News

Război în Ucraina. Von der Leyen: Europa nu mai poate fi șantajată de Rusia cu energia. Biden: Putin a mizat greșit pe dezbinarea NATO

Război în Ucraina. Armata lui Putin a ucis 121 de copii ucraineni. SUA califică acțiunile Rusiei drept „crime de război”. Joe Biden a sosit în Europa
24.03.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina Von der Leyen Europa nu mai poate fi santajata de Rusia cu energia Biden Putin a mizat gresit pe dezbinarea NATO
Război în Ucraina, ziua 72. În fiecare seară, bombardamente cu rachete asupra orașelor. Putin repară ce a stricat Lavrov, Zelenski se împacă cu Steinmeier
ADVERTISEMENT
24-03-2022
22:05

Mici victorii pentru Ucraina, în estul țării

Serviciul de presă al Grupului Tactic și Operațional Est, în zona sa de responsabilitate, soldații ucraineni au respins cinci atacuri ale trupelor Rusiei. 

Soldații ucraineni au respins cinci atacuri ale trupelor fasciste ale Rusiei. Ca rezultat al bătăliilor care s-au purtat, au fost distruse următoarele: 130 de soldați, 9 tancuri, un TAB, 6 vehicule de infanterie, 5 piese de artilerie autopropulsate, 8 aruncătoare de grenade, 1 UR-77. Un alt lot de fasciști ruși va arde în Iad. Nu veți fi iertați, toate crimele vor fi pedepsite”, se arată în comunicatul armatei.

Și tot în estul țării, potrivit unui anunț al Apărării Aeriene, o rchetă de corazieră a invadatorilor ruși a fost doborâtă la Mikolaiv. 

24-03-2022
21:53

Boris Johnson: Ucraina poate să învingă, cu siguranță!

Cred că Ucraina poate, cu siguranță, să învingă”, a declarat premierul britanic Boris Johnson la BBC.

Nu cred că va fi ușor. Dar există o perspectivă din care Putin deja a eșuat, sau a pierdut, pentru că cred că nu are deloc idee despre ce rezistență va opune Ucraina, cred că a înțeles complet greșit această țară și, departe de a distruge Ucraina ca națiune, n-a făcut decât s-o întărească. Nu poate subjuga Ucraina. Nu poate câștiga în acest sens”, a spus premierul. 

De aceea, a adăugat Boris Johnson, nu este deloc optimist cu privire la dorința de pace a lui Putin. „Cred că el a decis să pluseze și să încerce să „groznifice” marile orașe ale Ucrainei în felul în care a procedat întotdeauna – dar cred că e o greșeală tragică”, a mai spus premierul britanic, cu referire la bombardamentele de la Groznîi, din Cecenia, desfășurate în perioada 1999-2000. 

24-03-2022
20:11

OMS nu a putut ajunge cu ajutoare medicale la Mariupol și Mykolaiv

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că încă nu a putut să ajungă cu ajutoarele medicale de care este atât de multă nevoie nici la Mariupol, nici la Mikolaiv, două orașe asediate de forțele invadatoare ale Rusiei. 

Reprezentantul OMS Tarik Jasarevic, care a ajuns la Dnipro, a declarat la BBC că agenția ONU a încercat să transporte materiale medicale în cele două orașe, dar nu a putut să facă acest lucru. 

El a mai anunțat că OMS a confirmat 64 de atacuri asupra unor unități medicale desfășurate până pe 21 martie. Jasarevic a spus că au fost lovite spitale, centre medicale și ambulanțe.

Oficialul OMS a mai spus că astfel de atacuri au un efect devastator asupra oricui. Personalul sanitar și medicii nu se simt în siguranță la locurile lor de muncă, iar pacienții se tem să mai meargă la tratamente, în timp ce procesul de vaccinare, îngrijirea bolnavilor cronic și supravegherea sarcinilor au fost grav afectate.

Dacă instituțiile de sănătate nu sunt protejate, comunitățile vor fi terifiate, a mai spus oficialul OMS. 

24-03-2022
19:59

Klitschko: Patru copii și alți 71 de civili au fost uciși de Rusia în Kiev

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat că de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina au fost uciși de bombardamente 75 e civili din capitală, printre care patru copii, iar peste 300 de persoane au fost rănite. 

Invadatorii ruși au bombardat Kievul, încearcă să-l încercuiască și să ne intimideze. De la începutul invaziei, 87 de blocuri de apartamente și 10 locuințe individuale, 12 școli și șase grădinițe au fost avariate la Kiev. În capitală, 75 de civili au fost uciși, inclusiv patru copii. Circa 307 civili și 16 copii au fost răniți. Nu vom uita și nu vom ierta nimic”, a declarat Klitschko într-un mesaj video postat pe Telegram. 

El i-a îndemnat pe locuitorii capitalei să respecte orele de interdicție de circulație și să nu neglijeze regulile de siguranță, precum și să nu meargă în zonele împădurite de lângă oraș.

24-03-2022
19:24

Ministerul de Interne de la Kiev: Armata rusă îi incită pe colaboraționiști la răpiri de copii

Ministerul de Interne de la Kiev a anunțat că armata rusă îi incită pe colaboraționiști să răpească copii ucraineni și că un astfel de episod s-a petrecut în zona Harkiv. 

„Într-o zonă a regiunii Harkiv, ocupată de forțele invadatoare, pentru a teroriza populația civilă, invadatorii i-au incitat pe colaboraționiști la răpiri de copii”, afirmă ministerul ucrainean de interne. Potrivit poliției de frontieră, persoane care au decis să colaboreze cu inamicii au răpit copiii unui rezident din regiunea Harkiv. 

Armata rusă a aflat că un localnic a adunat arme abandonate pe câmpul de luptă și și-a trimis colaboraționiștii să verifice informația. Aceștia nu l-au găsit acasă pe cetățeanul respectiv, așa că i-au răpit cei doi copii minori. Apoi s-a aflat că tatăl copiilor era la un centru de distribuire de ajutoare, în încercarea de a găsi ceva cu care să-și hrănească un nepot în vârstă de șase luni. 

„Acolitul invadatorilor a încercat să-l șantajeze la telefon pe bărbat. Acesta a recunoscut că a găsit o armă automată pe stradă și că este de acord să o predea în schimbul copiilor. Dar lacheii Moscovei i-au răspuns că pentru mitralieră nu îi vor returna decât unul dintre copii. Acest exemplu este o dovadă că Rusia încalcă regulile războiului și normele de drept internațional, iar crimele comise de Federația Rusă nu pot fi comparate decât cu cele ale lui Hitler”, se arată în declarația Ministerului de Interne, citată de Ukrainskaia Pravda.

24-03-2022
19:10

Biden: Rusia ar trebui exclusă din G20

Președintele american Joe Biden a declarat joi la Bruxelles că el consideră că Rusia ar trebui exclusă din G20. De asemenea, liderul de la Casa Albă a spus că o decizie privitoare la o eventuală cedare de teritorii pentru a ajunge la pace este decizia exclusivă a Ucrainei.

Răspunsul meu este: Da!”, a spus Joe Biden când a fost întrebat dacă Rusia trebuie exclusă din G20. „Depinde de G20. Problema a fost ridicată astăzi iar eu spun că există posibilitatea ca, dacă asta nu se poate face – dacă se va opune Indonezia sau altcineva – atunci ar trebui ca Ucraina să ppoată participa la reuniunile G2o ca observator”, a mai spus președintele american.

Iar întrebat dacă președintele Volodimir Zelenski trebuie să cedeze anumite teritorii pentru a ajunge la un acord de încetare a focului cu Rusia, Biden a spus că această decizie nu o poate lua decât Ucraina însăși. 

24-03-2022
18:59

Ursula von der Leyen: Rusia nu mai poate șantaja energetic Europa

Rusia nu mai poate folosi energia ca instrument de șantaj contra Europei, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Șefa executivului european a adăugat că nu i se va permite Rusiei să ceară plata în ruble pentru petrol și gaze naturale, așa cum a anunțat Moscova, întrucât asta ar însemna o ocolire a sancțiunilor.

Este o decizie unilaterală și o încălcare clară a termenilor contractului” a mai spus Von der Leyen, cu referire la anunțul Rusiei privitor la plata energiei în ruble. „Nu vom permite Rusiei să evite aceste sancțiuni. Vremea în care energia putea fi folosită ca instrument de șantaj a trecut”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Mai devreme, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a anunțat că țara sa refuză să plătească importurile de energie în ruble, explicând că moneda de plată este prevăzută limpede în contract. 

24-03-2022
18:52

Rusia: NATO își dorește continuarea războiului

NATO își dorește continuarea războiului, susține Ministerul de Externe al Rusiei, ca reacție la declarația comună a liderilor țărilor Alianței Nord-Atlantice de după summitul de joi de la Bruxelles. 

Decizia de a continua să sprijine Kievul este o dovadă că alianța occidentală își dorește continuarea conflictului, a fost comentariul diplomației ruse, preluat de agenția de presă Ria Novosti.

Occidentul va culege recolta îngrozitoare a deciziei sale de a înarma Ucraina, care este de fapt o încurajare a guvernului ucrainean de a folosi forța contra rebelilor proruși din estul țării, din Donețk și Lugansk, a mai spus ministrul rus de externe. 

Anterior, Rusia declarase că locuitorii acestor regiuni separatiste din Donbas ar fi supuși unui „genocid”. 

24-03-2022
18:46

Rusia își ajustează strategia acțiunii militare din Ucraina

Conducerea politică și militară a Rusiei a decis să-și ajusteze strategia pentru următoarele operațiuni militare din Ucraina din cauza faptului că obiectivele anterioare nu au fost atinse la timp, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene. 

Potrivit informațiilor disponibile în acest moment, conducerea militară a Rusiei este conștientă că nu are suficiente trupe și materiale pentru a menține controlul asupra teritoriilor ocupate și pentru a continua și alte operațiuni. Astfel că, pentru a își reface capacitatea de luptă sunt necesare o serie de decizii pentru trimiterea de vehicule de luptă din Belarus și Crimeea către trupele care intenționează să atace Kievul. 

În același timp, anumite unități din Belarus continuă să fie implicate în diverse operațiuni la granița cu Ucraina. Iar pentru a-și acoperi pierderile de personal, Rusia face apel la militarii în rezervă și la recrutarea de mercenari. De asemenea, în teritoriile ocupate armata rusă a început confiscările de camioane și mașini agricole.

24-03-2022
18:33

Liderii NATO i-au cerut Rusiei să oprească războiul și să se așeze la masa negocierilor

Șefii de state și de guverne ai țărilor NATO au cerut Rusiei, în declarația comună de după summitul de la Bruxelles, o încetare imediată a focului și realuarea negocierilor.

Rusia trebuie să dea dovadă de seriozitate cu privire la negocieri prin implementarea imediată a unei încetări a focului. Cerem Rusiei să se angajeze în negocieri credibile și constructive cu Ucraina pentru a ajunge la rezultate concrete, începând cu o încetare a focului sustenabilă și continuând cu retragerea trupelor sale de pe teritoriul Ucrainei”, se mai arată în declarația comună.

Liderii țărilor NATO au arătat că faptul că Rusia și-a continuat atacurile în timpul negocierilor este regretabil și au anunțat că susțin eforturile de pace ale Ucrainei. Ei au mai dat asigurări că sunt complet solidari cu președintele Volodimir Zelenski și cu autoritățile din Ucraina, precum și cu bravii cetățeni ucraineni care își apără țara.

Ne reafirmăm susținerea necondiționată pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional, inclusiv cu privire la apele teritoriale”, se mai arată în declarația comună a liderilor țărilor NATO „Ucraina are dreptul fundamental de a se apăra, potrivit Cartei Națiunilor Unite. Din 2014, am oferit un sprijin major Ucrainei pentru a putea să-și exercite acest drept. Am antrenat forțele armate ale Ucrainei, i-am întărit capacitățile militare și i-am sporit rezistența. Aliații din NATO vor crește acest ajutor și vor continua să livreze Ucrainei sprijin politic și practic pentru a se putea apăra și de acum încolo”, mai afirmă documentul.

Aliații NATO vor continua, de asemenea, să ofere ajutor în zona securității cibernetice și a protecție față de amenințările de natură chimică, biologică, radiologică și nucleară. Aliații din NATO vor oferi și sprijin umanitar și va găzdui refugiați. Miniștrii de externe vor discuta despre acest ajutor și la întâlnirea ce va avea loc în aprilie”, au mai arătat liderii țărilor Alianței Nord-Atlantice.

24-03-2022
17:56

Biden: Putin a mizat pe o dezbinare a NATO

Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite sunt decise să susțină Ucraina alături de aliații săi. El a mai spus, după summitul NATO, că SUA au anunțat noi sancțiuni contra Rusiei, care vizează 400 de indivizi, parlamentari și ologarhi care alimentează mașina de război a Kremlinului. 

Biden a mai spus că Putin a calculat greșit când a decis să invadeze Ucraina. „Putin a mizat că NATO este dezbinată. Din discuțiile mele cu el a reieșit clar că nu credea că Alianța poate să dea dovadă de o asemenea coeziune”, a spus președintele american, adăugând că „Putin a primit exact opusul a ceea ce se aștepta după invazia din Ucraina”. 

NATO nu a fost niciodată mai unită decât astăzi”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

El a explicat și că sancțiunile nu au rol de descurajare, ci că ele sunt necesare pentru a mări suferința agresorului, iar ceea ce îl va opri va fi durata pe care acestea se întind.  

Președintele american a refuzat să dea un răspuns clar cu privire la conduita NATO și SUA în cazul în care Rusia va folosi arme chimice, spunând însă că va fi un răspuns clar, dar că decizia se va lua atunci. De asemenea, Biden a vorbit și despre posibilul ajutor al Chinei pentru Moscova, spunând că nu crede că Beijingul își va pune în pericol relațiile cu Europa și SUA pprintr-un astfel de gest.

24-03-2022
17:41

Olaf Scholz cere Rusiei să nu folosească arme chimice

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat Rusia , în declarația dată după terminarea summitului NATO, să nu folosească arme chimice în Ucraina. 

Ar trebui ca Rusia să pregătească o „operațiune sub steag fals” pentru a putea foloosi astfel de arme, dar așa ceva ar fi o încălcare a tuturor regulilor, înțelegerilor și convențiilor”, a spus Scholz. „Suntem preocupați nu doar să subliniem acest lucru, dar și să avertizăm în discuțiile pe care le avem: Nu faceți asta!”, a adăugat cancelarul german. 

Scholz a mai declarat că sancțiunile contra Rusiei au deja un impact puternic și că țările G7 sunt gata sa adauge și alte măsuri, dacă va fi necesar. Cu toate acestea, a spus el, decizie de a exclude importurile de energie rusă a fost deliberată. 

Iar ca răspuns la anunțul Moscovei că energia importată din Rusia va trebui plătită în ruble, Scholz a spus că detaliile de plată sunt deja prevăzute în contracte. El a mai anunțat că Germania a început contruirea de terminale pentru importul de gaz natural lichefiat (LNG).

24-03-2022
17:06

Macron amenință Rusia cu înăsprirea sancțiunilor

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că Occidentul este gata să înăsprească sancțiunile contra Rusiei dacă este necesar, în încercarea de a impune cel puțin o încetare a focului. 

Aceste sancțiuni au impact și sunt eficiente și trebuie să continuăm cu acestea pentru efectul lor de descurajare”, a declarat Macron la Bruxelles. 

El a mai spus, după încheierea summitului NATO, că Rusia este tot mai izolată pe scena internațională și că este vitală evitarea unei escaladări. Acesta este motivul, a susținut Macron, pentru care NATO a decis să sprijine Ucraina, dar fără a se angaja într-un conflict cu Rusia. 

Alianța Nord-Atlantică și-a revizuit, de asemenea, poziționarea strategică din cauza acestui război, a adăugat Macron, care a readus în discuției și crearea unei forțe militare europene. Dar, a explicat el, acest corp de armată ar fi un semn că Europa este o parte activă în cadrul NATO, nu că alianța va fi înlocuită de această structură. 

24-03-2022
16:56

ONU a adoptat o nouă rezoluție privitoare la Ucraina

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o nouă rezoluție, fără caracter obligatoriu, prin care cere oprirea imediată a războiului Rusiei contra Ucrainei.

Rezoluția cere, de asemenea, accesul clonvoaielor de ajutoare în Ucraina și protejarea civililor, și critică Rusia pentru grava criză umanitară generată de invazie.

Rezoluția a fost votată de 140 de state, în timp ce 38 de țări s-au abținut. Iar cinci țări – Rusia, Siria, Coreea de Nord, Eritreea și Belarus au votat împotrivă.

Pe 2 martie, o rezoluție similară a Adunării Generale a ONU ceruse încetarea imediată a focului. 

24-03-2022
16:50

Două treimi dintre cetățenii din Belarus sunt împotriva bombardamentelor Rusiei asupra Ucrainei de pe teritoriul țării lor

Aproape jumătate dintre locuitorii din Belarus sunt în favoarea retragerii imediate a trupelor Rusiei din țara lor, potrivit unui studiu sociologic efectuat de Chatham House în perioada 5-14 martie. De asemenea, circa 39% dintre respondenți au declarat că trupele Rusiei trebuie să părăsească imediat teritoriul Republicii Belarus.

Întrebați ce părere au față de bombardarea Ucrainei de pe teritoriul țării lor, bielorușii s-au declarat, în proporție de 67%, complet împotrivă. 

Mai mult, circa 60% dintre bieloruși consideră că invazia militară a Rusiei în Ucraina va duce la o deteriorare a nivelului de trai. 

Rezultatele sondajului au fost făcute publice de Rihor Astapenia, directorul „Belarusian Initiative Chatham House”.

24-03-2022
16:37

Parlamentul de la Kiev a adoptat legea privitoare la prizonierii de război

Parlamentul de la Kiev a aprobat o lege care reglementează statutul prizonierilor de războ. Potrivit unuia dintre parlamentari, proiectul a primit 352 de voturi.

„Scopul adoptării acestui proiect de amendare a legislației privitoare la prizonierii de război a fost găsirea și reglarea unor proceduri legale pentru tratamentul militarilor capturați. Prizonierii de război sunt definiți ca acele persoane care beneficiază de prevederile Articolului 4 al Convenției de la Geneva, adoptată în 1949, și de cele ale Articolului 44 din Protocolul Adițional al convenției, referitor la protecția victimelor conflictelor armate internaționale din 1977. 

Noua lege adaugă astfel prevederilor din actele normative privitoare la apărarea Ucrainei, la armată și la forțele de ordine detalii specifice cu privire la îndatoririle tuturor autorităților față de prizonieri și reglementează organizarea deținerii acestora.

24-03-2022
16:27

Israelul ar putea fi unul dintre garanții securității Ucrainei

Guvernul ucrainean a salutat rolul de mediator al statului Israel în negocierile pentru oprirea războiului. De asemenea, Ucraina și-ar dori ca Israelul să fie unul dintre garanții internaționali ai securității sale, în cadrul înțelegerilor care se vor face după terminarea războiului, a declarat șeful Administrației Prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, pentru presa israeliană.

Acesta a mai spus că Ucraina are o relație foarte caldă, prietenoasă și specială cu Israelul. Iermak a subliniat și că autoritățile țării sale se bucură că Israelul și-a asumat să medieze un acord de încetare a focului sau de pace între Ucraina și Rusia.

Suntem uimiți de rolul profund al oficialilor israelieni în procesul de negociere, inclusiv al premierului Naftali Bennett. Și credem că este cu adevărat hotărât să facă tot ce poate pentru a aduce pacea în țara noastră și a pune capăt războiului”, a mai spus Iermak.

În același timp, el a evidențiat faptul că sunt probleme cu privire la care Ucraina nu acceptă compromisuri, anume independența, integritatea și suveranitatea teritorială și că premierul Bennett știe acest lucru. El și-a mai exprimat speranța că Israelul va accepta să fie unul dintre garanțiii securității țării sale. Iermak a spus că sunt mai multe țări care ar putea oferi Ucrainei garanții de securitate și că se poartă discuții cu fiecare în parte. 

De asemenea, Iermak a spus că Ucraina așteaptă mai mult ajutor de la Israel, mai ales cu armament și tehnologie militară, precum și rezolvarea problemei permiselor de acces pentru cetățenii ucraineni. 

24-03-2022
16:00

Zelenski a cerut deconectarea completă a Rusiei de la sistemul GPS

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut membrilor G7 deconectarea Rusiei de la sistemul GPS și izolarea completă a Băncii Centrale a Rusiei.

Avem nevoie de un embargo total pe comerțul cu Rusia. Trebuie să-i luăm Rusiei capacitatea de a folosi sistemul GPS în război. Este esențial. Acest sistem nu trebuie să ajute rachetele Rusiei să distrugă locuințele civililor. Băncile rusești, mai ales banca centrală, trebuie supuse unei blocade complete în sistemul financiar internațional. Criminalii trebuie lăsați fără bani, iar deținerile lor înghețate trebuie ținute pentru a fi folosite ca despăgubiri de război pentru Ucriana”, a spus Zelenski la summitul G7. 

El le-a mai spus liderilor mondiali că este mai bine să furnizeze acum arme Ucrainei, decât să se ocupe ulterior de apărarea altpr țări care vor fi atacate. „Cu cât se va întâmpla mai repede ceea ce vă cer, cu atât mai repede va fi pace în estul Europei. Este în interesul nostru, dar este și în interesul vostru. Este în interesul tuturor democraților care trebuie să fie capabili să se apere. Libertatea trebuie înarmată”, a adăugat Volodimir Zelenski.

24-03-2022
15:27

Boris Johnson a propus desfășurarea Euro 2028 în Ucraina

Premierul Marii Britanii Boris Johnson a declarat că nu înțelege de ce candidează Rusia pentru găzduirea Campionatului European de Fotbal din 2028. 

Dorința Rusiei de a găzdui orice eveniment sportiv sau cultural este dincolo de satiră. Nu pot să cred căă cineva ar lua în serios oferta lor. Ar fi mai bine dacă toate trupele Rusiei ar părăsi imediat Ucraina și ca dreptul de a găzdui turneul să fie dat Ucrainei”, a spus Johnson la summitul NATO de la Bruxelles.

E important de precizat că asociația de fotbal din Anglia, Irlanda de Nord, Republica Irlanda, Scoția și Țara Galilor se află, de asemenea, pe lista de candidați pentru găzduirea turneului final Euro 2028.

De asemenea, din cauza războiului din Ucraina, FIFA și UEFA au decis să excludă toate cluburile din Rusia, precum și selecționata națională, din toate competițiile desfășurate sub auspiciul lor. Și Rusia a pierdut și acțiunea în instanță contra acestei decizii. 

24-03-2022
15:05

Peste jumătate dintre copiii ucraineni și-au părăsit căminele din cauza războiului

UNICEF anunță că, după o lună de război, peste jumătate dintre copiii din Ucraina, adică circa 4,3 milioane – dintr-un total estimat la 7,5 milioane – și-au părăsit căminele încăutarea siguranței. 

Dintre aceștia, 1.8 milioane au fugit în șțările vecine, în timp ce alți 2.5 milioane de copii au fost duși în alte zone ale Ucrainei. 

Este o bornă a răului ale cărei consecințe vor afecta generațiile viitoare”, a declarat directorul UNICEF, Catherine Russell. „Siguranța copiilor, binele acestora și accesul lor la servicii esențiale sunt în pericol din cauza oribilei violențe ce nu se mai oprește”, a mai spus ea. 

De asemenea, copiii vor fi traumatizați de faptul că au fost martori la război, că au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. Copiii Ucrainei suferă din cauza atacului la infrastructura de sănătate și educație, precum și asupra serviciilor publice, a mai spus oficialul ONU.

Circa 1,4 milioane de ucraineni nu au în acest moment acces la surse sigure de apă potabilă, iar circa 4,6 milioane au acces limitat la hrană și produse esențiale. UNICEF a înregistrat și o prăbușire a ratei de vaccinare contra poliomielitei și pojarului în Ucraina. 

24-03-2022
14:54

Primul schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia

Ucraina și Rusia au făcut primul schimb de prizonieri, potrivit unui anunț al președintelui Volodimir Zelenski și a șefei Ministerului pentru Teritoriile Temporar Ocupate, Irina Verelciuk. Astfel, 19 marinari civili ucraineni de pe nava de salvare „Sapphire” și 10 militari s-au întors acasă, anunță Unian.

Ucraina a dat la schimb 10 militari din armata de ocupație.

De asemenea, Ucraina a eliberat alți 11 marinari civili salvați de pe o navă scufundată lângă Odesa. 

Cei 19 marinari civili ucraineni au fost capturați în momentul  ocupării Insulei Șerpilor de armata rusă. Iar nava de salvare se va întoarce în Ucraina, după ce a fost trimisă către un port din Turcia.

24-03-2022
14:46

Zelenski la G7: Războiul va fi urmat de o criză alimentară și destabilizare politică

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la summitul G7, că războiul din Ucraina va fi urmat de o criză alimentară și de o puternică destabilizare politică, potrivit Interfax Ucraina.

Urmează un dezastru global. Rusia a distrus arhitectura globală de securitate, ne confruntăm cu o distrugere a relațiilor internaționale.  Dar este doar începutul. După război, va urma o criză alimentară. Cu cât întârzie pacea în Ucraina, cu atât mai puțină hrană va ajunge pe piețele internaționale din țara noastră. În multe țări din Asia, Africa și Europa vor apărea pprobleme de acces la produse de bază și creșteri de prețuri”, a spus Zelenski.

În plus, războiul va aduce și destabilizare politică. „Poate că este unul dintre scopurile conducerii Rusiei. Nu știu dacă asta vor, dar trebuie să acționăm imediat. Trupele Rusiei trebuie oprite rapid și eliminate de pe teritoriul ucrainean. Avem nevoie de o pace imediată, înainte ca planeta să se confrunte cu probleme și mai grave”, a mai spus președintele ucrainean. 

24-03-2022
14:30

SUA au extins sancțiunile: 328 de deputați și operațiunile cu aur din rezerva băncii centrale a Rusiei sunt vizate

Statele Unite, alături de partenerii și aliații săi, au impus noi sancțiuni contra Federației Ruse în urma invaziei din Ucraina, potrivit unui anunț al purtătorului de cuvânt al Casei Albe. Peste 400 de indivizi sau organizații au fost vizate de noul val de sancțiuni. Pe listă se află 328 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei.

Această listă include 328 de membri ai Dumei și Duma de Stat ca entitate, pe Herman Gref, șeful celei mai mari instituții financiare – Sberbank – și consilier al lui Putin din anii 90, pe Ghenadi Timceenko, companiile sale și rudele, 17 membri ai consiliului de administrației al Sovcombank, 48 de mari companii de apărare de stat care sunt parte a sistemului de apărare al Rusiei și ale căror produse au fost folosite în asaltul contra poporului ucrainean, printre care Russian Helicopters, Tactical Missiles Corporation, High Precision Systems, NPK Tekhmash OAO, Kronshtadt. Țintim, și vom continua să țintim, furnizorii Rusiei în efortul de război și lanțurile lor de aprovizionare”, se arată în comunicatul Casei Albe.

De asemenea, SUA au discutat cu liderii G7 și UE asupra unui sistem de circulație a informațiilor și coordonare a măsurilor astfel încât să fie anulate posibilitățile Rusiei de a evita sancțiunile. 

De sancțiuni vor fi afectate și operațiunile cu aur din rezervele Băncii Centrale a Federației Ruse, potrivit unui anunț al Departamentului Trezoreriei SUA. Scopul este limitarea capacității băncii centrale a Rusiei de a-și folosi rezervele internaționale, inclusiv aurul, pentru a sprijini economia rusească și războiul din Ucraina.

24-03-2022
14:09

Mandatul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO a fost prelungit

Mandatul norvegianului Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a fost prelungit, joi, la summitul extraordinar de la Bruxelles, în contextul situației de criză generate de invazia Rusiei în Ucraina.

Sunt onorat de decizia șefilor de state și guverne din NATO de a-mi prelungi mandatul până la 30 septembrie 2023. În condițiile în care ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate din această generație, suntem uniți în a păstra Alianța puternică și popoarele noastre în siguranță”, s scris, după luarea deciziei, Stoltenberg, pe Twitter.

24-03-2022
13:17

Presa din Rusia dă primele imagini cu ministrul al apărării după absența sa din ultimele zile

BBC notează că televiziunile din Rusia au prezentat primele imagini cu Serghei Șoigu, ministrul apărării, după dispariția acestuia din spațiul public din ultimele zile.

După cum indică imaginile date publicității, Șoigu se află în compania mai multor oficiali de rang înalt, într-o ședință a Consiliului de Securitate.

Aceste imagini apar în contextul în care, în ultimele zile, jurnaliștii au observat că ministrul apărării nu a mai fost prezent în spațiul public. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a explicat anterior că Șoigu a fost ocupat cu războiul din Ucraina.

24-03-2022
12:42

Zelenski a cerut NATO asistență militară nelimitată

Președintele Zelenski i-a întrebat pe membrii alianței dacă au încredere că articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord va funcționa dacă Rusia va ataca NATO.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede că un atac asupra unei țări membre NATO este un atac asupra întregii NATO.

Zelenski a cerut alianței să nu declare Ucrainei că armata sa nu îndeplinește standardele NATO:

„Singurul lucru pe care vi-l cer după o astfel de lună de război este, vă rog, să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu respectă standardele NATO.”

Liderul de la Kiev a mai spus că a cerut sprijin aerian „pentru a ne proteja cerul” încă de la început, deoarece Ucraina nu are apărare antiaeriană puternică.

El a spus că Rusia folosește arme de distrugere în masă și consecințele sunt clar de văzut.

„Luptăm în condiții inegale de peste o lună”, a spus el, cerând sprijin militar fără limitare pentru a salva oamenii și orașele Ucrainei.

Zelenski a mai spus că Rusia își folosește tot arsenalul fără limite – vizând zonele rezidențiale, spitalele și podurile.

Până acum Ucraina nu a primit nici un avion, spune liderul de la Kiev. El mai spus că a făcut apel pentru tancuri – „dați-ni-le nouă, vindeți-ni-le nouă” – dar nu a primit încă un răspuns clar despre acestea de la membrii NATO.

„Ucraina nu vrea să ducă războaie ani și ani”, spune el. „Vrem pur și simplu să supraviețuim, să ne salvăm poporul.”

Dar el spune că nu dă vina pe NATO. Nu sunt rachetele lor care distrug orașele, adaugă el. Alianța poate contribui în continuare la evitarea altor decese furnizând Ucrainei mai multe muniții, spune Zelenski.

“Este o chestiune de viață și de moarte”, a mai spus el.

24-03-2022
12:04

Zelenski, în Parlamentul suedez: "Dacă Ucraina n-ar lupta împotriva invaziei ruse, toţi vecinii Rusiei ar fi în pericol"

Volodimir Zelenski a declarat într-un discurs în Parlamentul suedez că toţi vecinii Rusiei s-ar afla în pericol dacă Ucraina nu s-ar fi împotrivit invaziei.

“Dacă Ucraina nu ar rezista şi nu s-ar apăra (…), ar însemna că toţi vecinii Ucrainei ar fi în pericol din acel moment. Asta ar însemna că voi sunteţi în pericol, pentru că numai marea vă desparte de această politică agresivă a Rusiei”, a subliniat preşedintele Ucrainei.

În discursul său, Zelenski a amintit câteva dintre emisiunile de televiziune din Rusia, la care experţi vorbesc în mod deschis despre un atac vizând Gotland, o insulă suedeză strategică, situată în mijlocul Mării Baltice. 

”Rusia a intrat în război cu Ucraina pentru că vrea să meargă mai departe în Europa. Ruşii vor să distrugă libertatea în Europa”, a continuat liderul ucrainean.

24-03-2022
11:27

Ministrul ucrainean de externe, îndemn la protest global: "Să pictăm lumea în galben și albastru, culorile mondiale ale libertății și demnității"

După apelul făcut de președintele Volodimir Zelenski, și ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a îndemnat oamenii din întreaga lume să iasă pe străzi și să protesteze împotriva războiului.

“Fac un apel către toți oamenii liberi din lume: începând de astăzi, 24 martie, faceți-vă vizibili pe străzile orașelor voastre în sprijinul Ucrainei.

Să pictăm lumea în galben și albastru, culorile mondiale ale libertății și demnității”, este mesajul postat de oficialul ucrainean, pe pagina sa oficială de Twitter.

24-03-2022
11:17

Aproximativ 15.000 de ucraineni din Mariupol au fost deportați ilegal în Rusia

Autoritățile ucrainene din asediatul Mariupol au declarat că aproximativ 15.000 de civili au fost deportați ilegal în Rusia de când forțele ruse au cucerit mai multe părți din oraș.

“Locuitorii din cartierul Stânga încep să fie deportați în masă în Rusia. În total, aproximativ 15.000 de locuitori din Mariupol au fost supuși deportării ilegale”, a spus consiliul orașului Mariupol, într-un comunicat emis joi, 24 martie, potrivit Reuters.

Vicepremierul Iryna Vereshchuk a precizat că autoritățile din Ucraina continuă eforturile de a obține acordul Rusiei pentru deschiderea unui coridor sigur către și dinspre Mariupol.

24-03-2022
10:58

"Nivel crescut de cesiu radioactiv la Kiev și la două centrale la vest de Cernobîl". Anunțul AIEA

Agenția Internațională a Energiei Atomice a anunțat că au fost detectate creșteri ușoare ale concentrațiilor de cesiu radioactiv în aer, la Kiev și la două centrale nucleare la vest de Cernobîl.

Totuși, reprezentanții AIEA au precizat că nu există probleme radiologice semnificative.

În ceea ce privește garanțiile de securitate, experții au spus că situația a rămas neschimbată față de cea raportată anterior. Agenția nu a primit încă date de la distanță de la sistemele sale de monitorizare instalate la CNE Cernobîl, mai este precizat în comunicatul publicat pe site-ul oficial.

24-03-2022
10:33

Prima doamnă a Ucrainei, mesaj emoționant după o lună de război: "Am învățat cum să ne unim într-o clipă și să ripostăm"

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a postat un mesaj emoționat la o lună de la începerea războiului.

Aceasta a vorbit despre oamenii nevinovați care au fost uciși de armata rusă, precum și despre orașele distruse de invadatorii ruși.

“Acum exact o lună, ne-am trezit în sunete de explozii care nu s-au mai oprit de atunci. Ne-am trezit într-o realitate diferită, unde războiul a venit în casele noastre. Timpul zboară altfel în război. Am îmbătrânit cu zece ani. Am învățat să diferențiem sunetele artileriei care sosesc în timpul bombardamentelor.

Nu ne-am confruntat doar cu un agresor rus, ci am întâlnit criminali de război care ucid civili în mod deliberat. 121 de copii morți. 121 de răni care nu se vor vindeca niciodată. Civili uciși de bombardamentele inamice zac în gropile comune de la Mariupol, Irpen și în curțile propriilor case.

Sute de mii de oameni nu mai pot comunica cu exteriorul și stau în subsoluri, în regiunile Mariupol, Kiev și Harkov.Peste zece milioane de refugiați au fost forțați să se mute în alte regiuni sau țări. Oamenii care aveau case, locuri de muncă și planuri chiar ieri au pierdut totul simultan – și acum depind de ajutorul umanitar.

Treisprezece spitale distruse și două sute patruzeci și șase de spitale bombardate. Persoane cărora le-a fost luat dreptul de a primi tratamentul necesar. Șase medici au fost uciși, iar șaisprezece au fost răniți”, este mesajul postat de soția lui Volodimir Zelenski, pe pagina sa oficială de Facebook.

Olena Zelenska îi îndeamnă pe cetățenii ucraineni să aibă speranță și îi asigură că lucrurile vor reveni la normal la un moment dat.

“Luna aceasta am descoperit ceva despre noi. Am învățat cum să ne unim într-o clipă și să ripostăm.

Cât timp trăim, există întotdeauna acel ‘încă’. Cât timp trăim, putem reconstrui ceea ce a fost distrus.

Putem vindeca suferința și putem deveni versiuni mai bune și mai puternice ale noastre. Astfel, trebuie să trăim!”, a mai spus Olena Zelenska.

24-03-2022
10:15

Mesajul Ministerului Apărării ucrainean, după o lună de război: "Nu putem lăsa monștrii să ne determine viitorul"

La o lună de la începerea războiului provocat de Rusia, Ministerul Apărării al Ucrainei a transmis un mesaj tuturor soldaților care își apără în mod curajos țara.

Acesta le mulțumește militarilor pentru toate eforturile și îi îndeamnă să lupte în continuare așa cum au făcut-o până în acest moment.

“Dragi ucraineni! Această perioadă de război, care a început cu atacul Rusiei asupra Crimeei în urmă cu mai bine de opt ani, va rămâne în istorie ca o lună a invincibilității. Armata ucraineană și poporul ucrainean au rezistat unei lovituri care i-ar fi putut distruge pe mulți. Dar nu și pe noi.

Aș dori să mulțumesc sincer tuturor apărătorilor noștri, bărbaților și femeilor curajoși și cetățenilor care apără țara. Ne-am dovedit nouă înșine și lumii întregi că Ucraina este mai presus de toate pentru noi în această perioadă.

Nu vom lăsa pe nimeni să ne ia statul la care visam, pentru care am luptat și am murit. Pentru că ne iubim copiii, părinții și pe cei dragi, pur și simplu nu putem lăsa monștrii să ne determine viitorul”, este mesajul postat de Ministerul Apărării al Ucrainei, pe pagina oficială de Facebook, la o lună de la începutul invaziei ruse.

24-03-2022
09:54

Rusia susține că a capturat orașul ucrainean Izium

Rusia declară că a câștigat controlul asupra orașului Izium din regiunea Harkov din estul Ucrainei, relatează canalul de știri de stat rusesc Rossiya 24.

„Forțele armate ruse continuă să îndeplinească misiunile unei operațiuni militare speciale. Până în dimineața zilei de 24 martie, unitățile armatei ruse au preluat controlul deplin asupra orașului Izium din regiunea Harkov”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, relatează BBC.

Administrația ucraineană a orașului spune însă că luptele continuă.

Izium se află pe o rută cheie către regiunea de est Donbas, care ar permite potențial forțelor ruse din nord-est și sud-est să se conecteze. Este un centru regional din regiunea Harkov cu o populație de aproximativ 50.000 de oameni și un important nod feroviar.

24-03-2022
09:50

Grupul Wagner, afectat de un nou val de sancțiuni anunțat de Marea Britanie

Guvernul Marii Britanii anunță că a aplicat 65 de noi sancțiuni împotriva Rusiei „vizând industrii strategice, bănci și elitele de afaceri”.

Sancțiunile de astăzi vizează industriile cheie care sprijină invazia ilegală a Rusiei, inclusiv Căile Ferate Ruse și compania de apărare Kronshtadt, principalul producător de drone rusești.

Grupul Wagner – organizația de mercenari ruși care ar fi însărcinată cu asasinarea președintelui Zelenski – a fost de asemenea sancționat.

Alte șase bănci sunt vizate, inclusiv Alfa Bank ai cărei cofondatori includ oligarhii sancționați anterior Mikhail Fridman, Petr Aven și German Khan. Cel mai mare producător de diamante din lume, Alrosa, este, de asemenea, sancționat.

24-03-2022
09:39

Mandatul lui Jens Stoltenberg ar putea fi prelungit - presa norvegiană

Postul norvegian TV2 și ziarul Dagens Naeringsliv raportează că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să-și prelungească mandatul de șef al alianței cu încă un an, din cauza războiului din Ucraina, relatează The Guardian.

Informațiile nu au fost confirmate oficial încă.

24-03-2022
09:23

Șapte coridoare umanitare au fost agreate pentru joi

Șapte coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din orașele ucrainene au fost convenite pentru joi, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk.

Cu toate acestea, Reuters raportează că ea a precizat că nu a fost convenit nicio trecere în siguranță de la Mariupol. Ea a spus că civilii care încearcă să părăsească orașul asediat vor găsi transport la Berdiansk, arătând clar că Rusia nu permite crearea unui coridor sigur către sau dinspre centrul orașului-port.

Berdiansk este orașul-port în care există informații neconfirmate conform cărora forțele ucrainene au distrus nava rusă de debarcare Orsk în timp ce era andocata în portul Mării Negre.

24-03-2022
09:17

Oficial militar rus: Rusia a folosit bombe cu fosfor în regiunea Lugansk

În noaptea de joi, 24 martie, avioanele rusești au lansat atacuri cu rachete asupra orașelor din regiunea Lugansk, au aruncat bombe cu fosfor asupra Rubijne (regiunea Lugansk), patru persoane au fost ucise, inclusiv doi copii, șase persoane au fost rănite, a declarat Serhii Gaidai, șeful Administrației Militare Regionale Lugansk.

“Situația este foarte grea la Rubijne, unde luptele continuă în mijlocul orașului. Potrivit informațiilor confirmate, avem patru morți, dintre care doi copii, și șase răniți.

Rușii sunt în agonie. Nu pot intra în adâncimi, așa că au început să folosească arme grele. Au fost efectuate lovituri cu rachete pe Lisihansk și Novodruzhesk, iar aviația rusă a început să arunce bombe cu fosfor pe Rubijne.

Prin urmare, din păcate, numărul victimelor poate fi mult mai mare”, a scris Haidai pe Telegram joi dimineaţă.

Potrivit acestuia, în cursul zilei 31 de obiective au fost avariate sau complet distruse în regiune, dintre care 23 de locuințe. În special, zece clădiri înalte și 13 case particulare, 16 dintre ele au fost cuprinse de flăcări. Locuitorii din Severodonetsk, Lisihansk, Rubijne, Kreminna, Novodruzhesk și Voevodivka au fost supuși bombardamentelor.

„În prezent, 35 de localități rămân deconectate – 14 parțial, 21 complet. Aproximativ 101.526 de consumatori sunt fără energie electrică. Nu există alimentare cu gaze în 27 de localități – în 22 complet și cinci parțial (în total, este vorba de aproximativ 32.550 de abonați)”, a mai spus Gaidai.

24-03-2022
09:07

Josep Borrell: Rusia vrea să „izoleze Ucraina de mare”

Guvernul rus nu are niciun interes să negocieze o încetare a focului în Ucraina deocamdată, deoarece armata sa nu și-a atins obiectivele militare, a declarat joi înaltul diplomat al Uniunii Europene Josep Borrell.

„În acest moment, Rusia nu vrea să stea și să negocieze nimic: ceea ce vrea este să ocupe terenul”, a spus Borrell într-un interviu pentru postul spaniol TVE.

„Vrea să încercuiască coasta până la granița cu Moldova și să izoleze Ucraina de mare. Vrea să negocieze serios doar atunci când și-a asigurat o poziție de forță.”

Potrivit Reuters, Borrell a spus că Uniunea Europeană și aliații săi vor continua să furnizeze ajutor militar armatei ucrainene.

„Este important pentru că totul va fi decis în următoarele 15 zile”, a spus el. „Ceea ce va face istorie este capacitatea ucrainenilor de a rezista.”

24-03-2022
09:03

Jens Stoltenberg: NATO va discuta resetarea apărării

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit înaintea summitului de joi. El spune că aliații au oferit sprijin Ucrainei pentru a-i susține „dreptul fundamental la apărare”, dar a subliniat din nou că misiunea principală a alianței militare este apărarea și protecția membrilor NATO.

Deoarece Ucraina nu este membră, alianța nu trimite trupe în țară, deși își sporește prezența militară în țările vecine NATO.

Stoltenberg a mai spus că liderii NATO vor vorbi astăzi despre o „resetare a descurajării și apărării noastre pe termen lung”.

„Primul pas este înființarea a patru noi grupuri de luptă în partea de est a alianței, în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia”, a declarat el.

Șeful NATO a descris războiul din Ucraina drept „cea mai gravă criză de securitate dintr-o generație”.

Stoltenberg spune că președintele Ucrainei Zelenski se va adresa astăzi liderilor NATO. El subliniază necesitatea ca membrii alianței să abordeze criza împreună.

Aliații vor trebui să facă mai mult, spune Stoltenberg, adăugând că se așteaptă ca liderii NATO să fie de acord „să accelereze investițiile în apărare”.

„Întâlnirea de astăzi va demonstra importanța ca America de Nord și Europa să fie împreună în fața acestei crize”, a adăugat el.

24-03-2022
08:46

Ministrul ucrainean al agriculturii ar fi demisionat

Potrivit Reuters, ministrul ucrainean al agriculturii, Roman Leșcenko, a demisionat. Nu a fost făcut public încă niciun motiv.

Ministrul se afla în funcție din decembrie 2020, iar miercuri declarase că suprafața de semănat a recoltei de primăvară a Ucrainei se poate înjumătăți în acest an din cauza războiului.

Acest lucru are potențialul de a cauza probleme de aprovizionare cu alimente în alte părți ale lumii, deoarece Ucraina este un exportator semnificativ de cereale. Parlamentul ar trebui să voteze acceptarea demisiei, eventual chiar joi.

24-03-2022
08:37

Forțele de ocupație obligă școlile din Melitopol să înceapă să predea în limba rusă

Anunțul a fost făcut de primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, în timpul unei transmisiuni în direct pe rețelele de socializare, transmite Ukrinform.

„Astăzi, soldații ruși merg prin școli, presând personalul să înceapă să predea copiilor în limba rusă începând cu 1 aprilie, în conformitate cu un curriculum de neînțeles”, a spus el.

Fedorov a mai remarcat că orașul s-a confruntat cu dificultăți cu plata salariilor din cauza faptului că Trezoreria a blocat toate plățile către Melitopol.

“Nu era clar unde ne aflăm eu și membrii echipei mele în acest moment. Până în prezent, toate plățile garantate au fost deblocate pentru orașul Melitopol, inclusiv departamentul nostru de educație. Cel mai probabil, în viitorul apropiat, își vor primi salariile din martie”, a mai spus primarul.

Anterior s-a raportat că la Melitopol, forțele ruse construiesc o bază militară, de unde lansează rachete care vizează multe orașe, nu doar din regiunea Zaporojie, ci și din întreaga Ucraină.

24-03-2022
07:06

Oficial ucrainean: Navă rusă, distrusă în incendiul din portul Berdiansk

Consilierul Ministerului de Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a declarat că o nava rusă „Orsk” a Flotei Mării Negre a fost distrusă, citând marina ucraineană într-o actualizare a canalului său Telegram în această dimineață.

Agenția ucraineană Ukrinform a citat, de asemenea, declarația marinei ucrainene, adăugând că o navă rusă s-a scufundat, în timp ce alte două „fumegau puternic și încercau să scape de incendiu”.

Potrivit The Guardian, se pare că armata ucraineană își revendică meritul pentru distrugerea unei nave rusești Orsk. Berdiansk se află la aproximativ 80 de kilometri vest de orașul asediat Mariupol și era folosit pentru a livra provizii rusești forțelor de acolo.

24-03-2022
06:33

Seimul polonez îl numește pe Putin criminal de război

Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat o rezoluție prin care condamnă acțiunile Rusiei în Ucraina, numindu-le crime împotriva umanității și acte de genocid.

Parlamentarii polonezi au aprobat documentul în unanimitate, relatează Ukrinform.

„Seimul Republicii Polone condamnă cu fermitate actele de violență prelungită, crimele de război, crimele împotriva umanității, actele de genocid, încălcările sistemice ale drepturilor omului și alte încălcări penale ale dreptului internațional, care sunt comise pe teritoriul Ucrainei suverane de către forțele armate ale Federației Ruse împreună cu aliații la ordinele comandanților militari sub conducerea directă a președintelui Vladimir Putin”, se arată în comunicat.

Seimul solicită tuturor statelor care recunosc suveranitatea, integritatea teritorială și dreptul Ucrainei la autodeterminare să sprijine prin toate mijloacele lansarea și desfășurarea proceselor la Curtea Internațională de Justiție și la Curtea Penală Internațională și să își exercite competențele în toate organizațiile internaționale din care sunt membri, pentru „a-l aduce în fața justiției pe Vladimir Putin, membrii Consiliului de Securitate al Rusiei și comandanții forțelor armate ale Federației Ruse pentru crime de război, crime împotriva umanității și drepturile sistemice ale omului, acte de genocid, încălcări comise pe teritoriul Ucrainei suverane.”

Potrivit rezoluției, dovezile disponibile public ale acestor crime oferă Seimului și comunității internaționale motive pentru a-l recunoaște pe Vladimir Putin drept criminal de război.

24-03-2022
06:22

Surse FSB: Riscul unei lovituri de stat a Serviciului crește cu fiecare săptămână de război

Riscul unei lovituri de stat din partea Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei împotriva președintelui Putin crește cu fiecare săptămână în care războiul din Ucraina continuă, a declarat un denunțător (wistleblower) din cadrul comunității serviciilor de informații ruse.

Sursa susține că haosul și nemulțumirea au cuprins serviciile de securitate după invazia Ucrainei de către Rusia.

Scrisori scrise de un analist anonim de informații rus către Vladimir Osechkin, un activist rus în exil și fondator al grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, au fost publicate online.

Osechkin a declarat pentru The Times că riscul pe care și-l asumă agenții de informații atunci când vorbesc este un semn al furiei lor tot mai mari față de Putin și al nemulțumirii din cauza efectului pe care l-au avut sancțiunile asupra ofițerilor FSB care nu vor mai putea „pleca în vacanță în vilele lor în Italia și să-și ducă copiii la Disneyland Paris”.

Vorbind din casa lui din Franța, unde locuiește în exil din 2015, Osechkin a declarat ziarului:

„Timp de 20 de ani Putin a creat stabilitate în Rusia. Ofițerii FSB, polițiștii, procurorii – acei oameni din interiorul sistemului – au putut trăi o viață bună.

Dar acum totul a dispărut. Ei recunosc că acest război este o catastrofă pentru economie, pentru umanitate. Ei nu vor să se întoarcă la Uniunea Sovietică.

Pentru fiecare săptămână și fiecare lună în care acest război continuă, crește posibilitatea unei rebeliuni a celor din serviciile de securitate.”

24-03-2022
05:59

Portul Berdiansk în flăcări - presa ucraineană

Portul Berdiansk, un oraș din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, ar fi în flăcări, potrivit presei locale ucrainene și a unui consilier principal al Ministerului de Interne al Ucrainei.

Orașul este situat la aproximativ 75 kilometri nord-vest de Mariupol.

Consilierul principal al Ministerului de Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a încărcat pe contul său oficial Telegram o fotografie care ar arăta coloane groase de fum care ies din port.

„Un depozit de rachete și arme de artilerie în Berdianskul ocupat de ruși”, a scris el alături de imagine.

Media ucraineană NEXTA TV relatează că a primit informații conform cărora nave rusești au fost lovite, dar așteaptă confirmarea.

Potrivit lui Michael Horowitz, un analist geopolitic și de securitate la institutul Le Beck, Rusia începuse să folosească portul pentru a descărca echipamente militare.

24-03-2022
05:30

Armata Ucrainei: Trupele ruse „terorizează populația locală” în Herson

Armata ucraineană a publicat cel mai recent raport operațional la ora locală 6.00.

În informare, oficialii spun că forțele ruse continuă să se concentreze asupra regiunilor Kiev, Cernihiv și Harkov.

În Herson, trupele ruse „terorizează populația locală” și folosesc unitățile Rosguardia (garda națională a Rusiei) pentru a preveni nesupunerea civilă împotriva autorităților de ocupație ruse, se mai arată în raport.

24-03-2022
05:26

Japonia analizează suplimentarea ajutorului umanitar

Guvernul japonez ia în considerare suplimentarea ajutorului umanitar destinat Ucrainei și țărilor vecine cu 100 de milioane de dolari, pe lângă asistența de 100 de milioane de dolari pe care Japonia a anunțat-o deja, a anunțat joi postul public NHK.

Guvernul analizează, de asemenea, să dubleze împrumuturile de urgență acordate Ucrainei la 200 de milioane de dolari și să trimită ofițeri medicali din forțele de autoapărare pentru a sprijini refugiații ucraineni din Polonia și alte țări vecine, a precizat NHK citat de The Guardian.

Prim-ministrul Fumio Kishida a declarat că intenționează să dezvăluie noile măsuri de sprijin ale Japoniei pentru Ucraina în cadrul unei reuniuni la nivel înalt G7 programată să aibă loc joi la Bruxelles.

24-03-2022
04:59

Volodimir Zelenski: „Summitul de la Bruxelles va dezvălui trădările”

În mesajul său video din cursul nopții, președintele Ucrainei i-a avertizat pe liderii occidentali reuniți la Bruxelles că Rusia își exercită puterea economică pentru a-i împiedica pe aliații Ucrainei să intervină în război.

“Știm că rușii au început deja să facă lobby pentru interesele lor. Acestea sunt interesele războiului. Știm că lucrează cu unii parteneri”, a spus Zelenski înaintea summitului G7, NATO și Uniunea Europeană care va avea loc joi la Bruxelles.

„Poziția noastră fermă va fi reprezentată la aceste trei summit-uri”, a continuat el. „La aceste trei summit-uri vom vedea: cine este un prieten, cine este partener și cine ne-a trădat pentru bani.”

Aproximativ 40% din Europa este alimentată cu gaz rusesc. Liderii europeni au căutat surse alternative de energie în timp ce lansează sancțiuni împotriva Moscovei.

Zelenski se va adresa summit-ului NATO prin video-link și este de așteptat să solicite armament mai avansat, inclusiv avioane și sisteme antiaeriene.

24-03-2022
04:47

Ucraina folosește recunoașterea facială pentru a identifica morții ruși

Ucraina folosește un software de recunoaștere facială pentru a identifica cadavrele soldaților ruși morți și pentru a informa familiile acestora, a declarat miercuri viceprim-ministrul ucrainei pentru Reuters.

Mikhailo Fedorov, care conduce și ministerul ucrainean al transformării digitale, a declarat că țara folosește tehnologia oferită de compania Clearview AI din New York.

Potrivit fondatorului Clearview, compania are acces la peste două miliarde de imagini de la serviciul rus de social media VKontakte.

Serviciul este oferit gratuit Ucrainei și nu este furnizat Rusiei, a informat Reuters.

Ucraina a creat un formular online pentru rușii care doresc să revendice cadavrele morților lor. Ucraina susține că peste 14.000 de soldați ruși au murit, dar aceste cifre nu au fost verificate.

24-03-2022
04:44

Marea Britanie va furniza Ucrainei 6.000 de rachete

Premierul britanic Boris Johnson urmează să anunţe joi că Marea Britanie va furniza Ucrainei aproximativ 6.000 de rachete suplimentare.

La întâlnirile liderilor NATO și G7 de la Bruxelles, Johnson va dezvălui, de asemenea, fonduri de 25 de milioane de lire sterline (33 de milioane de dolari) pentru a ajuta la plata soldaților și piloților ucraineni.

Guvernul Regatului Unit va oferi, de asemenea, 4,1 milioane de lire sterline pentru BBC World Service, pentru a sprijini serviciile sale în limbă ucraineană și rusă în regiune.

„Regatul Unit va colabora cu aliații noștri pentru a intensifica sprijinul militar și economic acordat Ucrainei, întărindu-i apărarea pe măsură ce schimbă curentul în această luptă”, a spus Johnson.

„La o lună de la această criză, comunitatea internațională se confruntă cu o alegere. Putem menține aprinsă flacăra libertății în Ucraina sau riscăm să fie stinsă în Europa și în lume.”

Marea Britanie a declarat că noul pachet va veni în completarea celor aproximativ 4.000 de rachete deja furnizate de Regatul Unit forțelor ucrainene.

Cea mai recentă finanțare se adaugă celor 400 de milioane de lire sterline deja angajate în ajutor umanitar și economic, au spus oficialii britanici.

24-03-2022
04:37

Marea Britanie: Trupele ruse demoralizate s-ar putea confrunta cu încercuirea

Forțele ucrainene „cresc presiunea” asupra trupelor ruse care ocupă regiunea de la nord-est de Kiev, potrivit ultimei evaluări de informații de la Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Ucraina continuă să efectueze „contraatacuri de succes” asupra rușilor din afara capitalei, se arată în raport, iar ucrainenii probabil au reluat orașele Makariv și Moschun.

„Există o posibilitate realistă ca forțele ucrainene să poată încercui acum unitățile rusești în Bucha și Irpin”, evaluează Ministerul Apărării din UK.

Oficialii militari britanici notează că trupele ruse de-a lungul axei nord-est de Kiev se confruntă cu „probleme considerabile de aprovizionare și de moral”.

„Este probabil ca contraatacuri cu succes ale Ucrainei să perturbe capacitatea forțelor ruse de a se reorganiza și de a-și relua ofensiva împotriva Kievului”, se arată în raport.

24-03-2022
04:08

Zelenski face apel la un miting global

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a rostit discursuri video în fiecare noapte de la începutul războiului, a cerut oamenilor din întreaga lume să protesteze public joi – la o lună de la invazia Rusiei.

“Războiul Rusiei nu este doar războiul împotriva Ucrainei. Înțelesul său este mult mai larg”, a spus Zelensky, rostindu-și pentru prima dată discursul în engleză.

„Rusia a început războiul împotriva libertății”, a continuat el, adăugând: „Acesta este doar începutul pentru Rusia. Rusia încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa. A tuturor oamenilor din lume. A încercat să arate că doar forța brută și crudă contează”, a continuat el.

El adaugă: “Lumea trebuie să oprească Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul. Deja o lună. Atât de mult. Îmi frânge inima, inimile tuturor ucrainenilor și ale fiecărui om liber de pe planetă.”

El a continuat să cheme la demonstrații de stradă și la protestatari să mărșăluiască în timp ce poartă simboluri ucrainene.

“Veniți în piețe, pe străzi. Faceți-vă vizibili și auziți. Spuneți că oamenii contează, libertatea contează, oamenii contează, pacea contează. Ucraina contează.”

Crimele de război și atrocitățile comise de armata lui Putin în Ucraina au produs un val de indignare în întreaga lume, în timp ce situația de pe câmpurile de luptă începe să fie tot mai dificilă pentru Rusia, care pare că și-a schimbat tactica în ultimele zile și, pe lângă uciderea civililor, încearcă să încercuiască mici unități ucrainene.

Război în Ucraina. Armata lui Putin a ucis 121 de copii ucraineni

În primele 28 de zile de război, trupele invadatoare ale lui Vladimir Putin au ucis 121 de copii din Ucraina și au rănit alți 167, potrivit unui anunț făcut de Procuratura Generală ucraineană. Situația este atât de dramatică încât directoarea regională în Europa şi Asia Centrală a UNICEF, Afshan Khan, a ieșit public și a declarat despre copii care scapă cu viață din bombardamente că „riscă să fie despărţiţi de familie, să fie exploataţi şi să devină victime ale traficului de persoane”.

ADVERTISEMENT

Și nu doar copiii sunt victime ale soldaților ruși, ci și femeile fără apărare. Procuratura ucraineană a acuzat mai mulți soldați ruşi de comiterea de infracţiuni sexuale. „Militarii ruși au intrat prin efracţie într-o casă, într-un sat, l-au ucis pe proprietarul neînarmat şi au violat-o pe soţia acestuia, ameninţându-i copilul”, a declarat vicepremierul ucrainean însărcinat cu Afaceri Externe, Emine Djaparova.

Acesta nu este un război, este un genocid”, a spus procurorul general Irina Venediktova, explicând că „teatrele de război au reguli, principii, iar ceea ce vedem noi la Mariupol este o lipsă totală a regulilor”.

ADVERTISEMENT

La Mariupol, locuitori au transmis Human Rights Watch că orașuș este „un infern glacial, cu străzi pline de cadavre şi mormane de clădiri distruse”. Iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „și dacă Mariupolul ar cădea, Ucraina nu poate fi cucerită oraş cu oraş, stradă cu stradă, casă cu casă”.

Ucraina acuză crime împotriva umanității: Rusia a folosit muniție cu fosfor la Irpin

Primarul orașului Irpin, Olexandr Markușin, a declarat că Rusia se face vinovată de crime împotriva umanității, întrucât a folosit muniție cu fosfor. „În seara zilei de 22 martie, invadatorii din Rusia au folosit muniție cu fosfor, care este interzisă, în luptele de la periferiile Kievului”, a spus primarul, care a evidențiat faptul că folosirea acestui tip de arme, mai ales contra civililor, este crimă împotriva umanității și încălcare a Convenției de la Geneva.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile privind crimele de război ale lui Vladimir Putin sunt susținute și de Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken. „Astăzi pot anunța că, pe baza informațiilor disponibile, guvernul Statelor Unite ale Americii consideră că membrii forțelor armate ale Rusiei au comis crime de război în Ucraia”, a declarat Blinken.

O gimnastă de 11 ani și o jurnalistă, ucise de bombardamentele Kremlinului

Ziua de miercuri a mai adus două morți absurde ale unor civili inocenți. Gimnasta Katerina Diaceenko, în vârstă de doar 11 ani, a fost ucisă de atacul Rusiei asupra orașului Mariupol. Trupul fetiței a fost găsit printre ruinele casei, a anunțat de antrenoarea sa. „Poate fi așa ceva scuzat? (…) Cu ce sunt vinovați copiii? Cred că oricine este implicat în aceste atrocități merită să ajungă în Iad. Cât mai repede cu putință”, a scris Anastasia Meșceanenkova.

ADVERTISEMENT

Iar lângă Kiev, Oksana Baulina, jurnalistă a publicației The Insider, a fost ucisă în urma bombardamentelor de miercuri ale Rusiei asupra orașului Podilski. „Ea filma distrugerile produse de bombardamente trupelor Rusiei la Podilski, în districtul capitalei, când a fost surprinsă de un tir de rachete. Alături de ea a mai fost ucis un civil, iar alte două persoane care o însoțeau au fost rănite și internate la spital”, a anunțat publicația.

Pierderile Rusiei în Ucraina: până la 40.000 de soldați, morți, răniți, prizonieri sau dispăruți

Potrivit unui reprezentant al NATO, care a făcut declarația sub protecția anonimatului, pierderile Rusiei în Ucraina s-ar putea ridica la 40.000 de militari morți, răniți, prizonieri sau dispăruți, dacă se ia în calcul cifra de 7.000 până la 15.000 de morți.

Oficialul, care a dorit să rămână anonim, a mai precizat că evaluarea se bazează atât pe informații de la serviciile secrete ucrainene, cât și pe propriile observații.

Observațiile vin pe fondul „împotmolirii” armatelor lui Putin în Ucraina, după ce operațiunea rapidă dorită de Kremlin a eșuat.

Zelenski în Parlamentul Franței, Renault închide fabrica din Moscova

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit, miercuri, în fața Parlamentului Franței, unde a cerut un moment de reculegere în memoria victimelor, mai ales a femeilor care și-au pierdut copii sau viața la maternitatea din Mariupol distrusă de oamenii lui Putin. El a descris pe larg despre atrocitățile comise de invadatori și a adăugat că mizează pe ajutorul și leadershipul Franței în obținerea păcii.

Președintele Ucrainei a mai spus că țara sa are încă nevoie de arme și de ajutor umanitar și financiar, și a cerut companiilor franceze să părăsească piața din Rusia. „Valorile sunt mai importante decât profitul”, a declarat Zelenski.

Câteva ore mai târziu, producătorul francez de automobile Renault a anunțat că își suspendă activitatea la fabrica de la Moscova. Compania Renault își reluase producția săptămâna aceasta, după ce lucrul fusese suspendat după invazia Rusiei în Ucraina.

Situația militară

Niciuna dintre părți nu a obținut, miercuri, rezultate semnificative. Dar autoritățile ucrainene cred că au decodificat intențiile Kremlinului: Rusia încearcă să încercuiască unități ucrainene pentru a putea da ultimatumuri.

Și mai este o problemă gravă, anume distrugerea viitoarei recolte agricole pentru că bombardamentele pun în pericol și lucrările specifice perioadei, ceea ce ar putea duce la o criză alimentară. Iar în regiunea Zaporijia, ocupată temporar de Rusia, militarii ruși confiscă de la civili, mai ales de la agricultori, combustibilul, pentru a-și alimenta tancurile și blindatele și pentru a-și reface rezervele, mai spune reprezentantul Statului Major.

O zi plină de întâlniri

Președintele american Joe Biden a ajuns miercuri seara în Europa, unde va participa la o serie de reuniuni cu privire la invazia rusă din Ucraina. El a declarat, înainte de a pleca spre Bruxelles, că posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice în războiul dus împotriva Ucrainei este o „amenințare reală”.

Cea mai importantă reuniune la care va participa președintele SUA este summitul de urgență al NATO, care se va desfășura joi la Bruxelles. Vineri, Biden va vizita Polonia.

Dar tot joi, liderul de la Casa Albă va avea întrevederi și cu liderii G7 şi cu reprezentanții Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT