News

Ziua Inaugurării lui Joe Biden, afectată de pandemie. Cum va arăta învestirea noului preşedinte al SUA

26.11.2020 | 17:16
Ziua Inaugurarii lui Joe Biden afectata de pandemie Cum va arata investirea noului presedinte al SUA
ADVERTISEMENT

Inaugurarea noului președinte american va trebui să se supună normelor sanitare de siguranță impuse de pandemie. Ar putea rămâne fără cor, petreceri sau tradiționalul prânzul post jurământ.

Echipele de organizare ale Congresului lucrează cu mai multe scenarii pentru ceremonie, împreună cu experții medicali, dar toată lumea se așteaptă la o ceremonie restrânsă, cu respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii virusului.

ADVERTISEMENT

Deși Joe Biden a câștigat votul popular, până la ceremonia din 20 ianuarie mai trebuie să voteze electorii, membri ai Colegiului Electoral, rezultatul votului lor urmând a fi validat pe 6 ianuarie 2021.

Cum ar putea să arate ceremonia de inaugurare a noului președinte american?

Singurul lucru cert, cel puțin deocamdată, este faptul că scena pentru ceremonie este ridicată chiar în fața ferestrei dormitorului președintelui Donald Trump, în partea de nord a Casei Albe.

ADVERTISEMENT

Fără îndoială, fastul și circumstanțele vor fi semnificativ diferite de această dată, potrivit interviurilor realizate de CNN cu mai mulți asistenți și oficiali ai administrației, de la Casa Albă la Capitol Hill până la primăria DC.

Viitorul prânzului tradițional din Statuary Hall este în aer și este puțin probabil ca un cor în spatele noului președinte să fie fezabil. Se așteaptă ca inaugurarea să fie și mai mică, iar participanții vor trebui să poarte măști și să mențină distanța socială.

ADVERTISEMENT

Comitetul Congresului însărcinat cu coregrafierea festivităților a încercat să traseze planuri pentru o serie de scenarii cu consultarea experților medicali. Pus în încurcătură de refuzul lui Trump de a accepta pierderea alegerilor, comitetul a petrecut ultimele câteva luni făcând planuri pentru oricine a câștigat alegerile. Personalul și-a menținut neutralitatea în ultimele săptămâni, comunicând atât echipelor lui Trump, cât și celor ale lui Biden opțiunile pentru 20 ianuarie.

Un eveniment la scară redusă

Comitetul Congresului este însărcinat cu tot ceea ce se întâmplă în cadrul perimetrului pentru care se vând bilete în Ziua Inaugurării, care include de obicei zona de la Capitoliu în sine la Fourth Street, zonă care poate găzdui aproximativ 200.000 de persoane. Platforma VIP – de unde vedem imaginile iconice cu politicieni din ambele partide care privesc depunerea jurământului de noul președinte poate găzdui 1.600 de persoane.

ADVERTISEMENT

Nu s-au luat încă decizii finale, dar este de așteptat ca pe platformă să se afle mult mai puțin de 1.600 de persoane. Există, de asemenea, discuții în curs despre necesitatea testării COVID pentru oricine rămâne pe platforma principală lângă Biden, o problemă în contextul în care numărul de teste care pot fi prelucrate la Capitoliu este de doar 300 pe zi.

De obicei, politicienii folosesc biletele alocate pentru a intra în grațiile constituenților puternici sau donatorilor de mare calibru, iar frustrările sunt în creștere pentru că deocamdată nu se știe câte bilete vor fi distribuite.

Un lucru pe care l-au stabilit organizatorii, indiferent de numărul de participanți: toată lumea din zona pentru care se vând bilete va fi obligată să respecte masca și recomandările de distanțare socială.

Corul, care este poziționat de obicei în spatele președintelui, s-ar putea să nu fie prezent de această dată. Marine Band, care a cântat la fiecare inaugurare din 1801, este totuși încă programată să participe.

O altă tradiție care s-ar putea confrunta cu anularea este Prânzul Inaugural, ținut după jurământ. Este prima masă pe care o mănâncă noul președinte și este de obicei servită cu aproximativ 200 de membri ai conducerii congresului prezenți la Statuary Hall.

Prânzul ceremonial datează din 1897, odată cu președintele William McKinley, iar noii președinți își aleg meniurile cu grijă. Meniul de jurământ al președintelui Obama în 2009 a fost inspirat de Abraham Lincoln și a inclus tocană cu fructe de mare și păsări americane, inclusiv fazan și rață.

Dar sala este de obicei aglomerată, lucru periculos într-o pandemie, mai ales că experții în sănătate au avertizat cu privire la riscurile mesei în interior. Anul acesta, planificatorii de evenimente vor trebui să cântărească cu atenție ce fel de mesaj ar putea transmite un prânz publicului american căruia i s-a spus din nou și din nou să rămână acasă și să evite expunerea ei și a celorlalți la virus.

Și parada este sub semnul întrebării

Ceremonia depunerii jurământului și prânzul sunt doar două dintre festivitățile inaugurale care ar putea arăta diferit. Există încă întrebări cu privire la cum va arăta parada. Primăria din D.C., continuă planurile pentru una, dar este încă nesigură despre cum se va desfășura în cele din urmă.

Potrivit reglementărilor în vigoare în DC numărul participanților la adunările în aer liber este de 25.

Cea mai mare problemă va fi controlul mulțimii, într-un mod pe care probabil că nici o altă paradă de sărbătoare nu a trebuit să o facă înainte. La inaugurarea lui Barack Obama în 2009, erau 1,8 milioane de oameni.

Sărbătorile fără camaraderia fizică a celor care vor participa vor avea, de asemenea, un impact asupra Washingtonului însuși, un oraș care primește un avantaj financiar uriaș ori de câte ori un nou președinte intră în funcție.

Hotelurile sunt rezervate cu luni în avans, se dau avansuri pentru zecile de baluri inaugurale, iar pre-petreceri și post-petreceri mai mici sunt organizate pentru noua administrație.

Ce se mai întâmplă până în Ziua Inaugurării?

Americanii care au mers la urne în ziua alegerilor nu l-au ales de fapt direct pe președinte. Din punct de vedere tehnic, au votat 538 de alegători care, conform sistemului stabilit de Constituție, se întrunesc în statele lor respective și votează pentru președinte și vicepreședinte odată ce totalul voturilor populare este complet numărat și certificat.

Acești alegători sunt denumiți în mod colectiv Colegiul Electoral, iar voturile lor sunt apoi transmise președintelui Senatului, care le numără într-o sesiune comună a Congresului după noul an.

Americanii rafinează acest proces de la alegerile din 1800, care inițial au dus la o egalitate la Colegiul Electoral. Camera Reprezentanților i-a acordat lui Thomas Jefferson președinția și primele alegeri contestate au avut ca rezultat al 12-lea amendament, care a modificat funcționarea Colegiului Electoral.

Mai târziu, în 1824, John Quincy Adams a ajuns la Casa Albă, în ciuda faptului că nu a câștigat nici votul popular, nici majoritatea în Colegiul Electoral.

În 1876, rezultatele din mai multe state din sud au fost contestate, iar lipsa unor rezultate clare ale Colegiului Electoral a dus la un acord în Cameră care i-a conferit președinției lui Rutherford B. Hayes, chiar dacă nu a câștigat nici Colegiul Electoral, nici votul popular.

Acest fapt a dat naștere, în cele din urmă, Legii privind numărătoarea electorală din 1887, care este încă în vigoare astăzi.

Calendarul procesului electoral american din Ziua Votului până în Ziua Inaugurării

  • 3 noiembrie – Ziua alegerilor

Alegătorii au votat, voturile au fost numărate. În timp ce multe milioane de americani au votat în săptămânile care au precedat ziua alegerilor, fie prin poștă, fie ca alegător absent în persoană, legea SUA spune că ziua alegerilor are loc în prima marți după prima luni din noiembrie. Voturile au fost numărate în toată țara în ziua alegerilor.

  • 4 noiembrie – 23 noiembrie

Voturile sunt numărate. Buletinele de vot prin corespondență trebuiau să poarte ștampila poștei până la 3 noiembrie în fiecare stat american, dar pot fi primite târziu și încă numărate în multe state. În majoritatea cazurilor, acestea trebuiau primite în decurs de o zi sau două de ziua alegerilor. Dar în statul Washington, buletinele de vot prin poștă au putut fi primite până pe 23 noiembrie.

  • 10 noiembrie – 11 decembrie

Statele certifică rezultatele alegerilor. Fiecare stat o face puțin diferit, dar începând cu o săptămână după ziua alegerilor, guvernele statale au început să certifice rezultatele alegerilor. Aceste termene se pot modifica în cazul unei renumărări ale voturilor dacă există un rezultat extrem de apropiat.

  • 8 decembrie

Data limită pentru validarea rezultatelor alegerilor și desemnarea electorilor. Conform Legii privind numărătoarea electorală, aceasta este data până la care statele trebuie să numere voturi, să soluționeze disputele și să determine câștigătorul voturilor colegiului lor electoral. Guvernatorii ar trebui să creeze certificate de constatare care să conțină câștigătorul alegerilor și lista de alegători.

  • 14 decembrie

Exprimarea votului electorilor. În drept, această dată este prima luni după a doua miercuri din decembrie. Anul acesta va fi pe 14 decembrie. La șase zile după ce disputele ar trebui soluționate, alegătorii ar trebui să se întâlnească în statele lor respective și să voteze pentru președintele SUA. Certifică șase seturi de voturi și le trimit la Washington. Multe state au legi care impun electorilor lor să sprijine câștigătorul votului popular din statul lor și pot percepe amenzi împotriva alegătorilor care votează altfel.

  • 23 decembrie

Voturile electorilor trebuie să ajungă la Washington. Voturile certificate au la dispoziție nouă zile pentru a ajunge din statele lor la Capitol Hill.

  • 3 ianuarie

Noul Congres depune jurământul. Membrii Camerei și noii membri ai Senatului depun jurământul la prânz. Acesta este debutul oficial al celui de-al 117-lea Congres.

  • 6 ianuarie

Voturile electorale sunt numărate. Membrii Camerei și Senatului se întâlnesc cu toții la Cameră. Președintele Senatului (vicepreședintele Mike Pence) prezidează ședința, iar voturile electorilor sunt citite și numărate în ordine alfabetică de câte doi reprezentanți din Cameră și Senat. Apoi îi dau rezultatele lui Pence, care le anunță și ascultă obiecții.

Dacă există obiecții Camera și Senatul le analizează separat pentru a decide cum să numere aceste voturi.

Există 538 voturi electorale – unul pentru fiecare congresman și senator plus trei pentru Washington, DC. Dacă niciun candidat nu obține 270, cei 435 de membri ai Camerei decid alegerile. Fiecare stat primește un vot. În timp ce în Cameră sunt mai mulți democrați, republicanii, de acum, controlează mai multe delegații de stat, deci este foarte posibil ca Camera să-l aleagă pe Donald Trump, chiar dacă există o majoritate democratică. Este nevoie de majoritatea voturilor statului pentru a deveni președinte. Camera are până la 20 ianuarie la prânz pentru a alege președintele.

Dacă nu pot, funcția este preluată de vicepreședinte sau următoarea persoană eligibilă în linia succesiunii prezidențiale.

  • 20 ianuarie

Ziua Inaugurării. Un nou președinte depune jurământul la prânz. Dacă președintele ales moare între ziua alegerilor și inaugurare, vicepreședintele ales depune jurământul de funcție și devine președinte. În cadrul unor alegeri disputate, dacă Camera nu a ales un președinte, dar Senatul a ales un vicepreședinte, vicepreședintele ales devine președinte interimar până când Camera face o alegere. Și dacă nu există președinte ales și nici vicepreședinte ales, Camera numește un președinte până când este ales unul.

ADVERTISEMENT
Tags: