100 ani de Romania

Ziua când România a bătut SUA la hochei pe gheaţă! Victorie istorică la Campionatul Mondial din 1977

26.10.2018 | 22:00
Ziua cand Romania a batut SUA la hochei pe gheata Victorie istorica la Campionatul Mondial din 1977
Ziua când România a bătut SUA la hochei pe gheaţă

5 mai 1977 va rămâne mereu o zi istorică pentru hocheiul pe gheaţă din România. În urmă cu 41 de ani, selecţionata pregătită de Ştefan Ionescu reuşea să învingă echipa Statelor Unite ale Americii la Campionatul Mondial din Austria şi producea una dintre marile surprize. Prima ediţie a C.M. de hochei pe gheaţă s-a disputat în 1920, cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de la Anvers. După 11 ani, echipa naţională a României participa la primul turneu final şi înregistra înfrângeri pe bandă rulantă, printre care şi o umilinţă în faţa americanilor, scor 0-15. De altfel, cea mai bună clasare la un Campionat Mondial a venit la ediţia din 1947, când hocheiştii români s-au clasat pe locul al şaptelea.

Între 21 aprilie şi 8 mai 1977 s-a disputat Campionatul Mondial din Austria. România revenea în Grupa Mondială după o pauză de 30 de ani. Startul nu a fost unul de bun augur, în condiţiile în care diferenţa, între elita hocheiului pe gheaţă mondial şi al doilea eşalon, era una uriaşă. Românii au pierdut toate cele şapte meciuri din Grupa Mondială, iar selecţionata URSS chiar s-a distrat în meciul direct pe care l-a câştigat cu lejeritate, scor 18-1. Ultimele patru clasate urmau să se lupte pentru rămânerea în Grupa Mondială, iar startul în play-out a fost unul dezamăgitor. România era învinsă de Finlanda, scor 1-14. Urma duelul cu selecţionata Statelor Unite ale Americii.

România a bătut SUA la hochei pe gheaţă în Austria

Chiar înainte de meciul direct, americanii au primit ajutoare din NHL. “Când am văzut că au venit şi vedetele din NHL, am făcut pe noi de frică. Deşi nu era obligatoriu să joci cu cască, ne-am speriat aşa tare încât toată noaptea am umblat să căutăm căşti. Tactica a fost simplă. Să dăm cât mai repede drumul la puc că altfel ne trăgeau ăia un bodycheck încât urlam şi azi de durere”, a povestit peste ani Eduard Pană, component al echipei naţionale a României.

Pe 5 mai 1977, România a intrat pe gheaţă şi a produs şocul Campionatului Mondial din Austria. Marian Pisaru, Dezideriu Varga, Şandor Gall şi Doru Tureanu, autor al unei duble, au fost cei care au marcat în victoria împotriva Statelor Unite ale Americii, scor 5-4. La finalul meciului, americanii erau uimiţi când au aflat că în România existau doar trei patinoare. “La conferința de presă ne-au întrebat câte patinoare avem în România. SUA avea atunci 4.200 de patinoare închise și 360.000 de jucători legitimați la diferite cluburi. Nu mică le-a fost uimirea când le-am spus că noi avem trei patinoare, la București, Miercurea Ciuc și Galați, iar numărul jucătorilor a fost de 180-200”, a povestit Ştefan Ionescu. În ultimul meci, cu Germania de Vest, arbitrii ne-au dezavantajat clar şi România retrograda în al doilea eşalon.

5 mai 1977 a fost ziua când România a bătut SUA la hochei pe gheaţă
5 mai 1977 a fost ziua când România a bătut SUA la hochei pe gheaţă