News

”Ziua Libertății” în Marea Britanie. S-au ridicat aproape toate restricțiile Covid-19. Din autoizolare, Boris Johnson dă sfaturi englezilor

După mai bine de un an de măsuri severe, Marea Britanie a ajuns la ”Ziua Libertății”: s-au ridicat aproape toate restricțiile Covid-19.
19.07.2021 | 11:18
Ziua Libertatii in Marea Britanie Sau ridicat aproape toate restrictiile Covid19 Din autoizolare Boris Johnson da sfaturi englezilor
ADVERTISEMENT

Începând de luni, 19 iulie, aproape toate restricțiile impuse din cauza pandemiei de Covid-19 au fost ridicate în Marea Britanie.

Așa-numita ”Ziua Libertății” vine într-o perioadă extrem de complicată în Regat. Cazurile zilnice trec deja de 50.000, iar premierul țării este în carantină.

ADVERTISEMENT

”Ziua Libertății” în Marea Britanie: s-au ridicat aproape toate restricțiile. Sfaturile lui Boris Johnson

În timp ce un nou val al pandemiei de SARS-CoV-2 este în plină desfășurare în tot Regatul, iar rata de infectare a ajuns la cel mai înalt nivel din luna ianuarie și până în prezent, guvernul britanic a luat decizia să redeschidă națiunea.

Măsura autorităților reprezintă o acceptare a faptului că infecțiile vor crește, însă acest lucru nu va mai conta atât de mult, deoarece vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 au dus la o rată extrem de scăzută a deceselor.

ADVERTISEMENT

În ziua cea mare pentru englezi, însuși premierul Boris Johnson şi ministrul de Finanţe Rishi Sunak sunt în autoizolare 10 zile, după ce au fost în contact cu ministrul Sănătății, Sajid Javid. Acesta din urmă a primit sâmbătă dimineață rezultatul pozitiv al unui test Covid-19.

Din carantină, liderul cabinetului de la Londra le dă sfaturi cetățenilor. Johnson cere prudență, întrucât ”virusul încă este prezent în societate”.

ADVERTISEMENT

Într-un videoclip postat duminică după-amiază pe Twitter, premierul a spus că acum este ”momentul potrivit” pentru a trece la etapa finală a relaxării. ”Dacă nu o facem acum, trebuie să ne întrebăm, dacă o vom face vreodată?” s-a întrebat el retoric.

Apoi, acesta a dat sfaturi conaționalilor: ”Dar trebuie să avem grijă, facem pasul următor cu prudență. Trebuie să ne amintim că acest virus este, din păcate, încă prezent în societate. Cazurile sunt în creștere, putem vedea contagiozitatea extremă a variantei Delta”, a spus Johnson, conform BBC.

ADVERTISEMENT

În ce constau noile măsuri de relaxare din Marea Britanie

Potrivit presei britanice, începând de la miezul nopţii, în Regat, sălile de spectacol şi stadioanele se pot redeschide la capacitate maximă, cluburile pot primi din nou publicul, servirea la bar este din nou autorizată în pub-uri şi nu mai există o limită privind numărul de persoane reunite.

În ceea ce privește purtarea măştii, aceasta nu mai este obligatorie, dar e recomandată în mijloacele de transport şi magazine, iar munca de acasă nu mai este o cerinţă.

Pe de altă parte, unii oameni de știință din insulă anticipează că infecțiile din Marea Britanie, în prezent la aproximativ 50.000 pe zi, ar putea ajunge la 200.000 pe zi mai târziu în următoarea perioadă.

În același timp, cu mai mult de 68% dintre adulții din Marea Britanie imunizați, internările în spitale, bolile grave și decesele cauzate de Covid-19 vor fi la un nivel mai scăzut decât în ​​vârfurile anterioare ale pandemiei, mai notează BBC.

ADVERTISEMENT