News

Război în Ucraina, ziua 68. Rușii au ucis un băiat de 15 ani în atacul cu rachete din Odesa. Erdogan anunță continuarea negocierilor cu Putin

Luptele în Ucraina au continuat și duminică, ucrainenii reușind să ucidă încă un general rus. Pe de altă parte, Rusia a anunțat doborârea a două avioane ucrainene.
02.05.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 68 Rusii au ucis un baiat de 15 ani in atacul cu rachete din Odesa Erdogan anunta continuarea negocierilor cu Putin
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 68 a ostilităților/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
02-05-2022
20:49

Rusia plănuiește să anexeze Donețk și Lugansk prin „referendumuri”

Rusia plănuiește anexarea a două regiuni din estul Ucrainei, ocupate în cursul invaziei începute pe 24 februarie, a anunțat ambasadorul Statelor Unite la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). 

Michael Carpenter le-a spus jurnaliștilor din Washington că, „potrivit celor mai recente rapoarte, credem că Rusia va încerca să anexeze republicile separatiste Donețk și Lugansk”.

Rapoartele arată că Rusia plănuiește să organizeze referendumuri în luna mai”, a mai spus ambasadorul.  

La începutul anului, cu puțin timp înainte de invazie, Vladimir Putin a anunțat că recunoaște autonomia celor două regiuni separatiste. 

02-05-2022
20:33

Pentagon: Ofensiva Rusiei în Ucraina, anemică

Un oficial de rang înalt de la Pentagoon a confirmat, luni seară, informația potrivit căreia Valeri Gherasimov, generalul cu cea mai înaltă funcție din armata Federației Ruse, a fost prezent în Ucraina, în regiunea Donbas, în cursul săptămânii trecute. 

Oficialul, vorbin sub acoperirea anonimatului, a spus că Statele Unite nu pot să confirme informațiile cu privire la rănirea șefului Marelui Stat Major al armatei rusești. Este foarte posibil ca el să se fi aflat în Ucraina pentru a  exercita un anumit mod de supraveghere a operațiunilor trupelor Kremlinului.

Oficialul a descris ofensiva Rusiei în Ucraina drept „încropită”, „minimă, în cel mai bun caz” și „anemică”. El a mai spus că Rusia continuă să bombardeze Mariupolul și că se bazează acum pe cele mai puțin sofisticate arme, precum aruncarea de bombe de la mică altitudine.

Reprezentantul Pentagonului a anunțat că Statele Unite au trimis deja 70 din cele 90 de piese de artilerie promise Ucrainei, precum și zeci de mii de proiectile. Iar în ultimele 24 de ore, nu mai puțin de 14 zboruri americane au ajuns în zonă. Nu a fost trimis însă niciunul dintre elicopterele aprobate de președintele Biden, a mai spus oficialul.

02-05-2022
19:51

Explozie la uzina de armament din Perm, în Rusia

Doi muncitori au murit la o fabrică de explozibili din regiunea Perm, aflată la circa 1.000 de kilometri est de Moscova, au anunțat autoritățile, citate de The Moscow Times.

„A avut loc un incendiu, pe 1 mai, la ora 20:00, la secția de producție a plasticului de la Uzina de stat din Perm”, a declarat un oficial al inspecției muncii din regiune.

Unul dintre muncitori a murit pe loc, altul a murit la spital, iar un al treilea angajat este încă internat. Acum autirotățile fac o anchetă pentru a stabili cauzele accidentului.

Uzina din Perm produce explizibilii pentru sistemele de rachete Grad și Smerch, pentru artileria antiaeriană, tancuri și artileria de câmp, precum și pentru lansatoarele de rachete de croazieră din dotarea marinei.

02-05-2022
18:31

Rușii au ucis un copil de 15 ani în atacul cu rachete din Odesa

Un copil de 15 ani a fost ucis în urma atacului cu rachete al armatelor lui Putin asupra Odesei, luni seară. 

Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al Administrației Militare a Regiunii Odesa, a făcut acest anunț la televiziunea națională ucraineană, citat de Ukrinform.

Informațiile arată că au fost trei victime. Un copil de 15 ani a fost ucis și altul a fost rănit. Informații detaliate vor fi date după încheierea operațiunii de salvare”, a declarat Bratciuk. 

Atacul cu rachete asupra Odesei a lovit o clădire cu destinație religioasă, au anunțat autoritățile ucrainene mai devreme, luni seara. 

02-05-2022
17:38

Kadri Simson: Orice țară ar putea rămâne fără gaze din Rusia

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Gazprom ar putea opri furnizarea de gaze naturale către orice țară, după ce a făcut acest gast în cazul Poloniei și Bulgariei. 

Kadri Simson a făcut declarația după o reuniune a miniștrilor energiei din țările Uniunii Europene la care s-a discutat modașitatea în care UE va răspunde anunțului de săptămâna trecută al Gazprom.

Comisarul european pentru energie a mai spus că, deși nu există o amenințare imediată cu privire la importurile de gaz, situația este incertă și statele-membre trebuie să-și facă planurile astfel încât să aibă rezerve înainte de venirea iernii și să-și diversifice sursele astfel îmcât să nu mai depindă de resursele din Rusia.

Simson a mai spus că rezervele de gaze din UE sunt la 32% din total și cresc. 

02-05-2022
17:03

Odesa, lovită din nou de rachetele Rusiei

Odesa a fost, din nou, ținta unui atac cu rachete, în această după-amiază. În oraș s-a auzit o explozie puternică, apoi s-a văzut ridicându-se un val de fum.

Centrul de presă pentru Forțele de Securitate și Apărare din Sud a declarat că trupele ruse au lansat atacul asupra a ceea ce au descris drept infrastructură urbană.

O clădire cu destinație religioasă a fost avariată. Nu se cunoaște încă numărul de răniți sau morți.

Acesta este al doilea atac cu rachete din ultimele zile, după ce, sâmbătă, autoritățile ucrainene au anunțat că pista aeroportului din Odesa a fost lovită de o rachetă.

02-05-2022
15:47

Ungaria anunță că și-a mutat ambasada înapoi la Kiev

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că și-a mutat ambasada din Ucraina înapoi la Kiev din Liov, relatează Reuters.

Într-un videoclip pe Facebook, Szijjarto a spus că mutarea a fost finalizată în weekend și că ambasada din Kiev funcționează deja.

02-05-2022
14:36

Polonia se declară gata să fie complet independentă de petrolul rusesc

Polonia este pregătită să fie pe deplin independentă de petrolul rusesc și este dispusă să sprijine alte țări să-și reducă aprovizionarea cu combustibili fosili din Rusia, a declarat luni ministrul polonez al mediului și climatului, Anna Moskwa.

„Polonia este mândră că se află pe lista țărilor neprietenoase a lui Putin”, le-a spus ea reporterilor înainte de o întâlnire cu omologii miniștri la Bruxelles pentru a discuta despre energie.

Moskwa a mai spus că depozitele de gaze ale Poloniei vor fi umplute pentru iarnă.

02-05-2022
14:05

Ambasada SUA ar putea reveni la Kiev până la finalul lunii mai

Ambasada SUA speră să se întoarcă la Kiev până la sfârșitul lunii mai, dacă o permit condițiile, după ce a fost mutată cu aproape două săptămâni înainte ca Rusia să-și lanseze invazia în Ucraina pe 24 februarie.

Diplomații americani și-au mutat unele funcții în orașul vestic Lviv înainte de a se muta în cele din urmă în Polonia vecină.

„Ascultăm profesioniștii în securitate și când ne spun că ne putem întoarce, ne vom întoarce”, a declarat însărcinatul cu afaceri, Kristina Kvien, într-un briefing de presă.

Unele țări occidentale și-au mutat deja ambasadele înapoi la Kiev, deoarece principalul obiectiv al luptei din Ucraina s-a mutat din capitală în estul și sudul țării.

02-05-2022
13:59

ONU raportează că numărul civililor morți din Ucraina a depășit 3.000

Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a declarat că numărul civililor uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse a depășit 3.000 de persoane.

Bilanțul de 3.153 de morți până acum reprezintă o creștere cu 254 față de vineri. OHCHR a spus că numărul real ar putea fi considerabil mai mare, invocând dificultăți de acces și eforturi de coroborare în curs.

Majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie largă de impact, cum ar fi atacuri cu rachete și atacuri aeriene, a precizat biroul pentru drepturile omului.

02-05-2022
12:35

Liceu din Lugansk, distrus de ruși. Clădirea supraviețuise celor două războaie mondiale

Forțele ruse au distrus clădirea liceului Lisichansk, construită în secolul al XIX-lea după planurile unor arhitecți belgieni, au informat autoritățile ucrainene din regiunea Lugansk, estul Ucrainei.

Una dintre cele mai frumoase școli din Ucraina, liceul era în topul cele mai bune 100 de școli din țară. Clădirea a supraviețuit celor două războaie mondiale, relatează Digi24.

Localitatea Lisichansk, unde se află localizată instituția de învățământ, se află pe linia frontului din Donbas.

Liceu distrus de rusi
Clădirea construită în secolul XIX supraviețuise celor două războaie mondiale Foto: Foto: ZN.UA/Telegram
02-05-2022
10:44

Un pod din regiunea Odesa, lovit de o rachetă rusească

O rachetă rusă a lovit un pod important din punct de vedere strategic peste estuarul Nistrului din regiunea Odesa, au declarat autoritățile locale.

Podul, care a fost deja lovit de două ori de forțele ruse, asigură singura legătură rutieră și feroviară de pe teritoriul ucrainean cu o mare secțiune de sud a regiunii Odesa, relatează Reuers.

Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale Odesa, a raportat atacul pe aplicația de mesagerie Telegram, dar nu a oferit alte detalii.

02-05-2022
09:52

Danemarca își redeschide ambasada din Ucraina

Danemarca își redeschide luni ambasada din Ucraina, după închiderea acesteia imediat după invazia rusă, a declarat ministrul danez de externe Jeppe Kofod.

“Este un simbol foarte puternic al sprijinului danez pentru Ucraina și poporul ucrainean faptul că astăzi redeschidem porțile ambasadei Danemarcei”, a declarat el radiodifuzorului local DR.

Mai multe alte țări, inclusiv Franța, SUA și Marea Britanie, au anunțat recent că își mută ambasadele înapoi la Kiev.

02-05-2022
09:25

Trupe din Belarus, identificate la frontiera Ucrainei

Unități din forțele armate ale Belarusului au fost identificate în regiunile de frontieră ucrainene Volin și Polissia, a declarat stat-majorul general al Ucrainei în actualizarea sa de dimineață, adăugând: „Amenințarea cu rachete asupra infrastructurii militare și civile de pe teritoriul republicii. Belarus de către inamicul rus rămâne”.

Într-o postare pe Facebook, instituția a mai susținut că forțele ucrainene au respins 10 atacuri rusești în regiunile Donețk și Lugansk, distrugând echipamente, inclusiv două tancuri, 17 sisteme de artilerie și 38 de vehicule blindate de luptă.

02-05-2022
09:18

Președintele turc va continua negocierile cu omologul său rus

Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va continua convorbirile telefonice cu liderul rus Vladimir Putin.

„Săptămâna aceasta plănuiesc negocieri cu domnul Putin”, a declarat Erdogan reporterilor, informează agenția de presă RIA Novosti.

Liderul turc speră că la Ankara sau la Istanbul vor fi luate măsuri concrete pentru a rezolva conflictul din Ucrain.

Precedenta discuție dintre cei doi șefi de stat a avut loc pe 26 aprilie.

Erdogan și Putin au vorbit despre situația de la Mariupol, eforturile părții ruse de a asigura siguranța civililor, inclusiv organizarea coridoarelor umanitare, și au convenit, de asemenea, să continue coordonarea prin ministerele apărării pentru ieșirea navelor turcești din porturi pe Marea Neagră

02-05-2022
07:56

Ucraina ar fi distrus două nave ruse de patrulare

O dronă ucraineană a distrus două nave de patrulare rusești în Marea Neagră, a declarat șeful Statului Major al Ucrainei.

„Două bărci rusești din clasa Raptor au fost distruse astăzi în zorii zilei, lângă Insula Zmiinyi (Șerpilor)”, spune șeful Statului Major General Valerii Zaluzhnii.

Imaginile neverificate difuzate de armata ucraineană par să arate două nave care sunt vizate de rachete din aer în timp ce patrulează în Marea Neagră.

Moscova nu a comentat încă asupra acestui fapt.

02-05-2022
04:59

Joe Biden ar putea face o vizită oficială în Ucraina în curând

Președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, Adam Schiff, a explicat într-un interviu pentru CNN că o vizită a președintelui Joe Biden în Ucraina ar putea avea loc curând și că acest lucru reprezintă doar o chestiune de timp.

“O vizită prezidențială este ceva aflat în considerare, dar doar o chestiune de cât de curând va fi fezabil”, a declarat Adam Schiff.

Aceste afirmații vin la scurt timp după vizita făcută de Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, la Kiev.

Schiff a explicat în timpul interviului că scopul acestei vizite a fost acela de a afla necesarul de arme al forțelor ucrainene, dar și să afle mai multe detalii despre modul în care evoluează luptele.

“Am trecut printr-o discuţie detaliată despre următoarea fază a războiului. Se trece de la o fază în care ucrainenii fac ambuscadă tancurilor ruseşti – a fost o luptă apropiată – la lupta mai mult la distanţă folosind artileria cu rază lungă, iar asta schimbă natura a ceea ce are nevoie Ucraina pentru a se apăra”, a adăugat Schiff.

02-05-2022
03:58

Existența culoarului umanitar pentru evacuarea civililor din Azovstal, confirmată de Zelenski

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei a ținut duminică seara un discurs în care a vorbit despre evoluția războiului, eforturile de evacuare a civililor prinși în uzina Azovstal și discuțiile pe care le-a avut cu oficialii internaționali.

Liderul de la Kiev a confirmat că a început evacuarea civililor și că estimează că aceștia ar urma să ajungă Zaporojie luni dimineață. De asemenea, Zelenski a vorbit și despre începerea eforturilor de evacuare a civililor din Mariupol, notează News.ro.

“Astăzi am reuşit în sfârşit să începem evacuarea oamenilor din Azovstal. După multe săptămâni de negocieri, după multe încercări, diferite întâlniri, oameni, apeluri, ţări, propuneri. În sfârşit! Nu a existat o singură zi în care să nu încercăm să găsim o soluţie care să ne salveze poporul.

Astăzi, pentru prima dată în toate zilele de război, acest culoar vital a început să funcţioneze. Pentru prima dată au fost două zile de încetare reală a focului pe acest teritoriu. Peste o sută de civili au fost deja evacuaţi – femei şi copii în primul rând. Care fugeau de ostilităţile de acolo. La Azovstal.

Având în vedere toate complexităţile procesului, primii evacuaţi vor ajunge în Zaporojie mâine dimineaţă. Să sperăm că acest lucru nu va eşua. Echipa noastră îi va întâlni acolo. Sper ca mâine să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru a continua evacuarea oamenilor din Mariupol. Plănuim să începem la 8 dimineaţa”,  a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei a vorbit și despre negocierile pe care le-a purtat în timpul vizitei făcute de Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, la Kiev.

“Am discutat probleme cheie de asistenţă pentru statul nostru cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, care a vizitat Kievul împreună cu o delegaţie a Congresului SUA.

Suntem recunoscători tuturor partenerilor care transmit lumii şi Rusiei semnale atât de importante şi puternice de sprijin pentru Ucraina, vizitând capitala noastră în aceste condiţii şi într-un moment atât de dificil.

Pelosi şi cu mine am avut patru ore de negocieri foarte substanţiale, după cum se spune, cu mai multe faţete. În special, în ceea ce priveşte proviziile de apărare, asistenţa macrofinanciară, politica de sancţiuni, cooperarea politică cu Statele Unite”, a mai adăugat Zelenski.

 

 

02-05-2022
03:45

Lavrov acuză presa occidentală că îi distorsionează declarațiile

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse, a explicat într-un interviu acordat unei publicații internaționale că presa occidentală îi denaturează explicațiile, făcând referire la afirmațiile sale despre un posibil conflict nuclear, notează Știri pe surse.

Declarațiile acestuia au venit ca urmare a unei întrebări puse de jurnaliștii italieni, care încercau să afle mai multe detalii despre poziția ministrului rus pe tema conflictului nuclear, aceștia explicând că aceasta este chestiunea care preocupă întreaga lume.

“Aparent, prin întreaga lume înțelegeți presa și politicienii occidentali. Nu este prima dată când atrag atenția asupra modului abil în care cuvintele reprezentanților ruși sunt distorsionate în Occident”, a declarat ministrul rus de externe. “Nu face cinste jurnalismului occidental”.

“Am fost întrebat despre amenințările care se acumulează acum, cât de real este al treilea război mondial. Am răspuns în mod literal următoarele: Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a ajunge la acorduri care să garanteze neinițierea unui război nuclear. Noi am fost cei care, în ultimii ani, am sugerat cu insistență colegilor noștri americani să repete ceea ce au făcut Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan în 1987: să accepte o declarație și să confirme că nu pot exista învingători într-un război nuclear, prin urmare, acesta nu ar trebui să fie declanșat niciodată”, a mai adăugat Lavrov.

Luptele din cursul zilei de duminică s-au desfășurat cu precădere în zona Donbas, precum și în regiunea Harkov. Pe de altă parte, un armistițiu temporar a permis evacuarea unor civili din orașul Mariupol.

Ucraina vânează generalii ruși

Ucrainenii au anunțat în cursul dimineții că încă un general rus a fost ucis în război. Acesta și-ar fi pierdut viața într-un atac al armatei ucrainene în oraşul Izium.

ADVERTISEMENT

Este vorba de Andrei Simonov, specializat în  conducerea unităţilor de război electronic. Potrivit Kyiv Post, Rusia ar fi pierdut, în total, 10 generali din 24 februarie. Autoritățile ucrainene au mai spus că  doi generali ruşi ar fost ucişi doar în ultima săptămână din aprilie în zona ocupată a regiunii Herson.

Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de Interne ucrainean, a anunțat că a fost atacat cartierul general stabilit de armata rusă în orașul Izium, din estul Ucrainei, informează DPA, preluată de Agerpres. Gherașcenko susține că printre victimele atacului s-ar afla ofițeri superiori ruși, însă informația nu a fost confirmată deocamdată din surse independente.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii cred că în aplasamentul atacat ar fi trebuit să se afle chiar șeful Statului Major al armate ruse, generalul Valeri Gherasimov. Acesta a venit la Izium şi a preluat personal comanda ofensivei ruse în estul Ucrainei.

Rusia pierde teren în regiuna Harkiv

Oleg Sinegubov, șeful administrației militare din Harkiv a afirmat că patru districte din regiune au fost ocupate de către trupele ucrainene: Kutuzovka, Verhivna Rohanka, Slobidske și Prelensne.

ADVERTISEMENT

La Kutuzovka, cam o sută de oameni, majoritatea bătrâni și copii, au trăit timp de două luni în pivnițe reci, fără curent electric, gaz sau livrări de alimente. Astăzi, apărătorii noștri au fost întâmpinați cu lacrimi”, a spus Sinegubov, citat de BBC.com. Deși situația s-a îmbunătățit în această zonă a frontului, bombardamentele continuă.

De asemenea, Ucraina a atacat și ținte în  Rusia, un nou incendiu fiind raportat în zona Belgorod, la 40 de km de granița cu Ucraina. Incendiul ar fi fost provocat de rachete trase de un  avion ucrainean.

ADVERTISEMENT

Conform guvernatorului regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, incendiul s-a produs la una dintre unitățile Ministerului rus al Apărării. A fost raportată și o victimă. „Un localnic a fost rănit într-un incendiu la o instalație a Ministerului rus al Apărării din regiunea Belgorod” a spus guvernatorul, conform TASS.

Ucrainenii au pierdut două avioane

De partea cealaltă, Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele sale de apărare aeriană au doborât două bombardiere ucrainene SU-24M care zburau peste regiunea Harkiv, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică.

Oficialii de la Moscova au mai spus că forțele ruse au lovit duminică și o parte din armamentul furnizat Ucrainei de către SUA și țările europene.

O oarecare acalmie s-a instalat în zona orașului Mariupol, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Organizația Națiunilor Unite (ONU) anunțând că a început evacuarea civililor din Mariupol.

Crucea Roșie confirmă că o operațiune de scoatere în siguranță a civililor este în desfășurare, în coordonare cu ONU și părțile implicate în conflict”, a spus un purtător de cuvânt al Crucii Roșii, citat de BBC.

Operațiunea de evacuare a fost suspendată în cursul serii urmând să fie reluată luni dimineață, de la ora 08.00. Rămâne neclar numărul civililor evacuați.

ADVERTISEMENT