News

25 de zile de război în Ucraina. Un fost șef CIA a explicat cum au murit 6 generali ruși. Comandantul adjunct al flotei ruse a fost ucis. Angajații de la Cernobîl, eliberați

Asaltul trupelor rusești asupra orașului Mariupol s-a intensificat în cursul zile de sâmbătă, iar aviația a atacat un depozit ucrainean de armament cu o rachetă hipersonică Kinjal.
20.03.2022 | 06:00
25 de zile de razboi in Ucraina Un fost sef CIA a explicat cum au murit 6 generali rusi Comandantul adjunct al flotei ruse a fost ucis Angajatii de la Cernobil eliberati
Război în Ucraina. Tot mai multe victime dintre civili. Zelenski insistă să se întâlnească cu Putin
ADVERTISEMENT
20-03-2022
23:02

Explozii la Kiev. O persoană a fost ucisă

O persoană și-a pierdut viața în urma unor explozii în capitala Ucrainei, a anunțat primarul Vitali Kliciko.

Exploziile au avut loc în districtul Podilski aferctând o zonă rezidențială și de afaceri din regiunea capitalei.

Un incendiu de proporții a izbucnit la un centru comerciale, incendiu pe care pompierii încearcă la această oră să-l stingă.

20-03-2022
21:35

Ultimatum rus pentru apărătorii de la Mariupol

Ministerul rus al Apărării a anunțat că este dispus să deschidă coridoare de evacuare din Mariupol în cursul dimineții de luni.

Într-o declarație a generalului Mihail Mizințev se spune că, începând cu ora 10, ora Moscovei, vor fi deschise coridoare pentru trupele ucrainene și „mercenarii străini”, cu condiția să depună armele înainte de a părăsi orașul, informează BBC.com.

De la ora 12.00, va fi permis accesul din est și din vest al convoaielor umanitare cu alimente, medicamente și alte provizii. Mizințev a spus că până la 130.000 de civili sunt „ținuți ostateci” în Mariupol, iar aceștia vor putea alege direcția în care să părăsească orașul, fie la est, fie la vest.

Generalul rus a spus că oferta este valabilă până la ora 05.00, oră la care Kievul trebuie să dea un răspuns.

20-03-2022
20:43

Cum a reușit Ucraina să ucidă 6 generali ruși. Explicațiile unui fost șef al CIA

De la începutul războiului, Ucraina susține că a ucis 6 generali ruși, din 20 prezenți pe teritoriul țării. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a confirmat azi că un nou general rus a fost omorât.

Fostul general american și șef al CIA, David Petraeus, a explicat la CNN cum a reușit armata ucraineană această performanță.

Petraeus spune că este ”neobișnuit” ca atât de mulți militari de rang înalt să moară în luptă în primele trei săptămâni ale unui război. 

”Este un lucru foarte, foarte neobișnuit. Asta în primele trei săptămâni. Și aceștia sunt generali cu rang destul de înalt. Concluzia este că dispozitivul lor de comandă și control nu funcționează”, a spus el, potrivit The Guardian.

Fostul general american susține că problemele rușilor au plecat de la faptul că ucrainenii au blocat comunicațiile acestora.

”Comunicațiile lor au fost blocate de ucraineni. Comunicațiile lor securizate nu au funcționat. A trebuit să meargă pe un singur canal. Acesta poate fi blocat. Și exact asta au făcut ucrainenii. Ei folosesc telefoane mobile.

Ucrainenii au blocat prefixul pentru Rusia, așa că nu au funcționat. Apoi au dat jos 3G. Ei fură literalmente telefoane mobile de la civili ucraineni pentru a comunica între ei”, a spus David Petraeus.

„Deci, ce se întâmplă? Coloana este oprită. Un general nerăbdător stă acolo în spate, în vehiculul lui blindat. Merge în față să afle ce se întâmplă, pentru că nu există inițiativă. Nu există un corp de subofițeri. Recruții nu au inițiativă, așteaptă să li se spună ce să facă. Iar când generalul ajunge în față, ucrainenii au lunetiști foarte, foarte buni și îl iau în vizor”, a explicat fostul general american.

20-03-2022
19:49

Andrei Palîi, comandantul adjunct al flotei ruse la Marea Neagră, a fost ucis în luptele de la Mariupol

Comandantul adjunct al flotei ruse la Marea Neagră, Andrei Palîi, a fost ucis duminică în Ucraina. El ar fi murit în timpul luptelor din regiunea Mariupol.

Anunțul a fost făcut de guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, potrivit Reuters.

Comandantul Andrei Palîi a căzut în luptă în portul Mariupol din sud-estul Ucrainei, a anunţat Razvojaev printr-un mesaj pe Telegram, conform sursei citate.

20-03-2022
19:02

64 de muncitori de la Cernobîl a fost eliberați astăzi. Au fost blocați în centrală din 24 februarie

După aproape o lună de zile, angajații de la centrala nucleară Cernobîl au fost eliberați astăzi, relatează BBC și The Kyiv Independent.

Aceștia au trecut plin clipe groaznice după ce au fost ținuți ostatici de trupele ruse. Angajați și membri ai Gărzii Naționale Ucrainene au fost blocați în centrală din 24 februarie, în prima zi a războiului, când trupele ruse au capturat Cernobîlul.

Muncitorii au rămas prinși în incintă, fără alimente și medicamente. În cele din urmă, 64 de muncitori au fost eliberați duminică, 20 martie. Ei au fost înlocuiți de 46 de angajați care s-au oferit voluntar să le ia locul în centrala capturată de ruși.

Situația rămâne în continuare complicată la Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din lume, după ce, în 1986, unul dintre cele patru reactoare ale centralei a explodat.

20-03-2022
17:06

Joe Biden nu va ajunge în Ucraina săptămâna viitoare

Conform unui anunț recent lansat la Casa Albă, președintele SUA, Joe Biden, nu are “niciun plan” de a vizita Ucraina săptămâna viitoare. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu există “niciun plan” despre o posibilă vizită a lui Biden în Ucraina, în următoarele 7 zile.

Anunțul a venit în contextul în care Joe Biden se îndreaptă spre Europa pentru summituri de urgență. “Călătoria se va concentra pe continuarea mobilizării lumii în sprijinul poporului ucrainean și împotriva invaziei președintelui Putin în Ucraina, dar nu există planuri de a călători în Ucraina“, a transmis Jen Psaki într-un tweet.

La rândul său, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Putin recurge la atacuri civile “dezgustătoare” deoarece campania sa este “blocată“. El a subliniat că ofensiva președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina este “blocată“, motiv pentru care acesta a recurs la atacuri “dezgustătoare” împotriva civililor din această țară. “Am asistat la atacuri deliberate asupra orașelor și localităților și a civililor de-a lungul ultimelor săptămâni“, a declarat Austin la emisiunea “Face the Nation” de la CBS.

20-03-2022
16:40

Grecia va reconstrui maternitatea din Mariupol

Grecia a anunţat că se va implica în reconstrucţia maternităţii din oraşul Mariupol. Clădirea a fost distrusă în urmă cu două săptămâni într-un atac aerian al forţelor ruse, relatează EFE, citată de Agerpres.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, este cel care a lansat promisiunea. S-a întâmplat în vizita pe care a efectuat-o la sfârşitul săptămânii la Roma. În capitala Italiei, Mitsotakis s-a întâlnit cu colegii săi din Italia, Spania şi Portugalia pentru a obţine un răspuns consensuat la conflictul din Ucraina, în vederea viitorului consiliu european.

Prin acest gest, Grecia vrea să trimită un semnal de susţinere “practică” comunităţii elene din Ucraina. Despre Mariupol, Mitsotakis a spus că este un “oraş drag” inimii sale şi “simbol al barbariei acestui război“. În acest context, amintim că Mariupol este și unul dintre principalele centre ale minorităţii elene care trăieşte de mai multe secole în Ucraina.

Ministerului grec de Externe estimează că 150.000 de ucraineni de etnie greacă trăiesc în Ucraina, marea lor majoritate în zona Mariupol. Imaginile cu bombardamentul asupra spitalului de copii şi maternităţii din acest oraş au făcut înconjurul lumii.

Imaginile cu o mamă care plângea disperată pe patul de spital şi îi implora pe salvatori să-i pună capăt vieţii, după ce îşi pierduse copilul, sunt printre cele mai sugestive în acest sens. Din nefericire, în cele din urmă, şi femeia respectivă şi-a pierdut viaţa.

20-03-2022
14:59

Consilierul lui Zelenski: ”Deja 6 generali ruși au fost uciși”

De la începutul conflictului din Ucraina, șase generali ruși au decedat în conflictul din Ucraina, susține Mykhailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski. Informația încă n-a fost confirmată din surse independente.

Podoliak, care este și negociator în discuțiile de pace, a mai transmis că armata rusă este complet nepregătită și luptă doar cu rachete de croazieră.

”Mortalitatea mare a ofițerilor superiori ai Federației Ruse este izbitoare. Deja 6 generali au fost uciși”, a scris Podoliak pe Twitter.

Cei șase generali morți sunt Magomed Tuşaev, Oleg Mitiaev, Vitali Gherasimov, Andrei Kolesnikov, Andrei Suhoveșky și Andrei Mordvichev.

În urmă cu 24 de ore, comandantul Armatei a 8-a a Districtului Militar de Sud al Federației Ruse, Andrei Mordvichev, ar fi fost ucis în urma unui atac al forțelor armate ale Ucrainei asupra aerodromului de la Cernobaevka.
 

20-03-2022
12:15

Forțele ucrainene au publicat ultimele informații despre pierderile armatei ruse

Oficialii ucraineni au anunțat un nou bilanţ al pierderilor suferite de armata rusă. Aproximativ 14.700 de soldaţi ar fi murit până acum, relatează BBC citând o postare a armatei ucrainene. Aceleași cifre ale dezastrului au fost anunțate și de The Kyiv Independent.

La capitolul distrugeri, armata lui Putin ar fi pierdut 476 tancuri, 230 sisteme de artilerie, 1.487 vehicule blindate, 44 de sisteme antirachetă, 96 avioane și 118 elicoptere. La toate acestea se adaugă 3 nave şi 60 de cisterne combustibil. Informațiile nu pot fi verificate din surse independente.

 

 

20-03-2022
11:49

Proteste la Herson. Orașul se află de la începutul lunii sub ocupația trupelor rusești

Sute de oameni au ieșit din nou pe străzile din Herson pentru a prostesta împotriva invaziei.

Orașul a căzut la începutul lunii în mâinile trupelor rusești. Manifestația de duminică a fost una pașnică. Protestatarii ar fi strigat ”plecați acasă până nu muriți” și ”Herson este Ucraina”, conform unui clip postat pe Twitter de U24.

20-03-2022
11:22

Dezastru în Mariupol: 80% dintre clădirile orașului ar fi fost distruse

Situația din orașul Mariupol, care este complet înconjurat de forțele rusești, este “foarte tensionată”, a declarat parlamentarul Halyna Yanchenko, potrivit BBC.

Aceasta a transmis că rușii “au bombardat aproximativ 80% din toate clădirile din oraș.”

Parlamentarul ucrainean afirmă că aproximativ o jumătate de milion de oameni locuiau în Mariupol înainte de invazie. Oamenii încearcă să găsească adăposturi în locuri precum teatre, școli, spitale și biserici, dar toate aceste clădiri sunt atacate, susține Halyna Yanchenko.

Potrivit parlamentarului, în jur de 130 de persoane au fost salvate din teatrul care a fost bombardat miercuri, iar autoritățile încearcă să negocieze un coridor umanitar pentru a permite oamenilor să părăsească orașul. Halyna susține că mii de oameni au reușit să fugă din oraș în ultimele zile.

20-03-2022
11:04

Ministrul de Externe al Turciei: ”Avem speranțe pentru o încetare a focului”

Ministrul de Externe al Turciei a declarat într-un interviu publicat duminică că Rusia și Ucraina se apropie de un acord pe problemele ”critice”, potrivit Reuters. 

Oficialul turc are speranța că va exista o încetare a focului, dacă cele două părți nu dau înapoi de la progresul realizat la discuțiile de până acum.

Miniștrii de externe Serghei Lavrov, din Rusia, și Dmytro Kuleba, din Ucraina, s-au întâlnit în orașul turc din Antalya la începutul acestei luni. La întâlnire a participat și ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Discuțiile nu au avut, însă, rezultate concrete.

Cavusoglu, care a călătorit săptămâna trecută în Rusia și Ucraina pentru discuții cu Lavrov și Kuleba, a declarat cotidianul turc Hurriyet că a existat “apropiere în pozițiile ambelor părți pe subiecte importante, subiecte critice.”

“Putem spune că avem speranțe pentru o încetare a focului dacă părțile nu fac un pas înapoi din pozițiile curente”, a spus ministrul turc de externe.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat la televiziunea Al Jazeera că cele două părți se apropie de soluționarea a patru probleme esențiale: cererea Rusiei ca Ucraina să renunțe la dorința de a intra în NATO, demilitarizărea și ”dezanificarea” Ucrainei, și protecția limbii ruse în Ucraina.

Kalin a mai declarat că o încetare permanentă a războiului ar putea veni doar printr-o întâlnire între Putin și președintele ucrainean Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Erdogan susține, însă, că Putin a simțit că pozițiile pe “problemele strategice” legate de Crimeea și Donbas nu sunt destul de apropiate pentru o întâlnire.

20-03-2022
10:53

Imagini cutremurătoare din orașul Mariupol

Orașul Mariupol a fost devastat de la începutul războiului din Ucraina. 

Noi imagini filmate cu drona au fost publicate duminică, 20 martie, de cotidianul The Telegraph.

 

20-03-2022
10:05

Zelenski anunță o singură platformă TV în Ucraina și interzice partidele pro-ruse

Consiliul naţional de securitate şi apărare al Ucrainei a interzis activitatea partidelor politice pro-ruse. Anunțul a fost făcut de Volodimir Zelenski, printr-un videoclip postat pe pagina sa oficială.

“Activităţile acelor politicieni care vizează diviziunea sau complicitatea nu vor avea succes, dar vor primi un răspuns dur”, a precizat preşedintele Ucrainei, citat de ziarul Pravda.

Cele 11 partide interzise sunt considerate fie eurosceptice, fie antiliberale, fie pro-ruse. Printre acestea, se numără Platforma Opoziţiei – Pentru viaţă şi Blocul Opoziţiei, care sunt reprezentate în parlament.

Președintele Ucrainei a semnat și un decret prin care toate canalele naționale de televiziune din Ucraina se vor combina într-o singură platformă. Acesta a invocat legea marțială.

 

 

20-03-2022
09:47

Șapte coridoare umanitare au fost stabilite în regiunile Donețk, Kiev și Harkov.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereșciuk, a anunțat, pe contul său de Telegram, că au fost stabilite, pentru 20 martie, șapte coridoare umanitare.

Coridoarele prin care civilii vor fi evacuați sunt în regiunile Kiev, Harkov și Donețk.

“Regiunea Donețk – de la orașul Mariupol până la orașul Zaporojie. Transportul la Berdyansk și Zaporojie este, de asemenea, organizat pentru rezidenții Mariupol care vor ajunge astăzi la Mangush”, a declarat oficialul ucrainean, scrie Pravda.

20-03-2022
09:15

Rusia anunță că un atac cu rachete a ucis zeci de mercenari care luptă în Ucraina

Ministerul rus al Apărării a declarat că a ucis zeci de “mercenari” într-o atac cu rachete asupra unui centru de antrenament din vestul Ucrainei.

General-major Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului, a declarat că peste 100 de soldați ucraineni și “mercenari străini” au fost uciși atunci când o “rachetă de înaltă precizie” a lovit o bază ucraineană de lângă Ovruch, în regiunea Jitomir.

“Rachete de înaltă precizie lansate prin aer au lovit centrul de pregătire pentru forțele de operațiuni speciale ale forțelor armate ucrainene, unde se aflau mercenari străini care au sosit în Ucraina”, a spus Konașenkov, a informat agenția de presă RIA.

Jurnaliștii BBC au precizat că, pentru moment, informația nu a putut fi verificată din surse independente.

Rusia a distrus, de asemenea, un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării.

“O importantă rezervă de carburant a fost distrusă de rachete de croazieră Kalibr trase dinspre Marea Caspică, precum şi de rachete balistice hipersonice trase de sistemul aeronautic Kinjal dinspre spaţiul aerian al Crimeii”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat, scrie Reuters.

Acesta a spus că lovitura s-a produs în regiunea Nikolaev şi că ţinta distrusă era “principala sursă de aprovizionare cu carburant a vehiculelor blindate ucrainene” desfăşurate în sudul ţării.

“Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din apele Mării Negre împotriva uzinei Nijîn care repară vehicule blindate avariate în luptă”, a mai declarat purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov, conform aceleiași surse.

20-03-2022
09:02

Oțelăria din Mariupol, printre cele mai mari din Europa, ar fi fost distrusă

În urma unor rapoarte anterioare despre exploziile care au afectat la oțelăria din Mariupol, cunoscută sub numele de fabrica Azovstal, oficialii ucraineni spun acum că aceasta a fost ”distrusă” de bombardamentele rusești.

Directorul general al Azovstol a declarat pe Telegram că fabrica a fost lovită, dar nu a precizat amploarea pagubelor. Conform BBC, el a spus că muncitorii fabricii au luat măsuri de siguranță de la începutul războiului, astfel încât aceasta să nu reprezinte un risc mai mare pentru rezidenți.

Combinatul siderurgic a fost un obiectiv-cheie în Mariupol, oraș pe care forțele ruse încearcă să-l cucerească de două săptămâni. Este un oraș mic, dar strategic pentru Moscova, care dorește crearea unui coridor terestru între regiunile estice Donețk și Lugansk, controlate de separatiștii susținuți de Rusia, și Crimeea, peninsula invadată și anexată de Rusia în 2014.

20-03-2022
08:22

Autoritățile din Mariupol acuză că locuitorii orașului sunt duși în Rusia

Oficialii orașului Mariupol au acuzat Rusia că în ultima săptămână a dus mii de localnici peste graniță, împotriva voinței lor. BBC nu a verificat încă aceste afirmații, dar apar tot mai multe mărturii despre astfel de evenimente.

Un oficial, Piotr Andriușcenko, a declarat pentru New York Times că între 4.000 și 4.500 de locuitori au fost mutați la Tangarog, un oraș din regiunea Rostov care se învecinează cu colțul de sud-est al Ucrainei. El a adăugat că aceștia au fost luați fără pașapoarte.

De asemenea, un ucrainean a declarat ziarului că a intrat în contact cu trei familii care au fost mutate cu forța. ”Acum rușii se plimbă prin subsoluri, iar dacă mai sunt oameni rămași acolo, îi duc cu forța la Taganrog”, a declarat Eduard Zarubin, un medic care a părăsit orașul la începutul acestei săptămâni.

Oficialii de la Kremlin nu au abordat în mod direct afirmația, însă vineri, ministrul rus al apărării a declarat că mii de ucraineni doresc să ”fugă în Rusia” și că guvernul său îi ajută.

Mariupol este în prezent scena unor lupte de stradă intense între trupele ruse și ucrainene. Orașul a fost bombardat continuu în ultimele două săptămâni, iar oficialii locali estimează că au murit deja 2.400 de persoane.

Comunicarea cu orașul este dificilă, întrucât liniile telefonice au fost distruse. Locuitorii nu au electricitate, gaz sau apă curentă și își raționalizează proviziile. Ucraina spune că Rusia a oprit, de asemenea, convoaiele de ajutor umanitar care se îndreptau spre oraș.

Importanța orașului Mariupol

Având în vedere avalanșa de știri venite din Mariupol în această duminică dimineață, jurnaliștii de la BBC au semnalat de ce Rusia consideră orașul din sud atât de important.

Dacă Mariupol cade, Rusia ar obține controlul asupra unuia dintre cele mai mari porturi din Ucraina și ar crea un coridor terestru între Crimeea și regiunile susținute de Rusia, Lugansk și Donețk.

Conectarea Crimeei cu Rusia continentală prin intermediul zonelor controlate de rebeli ar facilita transferul bunurilor și persoanelor către și dinspre Crimeea. Rusia își dorește acest lucru încă din 2014, când a început conflictul din est. În prezent, peninsula este conectată la Rusia printr-un singur pod, construit cu mari cheltuieli după anexarea rusă.

20-03-2022
07:48

Școala de artă din Mariupol, care adăpostea 400 de persoane, bombardată de ruși

Trupele ruse au aruncat bombe asupra școlii de artă din Mariupol, folosită drept adăpost de către patru sute de ucraineni.

Anunțul a fost făcut de Consiliul orașului, potrivit căruia cele patru sute de persoane care se ascundeau în subsol se află încă sub dărâmături.

Autoritățile au precizat că numărul victimelor nu este încă cunoscut, scrie publicația ucraineană Euromaidan Press.

20-03-2022
07:32

Boris Johnson îndeamnă China să condamne invazia Rusiei

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut cu fermitate Chinei să condamne invazia Rusiei.

Într-un interviu pentru ziarul Sunday Times, Boris Johnson a spus că sprijinirea Rusiei este asemănătoare cu alegerea părții greșite în al Doilea Război Mondial, descriind-o ca o luptă între bine și rău. “Nu alege partea răului!”, este mesajul transmis de acesta pentru China.

“Pe măsură ce trece timpul și pe măsură ce numărul atrocităților rusești crește, cred că devine din ce în ce mai dificil și mai jenant din punct de vedere politic pentru oameni să accepte, fie activ, fie pasiv, invazia lui Putin”, a declarat acesta, potrivit sursei menționate anterior.

Premierul Marii Britanii crede că Beijingul începe să fie nesigur cu privire la poziția sa neutră.

China nu a condamnat încă acțiunile Rusiei și au existat rapoarte că Moscova i-a cerut ajutor. Vineri, președintele american Joe Biden a avertizat China că ar exista “consecințe” dacă va oferi asistență Rusiei.

Sâmbătă, ministrul chinez de externe Wang Yi a numit poziția țării drept “obiectivă și corectă”, adăugând că nu va răspunde presiunilor externe asupra acestei chestiuni.

20-03-2022
07:26

Un băiat de 9 ani, printre persoanele ucise în Harkov

Cinci persoane, inclusiv un băiat de 9 ani, au fost ucise în urma bombardamentelor și a loviturilor aeriene într-un singur district din Harkov în noaptea de 19 spre 20 martie.

Anunțul a fost făcut de consilierul șefului poliției din Harkov. Vyacheslav Markov, scrie The Kyiv Independent.

20-03-2022
07:16

Scene de coșmar pe străzile din Mariupol

Mii de locuitori din Mariupol au fost luați împotriva voinței lor și duși în Rusia de către forțele ruse. Locuitorii capturați au fost duși cu forța în tabere unde soldații le-au verificat telefoanele și documentele, apoi i-au redirecționat pe unii dintre locuitori în orașe îndepărtate din Rusia, a anunțat sâmbătă Consiliul orașului Mariupol.

Primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a comparat acțiunile Rusiei cu “evenimentele oribile din al Doilea Război Mondial, când naziștii au capturat oamenii cu forța”, scrie CNN.

Orașul e bombardat constant. Un comandant al armatei ucrainene le-a spus oamenilor din Mariupol că își riscă viața de fiecare dată când ies din buncărele subterane. Potrivit acestuia, portul strategic se confruntă cu cele mai intense lupte din toată țara. Maiorul Denis Prokopenko, de la Regimentul Azov al Gărzii Naționale, a spus că atacurile aeriene și terestre asupra orașului sunt acum aproape necruțătoare.

Maiorul Denis Prokopenko a mai precizat că oamenii din oraș nu au dorința de a-și părăsi adăposturile subterane chiar și pentru a obține lucruri esențiale și că încearcă să bea mai puțină apă și să mănânce mai puțină mâncare. Conform acestuia, cadavrele sunt lăsate în stradă pentru că fie nu mai este nimeni care să le ridice, fie pur și simplu este prea periculos să încerce acest lucru.

De asemenea, o nouă imagine din satelit arată teatrul Mariupol, care a fost bombardat cu câteva zile în urmă, aproape complet distrus, doar fațada de vest fiind încă în picioare. Cuvântul “copii”, scris de locuitori, este încă vizibil din satelit.

Volodimir Zelenski a spus că atacul susținut al Rusiei asupra lui Mariupol este un “act de teroare” care va fi “rememorat timp de secole”. Într-un mesaj video postat pe Facebook duminică dimineața, președintele ucrainean a spus că Mariupol va rămâne în istorie ca exemplu de crime de război.

20-03-2022
06:59

Sondaj: doar 27,9% dintre moldoveni cred că Rusia este agresorul în războiul din Ucraina

Un sondaj realizat de BS-AXA-Center of Sociological Investigations and Markenting Research arată că doar 27,9% dintre moldoveni cred că Rusia este agresorul în războiul din Ucraina, iar 11,4% consideră că, în mare parte, Rusia este vinovată.

De asemenea, 9,4% din cetățeni sunt de părere că, în mare parte, Ucraina este agresorul, în timp ce 11,2% dintre moldoveni sunt de părere că Ucraina este singura vinovată pentru conflictul armat.

Întrebați dacă ar oferi cazare refugiaților din Ucraina, 24,5% dintre moldoveni au răspuns categoric da, iar 18,7 au spus mai degrabă da.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1012 persoane, metoda față în față, în perioada 25 februarie – 13 martie, scrie Unimedia.

20-03-2022
06:41

Ministerul Apărării al Marii Britanii, despre progresul armatei ruse

Ministerul Apărării al Marii Britanii a vorbit despre progresul armatei ruse din ultima săptămână.

“În ultima săptămână, forțele ruse au făcut progrese limitate în capturarea acestor orașe. În schimb, Rusia și-a sporit bombardarea nediscriminată a zonelor urbane, ducând la distrugeri pe scară largă și la un număr mare de victime civile.

Este probabil că Rusia va continua să-și folosească puterea mare de foc pentru a ataca zonele urbane, deoarece încearcă să-și limiteze propriile pierderi deja considerabile, cu prețul altor victime civile”, este mesajul oficialilor britanici, pe pagina de Twitter a ministerului.

20-03-2022
06:13

Trei persoane ucise în urma atacurilor rușilor în orașul Rubijne

Trei persoane au fost ucise în urma atacurilor armatei ruse de la Rubijne. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că două dintre acestea erau copii.

Oficialul a mai precizat că 24 de case și blocuri de apartamente au fost distruse în Rubijne și Sievierodonețk, în ultimele 24 de ore. 

Pe lângă veștile nu tocmai bune, guvernatorul regiunii Lugansk a mai menționat și faptul că șapte persoane au fost evacuate, potrivit The Kyiv Independent.

20-03-2022
06:03

Autoritățile din România au creat o platformă pentru refugiați

În urma situațiilor cu care s-au confruntat cetățenii ucraineni, autoritățile din România au pus bazele unui site sigur și ușor de accesat atât de persoane fizice, cât si de cele juridice.

Platforma destinată exclusiv pentru refugiații din Ucraina care au nevoie de ajutor urgent se numește “Un acoperiș” și este o soluție de identificare de spații de cazare.

Se pot înscrie atât persoanele care au nevoie de un acoperiș deasupra capului, cât și cele care pot pune la dispoziție camere sau imobile.

20-03-2022
05:44

Combinatul siderurgic din Mariupol a fost grav avariat

Una dintre cele mai mari fabrici de siderurgie din Europa, Azovstal, a fost grav avariată în timp ce forțele ruse asediau orașul-port ucrainean Mariupol.

“Una dintre cele mai mari fabrici metalurgice din Europa a fost distrusă. Pierderile economice pentru Ucraina sunt uriașe. Mediul este devastat”, a scris parlamentarul ucrainean Lesia Vasylenko, pe pagina sa de Twitter.

Aceasta a postat și un videoclip cu explozii care au loc pe un șantier industrial și cu coloane groase de fum gri și negru care se ridică din clădiri.

20-03-2022
05:23

Ambasadorul Belarusului în Ucraina, umilit pentru susținerea Rusiei în război

Ambasadorul Belarusului în Ucraina, Igor Sokol, a avut parte de o scenă umilitoare în momentul în care urma să părăsească Ucraina și să treacă granița spre Republica Moldova.

Șeful grănicerilor ucraineni, Serhii Deineko, i-a oferit o punguță cu “30 de arginți”, cu aluzie la personajul biblic Iuda, care l-a trădat pe Isus, într-un gest simbolic de protest pentru susținerea pe care Belarusul a oferit-o Rusiei în invazia din Ucraina.

Acesta i-a cerut ambasadorului să-i transmită “arginții” omologului său din Belarus, Anatoli Lapp, șeful Comitetului Frontierei de Stat al Republicii Belarus.

“Pentru lovitura pe la spate dată Ucrainei, puteți să i le dați șefului Comitetului de Frontieră de Stat al Republicii Belarus, general-locotenent A.P. Lapp”, i-a spus diplomatului Serhii Deineko, șeful grănicerilor ucraineni, scrie deschide.md.

Ambasadorul belarus a refuzat să ia punguța.

Videoclipul a fost postat pe pagina oficială a Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei.

20-03-2022
04:59

Alertele de raid aerian sună aproape în fiecare regiune a Ucrainei

Presa din Ucraina a transmis faptul că alertele de raid aerian sună aproape în fiecare regiune a Ucrainei.

“Au fost activate sirene în regiunile Sumy, Nikolaev, Ternopil, Poltava, Kropîvnîțkîi, Harkov, Zaporojie, Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Dinpro, Rivne, Volyn, Cerkasî, Jîtomîr, Vinnytsia, Odesa”, scrie publicația The Kyiv Independent.

20-03-2022
04:47

Ucrainenii, îndemnați să adune cadavrele rușilor

Un oficial ucrainean i-a îndemnat pe cetățeni să adune cadavrele rușilor, pentru a nu deveni o problemă în primăvară.

Vitaliy Kim, care este guvernatorul regiunii ucrainene Nikolaev, a precizat, de asemenea, că trupurile invadatorilor ar trebui trimise pentru identificare.

“Nu suntem animale…Duceți-le la frigidere, trimiteți-le înapoi pentru identificare ADN. Aceștia au și mame”, este mesajul acestuia, scrie publicația ucraineană Euromaidan Press.

20-03-2022
04:25

Garry Kasparov critică SUA pentru tipul de arme trimis Ucrainei

Marele șahist rus Garry Kasparov a postat, pe pagina sa oficială de Twitter, un mesaj de indignare în ceea ce privește tipul de arme pe care Statele Unite le trimite Ucrainei.

Acesta consideră că armele primite de ucraineni din partea SUA nu sunt cele necesare pentru a câștiga războiul și pentru a evita uciderea civililor.

“SUA oferă Ucrainei arme pentru a apăra un război la sol, dar nu pe cele de care are nevoie pentru a câștiga. De ce?

Putin va continua să bombardeze, să bombardeze și să lanseze rachete de pe nave pentru a măcelări civili din afara lor”, este mesajul postat de Garry Kasparov, pe rețelele sociale.

20-03-2022
04:13

Mesajul transmis de Zelenski după a 24-a zi de război

Volodimir Zelenski a publicat, pe contul său oficial de Facebook, cu puțin timp în urmă, un videoclip în care a lăudat poporul ucrainean.

“A 24-a zi de război în Ucraina s-a sfârșit. După opt ani de agresiune, ucrainenii au demonstrat că știu să se lupte mult mai bine decât o armată care s-a luptat zeci de ani în diferite regiuni și condiții. Am răspuns cu înțelepciune și curaj numărului uriaș de soldați trimiși în Ucraina.

Din această cauză, de exemplu, orașul Ciornobaiivka va intra în istoria războiului. Este un loc unde soldații ruși și comandanții lor s-au arătat exact așa cum sunt: incompetenți, capabili doar să-și trimită oamenii la sacrificare”, este mesajul transmis de președintele Ucrainei, potrivit Știrile Pro TV

Acesta a mai precizat că mai mult de 6.600 de civili au fost evacuați prin opt coridoare umanitare, sâmbătă, 19 martie.

“Din cauza bombardamentelor, nu am putut să scoatem oameni din Borodeanka, regiunea Kievului”, a mai susținut Volodimir Zelenski, conform sursei menționate anterior.

Autoritățile nu au putut să livreze ajutor umanitar nici orașelor din sudul regiunii Herson.

“Trupele ruse ne-au blocat convoiul. De ce? Scopul lor rămâne același. Din nou, ei încearcă să creeze o imagine pentru propaganda lor, ca și cum Ucraina și-ar fi lăsat cetățenii fără elementele esențiale, ca și cum Rusia îi salvează constant de ceva”, a mai spus prședintele ucrainean.

Ziua de sâmbătă a adus o intensificare a luptelor din Ucraina cu o intensificare a asaltului armatei ruse asupra orașului Mariupol, aflat sub blocadă de mai multe zile. Concomitent, loviturile aeriene au vizat orașul Mikolaiv, precum și un depozit de armament aflat aproape de granița cu România.

Ucrainenii încă rezistă la Mariupol

Tancurile rusești au ajuns în centrul orașului Mariupol, unde se duc lupte grele. De asemenea, s-au dus lupte și penttru controlul uzinei siderurgice Azov Steel. Batalionul Azov, care are o prezență mare în Mariupol, a declarat că uzina a rămas în mâinile ucrainenilor. „Inamicul nu a ajuns atât de departe în oraș. Marina ucraineană, împreună cu batalionul Azov, împreună cu poliția, continuă să apere orașul și civilii săi”, a declarat Vladislav Sobolievski, membru al batalionului.

ADVERTISEMENT

Astăzi, uzina Azov Steel se află sub controlul nostru. Loviturile aeriene au lovit întregul oraș, inclusiv uzina, dar inamicul nu a pus mâna pe uzina noastră”, a mai spus acesta. Uriașa oțelărie se află imediat la est de centrul orașului Mariupol. Pierderea controlului asupra instalației în favoarea forțelor rusești ar fi un regres uriaș pentru eforturile ucrainenilor de a păstra controlul asupra orașului.

Rusia folosește o nouă armă

Rusia a anunțat că a folosit pentru prima dată în luptă rachetele hipersonice Kinjal care pot depăși de 10 ori viteza sunetului, fapt ce le face foarte greu de interceptat de către apărarea antiaeriană a ucrainenilor. Ținta a fost un depozit de armament aflat la Deliatin, în vestul Ucrainei, la circa 60 de km de granița cu România.

ADVERTISEMENT

Biroul pentru drepturile omului al ONU a anunțat că cel puțin 847 de civili, printre care și 64 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei, majoritatea prin bombardamentele artileriei și aviației. Acestea sunt doar cazurile verificate, biroul estimând că numărul real este mult mai mare.

Încă un general rus a fost ucis

Pe de altă partie, forţele armate ucrainene au anunţat sâmbătă eliminarea în luptă a generalul-locotenentului rus Andrei Mordvciov, relatează agenţiile de presă EFE şi Unian, citate de Agerpres. Comandantul Armatei a VIII-a ruse din cadrul Districtului militar Sud al Federaţiei Ruse a fost ucis la 19 martie în Cernobaievka, regiunea Herson.

ADVERTISEMENT

Primul general rus care a fost ucis în luptele din Ucraina a fost Magomed Tuşaev. Acesta a murit pe 26 februarie lângă Kiev.

General-maiorul Vitali Gherasimov, şef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41-a din cadrul Districtului militar Centru al Rusiei, și generalul Andrei Kolesnikov, comandantul Armatei a 29-a din cadrul Districtului militar Est (Extremul Orient) al Federaţiei Ruse, au fost uciși în luptele de la Harkov.

ADVERTISEMENT

Ulterior, generalul Oleg Mitiaev, comandantul unei divizii ruse motorizate, a fost ucis de miliţiile ucrainene “Azov” pe 15 martie.

Ucrainenii așteaptă armament din SUA

De asemenea, ucrainenii așteaptă un nou transport de armament provenit din Statele Unite. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei, a anunţat armele vor ajunge în câteva zile fiind vorba de rachete Javelin şi Stinger. „Armele vor fi pe teritoriul ţării noastre în viitorul apropiat. Vorbim de zile”, a spus Danilov.

Primarul orașului Kiev, Vitali Kliciko, le-a cerut sâmbătă aliaţilor occidentali să continue livrările de arme pentru Ucraina, transmite DPA. „Vă rugăm, sprijiniţi-ne!”, a spus fostul boxer profesionist într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian Corriere della Sera. „Suntem capabili să ne închidem singuri spaţiul aerian. Dar cu siguranţă trebuie să obţinem armele potrivite”, a afirmat primarul capitalei Ucrainei.

Potrivit fostului boxer, în Kiev au fost uciși deja peste 200 de civili. Aproximativ 2 milioane de locuitori au rămas în capitala ucraineană, a menționat Vitali Kliciko.

Nu uitaţi că noi ne apărăm ţara, dar în acelaşi timp apărăm valorile fundamentale ale democraţiei europene. Mesajul meu este clar: opriţi, vă rog, orice relaţie economică cu Rusia pentru că (preşedintele rus, Vladimir) Putin foloseşte fiecare euro pentru a-şi consolida armata, care vine în marş către noi”, a subliniat primarul Kievului.

ADVERTISEMENT