ADVERTISEMENT
News

Ziua lui Klaus Iohannis! Președintele împlinește 62 de ani

Este ziua lui Klaus Iohannis, președintele României, aflat la cel de-al doilea mandat!
Autor: Alexandru Năstase | 13.06.2021 | 11:10
Ziua lui Klaus Iohannis! Președintele împlinește 62 de ani
Klaus Iohannis împlinește 62 de ani. Sursa foto - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Vorbim despre cel de-al patrulea șef de stat care a fost ales după momentul decembrie 1989. Klaus Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu. S-a căsătorit chiar în anul căderii comunismului cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză.

ADVERTISEMENT

A urmat școala germană din Sibiu, Liceul „Samuel von Brukenthal” din același oraș, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.

Ziua președintelui Klaus Iohannis!

În 1983 a început să profeseze ca dascăl la mai multe școli din împrejurimile Sibiului, iar cinci ani mai târziu preda fizica, alături de foștii săi dascăli, la liceul pe care îl absolvise.

ADVERTISEMENT

Nu a plecat din țară după Revoluție și a ales să rămână la Sibiu, deși părinții și sora sa au luat hotărârea de a emigra.

Și-a început cariera politică în anul 1990, când a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), pe care l-a condus, ulterior, mai bine de un deceniu.

ADVERTISEMENT

La finalul anilor ’90, după 15 ani de profesorat, Klaus Iohannis ajunge în conducerea învățământului județean din Sibiu, etapă extrem de importantă pentru conturarea profilului său public.

În anul 2000, a fost desemnat candidat din partea FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului, pe care le-a câștigat cu peste 70% din voturi.

ADVERTISEMENT

Nu s-a oprit aici și Klaus Iohannis a continuat să reprezinte prima opțiune a sibienilor, câștigând, cu scoruri impresionante, patru mandate consecutive de primar.

În timpul celui de-al doilea mandat la primărie, Sibiul a devenit, în anul 2007, „Capitală Europeană a Culturii”, alături de Luxemburg.

ADVERTISEMENT

A intrat în politica mare în 2009, când a fost desemnat candidat pentru funcția de Prim-ministru de către o largă coaliție parlamentară. Nu a mai ajuns să conducă Executivul, dar lumea îl știa deja.

În februarie 2013, a decis să se înscrie în Partidul Național Liberal (PNL), fiind ales la scurt timp Prim-vicepreședinte. Un an mai târziu, a fost votat Președinte al PNL de Congresul formațiunii liberale și desemnat candidat pentru funcția de Președinte al României. În tot acest timp, a fost unul dintre artizanii creării celui mai mare partid de centru-dreapta de după 1989.

ADVERTISEMENT

Pe 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales Președintele României, câștigând încrederea românilor cu o viziune – România lucrului bine făcut – despre cum trebuie să evolueze țara noastră în următorii zece ani.

Cinci ani mai târziu, Klaus Iohannis a candidat pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2019, cu programul Împreună pentru România Normală. La scrutinul din 24 noiembrie 2019, a câștigat alegerile cu 66,09% din totalul voturilor valabil exprimate

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!