News

Azi e Ziua Jandarmeriei Române: românii n-au uitat de 10 august și au postat mesaje ironice la adresa jandarmilor

03.04.2019 | 13:02
Azi e Ziua Jandarmeriei Romane romanii nau uitat de 10 august si au postat mesaje ironice la adresa jandarmilor

Jandarmeria Română celebrează în data de 3 aprilie 2019 169 de ani de la înființare. Această zi comemorează legea lui Alexandru Ghica, domnitor al Moldovei, prin care se consființește apariția în spațiul militar a acestei instituții. Pe pagina de Facebook a Jandarmeriei au apărut, însă, destule critici, legate în principal de 10 august.

Ce a apărut pe Facebook de ziua Jandarmeriei Române

Intervenția jandarmilor din data de 10 august 2018, de la protestul Diasporei, nu a fost uitată nici azi, iar momentul aniversării Jandarmeriei Române a constituit un prilej pentru criticii insituției să își exprimele nemulțumirile, în mesaje dure sau ironice în mediul virtual.

“169 de ani ați fost pata neagră din fiecare filă de istorie. Slugilele fiecarui sistem existent voi ați fost”, “Pe 1 Aprilie, ziua păcălelilor. Pe 3 Aprilie, ziua păcălicilor”, “La mulți ani, cu executare, pentru toți aserviții politic din jandarmerie”, “Copii, puneți mâna și citiți o carte sau veți ajunge jandarmi!”, sunt câteva dintre mesajele postate pe pagina de Facebook a Jandarmeriei.

Ziua Jandarmeriei Române a fost prilej pentru criticii instituției de a-și exprima nemulțumirea față de evenimentele din 10 august

Intervenția jandarmilor din 10 august a provocat un scandal imens

În data de 10 august 2018, zeci de mii de persoane au protestat în Piața Victoriei împotriva guvernării PSD-ALDE. Manifestația a fost marcată de incidente și de ciocniri violente între protestatari și jandarmi. Cei din urmă au folosit tunul cu apă și gaze lacrimogene asupra mulțimii din Piață, deși doar o mică parte dintre manifestanți se manifesta violent.

Mai mult decât atât, jandarmii au lovit și persoane care protestau pașnic și au agresat inclusiv jurnaliști și turiști străini, după cum a reieșit din imaginile apărute în zilele următoare. Președintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri intervenția, însă coaliția PSD-ALDE și-a manifestat sprijinul față de Jandarmeria Română.

Procurorii militari s-au autosesizat cu privire la această intervenție și au deschis o anchetă, care a fost preluată ulterior de Parchetul General. Până în acest moment, ancheta nu s-a finalizat cu trimiteri în judecată, iar cazul a ajuns, între timp, și pe masa celor de la ONU, care investighează posibile încălcări ale drepturilor omului.

Peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după incidentele de la protestul din 10 august, unii dintre ei necesitând zile sau săptămâni de spitalizare. În jur de 800 de plângeri penale au fost depuse la Parchet de cetățenii care au fost în Piața Victoriei și au avut de suferit din pricina intervenției Jandarmeriei. Reprezentanții acestei instuții din subordinea MAI s-au apărat și au spus că intervenția a fost una corectă, având în vedere ce s-a întâmplat în Piață.