Ziua Morților 2022. Sunt multe tradiții și obiceiuri legate de această perioadă. Unele dintre ele se referă la faptul că nu este bine să plângi. Totodată, în memoria celor care s-au stins din viață se dă de pomană.
În acest an, Ziua Morților, cunoscută și ca ”Luminația”, se sărbătorește pe data de 2 noiembrie. Este o zi cu origini romano-catolice și a devenit populară pe vremea când Transilvania era parte din Imperiul Austro-Ungar.
Cu timpul, ”Ziua Morților” a fost preluată și de ortodocși, calvini, luterani sau unitarieni. Din popor se spune că în noaptea de 1 noiembrie spre 2 noiembrie, se deschid porțile către lumea celor morți, care vin printre vii.
Pe parcursul zilei, credincioșii merg în cimitire să facă curățenie, să pună lumânări și flori, în special crizanteme sau coronițe de brad. Spre seara de 1 noiembrie, preotul trece pe la morminte și ține o slujbă de pomenire.
După slujbă, cei vii dau de pomană în principal colaci, fructe, colivă, pâine, vin și tot ce au ei mai bun, de sufletul celor dragi, care sunt la Ceruri.
Potrivit unei alte tradiții, cei rămași în viață nu este bine să plângă sau să fie supărați, deoarece îi întristează pe cei care nu mai sunt. În alte zone din țară, se aduce apă la morminte până la răsăritul soarelui.
Însă, doar copiii pot aduce apă, iar asta pentru că ei sunt curați, inocenți și au sufletul bun, fără de păcat. Se mai spune că lumânările așezate pe morminte luminează calea celor decedați.
În alte regiuni din țară, pe la sate, creștinii merg din casă, în casă, pe la vecini și le dau de pomană. Așa sufletelor morților se vor umple de bucurie.
Pe lângă toate acestea, de Ziua Morților nu este bine să te cerți, să porți ranchiună sau să faci fapte rele ci, dimpotrivă, trebuie să te rogi, să-ți ceri iertare celor cărora le-ai greșit, implicit lui Dumnezeu.