News

Video. Ziua Marinei Române, ceremonie fără spectatori. Cum a apărut Klaus Iohannis la ceremonia din Portul Militar Constanța

Klaus Iohannis, Florin Cîțu și Dan Barna au participat la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române, organizate în Portul Militar Constanța.
15.08.2021 | 10:12
Video Ziua Marinei Romane ceremonie fara spectatori Cum a aparut Klaus Iohannis la ceremonia din Portul Militar Constanta
Ziua Marinei Române, ceremonie fără spectatori. Cum a apărut Klaus Iohannis la ceremonia din Portul Militar Constanța Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ceremonia a fost lipsită și anul acesta de spectatori din cauza restricțiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19.

Ziua Marinei Române, ceremonie fără spectatori. Cum a apărut Klaus Iohannis la ceremonia din Portul Militar Constanța

Președintele Klaus Iohannis a purtat o ținută specială pentru ceremoniile de duminică. Șeful statului a ales un smoking cu jachetă albă, accesorizat cu un papion negru.

ADVERTISEMENT
Ziua Marinei Române sărbătorită fără spectatori în Portul Militar Constanţa. Klaus Iohannis a ajuns la ceremonie
Ziua Marinei Române sărbătorită fără spectatori în Portul Militar Constanţa. Klaus Iohannis a ajuns la ceremonie Foto: presidency.ro

Statul Major al Forţelor Navale a organizat duminică, între orele 10.00 şi 11.00, o ceremonie în cadrul căreia a fost citit ordinul comun al miniştrilor Apărării, Transporturilor şi Afacerilor Interne, după care au fost acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate “Contraamiral Horia Macellariu” şi Direcţiei Hidrografice Maritime “Comandor Alexandru Cătuneanu”.

Navele aflate pe mare în dispozitivul din faţa clădirii Comandamentului Flotei au defilat pe traseul Constanţa – Midia şi retur, iar un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 şi F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aeronave “Typhoon” britanice şi un avion de cercetare P-8 american au survolat dispozitivul de nave şi Portul Militar Constanţa.

ADVERTISEMENT

Ziua se încheie cu retragerea cu torţe, la ora 20.30, pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu şi cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanţa.

Al doilea an în care publicul nu a avut acces în porturile militare

Publicul nu a avut acces la manifestările de Ziua Marinei.

“Este cel de-al doilea an când sărbătorim Ziua Marinei în context COVID. Anul acesta iată reluăm tradiția noastră.

ADVERTISEMENT

În portul militar Constanța, publicul poate să viziteze fregata Regele Ferdinand, un dragor maritim, 2 nave militare fluviale și alte nave pregătite special pentru vizitatorii de astăzi (sâmbătă n.r.)”, a declarat colonelul Corneliu Pavel, purtător de cuvânt al Forţelor Navale, citat de Observator News.

Sâmbătă, de Ziua Porţilor Deschise a fost singura dată din an când publicul a putut să vadă de aproape navele româneşti şi tehnica de luptă.

ADVERTISEMENT

Duminică, de Ziua Marinei, accesul publicului a fost interzis în porturile militare Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Totuşi, turiştii din nordul litoralului au putut admira de pe faleze defilarea navelor.

Pe faleza Dunării, a fost dat onorul şi au fost executate 21 de salve de artilerie

În Brăila, Ziua Porţilor Deschise a flotilei militare fluviale nu a mai fost organizată pe faleza Dunării ca în alţi ani, din cauza pandemiei.

“Vom fi prezenţi cu nave militare care vor saluta la momentul intonării imnului după care vor defila prin fata celor care își doresc să ne vadă și să se bucure alături de noi”, a explicat lt. cmd. Nicoleta Burlacu, de la Flotila Militară Fluvială.

Cele trei nave au fost admirate minute în şir de vizitatori, fie ei din Brăila sau Galaţi. Cei mici au fost în extaz, fiind prima dată când urcă la bordul unei nave de luptă.

Duminică, pe faleza Dunării, a fost dat onorul şi s-au executat 21 de salve de artilerie. Vizitatorii s-au putut bucura şi de o expoziţie de tehnică militară.

Ziua Marinei Române, celebrată din 1902

Ziua Marinei Române este marcată în fiecare an la 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 şi în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediţie şi, pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor a fost marcat de pandemia COVID-19.

ADVERTISEMENT