LIVE Actualizat 28-02-2022
22:17

Situaţia după cinci zile de război în Ucraina: Primele negocieri de pace, fără rezultat. Zelenski a semnat cererea de aderare la UE, americanii i-au dat replica lui Putin

Războiul din Ucraina a adus noi confruntări în Kiev, Harkov și alte orașe. Pe plan diplomatic, Rusia și Ucraina vor avea o rundă de negocieri în Belarus.
28.02.2022 | 19:18
Situatia dupa cinci zile de razboi in Ucraina Primele negocieri de pace fara rezultat Zelenski a semnat cererea de aderare la UE americanii iau dat replica lui Putin
Război în Ucraina. A 5-a zi de confruntări între forțele ruse și cele ucrainene. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
28-02-2022
22:17

Transportul de armament pentru Ucraina ar putea trece prin România

României i s-a solicitat tranzitarea teritoriului pentru transport de armament spre Ucraina, conform unor surse oficiale citate de Hotnews. Solicitarea este “analizată”, au mai afirmat sursele.

Anunţul vine în contextul în care Ungaria a refuzat să permită folosirea teritoriului său pentru acest transport, iar comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat, în cadrul unei vizite oficiale în România, că este momentul ca ţara noastră să fie membru deplin al spaţiului Schengen.

28-02-2022
21:12

Diferite poziţii faţă de război în Rusia

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a venit cu declarații șocante despre războiul provocat de Rusia în Ucraina. Ea a dat vina pe Occident pentru această situaţie şi a spus că Federaţia Rusă “nu a lansat un război, ea îi pune capăt”.

Pe de altă parte, unii oligarhi ruşi s-au săturat de acest război şi cer pace. Mai multe detalii AICI.

28-02-2022
21:02

Invazia rusă în Ucraina ajunge la Tribunalul de la Haga

Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că, de la începutul invaziei, Rusia a lansat 113 de rachete Iskander şi Calibre în oraşe şi sate.

Ucrainenii acuză regimul lui Vladimir Putin de încălcarea tratatelor umanitare internaţionale şi cer o investigaţie a Curţii Penale Internaţionale de la Haga.

Ca răspuns, Curtea Penală Internaţională de la Haga a anunţat că va deschide o anchetă privind invazia Rusiei în Ucraina „cât mai rapid posibil”, conform procurorului CPI, Karim A.A. Khan, citat de CNN.

28-02-2022
20:45

Casa Albă: Nu avem ce să discutăm acum cu Putin

Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a făcut declaraţii în această seară:

“Putin a comis un act de război. Continuăm presiunile împreună cu aliaţii. Unitatea e cuvântul principal. Asta se întâmplă prin conversaţii. Vrem să maximizăm impactul asupra lui Putin, în timp ce minimizăm efectele asupra partenerilor globali.

Nu am luat sancţiuni în domeniul energetic. Am vrut să aşteptăm, europenii sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte preţul la gaze. Sancţionarea sectorului energetic va avea consecinţe în Europa. 

Putin continuă să escaladeze situaţia, aşa că nu avem de ce să discutăm acum. Nu vorbim despre reducerea sancţiunilor în acest moment”.

 

28-02-2022
20:22

Jurnalişti Antena 3, reţinuţi în Ucraina

Jurnaliştii Cristi Popovici şi Costi Pahonţu (Antena 3) au fost reţinuţi de poliţia din Liov şi eliberaţi ulterior.

“În maşina noastră, poliţiştii au văzut o dronă, pe care nu am ridicat-o niciodată de când suntem aici, şi au crezut că suntem spioni, astfel că am fost reţinuţi şi duşi la sediul Poliţiei din Liov. După ce am prezentat documentele oficiale şi acreditarea, poliţiştii au înţeles cine suntem şi ne-au eliberat”, a anunţat Cristi Popovici, trimis special al Antena 3 în Ucraina.

28-02-2022
20:13

Turcia interzice trecerea prin Bosfor şi Dardanele a navelor de război

Turcia a interzis trecerea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele a tuturor navelor de război, aplicând prevederile convenţiei de la Montreux.

”Am avertizat ţările riverane şi non riverane să nu trimită nave de război prin Marea Neagră. (…) Aplicăm prevederile Convenţiei de la Montreux, care îi încredinţează Ankarei gestionarea accesului la aceste două rute maritime”, a precizat ministrul turc al afacerilor externe.

28-02-2022
19:46

Pentagonul reacţionează la ameninţările Rusiei

John Kirby, secretul de presă al Pentagonului a făcut declaraţii de presă în această seară: “Nu confirmăm că există activitate crescute la bazele nucleare ruse”, a spus acesta, precizând că deşi “Rusia are probleme cu logistica şi aprovizionarea” în Ucraina,  Putin încă are forţe de luptă “semnificative”.

“Ruşii sunt în urmă cu planurile lor, rezistenţa ucraineană a fost masivă”, a mai spus acesta, confirmând, însă, existenţa unui convoi rusesc masiv care se îndreaptă către Kiev.

“Rusia nu a arătat interes pentru negocieri”, a precizat oficialul american

28-02-2022
19:31

Ce a cerut Klaus Iohannis la discuţia cu liderii Alianţei

Preşedintele Klaus Iohannis a luat parte la discuţiile cu Joe Biden şi ceilalţi lideri ai ţărilor NATO. Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități şi a făcut apel “la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea energiei ca instrument politic de presiune și șantaj”. Preşedintele a mai spus şi că România se oferă să fie hub de distribuție a asistenței umanitare în Ucraina.

28-02-2022
19:16

Militarii francezi au ajuns în România

MApN a prezentat, pe Facebook, primele imagini cu soldaţii francezi ajunşi în România. Aceştia reprezintă contribuția Franței la Forța de Răspuns a NATO (Mai multe detalii AICI).

28-02-2022
19:06

Sudul Ucrainei, sub asaltul ruşilor

Sirenele sună şi în această noapte în oraşele din zona Odessa (sudul Ucrainei), iar primarul oraşului Mykolayiv, a anunţat că numeroase trupe ruse se îndreaptă spre această localitate, aflată în apropierea Odessei. Edilul le-a cerut oamenilor să îşi apere pământul cu toate mijloacele.

 

28-02-2022
18:43

Discuţiile dintre Biden şi partenerii din NATO s-au terminat

Discuţiile dintre preşeditnele american Joe Biden şi partenerii din NATO s-au încheiat, iar purtătorul de cuvânt de la Casa Albă va susţine o conferinţă de presă, în jurul orei 22.00 (ora României).

28-02-2022
18:27

Decizie drastică a FIFA şi UEFA

FIFA şi UEFA au decis să suspende să din toate competiţiile toate formaţiile din Rusia, fie că vorbim de echipe de club sau naţionale, ca urmare a agresiunii militare a Kremlinului faţă de Ucraina.

28-02-2022
18:18

Convoi de proporţii al ruşilor la nord de Kiev

Presa americană relatează că imaginile din satelit au surprins un convoi al ruşilor întins pe circa 27 de kilometri, la nord de Kiev.

28-02-2022
17:48

CNN: Armata rusă, la 25 de kilometri de Kiev

CNN anunţă că armata rusă a ajuns la 25 de kilometri de Kiev.

 „Ne așteptăm să încerce încercuirea Kievului în următoarele zile”, a declarat un oficial american din domeniul apărării, pentru sursa citată. Totodată, ruşii încearcă să cucerească şi alte oraşe majore ale Ucrainei, precum Harkov şi Mariupol.

28-02-2022
17:21

Kievul, atacat din nou cu rachete

Kievul este din nou ţinta unui atac cu rachete, în această seară. Conform unor rapoarte neconfirmate încă, ar fi fost lansate inclusiv rachete din Belarus asupra capitalei Ucrainei.

28-02-2022
16:47

Negocierile Ucraina-Rusia s-au încheiat fără niciun rezultat

Negocierile dintre Ucraina și Rusia s-au încheiat. Nu s-a convenit nimic în cadrul discuțiilor de astăzi. O nouă rundă de negocieri va avea loc la o dată ulterioară. Delegații se întorc în capitalele lor.

Agenția de presă Ria citează un oficial ucrainean care a spus că ambele părți se vor întoarce în capitalele lor respective pentru consultări ulterioare, înainte de a participa la a doua rundă de discuții.

Următoarea rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia va avea loc în zilele următoare, a declarat agenția de presă de stat din Belarus, citând de delegația rusă.

Delegația rusă a declarat pentru Belta că a „identificat anumite puncte din care putem prezice poziții generale”.

28-02-2022
16:20

Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare la UE

Zelensky a semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, anunță NEXTA, care publică și fotografii cu documentul semnat.

28-02-2022
15:51

Sateliții UE vor furniza Ucrainei informații despre trupele rusești

Corespondentul militar și de informații al Reuters raportează că UE a cerut ca informații prin satelit să fie furnizate Ucrainei, pentru a-i permite acesteia să monitorizeze mișcările trupelor rusești.

“UE a cerut centrului său de sateliți din Madrid să furnizeze informații Ucrainei despre mișcările trupelor rusești, a declarat șeful diplomației UE. ‘Relațiile cu Rusia nu vor mai fi determinate de comerț’, a spus el”, scrie Phil Stewart.

28-02-2022
15:21

Președintele francez Macron a vorbit cu Putin și Zelenski

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit luni separat atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Convorbirea cu Putin a durat o oră și 30 de minute, potrivit Palatului Élysée.

Macron a spus că a insistat pentru „necesitatea de a implementa o încetare imediată a focului”.

Potrivit unui comunicat al președinției franceze, Macron i-a cerut președintelui rus să oprească toate grevele și atacurile împotriva civililor și a locurilor de reședință, să păstreze infrastructura civilă și să asigure drumurile principale.

Putin și-a confirmat disponibilitatea de a se angaja față de aceste solicitări, se arată în comunicatul francez.

Cu toate acestea, o declarație a Kremlinului despre aceeași convorbire telefonică spune că Putin i-a spus lui Macron că „o înțelegere este posibilă numai dacă sunt luate în considerare interesele legitime de securitate ale Rusiei – inclusiv recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei și o rezolvare a obiectivelor demilitarizării și denazificării statul ucrainean și asigurarea unui statut neutru”.

Franța a mai precizat că Macron i-a cerut și omologului său rus să rămână în legătură în zilele următoare pentru a preveni o escaladare a conflictului, fapt la care se spune că a fost de acord.

Anterior, Kremlinul a raportat despre conversația dintre președinții Franței și Rusiei. Potrivit părții ruse, „Putin a dat explicații exhaustive cu privire la motivele și circumstanțele deciziei de a conduce o operațiune militară specială”.

28-02-2022
15:08

Negocierile Ucraina-Rusia intră în a treia rundă

Negocierile de pace dintre cele două țări continuă și urmează să intre în cea de a treia rundă, a anunțat pe Twitter Mihail Podoliak, consilier al șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, membru al delegației de la Kiev.

 

28-02-2022
14:19

Primele imagini de la negocierile de pace

Pe internet au apărut primele imagini din sala unde se țin negocierile de pace. Accesul jurnaliștilor a fost permis doar la început, înainte ca discuțiile să aibă loc. Ulterior, toți reprezentanții presei au fost invitați în afara sălii:

28-02-2022
14:09

Rusia a găsit un înlocuitor pentru sistemul SWIFT

În cadrul discuțiilor pe teme economice pe care Vladimir Putin le-a avut cu mai mulți oficiali de rang înalt din aparatul de stat al Federației Ruse, a fost anunțat că țara are un sistem prin care poate înlocui absența SWIFT.

Informația a fost transmisă chiar de către Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale din Rusia. Astfel, toate instituțiile bancare din țară își vor putea îndeplini obligațiile, iar fondurile din conturile acestora sunt în siguranță.

UE, SUA și Marea Britanie au fost de acord să blocheze accesul anumitor bănci rusești la SWIFT, un sistem care facilitează transferurile de bani la nivel internațional.

28-02-2022
13:54

Elveția este de acord să impună aceleași sancțiuni decise la nivelul Uniunii Europene

Elveția, deși nu face parte din Uniunea Europeană și este tradițional definită ca stat neutru, a anunțat că va susține și va impune aceleași sancțiuni pe care le decid statele membre UE împotriva Rusiei. 

”Având în vedere intervenția militară continuată a Rusiei în Ucraina, Consiliul Federal a decis pe 28 februarie să adopte pachetul de sancțiuni impuse de către UE în zilele de 23 și 25 februarie”, a transmis guvernul elvețian într-un comunicat de presă.

De asemenea, autoritățile de la Berna au adoptat sancțiuni financiare împotriva președintelui Putin, dar și față de Mihail Mishustin, prim-ministru, și Serghei Lavrov, ministru de externe.

”Elveția își reafirmă solidaritatea cu poporul ucrainean; va livra ajutoare pentru oamenii care au fugit în Polonia”, a afirmat guvernul care își reînnoiește, totodată, oferta de a media disputa. 

28-02-2022
13:49

UE pregătește un ajutor important pentru ucrainenii ce fug de război

În mai puțin de o săptămână de la declanșarea ostilităților Rusiei față de Ucraina, nu mai puțin de 400.000 de cetățeni au fugit din țară și au intrat în Uniunea Europeană, conform comisarului Ylva Johansson, care a vizitat un punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina.

Astfel, pentru protecția acestora, urmează să fie activate mecanismele directivei de protecție temporară UE, creată după războiul din Balcani și încă nefolosită.

Prin intermediul acestei directive, ucrainenii care fug de război vor avea dreptul de a locui și de a lucra pe teritoriul Uniunii Europene până la trei ani de zile. Până joi, miniștrii de interne ai statelor membre vor trebui să se pună de acord cu privire la schema de protecție. 

28-02-2022
13:29

Casa Albă e pregătită să impună sancțiuni noi! Kremlinul numește Occidentul ”Imperiul Minciunilor”

Autoritățile de la Washington au anunțat că monitorizează îndeaproape Belarusul și că sunt pregătite să impună noi sancțiuni regimului Lukașenko, având în vedere posibilitatea ca trupele bieloruse să ia parte la invazia împotriva Ucrainei.

”Am afirmat că, în funcție de nivelul la care Belarusul va susține și va contribui la agresiunea Rusiei în Ucraina, și această țară va suporta consecințele. Am luat deja unele măsuri, iar costurile ar putea deveni mai mari”, a afirmat un oficial de rang înalt din administrația americană.

Între timp, Vladimir Putin afirmă că Occidentul este un ”Imperiu al Minciunilor”, asta într-o discuție pe care șeful statului a avut-o cu prim-ministrul Mihail Mishustin și alți oficiali, privitor la economia Rusiei în fața sancțiunilor impuse la nivel internațional.

”Mishustin și cu mine am discutat acest subiect. având în vedere sancțiunile pe care așa-zisa comunitate Vestică – sau cum o numesc eu, ”imperiul minciunilor” – încearcă să le impună împotriva țării noastre”, se arată în minuta ședinței.

28-02-2022
13:17

SUA și-au suspendat operațiunile la ambasada din Belarus

SUA și-au suspendat operațiunile la ambasada din Minsk, Belarus, iar personalul neesențial și membrii familiei sunt autorizați să părăsească voluntar ambasada SUA la Moscova.

Într-o declarație de luni, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că decizia a fost luată „din cauza problemelor de securitate și siguranță care decurg din atacul neprovocat și nejustificat al forțelor militare ruse în Ucraina”.

28-02-2022
13:01

Grănicerii de pe insula Șerpilor sunt în viață, fiind luați prizonieri de Rusia, anunță Marina ucraineană

Personalul militar de pe Insula Șerpilor este în viață, confirmă Marina Ucrainei într-o postare pe Facebook. Au fost luați prizonieri de Rusia.

Trupele de ocupație au distrus complet infrastructura insulei și au capturat o navă civilă trimisă în misiune umanitară.

28-02-2022
12:29

Peskov: Forțele de descurajare nucleară, în alertă din cauza declarației ministrului britanic de externe

Kremlinul a susținut că președintele Vladimir Putin a plasat forțele de descurajare nucleară ale Rusiei în stare de alertă maximă, după declarațiile secretarului de externe al Marii Britanii, Liz Truss, relatează agenția de presă AP.

Potrivit agenției de știri Interfax, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un briefing de presă:

“Au fost făcute declarații de diverși reprezentanți la diferite niveluri cu privire la posibile altercații sau chiar ciocniri și ciocniri între NATO și Rusia. Credem că astfel de declarații sunt absolut inacceptabile. Nu aș numi pe nume autorii acestor declarații, deși era ministrul de externe britanic.”

Nu este clar la ce comentarii ale lui Truss se referă guvernul rus, deși duminică ministrul britanic a spus că va sprijini indivizii din Marea Britanie care se alătură unei forțe internaționale pentru a lupta pentru Ucraina.

28-02-2022
12:12

Zeci de civili uciși de bombardamente în Harkov. IMAGINI CU IMPACT EMOȚIONAL

Zeci de civili ucraineni au fost uciși de tirurile artileriei ruse care se abat neîncetat asupra orașului Harkov, chiar în timp ce delegațiile celor două țări se află la masa negocierilor în Belarus.

Zeci de oameni au fost uciși și alte sute au fost răniți în loviturile cu rachete ale forțelor ruse asupra orașului ucrainean Harkov, a anunțat Ministerul de Interne ucrainean.

Consilierul Ministerului de Interne ucrainean Anton Herașcenko a spus într-o postare pe Facebook: “Harkov tocmai a fost supus unui tir masiv cu rachete. Zeci de morți și sute de răniți”.

Presa ucraineană scrie despre iadul creat de bombardamentele intenționate ale trupelor de ocupație asupra zonelor civile din Harkov.

ATENȚIE! URMEAZĂ IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL!

28-02-2022
11:29

Guvernele de la Kiev și Moscova au confirmat începerea discuțiilor dintre cele două țări

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia au început, au confirmat ministerele de externe ale ambelor țări.

Ucraina a declarat că obiectivul său pentru discuții este „încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse”. Delegația sa include mai mulți oficiali de rang înalt, dar nu și pe președintele Volodimir Zelenski.

Kremlinul a refuzat să comenteze obiectivele sale în cadrul negocierilor, dar negociatorul rus Vladimir Medinski a spus că Rusia dorește să ajungă la un acord care este în interesul ambelor părți.

28-02-2022
11:22

Bursa de la Moscova rămâne închisă luni

Bursa de la Moscova nu se va deschide luni, a declarat Banca Centrală Rusă, după ce moneda țării a scăzut în urma sancțiunilor occidentale.

„Din cauza situației actuale, Banca Rusiei a decis să nu deschidă astăzi o secțiune de piață de valori, o secțiune de piață de instrumente financiare derivate sau o secțiune de piață de instrumente financiare derivate la Bursa din Moscova”, se arată în comunicatul băncii.

Banca Centrală Rusă a mai spus că va anunța orele de deschidere pentru marți în acea zi, la ora locală 9:00 a.m. (1 a.m. ET)

Suspendarea tranzacționării vine după ce moneda rusă, rubla, a scăzut luni cu aproape 30%, în timp ce piețele au început să evalueze impactul sancțiunilor impuse de SUA și aliații NATO asupra Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

28-02-2022
11:13

Kremlinul a acuzat Uniunea Europeană de comportament ostil față de Rusia

Kremlinul a acuzat Uniunea Europeană de comportament ostil față de Rusia, declarând că livrările de arme către Ucraina sunt periculoase și destabilizatoare și a demonstrat că Rusia a avut dreptate în eforturile de a-și demilitariza vecinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze numărul victimelor pe care le-au suferit forțele ruse sau să detalieze instrucțiunile președintelui Vladimir Putin în weekend ca forțele de descurajare nucleară ale Rusiei să fie plasate într-un „regim special”.

28-02-2022
11:09

UE se așteaptă ca cererea de aderare a Ucrainei să fie „iminentă”

UE se așteaptă ca cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană să fie „iminentă”, iar oficialii de la Bruxelles au declarat că „acest lucru va trebui să fie evaluat foarte rapid de către consiliu și decizia să fie luată cu privire la solicitarea unui aviz urgent de la Comisia Europeană”.

Astăzi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat publicității un mesaj video în care a făcut un apel la Uniunea Europeană pentru aderarea urgentă la blocul cu 27 de membri, în conformitate cu proceduri speciale.

Pentru ca Ucraina să devină stat membru al UE, va trece printr-o perioadă de pre-aderare, în care țara candidată își adaptează instituțiile, standardele și infrastructura pentru a-i permite să-și îndeplinească obligațiile ca stat membru.

Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia sunt în prezent țări candidate.

28-02-2022
10:52

Zelenski mulțumește României pentru ajutor

Președintele ucrainean a publicat un mesaj pe Twitter în care mulțumește României pentru ajutorul acordat și pentru sprijinirea candidaturii Ucrainei la UE.

“Sunt recunoscător României pentru contribuția sa semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. Îi sunt recunoscător lui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri”, este mesajul liderului de la Kiev.

Cite;te mai mult AICI.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe a publicat un mesaj de mulțumire, după o convorbire cu omologul român.

“Convorbire cu prietenul și colegul meu român Bogdan Aurescu. România își intensifică sprijinul militar și umanitar pentru Ucraina, care se apără de invazia rusă. Recunoscători României pentru acest ajutor valoros și pentru că am avut grijă de cetățenii noștri care fug de războiul lui Putin”, a scris Dmytro Kuleba.

28-02-2022
10:13

Lituania va cere CPI să investigheze crimele de război comise în Ucraina

Guvernul Lituaniei a anunțat că va cere procurorilor de la Curtea Penală Internațională (CPI) să investigheze „crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”.

„În fiecare zi sosesc dovezi noi, dar avem destule până acum pentru a depune cererea”, a declarat prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte într-o ședință televizată a cabinetului.

28-02-2022
10:02

Dezacorduri între statele membre UE legate de aderarea Ucrainei

Înaltul oficial al Uniunii Europene, Charles Michel, a declarat luni că au existat dezacorduri între cele 27 de state membre cu privire la extinderea blocului, în timp ce Kievul a făcut apel la aderare în fața unei invazii ruse.

28-02-2022
09:16

Delegațiile celor două țări au ajuns la locul negocierilor

Echipa de negocieri ucraineană a sosit pentru discuții cu Rusia la granița cu Belarus, potrivit unui tweet al Ministerului ucrainean al Apărării.

Printre delegați se numără și ministrul Apărării Reznikov.

Potrivit NEXTA, delegația ucraineană include:

  • Președintele fracțiunii „Slujitorul poporului” David Arakhamia
  • Ministrul Apărării al Ucrainei Oleksii Reznikov
  • Consilierul șefului biroului președintelui Mihail Podoliak
  • Prim-adjunctul șefului delegației ucrainene la Grupul de contact trilateral Andrei Kostin
  • Membru al Parlamentului Rustem Umerov
  • Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei Nikolai Tochitski

Biroul președintelui ucrainean a declarat că scopul principal al discuțiilor este de a asigura o încetare a focului și o retragere completă a trupelor ruse din țară.

A ajuns și delegația Rusiei la locul negocierilor. Moscova va fi reprezentată de ambasadorul Rusiei în Belarus, Boris Grizlov, deputatul Leonid Slutski, viceministrul de externe Andrei Rudenko și viceministrul apărării, Alexander Fomin. Delegația va fi condusă de Vladimir Medinski, consilier al președinției ruse.

Discuțiile sunt programate să înceapă la ora 12.00.

28-02-2022
08:55

Ucraina neagă capturarea celei mai mari centrale nucleare din Europa de către Rusia

Oficialii ucraineni au negat afirmațiile Rusiei că forțele sale au capturat centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, a declarat agenției de presă Interfax că astfel de afirmații ale Moscovei sunt „o minciună absolută, un fals”.

Rusia a anunțat luni dimineață că trupele sale au capturat uzina și că operațiunile continuă în mod normal.

Generalul major Igor Konașenkov de la Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație: „Miliștii ruși păzesc și controlează pe deplin zona din jurul centralei nucleare Zaporojie”, relatează BBC.

El a adăugat: „Personalul continuă să lucreze la întreținerea instalațiilor și la controlul situației radioactive în modul normal. Fondul radioactiv este normal”.

28-02-2022
08:39

Arestări în Belarus după proteste cauzate de referendumul pentru renunțarea la statutul de stat non-nuclear

Aproximativ 800 de persoane au fost arestate după ce Belarus a votat pentru renunțarea la statutul său non-nuclear într-un referendum care ridică miza într-un moment în care țara a devenit un teren de așteptare pentru invazia rusă a Ucrainei, a anunțat luni guvernul.

Votul a declanșat cele mai mari proteste din ultimele luni, mii de oameni au ieșit în stradă în Belarus, unde președintele Aleksandr Lukașenko a impus o represiune radicală împotriva disidenței, după alegerile care i-au contestat puterea în 2020.

Votul pentru schimbarea constituției, adoptat cu 65% conform datelor oficiale, ar putea vedea arme nucleare pe pământul Belarus pentru prima dată de când țara a renunțat la ele după căderea Uniunii Sovietice, a informat Reuters.

„În ciuda numeroaselor apeluri de la canalele distructive Telegram de destabilizare a situației, care au fost răspândite de cetățeni în afara țării, protestele în masă nu au avut loc. Ofițerii de poliție s-au concentrat pe răspunsul prompt și suprimarea provocărilor”, a spus Ministerul de Interne, relatează The Guardian.

28-02-2022
07:55

Delegațiile ucrainene și ruse, așteptate la negocieri în Belarus

Autorităţile din Belarus au anunţat luni că sunt gata să găzduiască tratativele ruso-ucrainene, informează AFP. Reprezentanții Moscovei şi ai Kievului nu au sosit încă în Belarus.

Ultimele informații spun că negocierile dintre Ucraina și Rusia vor începe într-o oră și jumătate. Acest lucru a fost anunțat de adjunctul avocatului poporului Ucrainei, Yevhenia Kravchuk.

”Nu au început încă negocierile. Suntem în legătură cu David Arahamia (reprezentant al Avocatului poporului). Este adevărat că el e prezent în echipa de negocieri.

Acum zboară cu un elicopter polonez. Delegația noastră a înțeles că bielorușii și rușii pot trăda în orice moment, astfel că delegația noastră a trecut prin Polonia”, a spus Kravchuk.

”Locul tratativelor între Rusia şi Ucraina în Belarus este gata şi aşteptăm delegaţiile”, a anunţat Ministerul de Externe de la Minsk pe Facebook, anterior.

Bielorușii au publicat şi o fotografie a sălii unde ar trebui să aibă loc dialogul. În poză se poate vedea o masă lungă cu peste zece scaune de fiecare parte şi cu drapelele Belarusului, Rusiei şi Ucrainei în fundal.

Sală negocieri Rusia – Ucraina. Sursa foto: tass.com

Ucraina a acceptat duminică ideea negocierilor, deşi a indicat că nu speră prea mult că astfel se va pune capăt invaziei ruse începute joia trecută. Kievul a indicat că nu vor exista “condiţii prealabile” şi că nu intenţionează să “capituleze”.

28-02-2022
07:48

Volodimir Zelenski i-a transmis lui Boris Johnson că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a transmis premierului britanic Boris Johnson că următoarele 24 de ore sunt cruciale pentru Ucraina, dat fiind faptul că luptele intense cu forțele Rusiei continuă în toată țara, scrie BBC.

Liderul de la Kiev i-a comunicat acest lucru lui Boris Johnson în timpul unei convorbiri telefonice, care a avut loc duminică seara.

Premierul britanic a spus că Regatul Unit şi aliaţii săi vor face tot posibilul pentru a garanta că ajutorul defensiv va ajunge în Ucraina.

Totodată, Boris Johnson a lăudat modul în care Zelensky a acționat de la începutul invaziei.

Cei doi lideri vor continua să se informeze și să discute despre situația din Ucraina, potrivit sursei citate.

28-02-2022
07:33

Peste 5.000 de ruși au murit de la declanșarea invaziei în Ucraina

Din 24 februarie, ziua în care Rusia a declanșat invazia în Ucraina, peste 5.000 de militari ruși au murit în luptele care au avut loc în statul vecin. În plus, forțele de ocupație ruse au mai pierdut 29 de avioane, 29 de elicoptere, 191 de tancuri și 816 vehicule blindate de luptă.

Informația a fost publicată pe Facebook de ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Anna Malyar.

Potrivit acesteia, pierderile totale estimate ale inamicului din 24 februarie până pe 28 februarie sunt: ​​29 de avioane, 29 de elicoptere, 191 de tancuri, 816 vehicule blindate de luptă, 74 de tunuri, 291 de echipamente auto, 60 de tancuri, 2 nave / bărci, 5 sisteme de apărare antiaeriană.

Numărul aproximativ de pierderi în rândul personalului militar rus este de 5.300.

”Informațiile sunt orientative și pot suferi modificări, deoarece este extrem de dificil de obținut după bătălie. Comandanții noștri se concentrează în primul rând pe luptă”, a scris Malyar.

28-02-2022
07:29

Berdiansk, ocupat temporar de forțele ruse

Forțele de agresiune ruse au câștigat temporar controlul asupra Berdiansk, un oraș de pe malul Mării Azov, în regiunea Zaporojie, anunță Administrația de Stat, într-un comunicat pentru Ukrainska Pravda.

Administrația regională raportează că vehicule militare rusești sunt staționate în mai multe comunități. Încă de aseară, localnicii comunității Osypenkivska au informat administrația despre casele atacate de invadatorii care căutau telefoane.

În orașul Berdiansk, două persoane au fost victime ale operațiunii de acaparare a orașului, una dintre ele ucisă și cealaltă rănită. Conform informațiilor disponibile, victimele sunt gardieni ai fabricii Berdianski Zhnyvarki.

Departamentul de poliție din Berdiansk a fost desființat. Autoritățile orașului au refuzat să colaboreze cu ocupanții ruși. Transportul public din oraș a încetat să funcționeze.

28-02-2022
07:17

Forțele terestre ale Armatei Ucrainei, mesaj către populație: ”Se apropie zorii Marii Victorii”

Într-un mesaj postat pe Facebook, Forțele terestre ale Armatei Ucrainei transmit un mesaj mobilizator pentru popor și anunță că ”se apropie zorii Marii Victorii Ucrainene”.

”Se apropie zorii Marii Victorii Ucrainene! Dar ne păstrăm concentrarea și continuăm să luptăm pentru țara noastră”, se arată în mesaj.

Autoritățile enumeră o serie de acțiuni prin care inamicul rus poate fi destabilizat:

  • Continuă să sprijini armata ucraineană cu rezistență la sol, informații și multe altele.
  • Adunați-vă, ajutați-vă reciproc să depășiți consecințele bombardamentelor și altor acte teroriste ale ocupanților.
  • Continuă să demoralizezi inamicul care se retrage. Distribuiți cărți poștale de pe pagina noastră (sau veniți cu ale voastre) cu îndemnuri la predare!
  • Povestește despre crimele militare ale cunoștințelor și rudelor ocupanților ruși, atât în Federația Rusă cât și în Occident.
  • Istoricii și profesorii locali creează muzee și manifestații în școli pentru a demonstra crimele Rusiei.

”Frați și surori, suntem deja în istorie. Ucraina este un simbol al invincibilității și eroismului pentru întreaga lume”, se mai arată în mesaj.

28-02-2022
07:09

ONU, sesiune specială asupra situației din Ucraina

Adunarea Generală a ONU va discuta despre situația Ucrainei, luni, într-o sesiune specială de urgență, pe fondul impasului din Consiliul de Securitate al organizației, unde Federația Rusă a blocat prin veto o rezoluție care condamna invazia.

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea convocării unei sesiuni speciale. Un total de 11 țări au votat pentru rezoluție, 3 s-au abținut, iar Rusia a votat împotrivă, notează Interfax.

În consecință, Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru aplicarea Rezoluției 377 a Adunării Generale a ONU, care prevede referirea la problemele Adunării Generale a ONU care nu pot fi dezbătute la Consiliul de Securitate al ONU ”din cauza lipsei de unanimitate a membrilor săi permanenți”.

Nouă din 15 voturi ale Consiliului de Securitate al ONU sunt necesare pentru a sesiza problema Adunării Generale a ONU, iar dreptul de veto nu poate fi folosit în timpul acestei proceduri.

28-02-2022
06:58

Ucraina cere embargo asupra petrolului și gazelor rusești

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut un ”embargo total pentru petrolul și gazele rusești”, având în vedere invazia rusească.

”Să cumpărați acum petrol și gaze înseamnă să plătiți pentru uciderea bărbaților, femeilor și copiilor ucraineni. Salut primii pași decisivi ai unui număr de state europene în acest sens și îndemn pe alții să procedeze la fel”, a postat Kuleba, pe contul său de Twitter.

28-02-2022
06:51

Banca Centrală a Rusiei a interzis brokerilor să vândă valori mobiliare în numele clienților străini

Banca Centrală a Rusiei a confirmat luni, 28 februarie, că a ordonat brokerilor să suspende executarea tuturor ordinelor de către persoane juridice și persoane fizice străine de a vinde valori mobiliare rusești.

”Banca Rusiei introduce o interdicție temporară pentru brokeri de a efectua tranzacții de vânzare de valori mobiliare în numele nerezidenților începând cu 28 februarie 2022”, se arată în mesaj.

Instituția financiară a mai spus că încă nu a decis dacă va deschide Bursa din Moscova, în afară de piața valutară și monetară, luni. Ora de deschidere a fost deja amânată de câteva ori în ultimele ore.

Anunțul vine în momentul în care rubla a scăzut la un nou record după ce națiunile occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina.

28-02-2022
06:44

Administrația de stat din Kiev: Magazinele alimentare și transportul public vor începe să funcționeze

Începând de la primele ore ale zilei de luni, magazinele alimentare și transportul public vor începe să funcționeze în Kiev, anunță Administrația de Stat a orașului, notează publicația Kyiv Independent

În schimb, trenurile de la metrou vor circula mult mai rar decât de obicei.

Magazinele alimentare și transportul public se vor deschide în Kiev de la ora 08:00. Acest lucru a fost raportat în canalul Telegram al Administrației de Stat a orașului Kiev.

În același timp, Administrația de Stat a orașului Kiev le cere locuitorilor să nu iasă afară și să nu se deplaseze în mod inutil prin oraș.

”Trebuie remarcat faptul că restricția nu a fost ridicată. Din 28 februarie, acesta va dura, după cum s-a stabilit anterior, de la 22:00 la 7:00“, se arată în comunicat.

28-02-2022
06:36

Apărarea antiteroristă din Ucraina, către populație: Nu vă fie frică! Ei se tem mai mult de voi!

Apărarea antiteroristă din Ucraina a transmis un mesaj către populație în care îndeamnă la curaj și la faptul că rușii se tem de cetățeni: ”Nu vă fie frică! Lor le este frică de voi!”

În același timp, Apărarea antiteroristă din cadrul Forțelor Armate a transmis ce acțiuni trebuie întreprinse contra inamicului.


”Pe fondul relatărilor despre ofensiva coloanelor de invadatori din nordul Ucrainei, facem apel la rezistența organizată a populației civile”.

  • Stabiliți patrule pentru a vedea mișcarea coloanelor.
  • Colectați informații despre sensul de circulație și blocați drumul în orice fel.
  • Aruncați podurile sau blocați traficul de camioane.
  • Când coloana se oprește, bombardați-o cu cocktail-uri Molotov și foc cu arme de calibru mic.
  • Înregistrați prizonierii pe video pentru demoralizare. Puteți difuza pe rețelele de socializare pentru a încuraja conaționalii.
  • Femeile și tinerii pot afișa mesaje amenințătoare: ”Numai moartea te așteaptă aici”, etc.
28-02-2022
06:21

Rubla continuă să se prăbușească după anunțarea noilor sancțiuni contra Rusiei

Rubla rusească continuă scăderea accentuată. Luni, aceasta a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, la un minim record de 119,5 dolari, înainte de deschiderea piețelor, notează BBC.

La Bursa de Valori din Tokyo, unde tranzacționarea de dimineață a început deja, rubla a scăzut mai întâi brusc cu 30% și apoi cu 40%.

Anterior, duminică, rubla rusească a scăzut cu aproape 20%, coborând la un nou minim record faţă de dolarul american.

Noul minim record pentru moneda rusă vine după ce unor bănci din țară li s-a interzis să folosească sistemul internațional de plăți SWIFT.

28-02-2022
06:14

Peste 400 de mercenari ruși, în misiune la Kiev pentru asasinarea președintelui Volodimir Zelenski

Peste 400 de mercenari ruși operează la Kiev cu ordine de la Kremlin să-l asasineze pe președintele Zelenski și pe membrii guvernului său. Aceștia au misiunea să pregătească terenul pentru ca Moscova să preia controlul, scrie The Times.

Grupul Wagner, o miliție privată condusă de unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Putin, care funcționează ca o ramură independentă a statului, a adus mercenari din Africa în urmă cu cinci săptămâni, într-o misiune de a decapita guvernul lui Zelenski în schimbul unui bonus financiar consistent. Detalii AICI.

Informațiile despre misiunea mercenarilor au ajuns la guvernul ucrainean sâmbătă dimineața.

Câteva ore mai târziu Kievul a anunțat oprirea tuturor activităților pentru 36 de ore. Primarul Vitali Klitschko i-a avertizat pe civili că vor fi considerați sabotori și riscă să fie eliminați dacă vor ieși pe străzi.

28-02-2022
06:05

Oficial de la Kiev: Rusia nu controlează în prezent niciunul dintre centrele regionale cheie din Ucraina.

După 4 zile de la începutul invaziei, Rusia nu deține controlul în niciunul dintre centrele regionale cheie din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de Fedir Venislavsky, membru al Comisiei Supreme pentru Securitate Națională, Apărare și Informații, la postul de televiziune Ukraine 24, citat de Ukrinform.

”Inamicul nu controlează niciun oraș care este centru regional cheie. Respingem complet inamicul pe toate fronturile.

Noaptea trecută au avut loc raiduri aeriene, încercări de bombardare. Sistemele noastre de apărare aeriană au respins toate mijloacele de distrugere care activau în Harkov, Kiev, Cernihiv și Cerkasi.

Mariupol a fost bombardat. Au existat unele încercări de a agrava situația în jurul Hersonului, Nikolaev, dar forțele noastre armate țin linia cu curaj”, spune Venislavsky.

28-02-2022
05:50

Fostul premier al Japoniei: Țara noastră ar trebui să ia în considerare găzduirea de arme nucleare americane

Fostul premier japonez Shinzo Abe a făcut o sugestie considerată controversată. În contextul războiului din Ucraina, fostul șef al guvernului de la Tokyo a spus că Japonia ar trebui să ia în considerare să permită SUA să creeze o bază unde să fie staționate arme nucleare, scrie Japan Times.

Abe a făcut remarcile în timp ce a discutat despre impactul crizei din Ucraina în timpul unui interviu televizat.

Corespondentul BBC la Tokyo, Rupert Wingfield-Hayes, spune că din punct de vedere politic acesta este unul dintre cele mai mari tabuuri ale Japoniei. De la Al Doilea Război Mondial, Japonia s-a angajat să nu posede, să producă sau să desfășoare niciodată arme nucleare pe teritoriul său.

Abe a mai spus că SUA ar trebui să explice clar Chinei că va apăra Taiwan-ul dacă Beijingul atacă insula.

28-02-2022
05:41

Rusia și-a desfășurat în Ucraina două treimi din contingentul de la granițe: 100.000 de militari

În primele patru zile de război din Ucraina, Rusia și-a folosit deja două treimi din contingentul său ofensiv, adică aproximativ 100.000 de militari.

Informația a fost furnizată de un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA, scrie BBC Ukraine . Aceste date arată că aproximativ 50.000 de persoane rămân în rezervă. Pentagonul numește un astfel de număr ”semnificativ”.

Trupele ruse s-au confruntat cu lipsuri de combustibil și provocări logistice, precum și cu o rezistență puternică din partea forțelor armate ucrainene, a spus oficialul.

”Cea mai bună estimare a noastră este că nu au anticipat nivelul de rezistență pe care urmau să-l întâmpine”, a spus oficialul, vorbind sub protecția anonimatului conform regulilor de bază stabilite de Departamentul de Apărare al SUA.

28-02-2022
05:28

Oficial SUA: Belarus pregătește trimiterea propriilor soldați în Ucraina

Belarus se pregătește să desfășoare trupe pentru a ajuta Rusia în invadarea Ucrainei, a declarat un oficial american, conform presei de peste ocean.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele Aleksandr Lukașenko sunt aliați, iar trupele ar putea părăsi Belarus spre Ucraina încă de luni, a declarat oficialul pentru The Washington Post.

”Este foarte clar că Minsk este acum o extensie a Kremlinului”, a adăugat oficialul.

Între timp, publicația Kyiv Independent scrie că în Ucraina ar putea fi dislocați parașutiști bieloruși.

Duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko i-a promis, printr-un apel telefonic, că trupele belaruse nu vor fi trimise în Ucraina.

28-02-2022
05:21

Ministrul apărării al Ucrainei: Europa a oferit adăpost temporar pentru zeci de mii de copii și femei

Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksi Reznikov, a făcut un rezumat al primelor patru zile de luptă ale conaționalilor săi contra invadatorilor ruși.

“96 de ore de rezistență. 4 zile de victorie, curaj, dăruire și credință”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Acesta a adăugat că ”deja jumătate din Europa colectează, împachetează, transportă arme și muniții. Cercul nostru de state care oferă ajutor real a crescut semnificativ. Amploarea sa a crescut”, a spus Reznikov.

Ministrul ucrainean a mai adăugat că ”Europa a oferit deja adăpost temporar pentru zeci de mii de copii și mamele lor. Fără nicio formalitate”.

”În acest moment, nu avem granițe în vest. Dar există sprijin în sud, în Orientul Îndepărtat și peste Atlantic”, a spus oficialul.

28-02-2022
05:14

Videoconferință a liderilor SUA, UE, NATO, Canada, Japonia și a 6 state europene pe tema situației din Ucraina

Luni, 28 februarie, va avea loc o videoconferință a liderilor SUA, UE, NATO, Canada, Japonia și a 6 state europene pentru a discuta despre situația privind războiul din Ucrain

Un comunicat de presă al biroului premierului canadian Justin Trudeau anunță că la discuțiile găzduite de președintele Statelor Unite, Joe Biden, vor lua parte liderii Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Poloniei, României, Marii Britanii, Uniunii Europene și NATO.

28-02-2022
05:08

Forțele terestre ale Armatei Ucrainei: Situația din Capitala Kiev este sub control

În noaptea de 27 spre 28 februarie, a 5-a zi de război, trupele ruse și-au continuat încercările de a sparge apărarea Kievului, dar nu au reușit: ”situația din Capitală este sub control”.

Anunțul a fost făcut de Forțele terestre ale Armatei Ucrainei. Comandantul Apărării Kievului, generalul colonel Alexander Syrsky spune că:

”Toate încercările armatei ruse a a-și atinge scopul și de a ajunge în Capitală au eșuat. Coloanele echipamentului invadatorului au fost distruse. Inamicul a suferit pierderi semnificative de personal. Trupele ruse sunt demoralizate si epuizate”.

În dimineața zilei de 28 februarie, ”situația din capitala Patriei noastre este sub control”. Syrsky a subliniat că ucrainenii au demonstrat că ”știu să-și protejeze casa de oaspeții neinvitați”.

28-02-2022
05:01

Trupele ruse, tentativă de reluare a atacului asupra Kievului. Încercare de ridicare a unui ponton peste râul Irpin

Armata Rusiei a încercat să reia asaltul asupra Kievului. Militarii au încercat să construiască un ponton de trecere peste râul Irpin lângă satul Demydiv.

Conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, echipamentul inamicului a fost distrus, iar încercarea de capturare a orașului Irpin a fost respinsă, transmite agenția Ukrinform.

”În Polisia, în direcția Kiev, inamicul încearcă să reia ofensiva prin construirea unui ponton care trece peste râul Irpin lângă Demydiv. O altă încercare a invadatorilor de a captura orașul Irpin a fost eșuată. Forțele de apărare ucrainene au distrus noul inamic al inamicului”, a spus Statul Major.

28-02-2022
04:53

Forțele ruse plănuiesc o evacuare falsă în Gerson. Care e scopul acțiunii

Invadatorii ruși plănuiesc să se deghizeze în membri ai apărării teritoriale ucrainene, să organizeze o ”evacuare” falsă din Herson și să trimită echipament militar la Kiev sub pretextul unui ”scut uman”.

”Invadatorul rus vrea să folosească oamenii din Herson ca un scut uman pentru a captura orașe ucrainene. Atacatorii, care au confiscat uniforma militară ucraineană, plănuiesc să organizeze în zilele următoare evacuarea locuitorilor din Herson sub masca teritorialului ucrainean. forțele de apărare.

Vor să adune civili în autobuzele lor și să-i trimită la Kiev. Vehiculele inamice vor merge împreună cu aceste autobuze”, anunță Administrația Militară din Herson, scrie agenția Ukrinform.

Date fiind aceste informații, localnicilor li s-a transmis să nu fie de acord cu ”evacuarea”. ”Autoritățile ucrainene, forțele armate, forțele de apărare teritoriale și agențiile de aplicare a legii nu intenționează să efectueze evacuarea”, a subliniat Administrația.

28-02-2022
04:45

Capitala Kiev a mai rezistat o noapte. Rușii au oprit înaintarea dinspre nord-vest

A fost încă o noapte grea pentru armata Ucrainei, dar o noapte în care Capitala Kiev încă nu a căzut în mâinile invadatorilor ruși. Trupele lui Vladimir Putin şi-au oprit înaintarea spre centrul capitalei Kiev dinspre nord-vest, transmite dpa.

Șeful administraţiei prezidenţiale din Ucraina, Oleksii Arestovici, spune că armata ucraineană respinge atacurile terestre şi aeriene. Oficialul a anunțat că au fost trase trei rachete spre Kiev.

Arestovici a mai adăugat că armata rusă a încercat să avanseze spre centrul oraşului Harkov din estul Ucrainei şi că 11 nave ruseşti se află în largul coastei oraşului port Odesa.

Oficialul de la Kiev spune că nu sunt probleme în oraşul Mariupol din sudul Ucrainei, dar Berdiansk a fost cucerit de ruşi, oraş în care nu se află forţe armate ucrainene.

Arestovici a spus că peste 100.000 de rezervişti s-au alăturat armatei ucrainene în acest sfârşit de săptămână.

28-02-2022
04:41

Joe Biden, conferință cu aliații NATO pe tema invaziei ruse din Ucraina

Conform unui comunicat emis de Casa Albă, preşedintele Joe Biden va organiza luni o conferinţă telefonică cu aliaţii şi partenerii SUA pentru a discuta despre evoluţiile atacului rus în Ucraina şi pentru a coordona un răspuns unit, transmite AFP.

Până în prezent, comunicatul nu menţionează identitatea oficililor care participă la aceste discuţii.

Cert e că discuțiile au loc ziua în care Adunarea Generală a ONU va începe dezbaterea unei rezoluţii de condamnare a invadării Ucrainei de către Rusia.

28-02-2022
04:36

Numărul civililor uciși de armata rusă trece de 200. Fetiță de 7 ani, moartă într-o grădiniță

Numărul civililor uciși în timpul invaziei Rusiei în Ucraina crește pe zi ce trece. Până duminică, comisarul ucrainean pentru drepturile omului a estimat numărul victimelor civile la 210, inclusiv mai mulți copii.

Printre morți se afla o fată pe nume Polina, care era în ultimul an de școală primară în capitala Kiev, anunță, pe Facebook, Volodimir Bondarenko.

Potrivit autorităților locale din Kiev, ea și părinții ei au fost împușcați de un grup de sabotaj și recunoaștere rusesc pe o stradă din nord-vestul capitalei.

Fratele și sora Polinei au fost transportați la spital. Sora ei era la terapie intensivă, iar fratele ei a fost dus la un spital separat pentru copii.

O altă fetiță de numai 7 ani a murit într-un atac asupra unei grădinițe. Alți 10 membri ai comunității etnice grecești a Ucrainei au fost uciși când satele lor au fost atacate în sud.

28-02-2022
04:29

Ursula von der Leyen, președinta CE: Ucraina aparține de Uniunea Europeană. Blocul comunitar și-ar dori o aderare

Ucraina face parte din Uniunea Europeană și blocul comunitar și-ar dori o aderare, a declarat duminică președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru Euronews.

Poziția șefei Comisiei Europene a venit după ce Bruxelles-ul a anunțat că trimite arme în Ucraina, interzicând totodată mass-media susținută de ruși în UE precum și circulația avioanelor rusești în spațiul comunitar.

”Avem un proces cu Ucraina care este, de exemplu, integrarea pieței ucrainene în piața unică. Avem o cooperare foarte strânsă pe rețeaua energetică”, spune aceasta.

Referindu-se la posibilitatea unor discuții de pace între Ucraina și Rusia, Von der Leyen a spus: ”Este important ca partea ucraineană să fie de acord cu discuțiile de pace și ca toate condițiile să fie bune de partea ucraineană.

În general, este întotdeauna mai bine să avem pace și dialog decât să avem o luptă. Pe de altă parte, încrederea în președintele Putin este complet ruptă și erodata”.

28-02-2022
04:18

Orașul Berdiansk din sudul Ucrainei, ocupat de trupele ruse

Potrivit primarului din Berdiansk, orașul de coastă din sudul Ucrainei este acum sub controlul Rusiei.

Trupele ruse au intrat în oraș în jurul orei 15:50, ora locală, duminică, și au fost văzute cutreierând centrul localității la scurt timp după aceea, a declarat primarul Alexander Svidlo într-un videoclip pe Facebook.

Soldații au intrat în primărie la ora 20:00. ”Rușii ne-au informat că toate clădirile administrative sunt sub controlul lor și că preiau controlul asupra clădirii comitetului executiv”, a spus edilul.

Orașul ucrainean, situat la Marea Neagră, deține o mică bază navală și găzduiește aproximativ 100.000 de ucraineni.

28-02-2022
04:13

O rachetă a lovit o clădire de locuințe din Cernihiv

O clădire de locuințe a fost lovită de o rachetă în orașul Cernihiv, potrivit Agenției Naționale de Știri a Ucrainei (Ukrinform).

Conform primelor informații, cele două etaje inferioare ale clădirii sunt în flăcări. Încă nu au fost raportate victime.

Cu o populație de peste 286.000 de oameni, Cernihiv este compus din numeroase clădiri istorice și obiecte de mare valoare. Nu există unități militare ucrainene aici.

28-02-2022
04:05

Bombardamentul asupra Kievului a fost reluat

Bombardamentul asupra capitalei ucrainene Kiev a fost reluat, luni dimineața, potrivit agenției naționale de știri a Ucrainei, Ukrinform.

După câteva ore de liniște, au început să fie auzite, din nou, explozii ale unor rachete și proiectile la Kiev și Harkov.

Alarmele antiaeriene au sunat și la Cernihiv, potrivit Serviciului Special al Ucrainei. 

Război în Ucraina, ziua 5. Armata rusă nu a reușit nici duminică să ocupe capitala Kiev, dar nici orașul Harkov, în pofida atacurilor susținute, mai ales în Harkov. Însă în cursul serii, primarul capitalei, Vitali Kliciko a anunțat că nu mai este posibilă o evacuare a Kievului întrucât orașul este încercuit, conform unui interviu acordat pentru apnews.com.

Pe de altă parte, Rusia și Ucraina au convenit să trimită delegații ale ministerelor de Externe la granița dintre Ucraina și Belarus pentru o primă rundă de negocieri. Totuși, bombardamentele rușilor au continuat și duminică seara.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a anunțat un nou set de sancțiuni îndreptat împotriva Rusiei, în timp ce Vladimir Putin a anunțat că a pus forțele nucleare ruse în stare de alertă, lucru văzut ca un mijloc de presiune pusă pe țările NATO pentru a stopa ajutorul militar anunțat pentru ucraineni.

Kievul este încercuit, Harkovul a rezistat unui nou asalt

În interviul acordat pentru Associated Press, Vitali Kliciko a recunoscut că evacuarea civililor din Kiev nu mai este posibilă. „Toate căile sunt blocate. În acest moment suntem încercuiți”, a declarat Kliciko. În momentul acelor declarații, în oraș nu se aflau trupe rusești.

ADVERTISEMENT

O încercare mai hotărâtă de asalt a fost făcută la Harkiv, unde vehicule blindate rusești au ajuns până în centrul orașului, în cursul dimineții. Ulterior, armata ucraineană a reușit să respingă atacul.

În sudul Ucrainei, armata rusă a reușit să se apropie la 50 de kilometri de Mariupol, singurul port pe care îl mai controlează Ucraina la Marea Azov, potrivit unui oficial militar american, citat de CNN.com. Aceeași sursă a precizat că armata rusă se confruntă cu o lipsă de carburanți și probleme logistice, însă este de așteptat ca acestea să fie remediate.

ADVERTISEMENT

O altă problemă a rușilor este faptul că încă nu au reușit să obțină supremația în spațiul aerian. Chiar dacă bombardamentele au provocat pagube importante asupra aeroporturilor ucrainene. Și asupra bateriilor de artilerie.

În plus, rușii încă nu au introdus în luptă circa o treime dintre efectivele masate la granița cu Ucraina.  De partea cealaltă, ucrainenii nu mai pot miza decât pe sprijinul populației civile.

ADVERTISEMENT

Rușii au evitat cifrele despre soldații căzuți în luptă

Armata ucraineană susținute că 4.300 de ruși și-au pierdut viața de la începutul invaziei, însă informația nu a putut fi verificată din surse independente.

Reprezentanții armatei ruse au recunoscut duminică, pentru prima oară de la începutul invaziei din Ucraina, că au înregistrat pierderi umane în cursul atacurilor, însă nu au prezentat un bilanț al acestora

Militarii ruşi dau dovadă de curaj, executându-şi misiunile de luptă. Din nefericire, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici decât în tabăra ucraineană”, a declarat generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Negocieri între Rusia și Ucraina programate pentru luni

Ucraina a confirmat că va trimite o delegaţie pentru a negocia cu Rusia la frontiera ucraineano-belarusă. Discuțiile despre încetarea focului se vor purta într-o regiune situată în apropierea râului Pripiat.

Așadar, negocierile vor fi purtate în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl. La acest anunț s-a ajuns după o mediere realizată de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Am căzut de acord ca delegaţia ucraineană să se reunească cu cea rusă, fără condiţii prealabile, la frontiera dintre Ucraina şi Belarus, în apropierea râului Pripiat”, a informat canalul oficial de Telegram al preşedintelui Zelenski.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că pentru Ucraina este deja o victorie faptul că Rusia este deschisă la dialog fără precondiţionări. Acesta a spus că exista riscul ca, în lipsa unor negocieri, Belarus să fi intrat în război de partea Rusiei.

Am fost cel mai aproape de intrarea forţelor belaruse în război. Din acest motiv, preşedintele Zelenski şi preşedintele Lukaşenko au vorbit azi, pentru că trebuie să ne apărăm flancul nordic şi să minimizăm ameninţările de acolo”, a precizat Dmitro Kuleba.

Putin amenință cu arsenalul nuclear

Totuși, negocierile anunțate nu înseamnă automat o detensionare a situației. Mai ales că Putin a dat semne că este dispus să meargă până la capăt cu agresiunea împotriva Ucrainei. El a anunțat că forțele de descurajare ale Rusiei, numele oficial al forțelor nucleare, au fost plasate în regim special de alertă.

Putin a invocat ca justificare faptul că statele NATO ar fi avut declarații agresive împotriva Rusiei. S-a referit la sancțiunile anunțate după declanșarea operațiunilor din Ucraina.

Dragi colegi, vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică, despre care știm cu toții, dar înalții oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federației Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă”, a declarat Vladimir Putin.

Noi sancțiuni ale UE

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a lansat un anunț istoric. Pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană va finanța achiziția și livrarea de armament către o țară atacată. În plus, întregul spațiu aerian al UE va fi închis pentru avioanele companiilor rusești. Inclusiv pentru aeronavele private ale oligarhilor ruși.

De asemenea, Russia Today și Sputnik, canale media deținute de statul rus, nu vor mai putea fi accesate în UE. Se pregătește un nou set de sancțiuni și împotriva Belarusului, considerat un stat complice la invadarea Ucrainei.

ADVERTISEMENT