News

Ziua în care Ion Iliescu și Regele Mihai au făcut pace. „Este un boşorog care ar trebui să-şi vadă de pensie şi să ne lase dracului în pace”

După căderea comunismului, între Ion Iliescu, noul lider al țării, și Regele Mihai I, fostul suveran al României, au existat mai multe ciocniri. În 2001, aceștia au făcut pace.
20.01.2023 | 09:00
Ziua in care Ion Iliescu si Regele Mihai au facut pace Este un bosorog care ar trebui sasi vada de pensie si sa ne lase dracului in pace
Ion Iliescu și Regele Mihai, împăcare istorică în 2001. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Căderea lui Nicolae Ceaușescu, venită după Revoluția sângeroasă din 1989, era privită de mulți ca un moment propice pentru revenirea în țară a Regelui Mihai I. Puterea nou-instalată la București, cu Ion Iliescu în frunte, a avut grijă ca suveranul să stea departe de popor.

Ion Iliescu și Regele Mihai I al României, mai multe episoade de umilință

După abdicarea sa forțată, din 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a locuit în exil 43 de ani. Schimbarea regimului dictatorial din România era văzută de suveran ca o oportunitate pentru a reveni în țară.

ADVERTISEMENT

Văzându-se bine înfiptă la putere, noua conducere a țării, în frunte cu Ion Iliescu, premierul Petre Roman și șeful SRI, Virgil Măgureanu, i-a interzis Regelui să calce pe pământ românesc în primii ani de după Revoluție.

Suveranul a avut mai multe tentative de a reveni acasă. Prima dintre ele a avut loc în aprilie 1990. Regele avea intenția de a sărbători Paștele în România.

ADVERTISEMENT

Dorința sa nu avea să se îndeplinească întrucât, pe 12 aprilie, în momentul în care se pregătea de plecarea spre România, autoritățile de la București au anunțat că viza i-a fost retrasă.

Umilințele regimului Ion Iliescu față de familia Regală au continuat. În ziua de Crăciun din 1990, Regele Mihai a venit în țară alături de Regina Ana și principesa Margareta.

ADVERTISEMENT

Aceștia voiau să se reculeagă la mormintele strămoșilor de la mănăstirea Curtea de Argeș. Nu li s-a permis. Au fost opriți de poliție și conduși la aeroportul Otopeni, fiind obligați să părăsească de țara.

Peste doi ani, în 1992, Ion Iliescu permite familiei Regale să vină în România la invitația arhiepiscopului Pimen al Sucevei și Rădăuților pentru a sărbători împreună Paștele. Imaginile de la acea vreme, cu sute de mii de oameni pe străzi, au rămas în istorie.

ADVERTISEMENT

Dar aceste umilințe din partea regimului Iliescu nu aveau să fie stopate de această vizită. Seria lor a cunoscut două noi episoade majore.

În 1994, Regelui i s-a interzis din nou intrarea în țară, iar în 1995 nu a fost lăsat să participe la înmormântarea lui Corneliu Coposu. Regimul CDR (Convenția Democrată Română) avea să facă dreptate în 1997, când i-a acordat cetățenia română Regelui.

Ion Iliescu și Regele Mihai, împăcare istorică în 2001

Disprețul lui Ion Iliescu față de Regele Mihai este descris de regalistul Flavius Boncea, decorat în 2011 de Regele Mihai cu Medalia pentru Loialitate.

În 2010, acesta a povestit o anecdotă legată de Ion Iliescu şi ultimul suveran al României.

„În 1989, Regele Mihai avea 68 de ani. Atunci, Ion Iliescu zicea despre Rege că e un boşorog care ar trebui să-şi vadă de pensie şi să ne lase dracului în pace, spunea Boncea.

După umilințele pe bandă rulantă la care a fost supus în anii 90, Regele Mihai I acceptă, în 2001, un fapt greu de conceput la acea vreme: reconcilierea cu Ion Iliescu.

Spre dezamăgirea multor regaliști, Regele Mihai a acceptat să se împace cu cel care îl umilise. În ultimul an de mandat prezidenţial al lui Ion Iliescu, Regelui i s-a oferit o reşedinţă oficială, Palatul Elisabeta, şi i-a fost restituit domeniul de la Săvârşin. Astfel, Regele și familia sa s-au stabilit în România.

La rândul său, Regele a început să-și schimbe tonul față de liderii PDSR: „S-au schimbat multe lucruri în România, dar încă sunt o grămadă de oameni care au rămas cu aceleași mentalități, deși partea superioară a administrației, chiar domnul Iliescu şi primul ministru Adrian Năstase, observ că au schimbat lucrurile mai mult decât alţii”, declara Maiestatea Sa în 2001, într-un interviu acordat jurnalistei Silvia Constantinescu, citat de Adevărul.

În același an 2001 au loc două evenimente de reper în istoria acestei reconcilieri între regalitate și regimul politic. Pe 7 iunie, Regele Mihai îl invită pe Ion Iliescu la cină, la Palatul Elisabeta.

Palatul Cotroceni răspunde cu un gest similar. Pe 8 noiembrie 2001, Iliescu şi Regele Mihai petrec împreună de Sfinţii Mihail şi Gavril, la palatul prezidențial, cu muzică clasică.

Presa vremii a scris că aceștia au vorbit despre 23 august. Iliescu s-ar fi adresat cu „Sire“, iar Regele i-a răspuns cu „Excelenţa voastră“.

ADVERTISEMENT