News

Ziua în care Donald Trump ar putea fi pus sub acuzare. Planul a fost făcut

09.01.2021 | 12:57
ADVERTISEMENT

Democrații din Congres au luat vineri în calcul punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump pentru a doua oară, la două zile după ce pretențiile sale false de fraudă electorală au contribuit la încurajarea unei mulțimi care a luat cu asalt Capitoliul SUA.

În vreme ce apelurile pentru demiterea sa au fost lansate joi, Trump a publicat un videoclip în care a denunțat violențele care s-au soldat cu cinci morți.

ADVERTISEMENT

Cu mai puțin de două săptămâni rămase din mandatul lui Trump, nu este clar dacă a mai rămas suficient timp pentru a finaliza procesul de destituire.

Punerea sub acuzare, cerută dar aproape imposibilă

Liderii democrați, inclusiv președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și liderul minorităților din Senat, Chuck Schumer, au cerut proceduri de punere sub acuzare imediată în cazul în care vicepreședintele Mike Pence și cabinetul lui Trump au refuzat să ia măsuri pentru a-l îndepărta pe Trump de la putere.

ADVERTISEMENT

„Actele periculoase și sedițioase ale președintelui necesită îndepărtarea imediată din funcție”, au spus ei într-o declarație joi seară, acuzându-l pe Trump că a incitat la o „insurecție”, relatează Reuters.

Cu mai puțin de două săptămâni rămase în mandatul lui Trump, nu este clar dacă a mai rămas suficient timp pentru a finaliza procesul de destituire.

ADVERTISEMENT

Pelosi nu a anunțat o decizie, deși a precizat în cadrul unei conferințe de presă că democrații din circumscripția ei doreau acțiuni după asediul de miercuri.

Dacă va fi pus sub acuzare în Parlament, Trump s-ar confrunta teoretic cu un proces în Senatul controlat de republicani, care este programat să fie în vacanță până pe 19 ianuarie. Asistenții lui Mitch McConnell, liderul majorității, nu au spus ce ar face în cazul în care Camera va aproba articolele de punere sub acuzare.

ADVERTISEMENT

Camera Reprezentanților condusă de democrați l-a acuzat pe Trump în decembrie 2019 pentru că a pus presiune pe președintele Ucrainei să-l investigheze Biden, dar Senatul republican l-a achitat în februarie 2020. Doar alți doi președinți din istorie au fost acuzați și niciunul nu a fost acuzat vreodată de două ori.

Democrații vor controla Senatul după ce alegerile de marți din Georgia, dar noii senatori, Jon Ossoff și Raphael Warnock, nu vor fi depus jurământul până când statul nu va certifica rezultatele. Termenul limită pentru a face acest lucru este 22 ianuarie, deși ar putea veni mai curând.

Pelosi și Schumer au cerut Cabinetului lui Pence și Trump să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituției SUA, care le permite să îndepărteze președintele de la putere dacă nu poate îndeplini atribuțiile funcției. Pence se opune ideii, potrivit unui consilier.

Cel puțin doi republicani, guvernatorul din Maryland, Larry Hogan și reprezentantul SUA, Adam Kinzinger, au spus că Trump trebuie să plece.

Mai mulți oficiali de rang înalt ai administrației Trump și-au dat demisia în semn de protest față de invazia Capitoliului, inclusiv doi membri ai Cabinetului: Elaine Chao, secretarul pentru transporturi și soția lui McConnell, și Betsy DeVos, secretarul pentru educație.

ADVERTISEMENT
Tags: