News

Opt zile de război în Ucraina. Zelenski vrea să discute cu Putin, dar preşedintele rus anunţă continuarea “operaţiunii militare”. Ce s-a stabilit la negocieri

Războiul din Ucraina a intrat în a 8-a zi de confruntări violente. Noi explozii au avut loc peste noapte în Capitala Kiev și în Herson, în timp ce sirenele anti-aeriene au răsunat în multe alte orașe.
03.03.2022 | 19:50
Opt zile de razboi in Ucraina Zelenski vrea sa discute cu Putin dar presedintele rus anunta continuarea operatiunii militare Ce sa stabilit la negocieri
Razboiul din Ucraina. Ziua a opta de conflict. Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-03-2022
21:58

7000 de oameni de ştiinţă ruşi îi cer lui Putin să oprească războiul

Mii de oameni de știință, matematicieni și universitari ruși s-au pronunțat, printr-o scrisoare deschisă, împotriva războiului din Ucraina, asumându-și riscul de a face închisoare sau de a fi amendați.

Mai multe detalii despre conţinutul scrisorii, AICI.

03-03-2022
21:14

Franţa trimite portavionul Charles de Gaulle mai aproape de România

Ministrul apărării din Franţa, Florence Parly, a declarat că portavionul Charles de Gaulle va fi repoziţionat mai aproape de România.

Avioanele care vor decola de pe acest portavion nuclear, aflat în Marea Mediterană, vor zbura în direcția nord „spre teritoriul României, unde vor avea capacitatea de a observa și de a descuraja”, a spus ministrul, la postul de televiziune BFMTV.

03-03-2022
20:54

Imagini de coşmar din Borodyanka

Imagini surprinse în oraşul Borodyanka, din apropiere de Kiev, arată un dezastru lăsat în urmă de bombardamentele ruseşti, cu blocuri distruse şi drumuri afectate.

Peste 200 de cetăţeni au fost evacuaţi azi din pivniţele în care se ascundeau de bombardamente.

03-03-2022
20:48

Preşedintele Germaniei nu crede că războiul se va termina curând

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că “nu vede niciun semn” cum că războiul din Ucraina “se va termina în curând”.

“Probabil va dura mult timp şi vom avea răbdare”, a spus acesta.

03-03-2022
20:27

Vicepreşedintele SUA ar putea veni în România

Casa Albă discută posibilitatea ca vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, să efectueze vizite în România şi Polonia, releatează The Hill.

Aceasta ar urma să inspecteze trupele americane staţionate aici şi să viziteze centrele de refugiaţi.

03-03-2022
20:11

Bilanţul bombardamentului din Cernigov a ajuns la 33 de morţi

Bilanțul atacului de la Cernihov a ajuns la 33 de morți și 18 răniți, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.

De asemenea, Iakovlivka, o aşezare cu 600 de locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, a fost distrusă complet de bombardamente. Trei persoane au murit şi alte 24 au fost rănite.

03-03-2022
19:59

Arabia Saudită vrea să medieze discuţiile dintre Rusia şi Ucraina

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a declarat că a fost sunat de preşedintele Vladimir Putin şi s-a oferit să medieze discuţiile dintre Rusia şi Ucraina.

Prinţul a mai spus că ţara sa sprijină eforturile care să ducă la o “soluție politică” pentru încheierea conflictului și că Arabia Saudită este gata să facă eforturi “pentru a media între toate părțile”.

03-03-2022
19:14

Bombardament în Cernigov: Cel puţin nouă morţi

Două şcoli şi mai multe case private au fost bombardate în timpul unui atac aerian rus, în Cernigov, a anunţat guvernatorul regiunii, Viaceslav Chaus.

Acesta a mai precizat că cel puţin nouă persoane au murit şi alte patru au fost rănite.

03-03-2022
18:50

Un important general al ruşilor, ucis de ucraineni

General-maiorul Andrei Sukhovetsky, comandant adjunct al Armatei 41 din cadrul Districtului Militar Central al Rusiei, ar fi fost ucis miercuri de forțele armate ucrainene. Acesta era un om cheie al invaziei ruse.

Informaţia nu a fost confirmată de Moscova.

03-03-2022
18:30

Veşti proaste de la ONU

ONU anunţă că  249 de civili au fost ucişi şi 553 răniţi după o săptămână de război în Ucraina. Organizaţia precizează că bombardamentele şi atacurile cu rachete au fost principalele cauze pentru aceste decese.

Organizaţia se teme că acest război va duce la un dezastru umanitar.

„Colegii noștri ne spun că nevoile din Ucraina cresc și se amplifică de la o oră la alta. Ei avertizează că, deși amploarea plecărilor nu este clară, ne așteptăm ca peste 10 milioane de oameni să-și părăsească casele dacă violența continuă, inclusiv 4 milioane de oameni care ar putea trece frontierele către țările vecine”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.

03-03-2022
18:02

A doua rundă de negocieri s-a terminat. Ce s-a stabilit

Reuters anunţă că delegaţiile din Rusia şi Ucraina au convenit să aibă în perioada următoare încă o rundă de discuţii, transmite Reuters.

De asemenea, cele două părţi au convenit cu privire la organizarea de “coridoare umanitare” pentru evacuarea civililor, livrarea de medicamente şi alimente în locurile cele mai afectate de lupte.

03-03-2022
17:50

Putin, noi declaraţii pe tema războiului

Vladimir Putin a declarat, într-o conferinţă de presă de joi seara, că “operaţiunea militară din Ucraina decurge conform programului” şi a acuzat armata ucraineană că foloseşte “civilii pe post de scuturi”

Liderul rus a anunţat că familiile militarilor ruşi care au murit pe front vor primi “7 milioane de ruble, plus compensații lunare”.

Putin a reiterat că soldaţii ruşi luptă pentru “pace” şi pentru “demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei.

03-03-2022
17:45

Gigantul rusesc Lukoil cere oprirea războiului

Compania petrolieră Lukoil, a doua ca mărime din Rusia, a cerut “oprirea imediată a conflictului armat” din Ucraina şi şi-a manifestat “îngrijorarea pentru evenimentele tragice” care au loc pe teritoriul ţării.

Compania Lukoil se numără printre cele mai afectate de sancţiunile occidentale.

03-03-2022
17:03

Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Președintele Republicii Moldova a semnat joi seara cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a precizat că este dorința poporului de a face parte din UE, căci cetățenii au ales opțiunea de a face parte din Blocul Comunitar. 

Citește mai mult AICI.

03-03-2022
16:43

Zelenski mesaj către Putin: “Stai cu mine la masă să discutăm”

Președintele ucrainean a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a spus că discuțiile directe cu Vladimir Putin sunt „singura modalitate de a opri acest război”.

“Nu atacăm Rusia și nu intenționăm să o atacăm. Ce vrei de la noi? Părăsește-ne pământul”, a spus el.

“Stai cu mine la discuții. Doar nu la 30 de metri depărtare ca în cazul [președintelui francez Emmanuel Macron]”, a adăugat Zelenski.

Zelenski a făcut un apel către Occident să-i trimită avioane de război.

„Dacă nu aveți puterea de a închide cerul [a impune o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei], atunci dați-mi avioane”, a spus el.

„Dacă nu mai suntem noi, Doamne ferește, urmează Letonia, Lituania, Estonia”.

Aceste țări fac parte din alianța de apărare NATO, ceea ce înseamnă că dacă Rusia ar invada una, ar fi în război cu toți membrii.

03-03-2022
16:26

Dmitro Kuleba: Rusia ar putea pregăti o operațiune tip steag fals pe propriul teritoriu

Ministrul ucrainean de externe relatează într-o postare pe Twitter că a primit informații conform cărora Rusia ar pregăti o operație de tip steag fals pe propriul teritoriu pentru care intenționează să învinovățească Ucraina.

“Rapoarte îngrijorătoare: rușii ar fi putut îndrepta mai multe sisteme de lansare de rachete în satul de graniță rusesc Popovka către propriul teritoriu. Cunoscând natura barbară a acțiunilor rusești, ne temem că ar putea fi pregătită o operațiune tip steag fals pentru a acuza Ucraina”, scrie ministrul.

03-03-2022
16:20

Ucraina va putea confisca bunurile și proprietățile deținute de ruși pe teritoriul său

Parlamentul ucrainean, Rada Supremă, a aprobat joi un proiect de lege care permite confiscarea bunurilor sau proprietăţilor deţinute de Rusia sau de cetăţeni ruşi în Ucraina în contextul invaziei ruse.

Conform actului normativ, guvernul poate sugera Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare ce fel de active să confişte, iar acest for de pe lângă preşedinţia ucraineană trebuie apoi să-şi dea aprobarea pentru trecerea lor în proprietatea statului, relatează Reuters.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată prin decret de către preşedintele Volodimir Zelenski.

03-03-2022
15:01

Au început discuțiile dintre delegațiile Ucrainei și Rusiei

A început cea de-a doua rundă de negocieri pentru pace dintre delegațiile celor două țări. Potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, problemele cheie de pe ordinea de zi sunt:

“1. Încetarea imediată a focului
2. Armistițiu
3. Coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele/orașele distruse sau bombardate constant.”

Discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene se desfășoară într-o locație nedezvăluită de la granița Ucrainei.

03-03-2022
14:33

Civili uciși în Cernihiv într-un atac aerian rusesc care a lovit două școli

Cel puțin nouă persoane au fost ucise și patru rănite după ce un atac aerian rusesc a lovit joi două școli și case private din regiunea Cernihiv din Ucraina, a declarat guvernatorul Viacheslav Chaus.

Într-o postare online, guvernatorul Cernihivului a precizat:

“Lucrările de salvare sunt în desfășurare. Potrivit serviciilor de urgență de stat, deocamdată sunt nouă persoane ucise și patru rănite.”

The Kyiv Independent raportează că în zona din apropiere existau mai multe școli, grădinițe și un spital.

Poliția ucraineană a publicat o filmare, despre care spune că arată consecințele bombardamentelor din orașul Cernihiv.

03-03-2022
14:15

Ucrainenii au ajuns la a doua rundă de negocieri

Agenția de presă de stat din Rusia, TASS, a transmis că negociatorii ucraineni au ajuns cu elicopterul la locul unde vor avea loc discuțiile pentru soluționarea conflictului.

În cursul zilei de ieri, ministerul de externe din Belarus a publicat o imagine cu o sală de conferințe, despre care a transmis că va găzdui noua rundă de negocieri.

03-03-2022
14:01

Incidente în Marea Neagră: o navă estoniană s-a scufundat în urma unei explozii

Un incident maritim a fost raportat în apropierea orașului-port Odesa, din Ucraina.

La aproximativ 28 de kilometri în largul Mării Negre, vasul comercial MV Helt, ce aparținea unei companii estoniene, s-a scufundat în urma unei explozii.

Informațiile au fost transmise de către Igor Ilves, manager al companiei estonieie Vista Shipping Agency. Conform acestuia, doi membri ai echipajului au fost găsiți într-o barcă de salvare. Alți patru sunt dați dispăruți.

Din primele informații, se pare că această navă era sub controlul marinei ruse încă din 2 martie și era folosită ca scut pentru a proteja o debarcare amfibie a trupelor în Ucraina. Vasul sub pavilion estonian s-a scufundat în urma unei explozii, însă nu este clar care a fost cauza acesteia.

03-03-2022
13:39

Putin, avertisment pentru Macron: Statul ucrainean va fi demilitarizat

Vladimir Putin și omologul său francez au avut o discuție de aproximativ o oră și jumătate în cursul zilei de joi, însă concluziile acesteia nu sunt foarte îmbucurătoare.

Șeful statului francez consideră că ce e „mai rău urmează să vină” în Ucraina după schimbul său cu Vladimir Putin, care și-a exprimat „foarte marea hotărâre” de a-și continua ofensiva, al cărei scop este preluarea controlului din toate colțurile ţării, conform palatului Elysée.

Pe parcursul unei discuții telefonice de o oră și jumătate, care a avut loc la cererea sa, președintele rus l-a asigurat pe omologul său francez că operațiunile armatei ruse se desfășoară „conform planului” planificat de Moscova și că „se vor înrăutăți” dacă ucrainenii nu-i acceptă condițiile, a informat președinția franceză, relatează Le Monde.

Liderul de la Kremlin i-a transmis lui Emmanuel Macron că scopurile operațiunii ruse în Ucraina – demilitarizarea și neutralitatea – vor fi atinse.

Putin a mai transmis că orice încercare a Kievului de a mai amâna negocierile va însemna că Moscova va adăuga noi cerințe pe lista sa de revendicări.

03-03-2022
13:35

Blocaj semnificativ pentru convoiul militar care se îndreaptă către Kiev

Deși, de bune zile, locuitorii Kievului trăiesc cu amenințarea convoiului de aproape 65 de kilometri lungime, cu tancuri, blindate și alte vehicule rusești, acest șir de dispozitive militare bate pasul pe loc.

Ministerul apărării din Marea Britanie a dezvăluit că acest convoi pare blocat undeva la 30 de kilometri distanță de Kiev și ”a făcut puține progrese vizibile” în ultimele trei zile.

”Partea principală a coloanei uriașe de vehicule rusești ce se apropie de Kiev rămâne la 30 de kilometri distnață de centrul orașului. Aceasta este împiedicată să avanseze de rezistența dură ucraineană, de probleme tehnice și de ambuteiaje. Coloana nu a avansat prea mult în ultimele trei zile”, arată comunicatul ministerului britanic.

Un oficial american din domeniul apărării a afirmat că, deși convoiul are probleme de aprovizionare cu combustibil și alimente, SUA este de părere că rușii ”vor învăța din aceste greșeli și vor încerca să le depășească.”

03-03-2022
13:08

Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate. Militarii care luptă în Ucraina sunt eroi, spune Kremlinul

Kremlinul a lăudat joi trupele ruse care luptă în Ucraina drept eroi care vor rămâne în istorie și a descris moartea soldaților drept o tragedie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că președintele Vladimir Putin va convoca Consiliul de Securitate al Rusiei mai târziu, dar nu a dezvăluit despre ce va discuta grupul de înalți oficiali ai statului și șefii agențiilor de apărare și securitate.

Într-o ședință de informare cu reporterii, Peskov a respins speculațiile potrivit cărora autoritățile ruse intenționează să introducă legea marțială ca urmare a invaziei Ucrainei sau că vor împiedica bărbații să părăsească Rusia.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său din sud și să captureze ceea ce consideră naționaliști periculoși.

Peskov a spus că victimele rușilor din luptele din Ucraina – pe care ministerul apărării le-a raportat miercuri la 498 de soldați într-o declarație – au fost o sursă de durere.

“Desigur, aceasta este o mare tragedie pentru noi toți. În același timp, toți admirăm eroismul armatei noastre”, a spus el.

03-03-2022
12:43

Rusia lasă SUA fără motoare de rachetă ca răspuns la sancțiuni

Rusia a decis să înceteze furnizarea de motoare de rachete Statelor Unite, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse Rusiei asupra Ucrainei, a declarat joi Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale de stat Roscosmos.

“Într-o astfel de situație nu putem furniza Statelor Unite cele mai bune motoare de rachetă din lume. Lasă-i să zboare pe altceva, pe mătură, nu știu ce”, a spus Rogozin la televiziunea de stat rusă, relatează Reuters.

Potrivit lui Rogozin, Rusia a livrat un total de 122 de motoare RD-180 în SUA începând cu anii 1990, dintre care 98 au fost folosite pentru a propulsa vehiculele de lansare Atlas.

Roscosmos va opri, de asemenea, întreținerea motoarelor de rachetă pe care le-a livrat anterior în SUA, a spus Rogozin, adăugând că SUA mai aveau 24 de motoare care vor rămâne acum fără asistență tehnică rusă.

Rusia a declarat anterior că suspendă cooperarea cu Europa privind lansările spațiale din portul spațial Kourou din Guyana Franceză, ca răspuns la sancțiunile occidentale asupra Ucrainei.

Moscova a cerut, de asemenea, garanții companiei britanice de sateliți OneWeb că sateliții săi nu vor fi folosiți în scopuri militare. OneWeb, în ​​care guvernul britanic are o participație, a declarat joi că suspendă toate lansările de la Cosmodromul Baikonur al Rusiei din Kazahstan.

Rogozin a spus că Rusia se va concentra acum pe crearea de nave spațiale cu dublu scop, în conformitate cu nevoile Roscosmos și ale Ministerului Apărării.

03-03-2022
12:28

Delegația Ucrainei se îndreaptă spre locul celei de-a doua runde de negocieri

O delegație ucraineană călătorește cu elicopterul pentru a se întâlni cu omologii ruși pentru a doua rundă de discuții, a anunțat Reuters, citând un consilier prezidențial ucrainean.

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia vor începe în câteva ore, a precizat consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak într-o postare online.

Anterior, agenția de știri de stat din Belarus l-a citat pe negociatorul șef rus Vladimir Medinski spunând că a doua rundă de discuții va începe în Belarus la ora 12.00 GMT (ora 14.00, ora României).

Un negociator rus a spus anterior că pe ordinea de zi era o încetare a focului, dar Ucraina a spus că cererile Moscovei sunt inacceptabile și că Rusia trebuie să înceteze să bombardeze orașele ucrainene înainte de a se putea aștepta vreun progres.

03-03-2022
12:13

Liz Truss: Occidentul trebuie să se asigure că nicio bancă rusă nu poate accesa sistemele SWIFT

Aliații occidentali trebuie să își mențină încercările de a stopa invazia Ucrainei de către Rusia și să se asigure că nicio bancă rusă nu are acces la sistemul de mesagerie bancar SWIFT, a declarat ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss.

„Este vital să continuăm. Regatul Unit a lucrat cu SUA, UE și G7 pentru a întrerupe finanțarea mașinii de război a lui Putin, scoțând băncile rusești din sistemul financiar, ne-am închis spațiul aerian pentru avioanele rusești și avansăm rapid sancțiuni împotriva oligarhi ruși. Dar trebuie să mergem mai departe”, a spus Truss joi.

„Trebuie să ne asigurăm că nicio bancă rusă nu are acces la SWIFT și trebuie să mergem mai departe în reducerea dependenței de hidrocarburile din Rusia, inclusiv petrol, gaze și cărbune”, a spus Truss, vorbind alături de omologii ei lituanieni, estonieni și letoni, la Vilnius, Lituania.

Miercuri, șapte bănci rusești au fost eliminate din Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), un serviciu cheie de mesagerie care conectează instituțiile financiare din întreaga lume.

Truss a spus că va ridica problema extinderii interdicției la alte bănci rusești în cadrul reuniunii G7 de vineri, precum și Consiliul Afacerilor Externe al UE.

„Trebuie să degradăm economia Rusiei, să oprim capacitatea de a finanța mașina de război a lui Putin”, a adăugat Truss.

03-03-2022
11:40

Primul transport de arme ofensive al Spaniei pleacă spre Ucraina

Spania va trimite vineri 1.370 de lansatoare de grenade antitanc în Ucraina, ca parte a primului său transport de arme ofensive pentru a ajuta împotriva invaziei ruse.

Transportul va include, de asemenea, mitraliere ușoare și 700.000 de cartușe de pușcă și muniție pentru mitraliere, a declarat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, relatează CNN.

„Totul va merge cu avioane ale forțelor aeriene spaniole într-o locație din Polonia, aproape de graniță, unde oficialii ucraineni îl vor primi”, a spus Robles într-un interviu de noapte la postul de televiziune Antena 3 din Spania.

Robles a spus că armele „sunt foarte importante deoarece materialul permite o apărare foarte individualizată, chiar și de către oameni care nu au prea multă experiență în folosirea armelor”.

03-03-2022
10:40

Serghei Lavrov: Al Treilea Război Mondial va fi nuclear

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținută la Moscova că președintele american Joe Biden ar fi spus că singura alternativă la sancțiuni este un al Treilea Război Mondial, iar Lavrov continuă spunând că un al Treilea Război Mondial ar putea fi doar un „război nuclear”.

Lavrov spune că al Treilea Război Mondial este doar în capul politicienilor occidentali și nu în capul poporului rus.

„Dacă se poartă un război adevărat împotriva noastră, atunci cei care fac astfel de planuri ar trebui să se gândească la asta [și] în opinia mea se fac astfel de planuri”, spune el.

Ministrul a repetat teza rusă că guvernul ucrainean este un regim neo-nazist și spune că bandele jefuiesc orașe și orașe, inclusiv în Mariupol. Lavrov mai spune că ucrainenii „încearcă acum să folosească civilii ca scuturi umane”, relatează BBC.

Citește mai mult AICI.

03-03-2022
10:14

Ce pierderi a suferit armata rusă de la începutul războiului

Armata ucraineană a făcut public un bilanț al pierderilor suferite de armata Rusiei de la începutul invaziei.

Potrivit sursei citate, pierderile totale însumează aproximativ 9.000 de oameni, 217 tancuri, 900 blindate, 30 de avioane, 31 de elicoptere, 11 sisteme antiaeriene, 42 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc), 90 de tunuri de artilerie, 60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil, 3 drone, 2 bărci, 374 vehicule.

“Datele se limpezesc. Calculul este complicat de intensitatea mare a luptei. Datele sunt în curs de actualizare. Calculul este complicat de intensitatea mare a ostilităților” se arată în postarea forțelor armate.

03-03-2022
10:02

Primarul din Mariupol: “Nici măcar nu ne putem aduna răniții de pe străzi”

Orașul-port Mariupol este supus unor bombardamente neîntrerupte.

Primarul orașului a transmis un mesaj video disperat, spunând: „Nu putem lua nici măcar răniții de pe străzi, din apartamente, pentru că bombardamentele nu se opresc”.

Ministerul rus al Apărării a îndemnat civilii să părăsească orașul printr-un așa-numit „culoar verde”.

Joi, un purtător de cuvânt al rebelilor pro-ruși a declarat că vor lansa „atacuri direcționate” împotriva orașului, dacă forțele ucrainene de acolo nu se predau.

03-03-2022
09:52

China neagă că a cerut Rusiei să amâne invazia până după Olimpiada de Iarnă

Ministerul chinez de externe a declarat joi că relatările privind coordonarea ruso-chineză înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei sunt „știri false”.

Astfel de practici de distragere a atenției și de atribuire a vinei sunt „disprețuitoare”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, la un briefing pentru presă.

Înalți oficiali chinezi le-ar fi cerut înalților oficiali ruși la începutul lunii februarie să nu invadeze Ucraina înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, a raportat New York Times, citând oficiali ai administrației Biden și un oficial european care a citat un raport de informații occidentale.

03-03-2022
09:10

Câți civili au fost uciși de bombardamente în regiunea Harkov în ultimele 24 de ore

Atacurile și bombardamentele ruse asupra regiunii Harkov din estul Ucrainei au ucis 34 de civili în ultimele 24 de ore, între 2 și 3 martie, au anunțat joi serviciile de urgență ucrainene.

Separat, Reuters a raportat că guvernatorul regiunii Doneţk, controlată de Ucraina, a declarat că oraşul-port Mariupol, una dintre primele ţinte ale invaziei ruse, a rămas fără alimentare cu energie electrică sau apă.

03-03-2022
08:44

Franța le cere cetățenilor săi să părăsească Rusia

Guvernul francez le cere cetățenilor săi să părăsească Rusia, în contextul escaladării conflictului, dacă prezența lor acolo nu este „esențială”.

Alte țări au emis avertizări de călătorie similare.

Ministerul de Externe al Marii Britanii „avertizează împotriva oricărei călătorie în întreaga Rusie” din cauza dificultăților de a părăsi țara și a ceea ce descrie drept „volatilitate crescută” a economiei ruse.

Departamentul de Stat al SUA recomandă același lucru. Acesta citează mai mulți factori, inclusiv „potențialul de hărțuire împotriva cetățenilor americani de către oficialii de securitate ai guvernului rus”.

03-03-2022
08:34

Germania ia în calcul furnizarea către Ucraina a 2.700 rachete antiaeriene

Germania are în vedere să furnizeze Ucrainei 2.700 de rachete antiaeriene, a declarat joi o sursă guvernamentală, relatează Reuters.

Agenția de presă germană DPA a raportat anterior că Ministerul Economiei a aprobat furnizarea rachetelor Strela de fabricație sovietică, care fac parte din stocurile armatei fostei Republici Democrate Germane.

O sursă a declarat pentru Reuters că mișcarea nu a fost aprobată încă de Consiliul Federal de Securitate. „Rachetele sunt gata să fie transportate”, a precizat sursa citată.

Aceste rachete s-ar adăuga la 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer Stinger pe care Germania a declarat sâmbătă că le va furniza Ucrainei, într-o schimbare de politică după ce Rusia și-a invadat vecinul.

03-03-2022
07:18

Ministerul Apărării din Marea Britanie: Harkov, Mariupol și Cernihiv ”rămân în mâinile ucrainene”

Ministerul Apărării din Marea Britanie a publicat o actualizare a informațiilor în privința situației din Ucraina.

În comunicat se spune că orașele Harkov, Cernihiv și Mariupol ”rămân în mâinile ucrainene”, în ciuda bombardamentelor puternice rusești din ultimele zile.

Oficialii britanici adaugă că, deși ”unele forțe ruse au intrat în orașul Herson”, aici ”situația militară rămâne neclară”.

Reamintim că Rusia a susținut că deține controlul deplin al orașului-port din sud, în timp ce primarul din Herson spune că nu sunt prezente forțe ucrainene.

În ceea ce privește ”corpul principal” al convoiului rus care avansează spre Kiev, acesta se află încă la peste 30 km de capitala Ucrainei.

Înaintarea sa a fost încetinită de ”rezistența fermă a Ucrainei, defecțiuni mecanice și aglomerație”, se mai arată în informare.

03-03-2022
07:07

Oficiali de la Kiev: Mariupol rămâne sub controlul Ucrainei

Joi dimineața, forțele armate ucrainene au publicat o actualizare cu privire la războiul cu Rusia, care a intrat în a 8-a zi.

Oficialii de la Kiev au declarat că Moscova ”nu și-a atins obiectivul principal de a captura Mariupol” miercuri şi nu a ajuns la ”graniţa administrativă” Doneţk şi Lugansk, scrie Sky News.

03-03-2022
07:00

Navă din Bangladesh ancorată într-un port din Ucraina, lovită de o rachetă

Contul de Twitter al Parlamentului din Ucraina anunță că o rachetă a forțelor ruse a lovit o navă din Bangladesh ancorată într-un port situat pe malul stâng al estuarului Dnipro-Bug din nordul Mării Negre.


Oficialii ucraineni spun că nava Banglar Samriddhi ”care aștepta să fie încărcată în zona Olvia a fost lovită de teroriștii ruși cu o rachetă”.

03-03-2022
05:44

Americanii anunță că mai multe nave rusești se îndreaptă către Odesa

Mai multe nave de război rusești au părăsit Crimeea și se îndreaptă spre Odesa, a declarat un oficial american, citat de jurnalistul Lucas Tomnlinson (FoxNews).


Oficialul a avertizat, de asemenea, că un atac amfibie asupra celui de-al treilea oraș ca mărime al Ucrainei ar putea avea loc joi, 3 martie.

Miercuri, oficialii ucraineni au confirmat că forțele ruse au preluat orașul-port Herson. Forțele ruse plănuiesc acum să ocupe orașul-port Odesa, lângă Marea Neagră

03-03-2022
04:37

SUA acuză Rusia că a declanșat și un război împotriva libertății de exprimare și a adevărului

Statele Unite ale Americii acuză Rusia că a lansat un ”război deplin împotriva libertății presei și a adevărului”, blocând instituțiile de știri independente și împiedicând cetățenii rușii să aici acces la știri despre invazia Ucrainei.

”Guvernul Rusiei restricționează, de asemenea, platformele Twitter, Facebook și Instagram pe care se bazează zeci de milioane de cetățeni ai Rusiei pentru a accesa informații și opinii independente”, anunță Departamentul de stat al SUA, citat de Reuters.

Oficialii americani i-au cerut lui Vladimir Putin și guvernului rus să ”oprească imediat această vărsare de sânge” și să retragă trupele din Ucraina.

03-03-2022
04:24

Volodimir Zelenski, mesaj dur către Rusia: ”Oriunde vor merge pe teritoriu ucrainean, vor fi distruși!”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj dur la adresa forțele invadatoare ale Rusiei. Într-un nou mesaj televizat de miercuri seara, liderul de la Kiev le-a transmis inamicilor că, atâta timp cât se vor afla pe pământ ucrainean, nu vor avea liniște.

”Oriunde vor merge, vor fi distruși. Nu vor avea calm aici, nu vor avea mâncare, nu vor avea un moment de liniște. Ocupanții vor primi un singur lucru de la ucraineni: rezistență. Rezistență aprigă. O astfel de rezistență încât ei își va aminti pentru totdeauna că nu renunțăm la ceea ce este al nostru, că își vor aminti ce este un război patriotic.

Da, pentru noi, ucrainenii, acesta este un război patriotic. Știm cum încep războaiele patriotice și știm cum se termină pentru invadatori”, spune Zelenski, conform Sky News.

Zelenski mai anunță că numărul soldaților ruși morți îm război se apropie de 9.000. Informația nu este însă una verificată.

”Armata noastră face totul pentru a distruge pe deplin inamicul. Aproape 9.000 de ruși au fost uciși într-o săptămână. În Nikolaevsk, ocupanții sunt nevoiți să folosească zeci de elicoptere pentru a-și ridica ucișii și răniții – 19 și 20 de ani. Ce au văzut ei în viaţa lor în afară de această invazie?

Dar majoritatea au rămas peste tot. Ucraina nu vrea să fie acoperită de cadavrele soldaţilor. Mergeți acasă, cu toată armata voastră! Spuneți-le ofițerilor că vreți să trăiți. Trebuie să oprim războiul și să restabilim pacea cât mai curând posibil”, a mai adăugat Zelenski.

Atacurile ruse continuă, dar capitala încă rezistă. Începe a opta zi de conflict armat din Ucraina și a fost publicat un bilanț oficial al morților. Azi ar urma să aibă noi negocieri de pace între delegaţiile celor două ţări.

Ziua 8 de război în Ucraina: Zeci de civili morți după atacuri cu rachetă. Sistemul aerian, afectat și el

Kievul a transmis că o parte din sistemul său aerian a fost compromis, ca urmare a loviturilor cu rachete ale Rusiei.

ADVERTISEMENT

Au fost nu mai puțin de 16 rachete lansate în direcția orașului Harkov, sau mai precis a zonelor sale rezidențiale.

Ministrul apărării spunea că au fost distruse inclusiv grădinițe și școli, iar zeci de civili și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT

”Clădiri înalte, şcoli, grădiniţe şi alte infrastructuri ale oraşului au fost distruse.

Potrivit datelor preliminare, zeci de locuitori din Harkov, printre care copii, au murit în urma acestor atacuri aeriene.

Din păcate, în situaţia actuală, este extrem de dificil pentru forţele aeriene să acopere cerul în această regiune, pentru că o parte a sistemului de apărare aeriană a ţării a fost distrusă de loviturile balistice şi de rachetele de croazieră ale Rusiei”, a scris ministerul pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, delegaţia rusă a anunţat miercuri că o nouă rundă de negocieri va avea loc joi, pe teritoriul Belarusului. Cu toate acestea, experţii apreciază că sunt şanse mici ca ambele tabere să ajungă la un acord.

Între timp, liderul Belarusului a anunțat că  a ordonat desfăşurarea de forţe suplimentare la granița cu Ucraina, deși acesta a spus că nu se va implica în acest conflict.

ADVERTISEMENT

UE a impus deja noi sancțiuni asupra țării, una dintre acestea fiind că nu va mai putea realiza exporturi către țările membre.

Pe de altă parte, sunt zeci de japonezi care sunt dispuși să ajute Ucraina, fiind vorba despre circa 70, iar 50 dintre ei au fost membri ai Forțelor de Autoapărare ale Japoniei.

”Orice candidați pentru acest lucru trebuie să aibă experiență în forțele de autoapărare ale Japoniei sau să fi urmat o pregătire specializată”, se arată într-un comunicat al Kievului.

Ministrul afacerilor externe din Ucraina anunța că sunt deja circa 1.000 de oameni din toată lumea care vor să lupte împotriva rușilor.

“Au venit deja voluntari din 16 ţări din întreaga lume în Ucraina gata să lupte (…) împreună cu poporul ucrainean împotriva agresorilor. Numărul lor a trecut deja de 1.000 de oameni”, a spus Dmitro Kuleba.

 Veste proastă pentru ucraineni. A fost capturat orașul Herson

Este vorba de un oraș cu o mare importanță strategică. Gara și portul sunt acum sub control rusesc. Vestea bună este că ucrainenii au reușit să recâștige orașul Makariv.

Totuși, lupte grele se duc încă în Kiev, căci capitala rezistă în fața invaziei. Rușii sunt tot mai aproape de oraș, iar sirenele care anunțau un posibil atac aerian au sunat în întreaga localitate, dar și în alte zone.

”Ne pregătim să apărăm Kievul! Fac apel la toți locuitorii să nu-și piardă curajul!”, le-a transmis Vitali Kiltschko oamenilor.

Ce au reușit, însă, să facă rușii, a fost să atace un spital militar din Harkov. Niciun soldat ucrainean nu a murit în luptele cu rușii din zonă, conform unui anunț făcut de primarul de acolo.

De asemenea, tot în Harkov au fost bombardate și un sediu al poliției și o universitate.

Câți ruși au murit până acum în conflictul din Ucraina

Președintele ucrainean a anunțat că numărul deceselor din partea rusă a ajuns la aproape 6.000. Aceștia au mai transmis că rușii au pierdut și 30 de avioane, 31 de elicoptere și peste 200 de tancuri.

Pe de altă parte, au fost peste 2.000 de civili ucraineni care și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT