În 1989, România juca meciurile decisive pentru calificarea la Mondialul din Italia. “Tricolorii” au pierdut fără drept de apel, scor 0-3 la Copenhaga, înfrângere care a stârnit furia lui Nicolae Ceauşescu.
FANATIK vă prezintă stenogramele şedinţei Comitetului Politic al CCR în care Nicolae Ceauşescu a propus desfiinţarea cluburilor Steaua şi Dinamo, care au dat jucători la echipa naţională.
Nicolae Ceaușescu: Ați văzut, aseară, ce s-a întâmplat cu meciul de fotbal?! Mi se pare că se ocupă un membru al guvernului de sport.
Constantin Dăscălescu: Pur si simplu lipsă de organizare.
Elena Ceaușescu: Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al guvernului. Au jucat prost.
Nicolae Ceaușescu: Are si guvernul o răspundere. Guvernul răspunde și de sport și de cultură. Așa este legea! Trebuia să mergem și să mâncăm bătaie cu 3-0?!
Elena Ceaușescu: În orice caz ne-au făcut de râs.
Nicolae Ceaușescu: I-am spus și lui Bobu că dacă aici nu câștigă cele două puncte pur și simplu desființăm cluburile care au dat jucătorii în echipa națională. Să le comunicați și celor de la Interne – le-am spus și eu la telefon – armata este și ea aici? Au avut și ei jucători.
Silviu Curticeanu: Tovarășul Milea nu este prezent la ședință, fiind la Buzău, la alegeri.
Nicolae Ceaușescu: O să audă. Repet, desființăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câștigă.
Elena Ceaușescu: Armata a dat numai doi jucători, unul este de la Universitatea, iar restul, toți, de la Dinamo.
Nicolae Ceaușescu: Internele i-au învățat așa?! Acasă să marcheze 10 goluri într-un meci, pe arbitrii, dacă ei nu câștigă, le spun că îi arestează. I-am spus lui Postelnicu că, dacă un arbitru mai face așa nu mai arbitrează. Acest lucru a dus la dezorganizare și, în ultimă instanță, a dus de râpă sportul.
Nu se poate una ca asta! Aceea nu este echipă care să marcheze 10 goluri și dincolo, în deplasare, să treacă pe lângă trei jucători, toți de la Dinamo și să bage golul. Pur și simplu nu știu să se apere.
Au învățat să meargă să câștige acasă, la 5-6 goluri diferență, iar în deplasare să nu facă nimic. Nu trebuie să învețe fotbal ca să dea ceva arbitrului. Trebuie, realmente i-am spus lui Bobu că este vinovat, pentru că el se ocupă de sport, și Secția că trebuie să cheme, să stea de vorbă înainte, să vadă cum se pregătește echipa, să se ocupe de acest lucru.
Fiecare unde este pus trebuie să se ocupe să urmărească lucrurile. Nu se poate așa! Se poate pierde, dar aici au pierdut rușinos, nu au jucat. Nu este vorba că am fost bătuți, dar nu au jucat. Nu se poate una ca asta!
Aceasta este în afară de ordinea de zi, însă să nu se considere că am spus întâmplător, ci trebuie să tragem învățăminte. Nu este un punct la ordinea de zi, dar trebuie să luăm măsuri să punem capăt, să punem ordine pentru că nu se poate merge mai departe așa!
Cluburile au fost salvate de meciul decisiv pentru calificarea la Mondiale. Pe 15 noiembrie 1989, România a reuşit să învingă Danemarca, scor 3-1, în Ghencea, şi să obţină calificarea pentru turneul final din Italia.
Începutul a fost dezastruos pentru “tricolori”. Povlsen a deschis scorul pentru oaspeţi în minutul 6. Gabi Balint a readus egalitatea în minutul 25, iar peste alte 12 minute, Neluţu Sabău a marcat pentru 2-1. Emoţiile au fost risipite în minutul 60 când Balint a marcat pentru 3-1, victorie care a adus calificarea la Campionatul Mondial.
VEZI VIDEO REZUMAT: