Ca în fiecare an, Ziua Mondială a Reciclării este sărbătorită pe 18 martie, reprezentând un moment ideal pentru a ne aminti importanța implementării măsurilor care au rolul de a proteja mediul înconjurător și resursele naturale.
Cu acest prilej, compania RetuRO a transmis noi date referitoare la rezultatul implementării Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în România. Lansat la finalul lui 2023, SGR este considerat cel mai mare proiect național de economie circulară.
După doar un an de la implementare, RetuRO a constatat că Sistemul de Garanție-Returnare s-a bucurat de un real succes. Tot mai mulți români s-au implicat activ, contribuind la eforturile de reciclare, se arată într-un comunicat de presă transmis de RetuRO.
„Mobilizarea românilor a demonstrat potențialul colectiv de a face o schimbare reală pentru un viitor mai sustenabil”, arată compania. Potrivit reprezentanților RetuRO, în primul an de la lansarea proiectului, românii au returnat prin SGR peste 3,36 miliarde de ambalaje.
„Ca un exercițiu de imaginație, dacă am presupune că toate acestea ar fi ambalaje de 0,5 litri și le-am stivui, volumul rezultat ar fi suficient pentru a umple Casa Poporului, a treia cea mai mare clădire administrativă din lume”, se arată în comunicatul de presă.
RetuRO și-a propus ca în 2025 cantitatea de ambalaje returnate prin sistemul SGR să ajungă la 6 miliarde, iar acest lucru va fi posibil doar prin mobilizarea românilor. Acesta va fi un pas important pentru România, care ar putea reduce aproape în totalitate cantitatea ambalajelor SGR ajunse în natură ori la gropile de gunoi.
Administratorul sistemului precizează că aceasta reprezintă provocarea lansată de RetuRO în 2025, făcând „un apel la acțiune menit să consolideze angajamentul colectiv pentru un viitor mai curat.”
Dacă va fi atins pragul de 6 miliarde de ambalaje de băuturi SGR returnate, până la finalul lui 2025, impactul asupra mediului va fi remarcabil, având în vedere că acest pas va contribui la diminuarea emisiilor de CO2.
„De exemplu, fabricarea unei singure tone de plastic reciclat necesită cu până la 83% mai puțină energie comparativ cu producerea aceleași cantități din materii prime virgine și previne totodată emisia a până la 2,5 tone de CO2 în atmosferă*, arată studiile din domeniu”, a transmis RetuRO.
În plus, reutilizarea materialelor reciclate ajută la reducerea necesității extracției de materii prime, ceea ce înseamnă că România va proteja resursele naturale pentru următoarele generații.
„Spre exemplu, în cazul sticlei, se estimează că reciclarea unei singure tone reduce necesitatea utilizării a până la 1,2 tone de materii prime, precum nisip, sodă și calcar”, punctează RetuRO, citând studiile din domeniu. Pe lângă impactul pozitiv asupra mediului, implementarea SGR ajută la dezvoltarea economiei și industriei locale de reciclare.
„Ziua Mondială a Reciclării este un moment ideal pentru a ne aminti că fiecare gest contează. În acest moment, Sistemul de Garanție-Returnare este cea mai bună metodă prin care românii sunt încurajați să returneze și să recicleze ambalaje. Așadar, acceptă provocarea RetuRO și asigură-te că fiecare recipient ajunge acolo unde trebuie: înapoi în circuitul reciclării!”, transmit reprezentanții RetuRO.