente de la Garda Naţională a Ucrainei pentru a pătrunde prin forţele regimului de la Kiev. Mai mult decât atât, au fost observaţi şi militari ruşi îmbrăcaţi în uniforma soldaţilor ucraineni.

25-02-2022
06:54

Locuitorii din Kiev s-au refugiat la metrou

Aglomeraţie la metroul din Kiev, unde oamenii s-au refugiat, speriaţi de bombardamentele ruşilor.

25-02-2022
06:18

Discuţie Putin - Macron pe tema războiului din Ucraina

Președintele Franței a avut o discuție telefonică cu omologul său rus, după ce Kremlinul a început operațiunile militare în Ucraina, Macron spunându-i lui Putin că ţara sa va fi dur sancţionată dacă nu opreşte războiul din Ucraina. Liderul de la Paris a spus şi că va accelera desfăşurarea de militari în România.

25-02-2022
06:12

Mesajul lui Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean a transmis un mesaj în contextul războiului din ţara sa, în care a spus printre altele, că Ucraina a fost lăsată singură să se contrunte cu Rusia, precizând că el este ţinta principală a Kremlinului. Mai multe detalii AICI.

25-02-2022
06:05

Ruşii ar mai fi cucerit un oraş important

Oraşul Melitopol, punct strategic aflat în sud-estul Ucrainei, aproape de Crimeea, ar fi fost cucerit de ruşi, după o noapte de bombardamente. Tancurile ruşilor au fost filmate în această dimineaţă prin centrul oraşului.

25-02-2022
05:58

Consiliul European anunţă sancţiuni suplimentare pentru Rusia

Administraţia prezidenţială a anunţat, vineri dimineaţa, că un pachet de măsuri restrictive suplimentare a fost agreat de Consiliul European. Aşadar, se vor impune costuri masive şi severe Rusiei, ca urmare a acţiunilor sale.

 

25-02-2022
05:52

Armata ucraineană, noi detalii despre război

“Situaţia în districtul Doneţk rămâne sub control. Forţele ruse continuă tirul asupra poziţiilor armatei şi infrastructurii civile. În Schastya, Stanyitsia Lugansk, Lobachevogo şi Bilovodsʹka, inamicul a încercat pe timpul nopţii să atace din spatele liniilor, dar a fost depistat la timp şi distrus. Forţele defensive ale Ucrainei au lansat focuri de artilerie asupra echipamentelor militare ale ruşilor”, au transmis forţele ucrainene pe Facebook.

25-02-2022
05:40

Sirenele se aud şi în Lviv, oraş aflat la mai puţin de 400 de kilometri de graniţa cu România

Sirenele de raid aerian au început să sune şi în Lviv (Lvov), cel mai mare oraş din vestul Ucrainei, considerat mai sigur decât restul ţării, datorită poziţionării. 

Oamenii încep să părăsească şi acest oraş, aflat la mai puţin de 400 de kilometri faţă de Baia Mare sau Suceava.

25-02-2022
05:22

Blinken: Planul lui Putin, răsturnarea guvernului ucrainean. Kievul, sub asediu

Secretarul de stat american Anthony Blinken a dezvăluit că planul lui Vladimir Putin este să răstoarne guvernul ucrainean. Acesta a mai acuzat Rusia că a plănuit să creeze pericol în Kiev şi marile oraşe şi să încerce capturarea lor.

“Vedem forţe care intră din nord, din est, din sud, iar asta face parte din planul pe care l-am prezentat lumii în ultimele săptămâni”, a adăugat el.

În tot acest timp, Kievul este sub asediu, iar două blocuri de locuinţe au fost lovite de fragmentele unei rachete ruseşti. S-a declanşat un incendiu, iar pompierii au fost forţaţi să intervină.

25-02-2022
05:08

Care ar fi planul rusesc pentru cucerirea Kievului

Conform presei locale, serviciile secrete din Ucraina ar fi reuşit să afle planul ruşilor de a cuceri Kievul. Astfel, până la 2.000 de soldați ai forțelor speciale ruse intenționează să cucerească aeroportul din Kiev cu ajutorul vehiculelor blindate și al trupelor aeriene.

Militarii ar urma să fie aduşi cu elicoptere din Belarus. Totodată, trupele de la sol ar urma să deconecteze oraşul de la comunicaţii şi curent electric, iar unele grupuri ar urma să organizeze jafuri şi incendieri pentru a semăna panica. De asemenea, operaţiunea ar fi însoţită şi de atacuri cibernetice

Scopul ar fi ca în maxim 24 de ore, forţele ruse să obţină controlul asupra instituţiilor importante din capitală. Obiectivul final ar fi împărţirea Ucrainei în două, pe modelul Coreea de Nord şi de Sud, iar Federaţia Rusă să susţină partea loială ei.

 

25-02-2022
04:58

ONU anunţă bilanţul după o zi de război

Câteva mii de ucraineni au trecut în țările vecine, în principal Moldova și România, în vreme ce 100.000 de cetăţeni ai Ucrainei şi-au părăsit locuinţele şi au fugit din calea războiului, conform unui bilanţ al ONU.

 „Este o cifră de bază”, a spus Shabia Mantoo, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR)

25-02-2022
04:46

Ruşii au atacat Kievul cu rachete

Forţele armate ruse au lansat o ofensivă asupra Kievului, lansând rachete de croazieră sau balistice. Ruşii s-ar afla la circa 40 de kilometri faţă de capitala ucraineană.

”Atacul cu rachete de croazieră sau balistice asupra Kievului  a continuat”,  a transmis vineri dimineaţă, jurnaliştilor, printr-un mesaj text, un oficial al guvernului din Ucraina.

Armata ucraineană a publicat pe Facebook imagini cu atacul ruşilor asupra Kievului, acuzându-i pe aceştia că au ţintit zone paşnice, cu civili. Forţele de la Kiev spun că rezistă ofensivei şi au făcut un apel la toţi cei care pot să ţină o armă în mână să se înroleze pentru a apăra ţara.

De asemenea, forțele ucrainene au doborât vineri la primele ore ale dimineții un aparat de zbor inamic deasupra Kievului, care s-a prăbușit apoi peste o clădire rezidențială. Opt persoane au fost rănite. Tancurile ruseşti continuă, însă, să vină spre oraş.

Războiul din Ucraina intră vineri, 25 februarie, în ziua 2. Începută în zorii zilei de joi, 24 februarie, invazia rusă asupra statului vecin s-a soldat până în prezent cu aproape 137 de morți și 316 de răniți din rândul ucrainenilor.

Confruntări dure în prima zi de război. Lupte crâncene la Harkov

Asaltul a debutat cu numeroase bombardamente și atacuri cu rachete în Kiev, Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru și Kramatorsk. De asemenea, au fost vizate numeroase baze militare.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul zilei, confruntările au continuat și la sol, dar lupta s-a dus și în aer. Au fost numeroase confruntări între elicoptere și avioane de vânătoare.

Noaptea de joi spre vineri a adus o ploaie de rachete la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Aici s-au dus lupte grele, iar populația s-a adăpostit în zonele de la metrou.

ADVERTISEMENT

Spre miezul nopții, armata din Ucraina a anunțat o victorie importantă și de moral în perspectiva unui război de durată.

Forțele armate ale Ucrainei au recucerit Hostomel (regiunea Kiev) de la invadatorii ruși. Anunțul îi aparține lui Oleksiy Arestovych, consilierul șefului biroului președintelui Volodîmîr Zelenski.

ADVERTISEMENT

”Hostomel a fost recucerit de către Forțele Armate ale Ucrainei. Trupele au fost distruse”, a scris Arestovici pe Facebook joi seara, conform agenției Interfax. Este vorba despre Aeroportul Internațional “Întreprinderea de Stat Antonov” din Hostomel, situat la 10 km de Kiev.

Victorii importante ale rușilor: au cucerit Cernobîl și Insula Șerpilor

Pe parcursul zilei de joi, ofensiva invadatorilor ruși a adus două cuceriri importante și strategice pe teritoriul ucrainean. Forțele militare ale Rusiei au cucerit centrala nucleară de la Cernobîl. Anunțul a fost făcut de consilierul Comandantului Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Aliona Shevtsova.

ADVERTISEMENT

”Rușii au capturat stația de la Cernobîl. Personalul stației este ținut ostatic. Acest lucru amenință securitatea nu numai a Ucrainei, ci și a Europei”, a spus Shevtsova pe Facebook.

Harta atacurilor lansate de Rusia în Ucraina. Foto: businessinsider.in

La scurt timp, Ucraina a pierdut controlul asupra Insulei Șerpilor (n.r. – din Marea Neagră). Infrastructura zonei a fost distrusă în urma unor bombardamente ale marinei rusești. În acest context, grănicerii ucraineni au pierdut legătura cu forțele armate care păzeau Insula Șerpilor, aflată la mai puțin de 50 de kilometri de Sulina.

În schimb, armata ucraineană anunță că a generat pierderi importante invadatorilor ruși. Iată bilanțul valabil după 19 ore de luptă, conform unui comunicat al Forțelor Terestre de Apărare din Ucraina:

  • peste 30 de tancuri
  • mașini blindate de luptă: până la 130 de unități
  • avioane – 5
  • elicoptere – 6

SUA și aliații au anunțat sancțiuni noi. Mesajul lui Joe Biden pentru Putin

Președintele SUA, Joe Biden, a lansat joi un mesaj foarte dur la adresa omologului Vladimir Putin. Într-o conferință de presă, liderul de la Casa Albă a anunțat sancțiunile după ce președintele Rusiei a ordonat invadarea Ucrainei.

”Pe lângă sancțiunile economice, facem și pași pentru a ne apăra aliaţii din NATO. Mâine (n.r. vineri) NATO va avea un summit cu cei 30 de lideri ai țărilor aliate, pentru a ne arăta solidaritatea. Vom decide următorii pași pentru a întări toate părțile Alianței.

Putin are ambiții mult mai mari decât Ucraina. Vrea, de fapt, să reînființeze fosta Uniune Sovietică. Despre asta este vorba. Și cred că ambițiile lui sunt complet contrare locului în care a ajuns restul lumii”, a spus președintele american.

Joe Biden a mai declarat că Vladimir Putin a ales războiul și va suporta consecințele. Acestea din urmă sunt reprezentate de o serie de sancțiuni care în opinia lui Biden, îl vor transforma pe liderul de la Kremlin, în ”paria”. Detalii, AICI.

Românii sar în ajutorul refugiaților din Ucraina

Altfel, impresionați de situația dramatică a ucrainenilor, unii români au transmis pe rețelele de socializare mesaje în care au oferit cazare gratuită refugiaților din țara vecină. Mai mulți conaționali au anunțat că își pun la dispoziție casele pentru pentru cei care fug de războiul din Ucraina.

În acest sens a fost demarată o inițiativă pe pagina de Facebook ”Voluntari în Europa”. Au fost zeci de persoane dispuse să ajute. Printre ei, și omul de afaceri Ștefan Mandachi.

ADVERTISEMENT