News

Ziua internațională a berii. România, la loc de cinste în Europa. Câte miliarde de litri producem anual

Astăzi este ziua internațională a berii, iar România este la loc de cinste în topul producătorilor din Uniunea Europeană.
06.08.2021 | 07:00
Ziua internationala a berii Romania la loc de cinste in Europa Cate miliarde de litri producem anual
Ziua internațională a berii. România, la loc de cinste în Europa. Câte miliarde de litri producem anual. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ceea ce a pornit ca un mic eveniment local a devenit o zi celebrată pe întreg mapamondul. Astăzi este ziua internațională a berii, astfel că până la finalul articolului, ar trebui să te fi convins că trebuie să sărbătorești acest eveniment.

Ziua internațională a berii este o celebrare ce are loc începând cu 2007. La momentul respectiv, aceasta a fost un simplu eveniment local, ce avea loc în Santa Cruz, California. Jesse Avshalomov este creatorul acestei sărbători.

ADVERTISEMENT

În decurs de 14 ani, evenimentul a ajuns să fie sărbătorit în nu mai puțin de 207 orașe din 80 de țări răspândite pe șase continente. Milioane de oameni cinstesc, astfel, cea mai populară băutură alcoolică din lume.

Ziua internațională a berii a avut o dată fixă în primii ani și a fost celebrată pe 5 august. În 2012, însă, fondatorul evenimentului a cerut opinia fanilor printr-un sondaj, iar astfel a fost schimbată ziua, care acum e variabilă. Ziua berii este celebrată în prima zi din luna august. 

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă anul acesta sărbătorim ziua berii pe 6 august, în următorii ani va fi celebrată pe 5 și 4 august.

De ce (ar trebui să) sărbătorim ziua internațională a berii

Ziua internațională a berii are și trei scopuri declarate:

  • Să te reunești cu prietenii și să vă bucurați de gustul berii.
  • Să îi cinstiți pe cei responsabili de producerea și servirea berii.
  • Să fie unită întreaga lume sub egida berii, celebrând toate băuturile de acest fel din lume într-o singură zi.
ADVERTISEMENT

Statisticile Eurostat cu privire la berea din UE ne aduc la loc de cinste în topul producătorilor de bere.

În 2020, aproximativ 32 de miliarde de litri de bere cu alcool au fost produși în țările membre UE. Pe lângă această cantitate, mai adăugăm alte 1,4 miliarde de litri, pentru berile fără alcool sau cu conținut redus de alcool (maximum 0,5%).

ADVERTISEMENT

A fost înregistrată o scădere a producției de alcool în 2020 față de 2019; producția de bere a scăzut cu 8% la nivelul Uniunii. Schimbări la capitolul bere fără alcool nu au existat.

În 2020, producția de bere din UE s-a ridicat la 74 de litri pe cap de locuitor.

Cine sunt marii producători de bere din UE

În topul celor mai importanți producători de bere din Uniunea Europeană, Germania ocupă locul fruntaș, cu 7,5 miliarde de litri, aproape un sfert (24%) din producția totală.

Pe locul doi, însă cu doar jumătate din producție (12%) se găsește Polonia, cu 3,8 miliarde de litri de bere produși. Podiumul este completat de Spania, cu 3,3 miliarde de litri (10%).

Olanda este cea de-a patra țară în top, cu 2,5 miliarde de litri, sau 8% din total. Urmează francezii, cu 7% din totalul berii produse, adică 2,1 miliarde de litri.

Cehia este cea de-a șasea producătoare de bere la nivel UE, cu 1,8 miliarde de litri (6%), în vreme ce România ocupă locul 7 în top, cu 1,7 miliarde de litri de bere produși (5%). Restul țărilor membre UE produc 28% din total.

Cine sunt marii producători de bere din UE. Sursa foto: Eurostat.
Cine sunt marii producători de bere din UE. Sursa foto: Eurostat.

În ceea ce privește exporturile de bere, olandezii sunt lideri la acest capitol. cu 1,9 miliarde de litri (sau 21% din totalul exporturilor intra și extra comunitare).

Următoarele state în top sunt Belgia (cu 1,7 miliarde de litri sau 19% din total) și Germania (cu 1,5 miliarde de litri sau 17%). Franța și Cehia, cu câte 0,5 miliarde de litri și Irlanda și Polonia, cu câte 0,4 miliarde de litri, completează topul.

Cele mai multe sticle sau cutii de bere ce pleacă în afara UE ajung în SUA (895 milioane de litri) și în Marea Britanie (881 milioane de litri).

De asemenea, Franța este cel mai mare importator de bere cu alcool în 2020, 16% din importuri mergând în această țară (sau 0,7 miliarde de litri). Italia (0,6 miliarde litri), Olanda (0,6 miliarde litri) și Spania (0,5 miliarde litri) completează topul.

Cine sunt marii exportatori de bere din UE. Sursa foto: Eurostat.
Cine sunt marii exportatori de bere din UE. Sursa foto: Eurostat.

Importurile de bere din țări non-UE sunt infime în comparație cu cele din țări din Uniunea Europeană.

Berea britanică e favorită, cu 268 milioane de litri, urmată de berea mexicană, cu 95 milioane de litri.

Acestea fiind spuse, să ai o zi internațională a berii fericită și nu uita să consumi responsabil alcool!

ADVERTISEMENT