News

Adio de gală pentru Buffon la Juventus. Tot stadionul a plâns! Video

19.05.2018 | 17:30
Adio de gala pentru Buffon la Juventus Tot stadionul a plans Video

Gianluigi Buffon va juca sâmbătă contra lui Hellas Verona, de la ora 16:00, ultimul lui meci pentru Juventus la 17 ani de când a semnat cu “Bătrâna Doamnă”. Cu lacrimi în ochi, portarul de 40 de ani şi-a anunţat joi plecarea de la campioana Italiei, iar internaţionalul italian nu duce lipsă de oferte.

UPDATE: În minutul 62 tot stadionul din Torino a erupt la momentul înlocuirii lui Gigi Buffon cu tânărul Carlo Pinsoglio. Un stadion întreg în picioare l-a aplaudat frenetic. Buffon a ieşit cu ochii în lacrimi.


UPDATE, ora 15:28 / Gianluigi Buffon şi colegii lui au ieşit la încălzirea de dinaintea meciului cu Hellas Verona. Portarul de 40 de ani a fost primit în uralele suporterilor şi a făcut turul stadionului.

LIVE: Juventus ready to warm up

From the tunnel to the pitch: Let the warm-up begin! #JuveVerona #MY7H

Gepostet von Juventus am Samstag, 19. Mai 2018


Cu o carieră începută la Parma în 1995, Gianluigi Buffon este considerat unul dintre cei mai buni portari din istoria fotbalului. În cei 23 de ani petrecuţi pe gazon, “Gigi” a cunoscut atât mărirea, trofeele câştigate cu Juventus şi naţionala Italiei, cât şi decăderea, retrogradarea torinezilor în Serie B.

Gianluigi Buffon, debut senzaţional în Serie A

Născut pe 28 ianuarie 1978 la Carrara, în Toscana, Gianluigi Buffon a ajuns în curtea Parmei la 13 ani, cu toate că primise oferte de la Bologna şi AC Milan. Cu ochii la paradele lui Thomas N’Kono, portarul naţionalei Camerului şi idolul copilăriei, “Gigi” a început să iasă în evidenţă la centrul de juniori, iar după patru ani primea şansa debutului în Serie A, în faţa unui adversar redutabil, AC Milan. “Fiecare copil se apucă de fotbal visând să marcheze goluri, nu să le evite. Pentru o perioadă am fost atacant, a fost bine, mi-a plăcut. Am ajuns portar din întâmplare, sincer. Tatăl meu m-a împins spre asta. Am vrut să fiu pecum Thomas N’Kono, portarul camerunez”, a declarat Gianluigi Buffon într-un interviu pentru revista FourFourTwo.

Pe 19 noiembrie 1995, Gianluigi Buffon a bifat primul lui meci în prima ligă din Italia şi a închis poarta toscanilor, reuşind parade de excepţie în faţa lui Roberto Baggio sau George Weah. “Niciodată nu am văzut un asemenea debut. A arătat multă personalitate şi calitate”, erau cuvintele elogioase aduse de Dino Zoff, marele portar al naţionalei Italiei. La scurt timp după debut, Gianluigi Buffon a intrat pe mâna lui Villiam Vecchi, antrenorul cu portarii de la Parma, iar realaţia dintre cei doi a fost una perfectă din start. Peste ani, portarul de 40 de ani va dezvălui că succesul de care s-a bucurat s-a datorat şi lui Vecchi. Au urmat cinci sezoane în care a devenit titularul postului de portar la Parma, perioadă încununată cu trei trofee, toate obţinute în 1999, Cupa UEFA şi Cupa Italiei fiind reperele cele mai importante.

Gianluigi Buffon, câştigător al Cupei UEFA în 1999
Gianluigi Buffon, câştigător al Cupei UEFA în 1999

Transferul la Juventus, momentul de vârf al carierei lui Gianluigi Buffon

Pe 3 iulie 2001, Juventus anunţa transferul lui Gianluigi Buffon. Suma, una pe măsura talentului: 51.645.690 de euro. “Gigi” devenea cel mai scump portar din istorie, record bătut de Ederson în vara anului trecut, când a fost transferat de Manchester City de la Benfica. “Când Juventus m-a transferat a fost o satisfacţie mare pentru mine. Eram văzut pe piaţa transferurilor ca un fenomen”. Primul sezon a însemnat şi primul titlu de campion naţional al Italiei, piatra de temelie pentru cele 11 titluri câştigate, două dintre acestea fiind retrase după Scandalul Calciopoli din 2006. A urmat asaltul spre Liga Campionilor, iar Juventus, cu Buffon în mare formă, a ajuns până în finala de la Manchester, pierdută la penalty-uri în faţa lui AC Milan, scor 2-3. Cu toate acestea, “Gigi” a apărat două lovituri de la 11 metri şi a primit laude, dar acestea nu ţineau locul râvnitului trofeu.

Retrogradarea în Serie B cu Juventus, cel mai greu moment pentru Gianluigi Buffon

Vara anului 2006 a fost una a contrastelor. Gianluigi Buffon a câştigat Campionatul Mondial cu echipa naţională a Italiei, după un turneu de final de excepţie în care a strâns 453 de minute fără să primească gol. Acasă îl aştepta cel mai greu moment al carierei. Juventus a fost retrogradată în Serie B în urma Scandalului Calciopoli, iar “Bătrâna Doamnă” începea să fie părăsită de vedete. Buffon vedea cum Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta sau Zlatan Ibrahimovic plecau de pe “Stadio delle Alpi” în cel mai greu moment al clubului. “Am fost devastat când Juventus a fost lăsată fără trofee după scandalul Calciopoli. Ajunsesem la Mondial din 2006 într-un moment delicat, simţeam că trebuie să demonstrăm, dar nu mă aşteptam să devenim campioni mondiali. Normal că mi-a fost uşor să rămân atunci la Juve, chiar şi in Serie B. Mi-au dat mulţi bani. Glumesc, a fost chiar invers. Să joc în Serie B nu era o decizie logică, dar am hotărât cu inima în acel moment. Alţi jucători nu au făcut la fel, dar aia a fost deicizia lor. Deciziile pe care le iei s-ar putea să nu-ţi facă viaţa mai uşoară, dar o să te formeze ca om. Serie B a fost o experienţă. Nu pot să zic că mi-a plăcut, dar a fost o experienţă”, a rememorat Gianluigi Buffon.

Juventus nu a stat prea mult în Serie B, iar după un sezon de exil, “Bătrâna Doamnă” revenea în elita fotbalului italian. Gianluigi Buffon şi colegii lui au sărbătorit succesul purtând tricouri cu un mesaj sugestiv: “B…astA”. Au urmat anii în care Juve s-a zbătut să revină la gloria de altădată. Eşecuri dureroase în Europa sau Italia, în timp ce Gianluigi Buffon a început să aibă probleme cu accidentările. Cinci luni a stat pe bară în sezonul 2008-09, în timp ce poarta lui Juventus a fost apărată de Alex Manninger.

Gianluigi Buffon sărbătoreşte revenirea în Serie A
Gianluigi Buffon sărbătoreşte revenirea în Serie A

Gianluigi Buffon, şapte titluri la rând cu Juventus

După ani de suferinţă a ieşit soarele şi pe strada lui Juventus, dar şi pe cea a lui Gianluigi Buffon. Antonio Conte îi prelua pe torinezi la începutul sezonului 2011-12 şi dădea startul hegemoniei în Serie A, cu trei titluri aduse în vitrina “Bătrânei Doamne”, iar “Gigi” era unul dintre actorii principali. În 2014, Conte pleacă la naţionala Italiei, iar în locul lui venea Massimiliano Allegri. Fostul antrenor al lui AC Milan a dus-o pe Juventus pe noi culmi, cu patru eventuri câştigate în tot atâtea sezoane. Cu o carieră plină de trofee, Gianluigi Buffon a rămas cu un mare regret. Portarul de 40 de ani nu a reuşit să câştige niciodată Liga Campionilor, chiar dacă a mai jucat două finale în sezoanele 2014-15 şi 2016-17. “Când ai şansa de a juca o finală în Liga Campionilor, trebuie să o câştigi”, a declarat Gianluigi Buffon după cea de-a doua finală pierdută.

Cu 176 de meciuri la echipa naţională a Italiei, Gianluigi Buffon este cel mai selecţionat fotbalist din istoria “Squadrei Azzurra”. Finalul carierei în tricoul selecţionatei a fost unul trist, cu ratarea calificării la Campionatul Mondial din Rusia. Cu toate acestea, portarul de 40 de ani a bifat prezenţa la nouă turnee finale de Campionat Mondial sau European, singura absenţă fiind înregistrată la EURO 2000, când s-a accidentat la un meci amical jucat împotriva Norvegiei, cu doar câteva zile înainte de începerea sezonului. Pe lângă titlul mondial, Gianluigi Buffon a mai reuşit să câştige medalia de argint la Europeanul din 2012.

“Am trecut prin depresie în urmă cu zece ani. Nimeni nu ştia despre asta. Am început să mă deschid un pic, să discut cu prietenii, cu colegii, cu oamenii apropiaţi mie. Nu m-am retras atunci pentru că am simţit o mare responsabilitate faţă de colegii mei” – Gianluigi Buffon

655 de meciuri a jucat Gianluigi Buffon pentru Juventus

639 de meciuri a bifat Gianluigi Buffon în Serie A