News

28 de zile de război în Ucraina: O gimnastă și o jurnalistă, ucise de bombardamentele Moscovei. Pierderile Rusiei s-ar putea ridica la 40.000 de militari – morți, răniți, prizonieri, dispăruți

Război în Ucraina. Tot mai multe victime dintre civili. Volodimir Zelenski insistă să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru a înțelege care sunt motivele războiului
23.03.2022 | 06:00
28 de zile de razboi in Ucraina O gimnasta si o jurnalista ucise de bombardamentele Moscovei Pierderile Rusiei sar putea ridica la 40000 de militari  morti raniti prizonieri disparuti
Război în Ucraina. Tot mai multe victime dintre civili. Zelenski insistă să se întâlnească cu Putin
ADVERTISEMENT

Ultimele zile de război în Ucraina au fost relativ calme, fără avansuri semnificative de vreo parte. Rusia a continuat să bombardeze orașele și obiective civile, cele mai grele lupte fiind, în continuare, la Mariupol. Armata Ucrainei a încercat câteva contraatacuri, cu rezultate îmbucurătoare, dar fără semnificație deosebită.

Război în Ucraina. Tot mai multe victime dintre civili. Copiii, victime ale invaziei

117 copii din Ucraina au fost uciși și peste 155 au fost răniți, de la începutul invaziei Rusiei. Este bilanțul negru al războiului pornit de Vladimir Putin pe 24 februarie. Ambasada SUA la Kiev, citând Ministerul de Externe al Ucrainei, a afirmat că 2.389 de copii ucraineni au fost „îndepărtați ilegal” din teritoriile controlate de ruși ale regiunilor Lugansk și Donețk și duși în Rusia.

ADVERTISEMENT

În plus, bombardamentele au afectat nu mai puțin de 548 de instituții de învățământ, dintre care 72 au fost distruse complet, în regiunile Donețk, Harkov, Mikolaiv, Sumî, Kiev, Herson, Cernihiv și în capitala Kiev. Iar peste 40 de instituții pentru copii, inclusiv unități de sănătate, școli de artă, facilități sportive și biblioteci au fost distruse.

Și spitalele din Ucraina au devenit ținte pentru armatele lui Putin. Ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liașko, a declarat la televiziunea națională că 10 spitale au fost complet distruse de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Și multe alte spitale nu au putut fi aprovizionate cu medicamente și provizii din cauza luptelor.

ADVERTISEMENT

Spitalele și situația ajutoarelor umanitare

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat 62 de atacuri separate asupra unităților de sănătate din Ucraina de la începutul conflictului, soldate cu 15 morți și cel puțin 37 de răniți.

Circa 10.000.000  de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, a anunțat Înaltul Comisar pentru Refugiați al Națiunilor Unite. Cel puțin 3,5 milioane de ucraineni au ajuns în țările vecine, iar alți 6.5 milioane au plecat în alte părți ale țării.

ADVERTISEMENT

Accesul cu ajutoare umanitare la Mariupol și în alte zone de conflict este oprit de armatele lui Putin, iar situația este atât de dramatică încât ministrul de externe al Greciei, Nikos Dendias, a anunțat că vrea să însoțească personal un transport umanitar destinat orașului Mariupol.

El a mai spus ă se va coordona cu președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Peter Maurer pentru acest transport și a cerut Rusiei să nu blocheze livrarea de ajutoare.

ADVERTISEMENT

Cum merg negocierile de pace

Premierul Israelului, Naftali Bennett, a declarat marți că există două puncte importante care facilitează un avans al negocierilor de pace între Ucraina și Rusia, renunțarea Kievului la ideea de a adera la NATO și faptul că Rusia nu-și mai dorește înlăturarea de la putere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Am plasat Israelul într-o poziție din care avem canale de comunicare onestă cu ambele părți, poziție care este de natură să aducă rezultate”, a mai spus Naftali Bennett, citat de Jerusalem Post.

Iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut discuții directe cu omologul său rus ca etapă cheie pentru încheierea războiului. „Fără această întâlnire este imposibil să înțelegem pe deplin pentru ce sunt pregătiți pentru a opri războiul”, a declarat liderul de la Kiev potrivit The Guardian.

Zelenski a spus că țara sa va fi „distrusă” înainte de a-și preda orașele forțelor ruse invadatoare. Președintele ucrainean a spus clar compatrioții săi nu vor „preda” capitala, orașul Harkov sau Mariupolul puternic bombardat și asediat. Ucraina nu poate îndeplini ultimatumurile rusești, a mai spus președintele. „Ar trebui să fim distruși mai întâi”, a încheiat el.

Situația militară

După trei săptămâni de război, armata Federației Ruse nu și-a îndeplinit niciun obiectiv. În schimb, are pierderi tot mai mari, peste 13.500 de soldați, potrivit surselor ucrainene. Mai mult, armata ucraineană afirmă că forțele ruse au stocuri de muniție și alimente pentru „nu mai mult de trei zile”. Iar situația este similară și cu combustibilul. În plus, aceeași sursă informează că o companie care produce și repară tancuri rusești și-a suspendat lucrările la fabrica din regiunea centrală a Rusiei Celeabinsk din cauza lipsei de piese de import.

Dar există și avansuri în teren ale Rusiei. De exemplu, marți, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a annunțat că trupele ruse au ocupat un „culoar de uscat” cu peninsula Crimeea, blocând accesul Ucrainei la Marea Azov. Iar forțele ruse și-au sporit și prezența aviației în spațiul aerian al Ucrainei.

Și există și un pericol mai mare, potrivit președintelui american Joe Biden. Acesta consideră că „Putin este cu spatele la zid”, iar asta crește posibilitatea să recurgă la arme chimice sau biologice. „De asemenea, sugerează că Ucraina are arme biologice și chimice în Ucraina. Este un semn clar că se gândește să le folosească pe ambele”, a spus Biden.

Și tot Biden, a sugerat că se așteaptă ca Moscova să lanseze un atac cibernetic masiv contra SUA, ca răspuns la sancțiunile economice impuse de SUA, UE și aliații lor după invazia din Ucraina.

Vestea bună

Un oficial de rang înalt al Pentagonului, citat de CNN, preluată de Ukrinform, a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei au capacitatea necesară de a recuceri teritoriile ocupate temporar de Rusia și de a le readuce sub controlul Kievului. „Armata ucraineană a încercat să recapete controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia, în ultimele zile”, a declarat oficialul american, adăugând că forțele armate sunt „capabile și decise” să facă asta.

Pericol la Cernobîl

Ziua de marți adus și o aleră nucleară la Cernobîl, după ce centrala a fost pusă în „alertă roșie” din cauză că multe incendii au izbucnit în apropiere, provocând temeri că „fumul de radiații s-ar putea răspândi” după un presupus atac rus.

Ucraina susține că sunt incendii de pădure care „ard necontrolat” în zona care este în prezent controlată de forțele ruse.

Potrivit Serviciului de Stat al Comunicațiilor Speciale al Ucrainei, acest lucru a stârnit temeri că „fumul de radiații s-ar putea răspândi” .

ADVERTISEMENT