News

Război în Ucraina. Papa Francisc, invitat pe teritoriul ucrainean. Zelenski se va adresa parlamentarilor francezi și japonezi

Rezistența ucrainenilor nu dă semne că ar slăbi, președintele Volodimir Zelenski anunțând că Ucraina nu va accepta niciun ultimatum din partea Rusiei și promițându-le ucrainenilor răzbunare.
22.03.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina Papa Francisc invitat pe teritoriul ucrainean Zelenski se va adresa parlamentarilor francezi si japonezi
Război în Ucraina, ziua 73. Evacuările de la Mariupol merg foarte încet. Zelenski acuză Rusia că vrea să scape de răspunderea pentru crimele de război
ADVERTISEMENT
22-03-2022
23:03

Zelenski l-a invitat pe Papa Francisc în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe Papa Francis să viziteze Ucraina și și-a exprimat încrederea că va putea să aranjeze această călătorie a Suveranului Pontif, anunță Ukrinform.

De dimineață am vorbit cu Sfiniția Sa Papa Francisc despre negocierile de pace pentru Ucraina, despre atrocitățile comise de armata de ocupație și despre coridoarele umanitare către orașele asediate. I-am mulțumit pentru poziția clară și puternică împotriva acestui război și pentru rugăciunile sale pentru Ucraina. Îl invit să ne viziteze țara în aceste momente cruciale. Cred că vom putea să organizăm această vizită importantă, care va fi un sprijin pentru noi toți, pentru fiecare ucrainean”, a spus președintele.

Pe 20 martie, cu ocazia întâlnirii duminicale cu pelerinii, Papa Francisc a cerut comunității internaționale să facă tot ce este posibil pentru a opri războiul din Ucraina. Menționăm că Ucraina are o importantă comunitate de credincioși greco-catolici, mai ales în partea de vest a țării.

22-03-2022
22:51

Ucraina se așteaptă ca Beijingul să fie una dintre puterile ce îi garantează securitatea

Ucraina se bazează pe participarea activă a Chinei pentru formarea unui nou sistem de securitate, iar liderii celor două țări vor avea convorbiri în următoarea perioadă, a anunțat șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Ne așteptăm ca această convorbire dintre liderul Republicii Populare Chineze și președintele Ucrainei să aibă loc în viitorul apropiat, și ca Beijingul să ia parte activ în formarea unui nou sistem de securitate pentru Ucraina, și ca partea chineză să funcționeze ca garant al securității ucrainene”, a declarat Iermak, într-o întâlnire video. 

El a evidențiat faptul că participarea Chinei ar întări foarte mult viitorul sistem de securitate pentru Ucraina. 

China este un jucător influent în aerna inetrnațională, și un important partener comerical pentru Ucraina, a mai spus șeful Administrației Prezidențiale.

În acest moment, vedem poziția neutră a Chinei, dar credem că Beijingul, ca unul dintre liderii mondiali, în viziunea noastră, ar putea juca un rol mai important pentru oprirea războiului și crearea unui nou sistem de securitate”, a mai spus Iermak.

22-03-2022
22:33

Zelenski: 100.000 de oameni din Mariupol trăiesc fără mâncare, apă și medicamente

Situația din Mariupol, cel mai bombardat oraș al Ucrainei, continuă să fie una critică. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, marți seara, că 100.000 de oameni locuiesc în orașul-port de la Marea Azov fără alimente, apă sau medicamente, notează Sky News.

Orașul din sudul țării, care este o țintă cheie pentru armata lui Vladimir Putin, a fost supus unor serii de atacuri zilnice de la începutul războiului până în prezent.

22-03-2022
22:26

Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, discuție importantă cu șeful NATO

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut o convorbire, marți seară, cu șeful NATO. Discuțiile s-au axat pe ”eforturile de a consolida flancul estic al NATO”, a anunțat Departamentul de Stat.

”Secretarul american a reafirmat necesitatea unui răspuns transatlantic puternic și unit la războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și a salutat activitatea în desfășurare pentru a întări apărarea NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price într-un comunicat.


Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre asistența umanitară și de securitate pe care Aliații NATO o oferă Ucrainei.

22-03-2022
22:12

Marea Britanie va intensifica ”presiunea economică” față de Rusia

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, și omologul său din Ucraina, Dmitro Kuleba au purtat o convorbire marți seară.

Oficialul de la Kiev a primit asigurări că Regatul Unit și aliații săi vor ”crește presiunea economică” asupra regimului lui Vladimir Putin.

Acest anunț vine pe fondul unor informații conform cărora aliații occidentali iau în considerare posibilitatea ca Rusia să fie exclusă din G20 (grupul celor mai importante economii ale lumii).

22-03-2022
21:59

Volodimir Zelenski se va adresa miercuri parlamentarilor Franței și Japoniei

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat sprijinul țării sale pentru Ucraina, într-o convorbire cu omologul său ucrainean, care a avut loc marți.

Potrivit Al Jazeera, Volodimir Zelenski este așteptat să se adreseze prin videoconferință și parlamentarilor francezi, miercuri, pentru a cere mai mult sprijin în contextul agresiunii Rusiei.

Tot miercuri, președintele ucrainean este așteptat cu un mesaj și în fața Parlamentului din Japonia. Anunțul a fost făcut pe Twitter, de Kono Taro, fost ministru nipon al Apărării.

În ultimele săptămâni, liderul de la Kiev s-a adresat legislativelor din SUA, Canada, Marea Britanie, Italia, Germania și Israel.

22-03-2022
21:22

Coloană de tancuri și blindate ale Rusiei, distrusă la Cernihiv

O coloană de tancuri și blindate ale Rusiei a fost distrusă în regiunea Cernihiv, au anunțat autoritățile militare ucrainene, care au publicat și o înregistrare video a confruntării.

„Regiunea cernihiv este pământul glorioșilor partizani. Veteranii din marină ai Apărării Teritoriale, alături de o unitate a Forțelor Armate Ucrainene, a tras asupra ocupanților Rusi, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev, într-o postare pe Facebook.

Anterior, la Priluki, tot în regiunea Cernihiv, forțele de apărare teritorială au distrus o altă coloană a invadatorilor ruși și a capturat un sistem multiplu de lansare de rachete „Uragan”.

22-03-2022
21:08

Ucraina are capacitatea militară de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia - Pentagon

Forțele Armate ale Ucrainei au capacitatea necesară de a recuceri teritoriile ocupate temporar de Rusia și de a le readuce sub controlul Kievului, a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului, citat de CNN, preluată de Ukrinform. 

„Armata ucraineană a încercat să recapete controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia, în ultimele zile”, a declarat oficialul american, adăugând că forțele armate sunt „capabile și decise” să facă asta.

Oficialul american a dat exemplul luptelor forțelor ucrainene pentru recucerirea Kersonului, precum și respingerea trupelor ruse la nord-est de Mikolaiv, care au fost nevoite să se retragă la sud de oraș. 

În același timp, oficialul de la Pentagon a calificat trupele ucrainene drept agile și pricepute. 

22-03-2022
20:33

Un mort și trei răniți în urma bombardamentului asupra Kievului

O persoană a murit și alte trei au fost rănite în urma loviturilor armatei ruse asupra districtului Obolonski din Kiev. „Lovitură la Obolon. Două clădiri și un camion au fost incendiate, o persoană a murit, alte trei au fost rănite. O rachetă Smerch a căzut în Nipru, nimeni nu a fost rănit”, a anunțat Administrația Militară a Kievului pe Telegram.

De asemenea, 72 de clădiri, șase locuințe, 11 școli și 5 grădinițe au fost lovite de atacurile Rusiei în Kiev, în a 27 zi de la începutul invaziei, a mai precizat sursa citată, care a adăugat că au fost prinși 162 de inamici care plănuiau acțiuni de sabotaj în oraș.

Potrivit primarului Vitaliy Klitschko, trupele Rusiei au produs în Kiev pagube materiale de miliarde de dolari

22-03-2022
20:27

Intrarea în război a trupelor din Belarus se va decide la Moscova. Avertisment SUA și NATO

Oficial din SUA și NATO avertizează că există indicii că trupele din Belarus ar putea intra în Ucraina, pentru a se alătura invaziei Rusiei, transmite Ukrinform. 

Este din ce în ce mai probabil ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni seară un oficial al NATO, având în vedere că Vladimir Putin are nevoie disperată de ajutor și că orice trupe în plus i-ar fi de folos. 

Iar o sursă din opoziția de la Minsk a declarat că trupele țării sale sunt pregătite să intre în Ucraina în următoarele zile. Și, deși impactul militar ar fi destul de redus, importanța geopolitică a intrării altei țări în conflict ar fi majoră, a mai spus sursa citată. 

Iar un alt oficial de rang înalt din NATO a declarat că Alianța evaluează informațiile potrivit cărora autoritățile din Belarus pregătesc terenul pentru a justifica o intervenție în războiul din Ucraina. 

Oficialul militar NATO a spus însă că decizia finală a implicării armatei din Belarus în conflict va fi luată la Moscova și că, momentan, nu există indicii că trupe bieloruse ar participa la război. „Nu e vorba despre ce vrea Lukașenko. Întrebarea este dacă Putin își dorește sau nu încă o țară destabilizată în regiune. Pentru că implicarea în acest conflict va destabiliza Belarusul”, a mai spus sursa amintită, care a refuzat să dea mai multe detalii cu privire la implicarea Minskului în război, lăsând totuși să se înțeleagă că rolul militarilor bieloruși ar fi de a împiedica fluxurile de arme și muniții occidentale pentru Ucraina.

22-03-2022
20:09

Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit la telefon, marți după amiază, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, potrivit presei ruse.

Conversația telefonică a fost inițiată de partea franceză, potrivit agenției de stat the Ria Novosti.

Iar potrivit agenției ruse Interfax, convorbirea telefonică dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin a avut ca subiect ultimele detalii privitoare la stadiul negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina.

Deocamdată, nu există confirmări din Franța a acestei convorbiri telefonice dintre cei doi președinți. Dar astfel de discuții au mai avut loc în ultima perioadă, atât înainte de invazie, cât și după data de 24 februarie, când trupele Rusiei au invadat Ucraina. 

22-03-2022
20:01

Zelenski insistă să se întâlnească cu Putin

O întâlnire directă cu Vladimir Putin este necesară pentru a înțelege poziția Rusiei față de încheierea războiului declanșat de Kremlin în Ucraina, pe 24 februarie, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu televizat, potrivit Interfax Ukraine. 

Într-un interviu luat de canalul public de televiziune pentru țările eruopene, președintele Volodimir Zelenski a spus că o decizie privind pacea nu se va putea lua în cadrul acestei întâlniri, având în vedere că va fi nevoie de o consultare populară, prin referendum, cu privire la cererile Rusiei.

Potrivit celor mai recente informații, Kremlinul cere, pentru a opri războiul, recunoașterea de către Kiev a republicilor separatiste Donețk și Lugansk, precum și a anexării Crimeei, ocupată de forțele ruse în 2014, precum și renunțarea Ucrainei la procesul de aderare la NATO. Dar, în același timp, potrivit premierului israelian Naftali Bennett, Kremlinul nu mai dorește înlăturarea de la putere a lui Volodimir Zelenski.

De cealaltă parte, Ucraina își dorește o retragere totală a trupelor Federației Ruse de pe teritoriul său și garanții de securitate din partea unor mari puteri, printre care cel puțin un stat posesor de arme nucleare, precum Marea Britanie. 

22-03-2022
19:41

Cât de serioasă e amenințarea nucleară a Rusiei. Ce a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin la CNN

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat la CNN că există situații bine determinate și precizate clar în doctrina militară a Rusiei cu privire la folosirea armelor nucleare. Întrebat de Christiane Amanpour dacă declarațiile de la Kremlin privitoare la folosirea armelor nucleare au doar rolul de a speria lumea sau nu, Peskov a evitat un răspuuns tranșant.

El a insistat, totuși, asupra „îngrijorărilor de securitate” ale Rusiei, pe care, potrivit purtătorului de cuvânt al președinției ruse, Occidentul nu a vrut să le asculte și cărora a evitat să le răspundă adecvat.

Dmitri Peskov a insistat asupra majorității motivelor de război ale Kremlinului, repetând toate temele de propagandă ale Rusiei cu privire la „operațiunea militară specială” din Ucraina, cum este obligată toată presa rusă să-i spună războiului de cucerire dus de Moscova din 24 februarie încoace.

El a vorbit și despre bombardamentele asupra Mariupolului și a altor orașe ale Ucrainei, negând faptul că armata Federației Ruse lovește mai ales ținte civile. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că apărătorii din Mariupol sunt naționaliști și naziști care ar folosi populația civilă ca scuturi umane.

Mai mult, el i-a acuzat pe militarii ucraineni că nu permit populației civile să plece din orașul asediat, lăsat fără utilități, hrană și medicamente de armata invadatoare, și a negat atacurile asupra convoaielor de civili care încearcă să părăsească zonele de război, precum și informațiile privitoare la civili duși cu forța în Rusia.   

22-03-2022
19:26

Premierul Israelului: Rusia nu mai vrea să scape de Zelenski

Premierul Israelului, Naftali Bennett, a declarat că există două puncte care ar putea contribui la un avans al negocierilor de pace dintre Ucraina și Rusia. Primul dintre acestea este renunțarea Kievului la ideea de a adera la NATO, al doilea este faptul că Rusia nu-și mai dorește înlăturarea de la putere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

Încercăm să mediem între prietenii noștrii [ucraineni și ruși], dar o înțelegere este încă departe”, a spus premierul israelian.

Am plasat Israelul într-o poziție din care avem canale de comunicare onestă cu ambele părți, poziție care este de natură să aducă rezultate”, a mai spus Naftali Bennett, citat de Jerusalem Post

Premierul israelian a notat și renunțarea, din partea Kievului, la dorința de aderare la NATO, ca factor pentru avansul negocierilor ruso-ucrainene.

22-03-2022
19:02

Încă un val de sancțiuni pentru Rusia, anunță Casa Albă

Statele Unite ale Americii și partenerii săi occidentali intenționează să anunțe, joi, noi sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, potrivit Interfax Ucraina.

„Vorbim despre un nou pachet de sancțiuni”, a spus Sullivan, într-o declarație de presă. Declarația a fost făcută înainte de discuțiile pe care președintele american le va avea, joi, cu liderii din Europa, cu privire la situația din Ucraina.

În același timp, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă a adăugat că SUA și aliații săi lucrează nu doar la găsirea de noi ținte pentru aceste sancțiuni, ci și pentru eliminarea oricărei posibilități de a fi ocolite. 

22-03-2022
18:24

Ministrul de externe al Greciei vrea să meargă personal la Mariupol, cu un transport umanitar

Ministru grec de externe, Nikos Dendias, intenționează să însoțească personal un transport umanitar destinat orașului Mariupol și a cerut Rusiei să nu blocheze această livrare de ajutoare. 

Anunțul a fost făcut de un oficial de rang înalt din Ministerul de Externe de la Atena, citat de Ukrinform.

„Azi am trimis o notă verbală către partea ucraineană solicitând facilitarea unui transport umanitar către Mariupol și o altă notă verbală către partea rusă, solicitându-i să nu obstrucționeze acest transport”, a spus Dendias.

Ministrul de externe grec a evidențiat faptul că vrea să însoțească personal acest transport umanitar, și că se va coordona cu președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Peter Maurer.

Decizia a fost luată în încercarea Atenei de a proteja minoritatea greacă din Mariupol și din Ucraina. 

Potrivit premierului Kyriakos Mitsotakis, Grecia vrea să ajute minoritatea greacă de pe malul nordic al Mării Negre, care a fondat multe localități în zonă cu secole în urmaă, și și-a anunțat intenția de a reconstrui maternitatea din Mariupol. 

22-03-2022
17:59

Bombardier al Rusiei, doborât la Mariupol

Un bombardier al Rusiei a fost doborât, marți după amiază, la ora locală 16:45, la Mariupol, potrivit serviciului de presă al consiliului local, citat de agenția Interfax Ucraina.

„La ora 16:45, în zona fântânii Neptun, apărătorii noștri au reușit să doboare un avion al invadatorilor ruși, care în ultimele zile ne-au distrus orașul. Așa se va întâmpla cu orice inamic. Cu oricine vrea să ne invadeze orașul și să ne fure libertatea”, a declarat sursa citată, într-un mesaj publicat pe rețeaua Telegram.

Reamintim că orașul Mariupol a fost unul dintre cele mai greu lovite localități din Ucraina, de la începutul invaziei ruse, atât de bombardamente cu rachete, cât și de lovituri aeriene. Cea mai importantă dintre aceste lovituri a avut loc în urmă cu câteva zile, când teatrul dramatic din oraș, folosit ca adăpost de mii de localnici, printre care mulți copii, a fost distrus de loviturile aeriene ale trupelor invadatoare.

22-03-2022
17:27

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Continuarea războiului în Ucraina, inacceptabilă moral

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că poporul Ucrainei este obligat să trăiască într-un adevărat iad și a avertizat că situația ar putea deveni și mai rea în orice moment. 

Este un război fără sens, le-a spus Antonio Guterres reporterilor, la sediul central al ONU din New York, adăugând că e un conflict ce nu poate fi câștigat.

Continuarea războiului în Ucraina este inacceptabilă moral, nejustificată politic și absurdă din punct de vedere militar… Este momentul pentru oprirea imediată a războiului și căutarea unor soluții pentru încheierea păcii”, a mai spus secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. 

22-03-2022
16:55

Rusia ar putea folosi informațiile meteo din Occident pentru un atac chimic în Ucraina - experți

Rusia primește în continuare informații meteorologice în timp real din partea guvernelor străine, iar experții consideră că acestea ar putea fi folosite pentru un atac chimic sau biologic în Ucraina, informează Ukrinform, citând Reuters. 

Evalluarea vine după ce Washingtonul și aliații săi au avertizat că Moscova ar putea recurge la arme chimice sau biologice. Și, cu toate acestea, Rusia primește în continuare informații meteo de la guvernele străine, inclusiv cele din SUA și Marea Britanie. 

Aceste informații cuprind date despre viteza și direcția vânturilor, precipitații și alți factori cruciali în cazul unui atac chimic sau biologic, arată raportul citat.

Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT), o organizație interguvernamentală cu sediul în Germania, a anunțat că oferă fluxuri de date meteo Rusiei, în ciuda faptului că alte trei organizații similare din Europa au oprit transmiterea acestor informații către Moscova. 

EUMETSAT operează infrastructura tehnică ce permite ca date meteorologice prelevate de sateliți să fie transmise în fluxuri aproape instantanee către clienți. Iar în Rusia exista 12 astfel de beneficiari ai acestor date. 

Iar unii experți occidentali sugerează că există riscul ca datele meteo furnizate de EUMETSAT să fie folosite în scopuri militare, inclusiv pentru pregătirea unor atacuri chimice sau biologice, arme interzise de legile internaționale. 

Experții atrag atenția și că aceste date meteorologice sunt decisive pentru atacurile chimice sau biologice, întrucât permit evaluarea răspândirii agenților patogeni sau otrăvurilor. 

Iar potrivit unor informații anterioare, printre militarii deplasați de Kremlin în Ucraina se află și specialiști în arme chimice și biologice, ceea ce ar putea sugera intenția de a folosi astfel de arme. 

22-03-2022
16:21

SUA se așteaptă la un atac cibernetic masiv din partea Rusiei

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a sugerat că se așteaptă ca Moscova să lanseze un atac cibernetic masiv contra țării sale, ca răspuns la sancțiunile economice impuse de SUA, UE și aliații lor după invazia din Ucraina. 

El a spus că Rusia „explorează” posibilitatea unui atac cibernetic, ipoteză respinsă de Kremlin, scrie BBC. 

Rusia nu a lansat, deocamdată, un atac cibernetic masiv în Ucraina din cauză că președintele Vladimir Putin știe că o astfel de manevră ar putea scăpa de sub control, potrivit unui expert în securitate informatică.

Președintele unui think tank dedicat securității cibernetice, Samantha Ravich, a declarat la BBC că este foarte probabil ca Rusia să se fi aflat în spatele atacului cibernetic împotriva Ucrainei din 2018, când un virus informatic s-a răspândit în urma atacului la nivel global, afectând inclusiv sistemul sanitar din Marea Britanie.

Ea crede că, pe măsură ce alte măsuri nu dau rezultate, Putin va fi tot mai tentat să ordone un atac cibernetic. Întrebată ce țări ar putea să fie vizate, ea a răspuns că toată lumea ar trebui să se pregătească. 

22-03-2022
15:38

Klaus Iohannis, convorbiri depre apărare și refugiați cu președintele Poloniei, Andrzej Duda

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, într-o conferință de presă desfășurată după întâlnirea cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, că cele două țări susțin integrarea europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. El a mai spus că România și Polonia își vor coordona eforturile atât în cadrul NATO, pentru întărirea flancului estic, cât și pentru rezolvarea crizei refugiaților ucraineni.

Am avut un schimb de opinii și de bune practici cu președintele Poloniei”, a spus Iohannis. El i-a mulțumit președintelui Andrzej Duda pentru colaborarea în domeniul apărării și a vorbit și despre interconectarea coridoarelor de transport dintre cele două țări.

România își va continua contribuția la grupul de luptă al NATO și la celelalte structuri ale Alianței de pe teritoriul Poloniei. Avem nevoie de întăriri pe Flancul Estic, este necesară o sporire a efectivelor militare de pe teritoriul României”, a mai spus Iohannis.

Vom organiza, la București, un Summit B9 la București, pentru a ne coordona pozițiile pentru Flancul Estic. Am discutat și despre criza umanitară profundă generată de agresiunea Federației Ruse, care trebuie să înceteze imediat”, a mai declarat președintele.

Discursul președintelui a fost întrerupt de un mesaj Ro-Alert, dat în urma puternicului incendiu izbucnit în cartierul Rahova.

22-03-2022
15:15

Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski. Contraspionajul ucrainean a prins 25 de spioni ai FSB

Sericiul ucrainean de contraspionaj a anunțat că a reușit dejucarea unei posibile tentative de asasina înpotriva președintelui Volodimir Zelenski, anunță Unian.

Un grup de 25 de persoane condus de un agent secret al Rusiei a fost descoperit la Ujhorod, un oraș din apropierea graniței Ucrainei cu Slovacia și Ungaria. 

Grupul de 25 de spioni ruși avea ca sarcină un atac asupra zonei administrative din Kiev, dar și diverse acțiuni de sabotaj în alte părți ale țării. 

Potrivit contraspionajului ucrainean, rușii plănuiau să se deghizeze în uniforme ale armatei Ucrainei pentru a ajunge în capitala Kiev. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, ținta mai multor tentative de asasinat.  

22-03-2022
14:48

Volodimir Zelenski ar putea vorbi în Parlamentul României

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar putea să se adreseze Parlamentului României, potrivit celor declarate de președintele Senatului și al Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, citat de Digi24.

Reamintim că, în cursul zilei de marți, Zelenski a vorbit în Parlamentul Italiei, după ce anterior se adresase aleșilor din multe parlamente ale lumii, printre care Statele Unite, Canada, Germania, Franța sau Israel. 

22-03-2022
14:46

Încă nu se cunosc adevăratele obiective ale armatei Rusiei - specialist britanic

La aproape o lună de la începutul invaziei din Ucraina, încă nu este clar care sunt obiectivele militare ale Rusiei, consideră un specialist britanic în studii militare. 

Dr Ruth Deyermond, de la Kings College London, a declarat la BBC că este „clar” că obiectivele inițiale ale Rusiei, așa cum au fost exprimate de președintele Vladimir Putin, nu au fost atinse și este foarte dificilă atingerea lor pe termen scurt.

Ea a mai spus că securizarea unei legături terestre între Rusia și Crimeea, provincie ocupată de Moscova în 2014, pare să fie obiectivul actual al armatei invadatoare. Dar Deyermond spune că Ministerul Apărării din Marea Britanie și alți analiști consideră că Rusia ar putea însă să încerce un asalt asupra capitalei Kiev și înlăturarea guvernului și președintelui Volodimir Zelenski.

22-03-2022
14:38

Celebrul fotojurnalist Maks Levin, dat dispărut lângă Kiev

Maks Levin, un celebru fotojurnalist ucrainean, a fost dat dispărut pe linia frontului de lângă Kiev, potrivit Ukrinform.

Anunțul a fost făcut de prietenul său, Markiian Liseiko. Acesta a declarat că ultima oară a luat contact cu Levin pe 13 martie, când acesta a plecat să facă fotografii în zona de război din districtul Vishorod.

Markiian Liseiko a mai spus că Levin a plecat cu mașina personală, pe care a lăsat-o lângă satul Huta Mezhihirska, de unde a plecat spre Moșciun. Ultimul mesaj transmis de fotojurnalist a fost la ora 11:23 a.m., în ziua respectivă, iar ulterior nu a mai luat legătura cu nimeni și nici nu a mai fost online pe rețelele de socializare. Ultima postare este tot din 13 martie.

Ulterior, s-a aflat că în zona respectivă au avut loc lupte grele, așa că este posibil ca Levin să fi fost rănit sau luat prizonier de ruși. 

Maks Levin s-a născut în regiunea Kiev în 1981 și a lucrat ca fotojurnalist, documentarist și cameraman pentru numeroase publicații ucrainene și internaționale, cooperând cu Reuters, BBC, TRT World, Associated Press etc. Cele mai cunoscute fotoreportaje ale lui Levin au fost legate de situația din Donbas.

22-03-2022
14:01

Consilier al guvernului Ucrainei: ”Puterea lui Putin va fi limitată de propriul popor”

Liubov Tsybulska, consilier al guvernului Ucrainei pe probleme militare, a declarat pentru CNN că problemele lui Vladimir Putin ar putea să vină chiar din interior, de la oamenii din Rusia care vor realiza costurile reale ale războiului din Ucraina.

”Cred că, într-un scenariu optimist, ceva se va întâmpla în Rusia pentru că există o divizare între elitele din Rusia…. sunt oameni, inclusiv în guvernul lor, care înțeleg că acest război va duce Rusia în pragul colapsului.

Bineînțeles că ne așteptăm ca aceștia să treacă la fapte. Nu cred că cei care sunt acolo și protestează împotriva invaziei ar putea da naștere unei revoluții. Dar există șanse ca puterea lui Putin să fie limitată de propriul popor”, a explicat Liubov Tsybulska, aflată într-o vizită la Varșovia, pentru CNN.

 

22-03-2022
13:07

Ambasada SUA la Kiev: Forțele ruse au „răpit” 2.389 de copii din Donețk și Lugansk

Ambasada SUA la Kiev a citat Ministerul de Externe al Ucrainei care a afirmat că 2.389 de copii ucraineni au fost „îndepărtați ilegal” din teritoriile controlate de ruși ale regiunilor Lugansk și Donețk și duși în Rusia.

“Aceasta nu este asistență. Este o răpire”, se arată într-o postare pe contul de Twitter al ambasadei.

Kievul a acuzat Moscova că a deportat ilegal copii de la Mariupol, pe fondul unor informații potrivit cărora trupele ruse îndreptau civili către regiunile separatiste din estul Donbasului controlate de ruși.

Într-o declarație de luni, Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că forțele ruse au deportat cu forța 2.389 de copii din Donețk și Lugansk și a calificat această mișcare „o încălcare gravă a dreptului internațional”.

The Guardian informează că nu a putut verifica independent aceste cifre.

22-03-2022
12:50

Explozii puternice, auzite la Kiev. Orașul este sub stare de asediu

Mai multe explozii puternice au putut fi auzite în capitala Ucrainei, marți, în timp ce orașul era sub interdicție de circulație de 35 de ore.

Una dintre explozii a fost atât de puternică încât a declanșat alarmele mașinilor în centrul orașului, relatează echipa CNN de la fața locului.

Consilierul ministerului de interne ucrainean Anton Gerașcenko a declarat că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus o rachetă Rusia Tochka-U și că rămășițele proiectilului au căzut în râul Nipru.

În ultimele două ore, s-au auzit, de asemenea, intermitent bombardamente și focuri de arme de calibru mic.

Kievul se află în prezent în regim de asediu anunțat luni de primarul orașului, Vitali Klitschko. Într-o declarație pe Telegram, Klitschko a spus că interdicția va intra în vigoare luni la 20:00 și va dura până miercuri la 7:00.

„Magazinele, farmaciile, benzinăriile, instituțiile nu vor funcționa mâine”, a spus el. “De aceea, cer tuturor să stea acasă sau în adăposturi. Numai cei cu permise speciale se vor putea deplasa prin oraș”.

22-03-2022
12:25

10 spitale ucrainene au fost complet distruse

Vorbind la televiziunea națională, ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liașko, a declarat că 10 spitale au fost complet distruse de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, relatează Reuters.

Alte spitale nu au putut fi reaprovizionate cu medicamente și provizii din cauza luptelor din apropiere, a adăugat Liașko.

Reuters nu a putut verifica independent cifrele.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat 62 de atacuri separate asupra unităților de sănătate din Ucraina de la începutul conflictului, soldate cu 15 morți și cel puțin 37 de răniți.

22-03-2022
11:46

Cernobîl este în alertă de radiații. Șapte incendii ard necontrolat în zona centralei

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost pusă în alertă roșie după ce mai multe incendii au izbucnit în apropierea centralei, stârnind temeri că „fumul de radiații s-ar putea răspândi” după un presupus atac rus.

Se crede că până la șapte incendii de vegetație au izbucnit fie ca urmare a bombardamentelor rusești, fie a incendierilor intenționate, potrivit parlamentului ucrainean.

Ucraina susține că incendiile „ard necontrolat” în zona care este în prezent controlată de forțele ruse.

Potrivit Serviciului de Stat al Comunicațiilor Speciale al Ucrainei, acest lucru a stârnit temeri că „fumul de radiații s-ar putea răspândi”.

Locul celui mai mare dezastru nuclear din 1986 este sub controlul trupelor ruse încă din primele etape ale invaziei.

Aproximativ 210 de angajați ai fabricii au fost luați ostatici de soldați și au fost forțați să continue să lucreze în condiții extreme.

22-03-2022
11:27

Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentului italian: "Kievul merită să trăiască în pace, la fel cum Roma merită să trăiască în pace"

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în această dimineață parlamentului italian că țara sa este pe punctul de a supraviețui războiului cu forțele ruse despre care a avertizat că vrea să pătrundă în restul Europei.

„Pentru trupele ruse, Ucraina reprezintă porțile Europei, unde vor să pătrundă, dar barbaria nu trebuie lăsată să treacă”, a spus el.

“Pentru noi, Kievul este la fel de important cum este pentru voi Roma. Astăzi Kievul este la limita supravieţuirii.

Kievul merită să trăiască în pace, la fel cum Roma merită să trăiască în pace eternă, la fel ca orice alt oraş din lume.

Din păcate, nu este cazul. Trupele ruseşti din jurul Kievului ucid şi torturează, răpesc şi torturează copii”, a mai spus liderul de la Kiev.

Reuters relatează că, în schimb, premierul italian, Mario Draghi, a declarat că Ucraina a oferit rezistență „eroică” și că Italia va sprijini cererea Kievului de a adera la Uniunea Europeană.

„Aroganța guvernului rus s-a ciocnit cu demnitatea poporului ucrainean, care a reușit să înfrâneze obiectivele expansioniste ale Moscovei și să impună un cost uriaș armatei invadatoare”, a spus Draghi în parlament după discursul lui Zelenski.

22-03-2022
10:45

Forţele ruse anunţă că au cucerit încă o localitate

Satul Urojainoie, din regiunea Doneţk, ar fi ajuns sub controlul forţelor ruse, a anunţat un purtător de cuvânt din ministerul apărării al Rusiei.

”Unităţi ale forţelor armate ruse, care desfăşoară ofensiva, au avansat cu şase kilometri”, a anunţat generalul rus Igor Konaşemnkov, citat de agenţia rusă publică de presă RIA Novosti.

22-03-2022
10:12

Ruşii au făcut prăpăd în Harkov: O mie de clădiri, distruse

Serviciul de stat de urgenţă al Ucrainei anunţă că aproximativ o mie de clădiri din oraşul Harkov au fost distruse de bombardamentele ruşilor.

Harkovul se află sub atacul forţelor ruse de circa 3 săptămâni, perioadă în care în jur de 500 de civili ar fi fost ucişi, potrivit oficialilor ucraineni.

Aceştia mai susţin că ruşii atacă în special zonele rezidenţiale.

22-03-2022
09:51

Vicepremierul ucrainean, apel ca Rusia să permită evacuările și livrările umanitare în Mariupol

Viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk a făcut un nou apel către Rusia pentru a permite livrările umanitare în orașul asediat Mariupol, din sud, și pentru a lăsa civilii să plece.

Potrivit Reuters, ea a spus la televiziunea ucraineană „Cerem deschiderea unui coridor umanitar pentru civili”.

Vereșciuk a mai spus că forțele armate ale Rusiei împiedică livrările umanitare să ajungă la locuitorii orașului Herson.

Anterior, consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovich a declarat într-un interviu televizat că una dintre principalele priorități ale Rusiei este preluarea controlului asupra capitalei Kiev, dar încercarea de a face acest lucru este „sinuciderea”. El a mai spus că ostilitățile active dintre Ucraina și Rusia s-ar putea termina în 2-3 săptămâni.

22-03-2022
09:36

Trupele ruse au bombardat portul din Mikolaiv

Trupele ruse au tras asupra portului maritim din Mikolaiv, distrugând infrastructura.

„Aseară (luni, 21 martie n.r.), portul Mikolaiv a fost lovit. Drept urmare, infrastructura portuară a fost grav avariată. Potrivit informațiilor preliminare, nu au fost raportate victime”, a postat Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina pe Facebook, transmite Ukrinform.

Pe 21 martie, Mykolayiv a suferit lovituri aeriene serioase din partea invadatorilor ruși. Un hotel, un spital, mai multe case de locuit și o benzinărie au fost avariate, ucigând trei persoane și rănind o persoană.

22-03-2022
09:04

Armata ucraineană a capturat un locotenent-colonelul armatei ruse

„În timpul luptelor cu armata rusă, membrii Brigăzii 128 de Asalt de Munte l-au capturat pe șeful grupului de informare și contracarare psihologică a unității militare 47084 a armatei ruse”, au postat luptătorii Brigăzii pe Facebook.

Imediat după ce Koshel a fost capturat, rușii au desfășurat forțe semnificative încercând să-l elibereze. În special, au trimis avioane care au tras asupra militarilor ucraineni.

“Nimeni nu a fost rănit în focul inamicului. Captivul a fost dus într-un loc sigur”, au spus militarii Brigăzii 128.

Forțele ucrainene explică încercările disperate ale inamicului de a elibera prizonierul prin faptul că Koshel menținuse un contact direct cu Mihail Zusko, comandantul Armatei 58 Combinate a Federației Ruse, căruia îi făcuse personal rapoarte zilnice.

„Acum, Koshel capturat depune mărturie agenților noștri de contrainformații”, a precizat brigada.

22-03-2022
08:25

Armata Ucrainei: Fabrica de tancuri ruse Uralvagonzavod „suspendă operațiunile” din cauza lipsei de componente

Armata ucraineană informează că o companie care produce și repară tancuri rusești și-a suspendat lucrările la fabrica din regiunea centrală a Rusiei Celeabinsk din cauza lipsei de piese de import.

Într-o declarație postată pe Facebook, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că producătorul Uralvagonzavod a fost nevoit să întrerupă producția la instalație „din cauza lipsei de bonuri de componente de fabricație străină”.

Compania ucraineană de informare și consultanță militară Defence Express relatează că Uralvagonzavod furnizează singura fabrică care realizează asamblarea tancurilor. Producătorul folosește în mod obișnuit componente occidentale.

În presa rusă nu există rapoarte care să se refere la instalația Uralvagonzavod, iar BBC precizează că nu a putut confirma informația din declarația ucraineană.

22-03-2022
08:12

Marea Britanie a donat Ucrainei 3,7 milioane de articole medicale

Peste 3,7 milioane de articole medicale au fost donate Ucrainei de Regatul Unit pentru a ajuta țara să facă față urgențelor cauzate de invazia rusă și pentru a ajuta la salvarea a zeci de mii de vieți.

Articolele, inclusiv medicamente vitale, kituri pentru îngrijirea rănilor și echipamente de terapie intensivă, donate de NHS Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, au fost transportate în regiune în ultimele trei săptămâni, plecând de la aeroporturile Stansted și Heathrow și RAF Brize Norton.

Cel mai recent zbor – al 11-lea de până acum – a plecat de la Heathrow luni dimineață, transportând peste 100.000 de pachete de medicamente, inclusiv analgezice puternice pentru a trata durerea severă pentru cei care au fost răniți de atacurile rusești.

Transportul de luni a livrat aproximativ 120.000 de pachete – peste 1,5 milioane de doze – de medicamente vitale solicitate urgent de Ucraina. Acestea vor ajuta la tratarea durerii severe din cauza rănilor grave, precum și pentru a ajuta la procedurile de terapie intensivă.

Guvernul Regatului Unit a lucrat îndeaproape cu oficialii ucraineni pentru a oferi sprijin direcționat pentru a se asigura că articolele medicale ajung la persoanele care au cea mai mare nevoie de ele.

22-03-2022
07:51

117 copii, uciși în Ucraina de la începutul războiului

„Până în dimineața zilei de 22 martie 2022, 117 copii au fost uciși și peste 155 au fost răniți. Majoritatea copiilor sunt din regiunea Kiev – 58, regiunea Harkov – 40, regiunea Cernihiv – 31, regiunea Donețk – 30, regiunea Mikolaiv – 24, orașul Kiev – 16, regiunea Jîtomîr – 15, regiunea Herson – 15 și regiunea Sumî – 14”, a informat Parchetul General pe Telegram.

PGO a remarcat că un tanc rus a doborât o mașină cu o familie de doi copii în regiunea Harkov. Familia a strigat că sunt civili, fluturând un steag alb, dar toate eforturile lor au fost în zadar. Părinții și o fetiță de 9 ani au fost uciși, un băiat de 17 ani a fost rănit.

Cadavrele arse a trei persoane, inclusiv a unui copil de 7 ani, au fost găsite sub dărâmăturile caselor distruse ca urmare a bombardării satului Kostiantinivka din regiunea Mikolaiv.

Pe 21 martie 2022, ocupanții au tras în autobuzele care evacuau copiii din Mariupol. Patru copii au fost transportați la spital. Trei copii au fost atacați în cartierul Polohi din regiunea Zaporojie, un alt copil – în satul Kamenske. Doi copii sunt în stare gravă.

În plus, bombardamentele au afectat 548 de instituții de învățământ, dintre care 72 au fost complet distruse, mai ales în regiunile Donețk, Harkov, Mikolaiv, Sumî, Kiev, Herson, Cernihiv și în orașul Kiev. Peste 40 de instituții pentru copii, inclusiv unități de sănătate, școli de artă, facilități sportive și biblioteci, au fost, de asemenea, distruse.

PGO notează că aceste date nu sunt definitive, având în vedere lipsa oportunității de a inspecta zonele în care au loc ostilități active și în teritoriile ocupate temporar.

22-03-2022
07:21

Peste 2 milioane de doze de iod urmează să fie livrate în Ucraina

Mikhailo Raduțkii, președintele Comisiei Radei Supreme pentru sănătatea națională, îngrijirea medicală și asigurările de sănătate, a făcut anunțul în cadrul unui teleton național, relatează Ukrinform.

Potrivit legiuitorului, anumite întârzieri în aprovizionare se datorează unor probleme logistice provocate de agresiunea rusă. Același lucru este valabil și pentru livrările de sedative fără prescripție medicală.

„Aceste medicamente sunt în mare parte din producție internă. Toate companiile farmaceutice ucrainene și-au organizat deja producția. Cred că vor fi suficiente cantități în farmacii în zilele următoare”, a spus Raduțkii.

De asemenea, potrivit legiuitorului, medicamentele hormonale au fost deja achiziționate: în zilele următoare și lipsa acestora va fi abordată.

Principalul lucru este că farmaciile sunt acum deschise oriunde este posibil, a subliniat Raduţkii, adăugând că în primele săptămâni de agresiune rusă, majoritatea, în special cele comerciale, au rămas închise.

În plus, Raduțkii a dat asigurări că Ministerul Sănătății va rezolva în curând problema livrărilor de medicamente în regiunile în care sunt în desfășurare ostilități active.

Totodată, nu a exclus lipsa altor medicamente – în primul rând din cauza problemelor deja menționate cu logistica. Raduțkii a făcut apel la ucraineni să nu provoace penurie și să se abțină de la aprovizionarea cu medicamente pentru mai mult de o lună.

22-03-2022
06:54

Ucraina: Armata rusă mai are provizii pentru „nu mai mult de 3 zile”

Armata ucraineană susține în raportul operațional de dimineață că forțele ruse au stocuri de muniție și alimente care vor dura „nu mai mult de trei zile”.

Oficialii au spus că situația este similară cu combustibilul și au dat vina pe incapacitatea Rusiei de a organiza o conductă pentru a satisface nevoile trupelor drept motivul eșecului logistic.

Citând un exemplu special în districtul Ohtîrka din regiunea Sumî, forțele armate ale Ucrainei au spus că „neascultarea militarilor ruși” a dus la aproximativ 300 de militari care au refuzat să execute ordinele.

Și în teritoriile ocupate temporar din regiunea Lugansk, din cauza pierderilor mari de forță de muncă, Ucraina a spus că Rusia „continuă să mobilizeze cetățenii din cvasi-republica LPR”, cu toate acestea „o mare parte a populației nu susține politica ocupanților, nu vrea să ia armele și se ascunde de reprezentanții puterii ocupante”.

Semnificativ este faptul că mobilizarea se desfășoară haotic, oamenii care sunt mobilizați nu sunt repartizați pe specialități, majoritatea nu au specialitate militară, pentru că nu au servit niciodată în armată.

“Se semnează contracte cu cetățenii care au pașapoarte rusești, iar cei care au doar un pașaport pseudo-republică sunt înregistrați ca voluntari.”

Într-un raport anterior, oficialii au declarat că forțele ruse au controlul coridorului de uscat cu Crimeea și blochează accesul la Marea Azov.

Orașul Sumî este, de asemenea, parțial blocat, în timp ce bombardamentele de artilerie continuă asupra orașului Harkov.

Oficialii militari au declarat că estimează că Rusia a pierdut aproximativ 300 de angajați doar luni.

„Este de așteptat ca inamicul să continue să lanseze lovituri insidioase cu rachete și bombe și să efectueze bombardamente de artilerie asupra infrastructurii critice a Ucrainei, folosind artilerie cu reacție, avioane, arme de înaltă precizie și muniție fără discriminare”, se mai arată în raport.

22-03-2022
06:17

Joe Biden avertizează asupra riscului crescut ca Putin să folosească arme chimice sau biologice

Președintele american Joe Biden consideră că „Vladimir Putin este cu spatele la zid” în Ucraina, crescând posibilitatea ca acesta să recurgă la arme chimice sau biologice.

La o masă rotundă de afaceri în Washington DC, Biden a spus luni că Rusia pregătește noi operațiuni „steag fals”.

„De asemenea, sugerează că Ucraina are arme biologice și chimice în Ucraina”, a spus Biden. „Este un semn clar că se gândește să le folosească pe ambele.”

Mai multe detalii despre declarațiile lui Joe Biden AICI.

Oficialii americani și aliați au susținut în repetate rânduri că Rusia ar putea folosi afirmații false privind armele chimice ca precursor pentru utilizarea unor astfel de arme de către propriile forțe armate.

La începutul lunii martie, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, l-a avertizat pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei că Moscova se va confrunta cu consecințe severe dacă va desfășura arme chimice sau biologice în Ucraina.

22-03-2022
05:53

Rusia și-a crescut prezența aeriană, anunță armata ucraineană

Forțele ruse „și-au sporit prezența aviației în spațiul aerian al Ucrainei” în ultimele 24 de ore, a spus armata ucraineană.

„Pe lângă utilizarea multor vehicule aeriene fără pilot, inamicul folosește bombardiere, avioane de asalt și de luptă, rachete de croazieră și rachete balistice în diferite direcții”, a declarat Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina într-un comunicat.

Acesta a adăugat că, luni, Ucraina a distrus o aeronavă rusească, două elicoptere și șase drone.

22-03-2022
05:23

Zelenski cere din nou discuții directe cu Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut discuții directe cu omologul său rus ca etapă cheie pentru încheierea războiului.

Ucraina și Rusia au purtat mai multe runde de discuții prin videoconferință, dar până acum fără un progres major, iar Zelenski a reiterat că acum sunt necesare discuții directe cu omologul său rus „în orice format”.

„Fără această întâlnire este imposibil să înțelegem pe deplin pentru ce sunt pregătiți pentru a opri războiul”, a declarat liderul de la Kiev potrivit The Guardian.

Zelenski a spus că țara sa va fi „distrusă” înainte de a-și preda orașele forțelor ruse invadatoare.

Președintele ucrainean a spus clar compatrioții săi nu vor „preda” capitala, orașul Harkov sau Mariupolul puternic bombardat și asediat.

Ucraina nu poate îndeplini ultimatumurile rusești. „Ar trebui să fim distruși mai întâi.”

Mai multe detalii AICI.

22-03-2022
04:58

Zelenski: Forțele ucrainene îi încetinesc pe ruși

Într-un mesaj video de noaptea trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forțele armate ucrainene resping forțele ruse și le-au încetinit avansurile.

El a adăugat că un avion rusesc a fost doborât în regiunea Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

“A fost o zi cu evenimente grele. Concluzii dificile. Dar a fost o altă zi care ne-a adus pe toți mai aproape de victoria noastră. De pace pentru statul nostru. Glorie Ucrainei!”, a spus Zelenski.

22-03-2022
04:48

Rusia neagă că a deportat forțat ucraineni în Rusia

Ambasada Rusiei în SUA a răspuns la rapoartele despre așa-numitele „lagăre de filtrare” create de forțele ruse la Mariupol.

Reacția vine după afirmațiile primarului Mariupolului, Vadim Boicenko, conform cărora mii de rezidenți au fost duși în lagăre, unde forțele ruse le-au confiscat telefoanele și documentele, înainte de a-i deporta cu forța în Rusia.

Însă ambasada spune că Rusia operează doar puncte de control „pentru a evita operațiunile de diversiune” ale armatei ucrainene și pentru a permite forțelor ruse „să inspecteze cu atenție vehiculele cu motor care se îndreaptă către regiuni sigure”.

„Armata rusă nu creează bariere în calea populației pașnice, dar o ajută să rămână în viață, oferind hrană și medicamente”, se mai arată în comunicat.

22-03-2022
04:27

Japonia condamnă retragerea Rusiei din negocierile privind tratatul de pace

Japonia a criticat marți decizia Rusiei de a se retrage din negocierile privind tratatul bilateral de pace și de a suspenda proiectele economice comune legate de insulele aflate în litigiu.

Rusia și Japonia încă nu au pus capăt oficial ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial din cauza conflictului asupra insulelor situate în largul celei mai nordice insule a Japoniei, Hokkaido. Cunoscute în Rusia sub numele de Kurile și în Japonia sub denumirea de Teritoriile de Nord.

Decizia Moscovei de a se retrage din discuții vine ca răzbunare față de sancțiunile impuse de Tokyo pentru invadarea Ucrainei de către Rusia.

Insulele au fost ocupate de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Rusia susține că achiziția a fost la fel de corectă ca orice schimbare internațională a granițelor după război. Japonia a contestat acest lucru.

„Întreaga situație a fost creată de invazia Ucrainei de către Rusia, iar răspunsul Rusiei de a împinge acest lucru în relațiile Japonia-Rusia este extrem de nedreaptă și complet inacceptabilă”, a spus premierul japonez Fumio Kishida.

Japonia a impus tranșe de sancțiuni asupra a 76 de indivizi ruși, șapte bănci și alte 12 organisme, inclusiv oficiali din apărare și exportatorul de arme de stat, Rosoboronexport.

22-03-2022
04:25

Armata ucraineană susține că a recăpătat controlul unui oraș de lângă Kiev

Armata ucraineană susține că forțele sale au reluat orașul Makariv, aproape de Kiev.

În cea mai recentă actualizare, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că trupele sale au împins trupele rusești în afara orașului, la aproximativ 60 de kilometri vest de capitală.

„Datorită acțiunilor eroice ale apărătorilor noștri, steagul de stat al Ucrainei a fost înălțat peste orașul Makariv, inamicul a fost respins”, a scris Statul Major pe pagina sa de Facebook.

BBC relatează că nu a putut verifica afirmația armatei ucrainene.

22-03-2022
04:16

Marea Azov a fost blocată de forțele ruse

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că trupele ruse au ocupat un „culoar de uscat” cu peninsula Crimeea, blocând accesul Ucrainei la Marea Azov.

Armata ucraineană, însă, a mai spus în actualizarea sa că forțele ruse au pierdut „potențialul ofensiv” și sunt forțate să solicite întăriri din toată Rusia pentru desfășurare în Ucraina.

În plus, Statul Major a susținut că pierderile „ireversibile” au forțat Moscova să anuleze eliberările planificate ale ofițerilor și ale trupelor înrolate din armată.

Informarea mai susține că aproximativ 300 de soldați ruși au fost uciși în luptă chiar luni.

Ucraina a respins ultimatumul dat de către armata rusă apărătorilor din Mariupol cărora li s-a cerut să depună armele pentru a fi lăsați să plece din orașul asediat. Mai mult, președintele Zelenski a anunțat că nu va fi acceptat niciun ultimatum similar.

Ultimatumurile rusești, respinse în bloc

Ucraina nu se va înclina niciodată în fața ultimatumurilor Rusiei și orașe precum Kiev, Mariupol sau Harkiv nu vor accepta ocupația rusă”, a afirmat președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat pentru postul de radio Suspilne.

ADVERTISEMENT

Soldaților ucraineni li s-a dat ca termen până luni, la ora 05.00 dimineață, să depună armele și să plece din Mariupol, însă Kievul a respins ultimatumul astfel că bătălia pentru Mariupol continuă.

Pe lângă bombardamentele din Mariupol, artileria rusă a atacat și un orășel de circa 30.000 de locuitori din regiunea Donețk, Avdiivka. Potrivit unui oficial ucrainean, cel puțin un civil a fost ucis, iar alți doi au fost răniți. Distrugeri și incendii provocate de bombardamente au fost înregistrate la 15 adrese din oraș.

ADVERTISEMENT

Activitățile rusești la Marea Neagră se intensifică

Forțele armate ale Ucrainei au raportat focuri de artilerie la Odessa. Armata a publicat un scurt videoclip care ar arăta o serie de explozii care lovesc apa de-a lungul coastei. De asemenea, Rusia a tras două rachete asupra unui teren de antrenament militar din Rivne, în vestul Ucrainei, a declarat Vitalii Koval, șeful administrației regionale.

În briefingul de presă susținut de Pentagon, un oficial american din domeniul apărării a spus că se observă o intensificare a activității navale rusești în nordul Mării Negre. Oficialul susține că bombardamentul din zona orașului Odessa are ca sursă navele de război scoase în larg de Rusia, însă nu sunt indicii ale unui asalt amfibiu iminent împotriva orașului.

ADVERTISEMENT

Pentagonul estimează că armata rusă începe să resimtă lipsa muniției ghidate, de precizie. Este vorba de rachetele care pot urmări o țintă precisă, spre deosebire de așa-numitele „dumb bombs” sau „bombe proaste”, care nu posedă tehnologia de urmărire a țintei.

Rachetele ghidate ale rușilor au avut probleme și în luptă, întrucât unele dintre ele „fie nu au plecat la lansare, fie nu au atins ținta sau nu au explodat la contactul cu aceasta”, a spus oficialul american. Aceste probleme i-au determinat pe ruși să recurgă la muniția clasică, neghidată.

ADVERTISEMENT

Împușcături împotriva unor protestatari pașnici

La un miting pașnic la Herson, armata rusă a folosit forța împotriva persoanelor care protestau împotriva agresiunii ruse și i-a rănit pe unii dintre ei. Iurii Sobolevski, prim-vicepreședintele Consiliului Regional Herson, a anunțat acest lucru pe Facebook. „Astăzi, orcii au folosit violența împotriva unui miting pașnic din Herson. Există victime”, a spus Sobolevski. În fiecare zi au loc mitinguri împotriva ocupanților ruși în Piața Libertății din Herson.

Mesajul dur al lui Zelenski

Incidentul l-a făcut pe președintele Zelenski să dea un mesaj special de susținere pentru locuitorii orașelor aflate sub ocupație sau sub asaltul armatei ruse.

La Herson am văzut sclavi trăgând în oameni liberi, sclavi ai propagandei care a luat locul conștiinței lor. Sclavii percep libertatea ca sălbăticie, ca pericol. Le este teama, iar teama le poate fi transformată în ură de către propagandiști. De aceea, trag în oameni liberi, pașnici. Rezistă, Herson! Nu vom uita aceste împușcături. Milioane de ucraineni, am văzut cu toții atitudinea voastră. Am văzut cu toții cine sunteți!

Imediat ce vom pătrunde până la voi, toți ocupanții care au tras împotriva rezidenților pașnici ai Hersonului doar din cauza culorilor galben-albastru vor avea un semn negru”, a spus Zelenski.

Acesta a promis că atacatorii vor regreta invazia Ucrainei. „Bărbați și femei au sărit în apărarea statului nostru că dușmanului nu-i vine să creadă, dar îi vom face noi să creadă. Și îi vom face să-și amintească faptul că nu sunt bineveniți (…)

Mariupol este transformat de ocupanți în cenușă dar le va supraviețui la toți. Sclavi netrebnici care nu sunt în stare să aibă grijă de propria țară, de propriul popor”, a spus președintele Ucrainei.

Discuții între miniștrii de Externe ai UE

Pe plan diplomatic, luni a avut loc o întâlnire a miniștrilor de Externe din UE. Deși a fost ridicată problema interzicerii importurilor de gaze și petrol din Rusia, nu s-a luat nicio decizie. De asemenea, adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost amânată.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, a lăsat de înțeles că un nou pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei nu va fi adoptat în această săptămână invocând respectarea unor proceduri necesare în asemenea cazuri.

Nu cred că în această săptămână va fi o adoptare formală a sancțiunilor potrivit procedurilor noastre”, a declarat Josep Borrell.

ADVERTISEMENT