Fotbal intern

Ziua în care „soarele va râde-n fereastra” Universității Craiova! Oltenii și titlul așteptat de 29 de ani

03.08.2020 | 10:41
Ziua in care soarele va raden fereastra Universitatii Craiova Oltenii si titlul asteptat de 29 de ani
ADVERTISEMENT

Dacă este să vorbim despre Universitatea Craiova, mergem cu gândul la Știința din 1964, prima promovare, la Oblemenco și Balaci, la toată „Craiova Maxima”, la „juveții” lui Cârțu din anii ‘90.

A venit și ziua asta. Ziua în care timpul se oprește și aud doar speranțele? Cum adică se aud? Se aud foarte tare, aici, în inima Băniei…

ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova dă piept cu CFR Cluj în finala campionatului! Fără niciun dubiu, cel mai important joc al ultimelor aproape trei decenii pentru cei cu sânge alb-albastru. Luni dimineața, iar soarele începe să râdă în fereastra Craiovei.

Ziua cea mare a sosit: „Râde soarele-n fereastră, Duce vântul din Craiova..”

Poate prea mult au pătimit oltenii. Mulți dintre cei care, astăzi, vor lua drumul teraselor din oraș, nu erau născuți în momentul câștigării ultimul titlu. Doamne, sunt 29 de ani! Craiova lui „Sorinaccio” câștiga eventul în sezonul 1990-1991 și tot cu emoții. Ultima etapă, Știința și Steaua erau la egalitate. Ambele echipe învingând, însă golaverajul Craiovei este superior, iar trofeul ajunge în vitrina „alb-albaștrilor”.

ADVERTISEMENT

Dar, oare, se gândea cineva că Bănia va ajunge jos, chiar să retrogradeze? Cumva, Universitatea a intrat într-un con de umbră la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000. Putem da vina pe mulți, dar nu mai este cazul și exact cum era mesajul băieților din Sezione Ultra, acum câțiva ani: „Știința este bine, trăiește, renaște, suntem cu ea”.

Proiectul renașterii Universității Craiova a pornit în 2013, atunci când s-a produs și ruptura dintre craioveni. Acum stăm și ne întrebăm..oare am fi ajuns aici fără tot ce s-a întâmplat? Nu avem de unde să știm, însă suntem pe 3 august 2020. 

ADVERTISEMENT

Pe acorduri de Tudor Gheorghe, dați-mi voie să vă pot explica atmosfera din „Cetatea Băniei”. E mai mult decât liniște. Nu v-ați fi așteptat la asta, nu? Dar nu liniștea pe care o știm cu toții, ci liniștea dinaintea furtunii. E clar că seara asta va fi magică. Luni dimineața, oamenii se grăbesc la serviciu, aglomerație de mașini, dar, totuși, e liniște.

Nu mai găsim loc liber la terase, poate pentru că nu putem să fim pe stadioane, iar oltenii vor muta stadionul pe străzi. Nu, nu ar fi fost scaune libere nici dacă era arena plină. Nu sunt 30.000, sunt milioane de suporteri! „Știința, Știința”, strigătul de luptă al oltenilor se va auzi până la Cluj. E momentul ca Universitatea să-și revendice locul în istorie! 

ADVERTISEMENT

Avem un oraș în spatele nostru și nu ne este frică. Ne dorim ca acest titlu să fie câștigat doar pe teren. Nu vrem să existe nici cea mai mică umbră. După pandemie, noi suntem cei mai buni, omogeni și pragmatici. Cred că merităm să luăm campionatul”, a declarat Pavel Badea, fostul căpitan al Craiovei și câștigător al eventului din 1991.

29 de ani de așteptare pot fi spulberați în 90 de minute. „Aduceți titlu în Bănie”

Universitatea Craiova este, pentru mulți, un etalon al profesionalismului. Condiții excelente de pregătiri, stabilitate financiară și fotbaliști de prim rang. Cupa de acum doi ani i-a făcut pe olteni să vrea mai mult. „Băi, vere, suntem cei mai buni dintre români!” Am tot auzit această frază în ultimele săptămâni, iar astăzi, avem șansa să o dovedim! „Faceți-ne o bucurie..”

Liverpool a luat trofeul Premier League după 30 de ani. „Totul e un semn!”, exclamă oltenii. Oare așa să fie? Să fie Cristiano Bergodi omul care face din Știința un „Liverpool de România”? 

O țară întreagă a devenit alb-albastră în anii 80, atunci când „Craiova Maxima” facea furori prin Europa, atunci când Crișan a lovit bara în meciul cu Benfica, iar oltenii erau eliminați nedrept. De marți dimineața, Bancu și compania pot deveni „maximi” ai generațiilor tinere de suporteri. 

„Eram ca o familie și eu cred că mai suntem”, declara regretatul Ilie Balaci. Privind din exterior, Craiova de astăzi este ca o mare familie. O familie din care fac parte sute de mii (sau milioane) de oameni care trăiesc ziua de azi la intensitate maximă. 

Doar 90 de minute (plus prelungiri)! Atât mai au de luptat „leii”! Atât de puțin pentru atât de mult.. Astăzi se uită toate. Se uită eliminarea din Cupa României, înfrângerile cu FCSB sau CFR Cluj, cu o condiție, victorie în partida decisivă cu clujenii. Pe lângă lumina nocturnei, seara va fi luminată de privirile din cer ale lui Ion Oblemenco, Ilie Balaci, Nae Tilihoi, Zoli Crișan și a tuturor celor care ne-au părăsit. Astăzi, Craiova se bucură: „Cântați și voi, cântați cu noi / Să-i încurajăm într-una / Pe cei buni, și întotdeauna / Alb-albaștri să fie cei buni”.


  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – CFR Cluj: 1,60 este cota pentru “sub 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT