News

Război în Ucraina, ziua 67. Papa Francisc numește invazia rusă ”un regres macabru al umanității”. Atac ucrainean care l-a vizat pe șeful Statului Major al armatei ruse

Bombardamentele rusești continuă în Ucraina, fiind țintite obiective aflate în marile orașe ale țării, iar armata ucraineană se așteaptă la o intensificare a ofensivei ruse în Donbas.
01.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 67 Papa Francisc numeste invazia rusa un regres macabru al umanitatii Atac ucrainean care la vizat pe seful Statului Major al armatei ruse
Războiul ruso-ucrainean a ajuns în cea de-a 67-a zi/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
01-05-2022
19:14

Patru civili au fost uciși în orașul Liman

Orașul Liman din estul Ucrainei a fost bombardat de armata rusă, transmite News.ro.

Bombardamente ale ruşilor în regiunea Doneţk: patru civili ucişi, toţi din Liman”, a precizat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, pe Telegram.

Alţi şapte civili au fost răniţi.

01-05-2022
18:24

Atac asupra pozițiilor ruse la Izium, unde s-ar afla generalul Gherasimov

Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de Interne ucrainean, a anunțat că a fost atacat cartierul general stabilit de armata rusă în orașul Izium, din estul Ucrainei, informează DPA, preluată de Agerpres.

Gherașcenko susține că printre victimele atacului s-ar afla ofițeri superiori ruși, însă informația nu a fost confirmată deocamdată din surse independente.

Ucrainenii cred că în aplasamentul atacat ar fi trebuit să se afle chiar șeful Statului Major al armate ruse, generalul  Valeri Gherasimov. Acesta a venit la Izium şi a preluat personal comanda ofensivei ruse în estul Ucrainei.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington susține că unități ruse din Districtul Militar Est și echipamente antiaeriene au fost desfășurate în zona Izium pentru a susține trupele aflate deja în acest sector al frontului în încercarea de a avansa în sudul orașului.

01-05-2022
17:32

Evacuarea civililor din Mariupol, suspendată până luni

Consiliul local din Mariupol a anunțat că operațiunea de evacuare a civililor din orașul Mariupol a fost suspendată din motive de securitate.

Evacuarea va fi reluată luni dimineață, de la ora locală 08.00.

În momentul de față, în oraș se mai află circa 100.000 de civili care nu au de săptămâni apă curentă, electricitate sau gaz, pe lângă civilii care s-au refugiat alături de militari ucraineni în perimetrul oțelăriei Azovstal.

01-05-2022
15:36

Ucraina a eliberat patru districte din regiunea Harkiv

Oleg Sinegubov, șeful administrației militare din Harkiv a afirmat că patru districte din regiune au fost ocupate de către trupele ucrainene: Kutuzovka, Verhivna Rohanka, Slobidske și Prelensne.

La Kutuzovka, cam o sută de oameni, majoritatea bătrâni și copii, au trăit timp de două luni în pivnițe reci, fără curent electric, gaz sau livrări de alimente. Astăzi, apărătorii noștri au fost întâmpinați cu lacrimi”, a spus Sinegubov, citat de BBC.com.

Deși situația s-a îmbunătățit în această zonă a frontului, bombardamentele continuă. Regiunea Harkiv a fost teatrul unor lupte grele încă din primele zile ale invaziei ruse în  Ucraina.

01-05-2022
13:55

ONU și Crucea Roșie anunță evacuări din Mariupol

La unison, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Organizația Națiunilor Unite (ONU) au anunțat că, duminică, este în derulare un proces de evacuare a civililor din Mariupol.

”Crucea Roșie confirmă că o operațiune de scoatere în siguranță a civililor este în desfășurare, în coordonare cu ONU și părțile implicate în conflict”, a spus un purtător de cuvânt al Crucii Roșii, citat de BBC.

La scurt timp, un purtător de cuvânt al ONU a confirmat, de asemenea, că în prezent are loc o operațiune de evacuare a civililor din orașul Mariupol.

Oficialii ucraineni spun că există aproximativ 1.000 de civili și peste 500 de soldați răniți prinși în complexul industrial din oraș.

01-05-2022
13:48

Incendiu la o bază militară rusă din Belgorod, în apropiere de Ucraina

Un nou incendiu a fost raportat în Rusia, în zona Belgorod, la 40 de km de granița cu Ucraina.

Conform guvernatorului regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, incendiul s-a produs la una dintre unitățile Ministerului rus al Apărării. A fost raportată și o victimă.

”Un localnic a fost rănit într-un incendiu la o instalație a Ministerului rus al Apărării din regiunea Belgorod” a spus guvernatorul, conform TASS.

01-05-2022
12:55

Armata Ucrainei: Rusia a pierdut încă 300 de soldați în ultima zi, 23.500 de la începutul războiului

Cel mai recent bilanț prezentat de armata ucraineană anunță că Rusia a pierdut încă 300 de soldați în ultimele 24 de ore.

Astfel, bilanțul total ajunge la 23.500 de militari uciși, potrivit ultimului raport al Statului Major al Armatei Ucrainei publicat duminică.

Kievul susține, de asemenea, că Moscova a mai pierdut 2 avioane, totalul ajungând la 192 din 24 februarie, și 18 tancuri, doar în ultimele 24 de ore.

La 1 mai, pierderile Rusiei de la debutul războiului sunt:

  • 23.500 de soldați (față de 23.200 sâmbătă)
  • 1.026 tancuri
  • 2.471 transportoare blindate
  • 1.796 vehicule militare
  • 451 sisteme de artilerie
  • 151 lansatoare de rachete
  • 80 sisteme defensive antiaeriene
  • 155 elicoptere
  • 192 avioane
  • 8 ambarcațiuni
01-05-2022
12:13

Papa Francisc numește războiul din Ucraina ”un regres macabru al umanității”

Papa Francisc a avut o nouă poziție asupra conflictului din estul Europei. Acesta a descris războiul din Ucraina drept ”un regres macabru al umanității” care îl face ”să sufere și să plângă”.

Vorbind în fața a mii de oameni din Piața Sf. Petru la binecuvântarea sa de duminică, Suveranul Pontif a cerut crearea de coridoare umanitare pentru a evacua oamenii blocați la uzina din Mariupol.

Papa a criticat din nou Rusia, spunând că Mariupol a fost ”bombardat și distrus în mod barbar”.

01-05-2022
12:07

Autoritățile din Mariupol anunță posibile evacuări duminică. Rușii spun că 46 de civili au părăsit zona

Primăria Mariupol a anunțat că duminică ar putea fi posibilă evacuarea civililor din orașul asediat de la Marea Azov.

În prezent, peste 1.000 de oameni sunt blocați în uzina Azovstal, ultima parte a orașului din sud care încă se află în controlul trupelor ucrainene.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a declarat, tot în cursul acestei zile, că aproape 50 de civili au fost evacuaţi de pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol.

”La 30 aprilie, după instituirea unei încetări a focului şi deschiderea unui coridor umanitar, două grupuri de civili au părăsit clădiri de locuit adiacente teritoriului combinatului metalurgic Azovstal”, a spus ministerul pe Telegram.

”După-amiază, au plecat 25 de locuitori. La începutul serii, un al doilea grup constituit din 21 de persoane a plecat, fiind transportat la Bezîmennoie”, un oraş situat la est de Mariupol.

”Toţi civili au primit cazare, hrană şi asistenţa medicală necesare”, au asigurat autorităţile ruse, care nu au precizat unde a fost dus primul grup, conform BBC.

01-05-2022
10:09

Duma de stat de la Kremlin cere ca Moscova să răspundă simetric la înghețarea activelor rusești de către ”țările neprietenoase"

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal), a spus că Moscova ar trebui să răspundă simetric la îngheţarea activelor ruseşti de către ”ţările neprietenoase”.

”Este corect să se ia măsuri în oglindă faţă de companiile aflate în Rusia ai căror proprietari provin din ţări neprietenoase, unde au fost luate astfel de măsuri: să se confişte activele!”, a scris, pe canalul său de Telegram, Volodin, notează The Guardian.

Iar veniturile din vânzarea (acelor active) să meargă către dezvoltarea ţării noastre”, a mai propus preşedintele Dumei de Stat a Rusiei.

01-05-2022
10:01

Rusia susține că a doborât două avioane ucrainene

Ministerul rus al apărării a anunțat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât două bombardiere ucrainene SU-24M care zburau peste regiunea Harkov, noaptea trecută.

Oficialii de la Moscova au mai spus că forțele ruse au lovit duminică și o parte din armamentul furnizat Ucrainei de către SUA și țările europene, notează Sky News.

De asemenea, Kremlinul a admis că forțele sale au folosit rachete Onyx de înaltă precizie pentru a distruge o pistă de pe un aerodrom militar din apropierea orașului ucrainean Odesa.

01-05-2022
09:34

Rusia plănuiește ocuparea întregii regiuni Herson pentru a ataca Mikolaiv

Un raport al Înaltului Comandament al armatei ucrainene precizează că trupele ruse încearcă să ajungă la linia de demarcaţie a regiunii administrative Herson, în sudul ţării, pentru a crea condiţiile care să-i permită luarea cu asalt a oraşelor Mikolaiv şi Krivoi Rog, informează Agerpres.

Potrivit aceluiași raport, trupele ruse din Herson încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile tactice şi se regrupează pentru a relua ofensiva şi a captura graniţele administrative ale regiunii.

În altă ordine de idei, Kievul mai anunță că există ameninţarea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachete împotriva infrastructurii militare şi civile din toată Ucraina de pe teritoriul Republicii Belarus.

01-05-2022
09:01

Zelenski, mesaj către soldații ruși: ”Mai bine supraviețuiți în Rusia decât să muriți în Ucraina”

Într-un nou mesaj televizat, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat soldaţilor ruşi.

Liderul de la Kiev le-a spus invadatorilor că mai bine ar rămâne în Rusia decât să meargă la război ca să moară în Ucraina, evocând planurile comandamentului rus de a continua ofensiva şi de a atrage mai multe forţe pe frontul ucrainean.

Zelenski a punctat faptul că Rusia a pierdut peste 23.000 de soldați în ceea ce el a descris drept un ”război fără sens”.

”Fiecare soldat rus își poate salva viața. Este mai bine pentru voi să supraviețuiți în Rusia decât să muriți pe pământul nostru”, a avertizat președintele ucrainean.

01-05-2022
08:18

Rusia acuză Ucraina că își bombardează propriii civili

Rusia a acuzat Ucraina că și-a ucis și rănit propriii civili în bombardamentele care au avut loc recent în regiunea de sud a Hersonului.

Ministerul Apărării din Moscova a acuzat forțele ucrainene că au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir în satele Kiselivka și Siroka Balka, a declarat agenția de presă rusă RIA, citată de Sky News.

Până în prezent, Ucraina nu a oferit un răspuns oficial la aceste acuzații.

01-05-2022
08:15

Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina nu se teme pentru siguranța ei după revenirea la Kiev

Melinda Simmons, ambasadoarea UK în Ucraina, a spus că se simte ”confortabil” să se întoarcă la Kiev, în ciuda amenințărilor rusești la adresa diplomaților din capitala Ucrainei.

Aceasta a sosit vineri seara la Kiev, după anunțul că Marea Britanie își va redeschide ambasada.

Simmons a spus, în presa britanică, că deși este conștientă de risc, ”simte că este la locul potrivit”.

”Nu minimizez (riscul). Nu îl elimin. Trebuie să iei în calcul tot, dar eu sunt încă aici. Sunt 27 de ambasadori aici”, a adăugat britanica.

01-05-2022
07:44

Rusia șterge identitatea ucraineană în zonele ocupate. Herson va trece la rublă

Oficialii ruși anunță că regiunea ucraineană Herson va trece la rublă începând de duminică, 1 mai.

Orașul din sudul Ucrainei se află sub control rusesc de mai multe săptămâni. Moscova a căutat să-și legitimeze controlul prin instalarea unei administrații pro-ruse.

În plus, Kremlinul adaugă că ”rubla rusă urmează să fie utilizată în Herson începând de astăzi (n.r. duminică)”, scrie Sky News.

Noul guvern marionetă din Herson a declarat ”imposibilă” revenirea la controlul ucrainean și ”a anunțat o tranziție valutară de patru luni de la grivna ucraineană la rubla rusă”.

01-05-2022
06:45

Încă un important general rus a fost ucis în Ucraina

Ucrainenii anunță că încă un general rus a fost ucis în război. Acesta și-ar fi pierdut viața într-un atac al armatei ucrainene în oraşul Izium.

Andrei Simonov a fost un lider senior al unităţilor de război electronic. Potrivit Kyiv Post, Rusia ar fi pierdut, în total, 10 generali din 24 februarie.

De la debutul invaziei, Vladimir Putin a trimis circa 20 în Ucraina să conducă invazia, potrivit estimărilor occidentale. Autoritățile ucrainene au mai spus că alți doi generali ruşi au fost ucişi în ultima săptămână din aprilie în zona ocupată a regiunii Herson.

01-05-2022
06:44

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, prezentă la Kiev

Nancy Pelosi se află duminică, 1 Mai, la Kiev, conform unei înregistrări video publicate de președintele Volodimir Zelenski, transmite The Guardian.

Într-o înregistrare video tocmai publicată de președintele ucrainean, Pelosi a sosit împreună cu o delegație de reprezentanți ai SUA.

Pelosi apare într-o scurtă înregistrare în care îi transmite lui Zelenski mulțumiri pentru ”lupta ucrainenilor pentru libertate, o luptă pentru toată lumea”.


”Considerăm că efectuăm această vizită pentru a vă mulțumi pentru lupta voastră pentru libertate… Lupta voastră este o luptă pentru toată lumea. Așa că angajamentul nostru este să fim aici pentru voi până când lupta se va încheia”.

Obiective din Harkiv, Odesa și Mariupol au fost țintele rachetelor rusești în cursul zilei de sâmbătă. Deși operațiunile la sol nu au cunoscut schimbări importante, armata ucraineană se așteaptă la amplificarea ofensivei ruse în Donbas care, până acum, nu a adus câștiguri teritoriale importante pentru soldații lui Putin.

Aeroportul din Odesa și un spital din Harkiv, printre țintele rușilor

Explozii puternice au fost auzite sâmbătă în Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Guvernul de la Kiev anunță, pe Twitter, că au fost lansate rachete asupra spitalului orașului și a clădirilor de locuințe. În urma atacului rușilor, mai multe apartamente au luat foc.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trei explozii puternice au avut loc în Odesa, în zona de sud-vest a orașului, fiind observate coloane de fum. La scurtă vreme, comandamentul sud al armatei ucrainene a anunțat că a fost lovită pista aeroportului din Odesa, iar aceasta nu mai poate fi utilizată.

Au continuat bombardamentele și la Mariupol unde rușii au folosit aviația pentru a bombarda perimetrul combinatului metalurgic Azovstal, unde se află blocați mai multe de oameni, atât militari, cât și  civili.

ADVERTISEMENT

Corespondentul BBC transmite că benzinăriile par să fi devenit ținte pentru atacurile cu rachetă ale rușilor, pe drumul dintre Kiev și Lvov o mare parte dintre acestea fiind distruse. Chiar dacă și alte clădiri au fost lovite, numărul benzinăriilor distruse este disproporționat de mare în raport cu alte obiective.

Conjugat cu efectul pe care l-au avut atacurile asupra rafinăriilor, în Ucraina începe să se resimtă penuria de carburanți. Subiectul a fost abordat și de către președintele Zelenski, acesta dând asigurări că problema va fi rezolvată, deși a recunoscut că „prețurile în creștere și cozile la benzinării pot fi observate în multe părți ale țării”.

ADVERTISEMENT

Trupele rusești cresc gradual intensitatea ofensivei în estul Ucrainei, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

Avem indicii că Rusia pregătește o regrupare în zona estică de operațiuni, cu o dorință mai mare de o ocupa cât mai mult teritoriu ucrainean cu putință”, a declarat Oleksandr Motuzianik.

ADVERTISEMENT

Avertismentul lui Serghei Lavrov

Pe plan diplomatic, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a făcut un apel către NATO şi SUA cerându-le să înceteze să mai livreze arme Kievului pentru ca negocierile pentru încetarea focului să aibă succes.

Dacă SUA şi NATO sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană, atunci, înainte de orice, ele trebuie să se trezească şi să nu mai livreze arme şi muniţii regimului de la Kiev”, a spus Lavrov.

Relațiile dintre Kremlin și Casa Albă continuă să se mențină la un nivel maxim de tensiune.  Vladimir Iermakov, şeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul Ministerului rus de Externe, a spus că dialogul între Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică este oficial ”îngheţat”, relatează The Guardian.

Iermakov a subliniat că acele contacte ar putea fi reluate odată ce Rusia încheie ceea ce numeşte “operaţiunea militară specială” în Ucraina.

Oficialul rus a mai spus că țara sa crede că SUA intenţionează să finalizeze proiecte pentru desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi medie în Europa şi în regiunea Asia-Pacific.

Apariţia unor astfel de arme în acele regiuni va înrăutăţi şi mai mult situaţia şi va alimenta cursa înarmării”, a mai spus Iermakov.

ADVERTISEMENT